10 éve, január 3-án bányászta ki Satoshi az genezis blokkot. Nézd meg a böngészőben
Kezdőoldal Bitcoin ATM GYIK Hírlevél archívum

"A Bitcoin minden idők egyik legnagyobb találmánya, ami világszintű mozgalmat indított el. Lenyűgöző látni, ahogy egy teljes ökoszisztéma épül köré. ~ Brian Armstrong, a Coinbase társalapítója és ügyvezető igazgatója

A piac alakulása

A Bitcoin árfolyama 6%-kal ugrott meg múlt vasárnap, miután szentestét követően két hétig 3 850 dollár környékén tartotta magát. Ahogy a Bitcoin árfolyama újra 4 000 dollár fölé került, a kriptopiac fokozatosan kezd magához térni. A múlt héten ünnepeltük a Bitcoin létrejöttének 10. évfordulóját. 10 éve, január 3-án bányászta ki Satoshi az genezis blokkot. Most sokan kívánják, hogy bárcsak tudtak volna a Bitcoin létezéséről már 2009-ben, hiszen 10 évbe sem telt, és a befektetők felismerték, hogy a Bitcoin igenis egy független eszközosztály.

Az Ethereum 10%-kal ér többet, a jelenlegi árfolyama 153 dollár. Január 16-án bekövetkezik az Ethereum „Constantinople”-nak nevezett hard forkja. A Constantinople hard fork nem a közösség körében kialakult nézetkülönbség miatt jön létre, ezért a lánc nem válik ketté, viszont frissül az Ethereum blokklánca, és néhány változás is bekövetkezik, ami növelheti az Ether értékét.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

A Bitcoin valóban névtelen?

  1. Igen, a Bitcoin tranzakciókat nem lehet lekövetni.
  2. Nem, a Bitcoin címek az IP címekből keletkeznek.
  3. Nem, az összes tranzakciót egy globális nyilvános főkönyv tárolja, amely analitikai módszerek segítségével lekövethető. 

Scroll down to see the answer at the end of the newsletter.

A hét legfontosabb hírei
A Bakkt 182,5 millió dollárt szerzett

A New York-i tőzsdén működő Intercontinental Exchange által létrehozott, Bakkt nevű kriptotőzsde bejelentette, hogy a finanszírozásukra indított akció első köre befejeződött. A platform 182,5 millió dollárt gyűjtött össze 12 partnertől és befektetőtől, akik rendületlenül hisznek a digitális fizetőeszközök jövőjében. A Bakkt célja egy olyan – a befeketetőkre koncentráló – platform létrehozása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a digitális fizetőeszközök egyszerű, biztonságos és hatékony vásárlását, eladását és tárolását. A Bakkt arra irányuló célját, hogy 2018 végére létrejöjjön a Bitcoin határidős ügyletek piaca, már kétszer is el kellett halasztani, szabályozási akadályok miatt. A határidős piac elindításának új időpontját még nem tűzték ki. Az mindenesetre jó jel, hogy az intézmények a nehéz tavalyi év ellenére, továbbra is támogatják a kriptopiacot.

A DX.Exchange tokenizált digitális részvényeket vezet be

Az Európai Unió szabályozási környezetén belül működő észt kriptotőzsde, a DX.Exchange a hagyományos pénzügyi tevékenységet kívánja ötvözni a kriptovalutákkal. A tőzsde 2019. január 7-én indította el platformját. A DX.Exchange olyan új típusú kripto-termékeket kínál, amelyek az amerikai Nasdaq tőzsdén jegyzett cégek hagyományos részvényeinek token-alapú verzióit testesítik meg. A felhasználók nem a részvények tulajdonjogát szerzik meg, hanem Ethereum-alapú ERC-20 tokeneket vásárolnak, amelyek a Nasdaq-on jegyzett cégek közül 10 (pl. Apple, Amazon.com, Facebook, Microsoft Corporation, Tesla, Netflix) részvényeit testesítik meg. A cégek tényleges részvényeit a DX.Exchange partnere, az MPS Marketplace Securities Ltd. vásárolja meg, és az ő birtokába kerülnek. A tokenek mögött 1:1 arányban állnak az igazi részvények, és a tulajdonosok osztalékra is jogosultak.

Megjelent a MimbleWimble-alapú titkosított coin, a Beam

Megjelent az első olyan kriptovaluta, amely a MimbleWimble titkosítási protokollt használja. Az új coin a Beam nevet kapta, és a Bitcoin létrejöttének 10. évfordulóján jelent meg. Egy másik, szintén a MimbleWimble protokollt használó projekt, a Grin 2019. január 15-én kerül a nyilvánosság elé. A Grin egy nyílt forráskódú projekt, amely mögött nem áll konkrét vállalat, és adományok finanszírozzák. A Beam pedig az ugyanilyen nevű izraeli céghez kötődik. A Beam cég az első 5 évben 20%-ot kap minden újonnan kibányászott Beam coin után. Alapértelmezésként mindkét coin titkosított, vagyis a tranzakció összege, a küldő és a fogadó fél kiléte nem nyilvános. A Grin coinok végtelen mennyiségben létrejöhetnek, míg a Beam coinok maximum száma - a Bitcoinhoz hasonlóan - meg van határozva.

A BitTorrent bevezeti a saját kriptovalutáját

A BitTorrent peer-to-peer fájlmegosztó protokoll bevezeti a saját kriptovalutáját, a BitTorrent Tokent (BTT). Az új token a TRON protokollon fut majd. A Tron 2017 júniusában szerezte meg a BitTorrentet. A BitTorrent Token egy TRC-10 token lesz. A TRC-10 a TRON blokklánc által támogatott token standard, hasonló az Ethereum hálózaton futó ERC-20 tokenekhez. Összesen 990 milliárd BTT keletkezhet. A BitTorrent platformon több mint 100 millió aktív felhasználó van jelen, akik a BTT token által megismerkedhetnek a blokklánc-technológiával, és a fájlok megosztásával kriptopénzt is kereshetnek. A tőkeszerzésben a Binance kriptotőzsde lesz a BitTorrent segítségére a Binance Launchpad platformon keresztül.

Az Overstock Bitcoinban fizet adót

Az amerikai online kereskedő oldal, az Overstock.com bejelentette a befektetői portálján, hogy az Ohio államnak fizetendő, a kereskedelmi tevékenysége után esedékes adók egy részét Bitcoinban fizeti meg. Ezzel a lépéssel az Overstock lesz az első nagy vállalat, amely Bitcoin felhasználásával tesz eleget adófizetési kötelezettségének. Az Overstock volt az első vezető kereskedelmi oldal, amelyen már 2014-ben kriptovalutával lehetett fizetni. 2018 novemberében Ohio állam bejelentette, hogy az adók kifizetését BTC-ben is elfogadja, egy három lépésből álló folyamat teljesítésével. A vállalkozások először regisztrálnak az OhioCrypto.com portálon, majd megadják az adózással összefüggő adataikat, végül Bitcoinban átutalják a megfelelő összeget. A Bitcoint a Bitcoin-kifizetések feldolgozásával foglalkozó BitPay váltja át amerikai dollárra Ohio állam részére.

A Ledger bemutatta az új hardver-alapú tárcáját

A hardver-alapú tárcák fejlesztésével foglalkozó Ledger múlt vasárnap, a Las Vegasban megtartott Consumer Electronics Show kiállításon bemutatta legújabb termékét, a Ledger Nano X tárcát. A Ledger Nano X már a Bluetooth-technológiát is alkalmazza, megerősített biztonsági elemek tartoznak hozzá, és több mint 1100 kripto-fizetőeszköz támogatására képes. A Bluetooth alkalmazásával a felhasználók közvetlenül a telefonjukról nézhetik meg az egyenlegüket és bonyolíthatnak tranzakciókat. A korábbi verzió, a Ledger Nano S még úgy működött, hogy a felhasználók egy USB kábel segítségével összekötötték az eszközt az asztali számítógéppel, és ezen keresztül bonyolítottak le tranzakciókat. A Ledger a Ledger Live elnevezésű mobil alkalmazást is bemutatja, ami január 28-tól lesz elérhető. A már meglévő felhasználók az alkalmazás segítségével, „csak olvasás” módban ellenőrizhetik az egyenlegüket.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A MimbleWimble indulása 2016 augusztusára vezethető vissza, amikor valaki  „Tom Elvis Jedusor” (a Harry Potter francia fordításában Voldemort nagyúr neve) álnéven felbukkant a Bitcoin fejlesztőinek chatszobájában, és posztolta a MimbleWimble-ről szóló publikáció linkjét. A MimbleWimble a Harry Potter könyvek „nyelvragasztó” varázsigéje, amely megakadályozza, hogy valaki egy adott tárgyról beszéljen. A teljes MimbleWimble projektre jellemző, hogy a Harry Potter könyvekből használ különböző elnevezéseket. Az eredeti linket posztoló személy soha többet nem bukkant fel. A MimbleWimble egy innovatív blokklánc-technológia, amely kriptográfiai trükkök alkalmazásával titkosítja a tranzakciókat. Senki nem láthatja, hogy ki kivel, és milyen összegben bonyolít tranzakciókat. Ezen kívül a MimbleWimble hálózaton úgy lehet összetömöríteni a blokkokat, hogy az új tranzakciók hitelesítéséhez nem is kell tárolni az előző blokkokat. Ezáltal a MimbleWimble blokkláncok kisebbek lesznek, mivel a node-oknak csak a tranzakciók legutolsó állapotát kell megőrizniük (el nem költött outputok). A MimbleWimble blokkszerkezete teljesen különbözik a Bitcoin szerkezetétől. A MimbleWimble protokollon jelenleg két projekt fut, ezek a Beam és a Grin.   

A kvíz megfejtése

A Bitcoin valóban névtelen?

A helyes válasz: C.

Az összes Bitcoin tranzakció nyilvánosan és véglegesen rákerül a Bitcoin hálózatra. A Bitcoin címekhez tartozó egyenlegeket és tranzakciókat bárki láthatja. Ugyanakkor, a cím mögött álló felhasználó személyazonossága rejtve marad egészen addig, amíg a felhasználó nem bonyolít le egy tranzakciót egy másik felhasználóval. A legtöbb ma létező tárca – adatvédelmi okokból – minden tranzakcióhoz új címet generál.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin
hello@mrcoin.eu
+36 16 555 333
Mennyire szívesen ajánlanád a MrCoin-t az ismerőseidnek?
Nem valószínű
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
Nem valószínű Nagy valószínűséggel
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Leiratkozás