Moderne man verminderd vruchtbaar

Beste lezer,

Deze week was in het nieuws dat de vruchtbaarheid van mannen de afgelopen vijftig jaar sterk is gedaald. Als het zo doorgaat zullen we volgens de onderzoekers in de nabije toekomst afhankelijk worden van vruchtbaarheidsbehandelingen via een reageerbuisje. Hoe komt dit en is het allemaal echt zo ernstig?

Wetenschappers analyseerden de data van maar liefst 42.935 mannen. Daaruit bleek dat een gemiddelde zaadlozing in 2011 59,3% minder zaadcellen bevatte dan in 1973. De daling zet zich rap voort, waarschuwen de wetenschappers. De situatie is ernstig.

Hoewel deze trend deels kan zijn aangeboren, wijzen de onderzoekers ook andere verdachte factoren aan. Eén van de hoofdverdachten is de stof Bisfenol-A (BPA), een hormoonverstorende stof die in plastic voorkomt. Het kan in verpakkingsmaterialen zitten van voedsel, maar ook in plastic flessen en kassabonnetjes. Daarnaast is de binnenkant van blik voorzien van epoxyhars met BPA om contact van voeding met het aluminium te voorkomen. Er kan dan gemakkelijk BPA in het eten lekken. Ook de binnenkant van veel waterleidingen heeft een coating van epoxyhars, waardoor je BPA vers uit de kraan kunt tappen (1, 2).

Andere verdachten zijn de bestrijdingsmiddelen die ook een verstorende werking kunnen hebben (3). Sommige vallen onder de xeno-oestrogenen; stoffen die het lichaamseigen oestrogeen nabootsen, maar dan vele malen krachtiger (4, 5). Minder bekend is dat onze kleding vaak ook vol zitten met chemicaliën die de hormonen kunnen verstoren. Deze kunnen via de huid in ons lichaam terechtkomen. Dit geldt overigens ook voor chemische schoonmaakmiddelen, huidverzorgingsproducten en cosmetica.

GSM
De onderzoekers reppen met geen woord over de mobiele telefoon. Daarom ben ik erin gedoken, want veel mannen dragen hun smartphone in hun broekzak. De smartphone is ongemerkt ondertussen continu bezig met het verzenden en ontvangen van gegevens. De locatie, e-mails, whatsappjes, social media, muziek en pushberichten worden doorlopend bijgewerkt. Recente onderzoeken hebben inderdaad vastgesteld dat mannen die de GSM dicht bij ‘hun zaakje’ dragen vele malen minder zaadcellen produceren (6, 7). Ouder onderzoek stelde ook al vast dat veel zaadcellen misvormd kunnen worden door veelvuldig gebruik van de mobiel (8). Een strenge wetenschappelijke review stelt dat de bewijzen niet eenduidig zijn, maar dat ook vrouwen door de GSM minder vruchtbaar kunnen worden (9). Al met al raad ik aan om het gebruik van de GSM te beperken. Ik zet zelf altijd mijn GSM tijdens het wandelen in vliegtuigmodus. Daar waar kan, leg ik de GSM zo ver mogelijk bij mij uit de buurt. Een andere optie is om data uit te zetten, zodat je wel telefonisch bereikbaar bent maar niet via internet. Scheelt enorm veel straling.

Fyto-oestrogenen
Er wordt in de alternatieve hoek vaak gewaarschuwd voor fyto-oestrogenen in plantaardige voeding. Zo mogen we geen soja meer omdat we onvruchtbaar zouden worden. Recente onderzoeken kunnen dit niet met bewijs staven (10). Dit is een misverstand. In een onderzoek bleek namelijk inderdaad dat de spermaconcentratie daalde door het eten van soja. De oorzaak was echter niet dat het aantal zaadcellen afnam, maar dat het ejaculaatvocht sterk steeg (11). Aan fyto-oestrogenen zitten vele voordelen, zoals een lagere kans op diverse soorten kankers (12, 13). Fyto-oestrogenen werken minder sterk dan het lichaamseigen oestrogeen, waardoor ze als een adaptogeen kunnen fungeren. Bij een teveel zwakken ze de oestrogene werking in het lichaam af en bij een tekort versterken ze die.

Gezond leven
Gelukkig was er deze week ook positief nieuws. Uit een groot onderzoek blijkt dat we onze gezondheid zelf in de hand hebben. Door gezonder te leven, kunnen we met gemak zeven gezonde levensjaren aan ons leven toevoegen. Veel mensen willen graag dagen aan hun leven toevoegen, maar belangrijker is om leven aan de dagen toe te voegen. Dat gaat met een goede gezondheid een stuk makkelijker…

Gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl 

Laatste artikelen aHealthylife
Zijn fyto-oestrogenen slecht voor mannen?
Hoe je buikvet kunt kwijtraken met behulp van vezels
14 tips tegen voedselverspilling
Rode wijn versus witte wijn: welke is gezonder?
20 tips om meer groente te eten
10 signalen en symptomen van uitdroging (dehydratie)

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Natuurlijke deodorant voor mannen
Kiemtoren terracotta
Biologische kinder thee
 (ook lekker voor volwassenen)
Glazen bewaarschaal (BPA-vrij!)
Squalan gezichtsolie
Yoghurt Maker

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter
Natuurlijke verzorging

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische vitamine C

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Alie Wouda-van der Tuin (natuurtherapeut) vertelt wat te doen is aan hoe bloeddruk
Natuurarts Frits van der Blom belicht de invloed van muziek op je gezondheid
Jutta Koehler - hoe voeding je in balans kan brengen volgens de Chinese geneeswijze
Juglen Zwaan belicht de gezondheidseffecten van rode bieten
Remko Kuipers (arts en onderzoeker) vertelt hoe belangrijk vitamine D is
Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl met het gezondheidsnieuws

Boekentip:
Salad in a jar

Door: Anna Helm Baxter

Salades zijn niet alleen lekker als voorgerecht of lichte hoofdmaaltijd, maar ook heerlijk om als lunch te eten. Maar onderweg of op het werk kan een salade niet de handigste keuze lijken. Tenzij de salade in een potje zit: salad in a jar! 's Morgens vul je een flinke pot met in laagjes de ingrediënten voor de salade. Onderin doe je natuurlijk eerst de zelfgemaakte dressing, waarvoor in het boekje heerlijke recepten staan. Wanneer het lunchtijd is, schud je het potje om en heb je een lekkere kant-en-klare salade!  Nu verkrijgbaar in de onze webwinkel.

 

Spreuk van de week
Heb geen haast. Als iets de bedoeling is, zal het gebeuren. Op het juiste moment, met de juiste persoon, voor de juiste reden.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden