Mijn schrijven over ‘De zelfmoorddeuren van de Oude Schicht’ van vorige week riep een aantal leuke reacties op. Niet alleen de deuren van de Oude Schicht variëren per keer. Maar er komen nog meer merkwaardige inconsequenties voor op de tekeningen van de Bommelverhalen.
Zo wezen enkele lezers (Rein van Willigen en Wim van Hinte) mij op het feit dat het interieur van slot Bommelstein er altijd weer geheel anders uitziet. Laatstgenoemde stuurde mij ook een aardig artikel dat Jaap van Heerden hierover schreef. Dat verscheen in 1987 in NRC Handelsblad.
Van Heerden schrijft:
Er is iets mis met Bommelstein. Het wordt gaandeweg in één en hetzelfde verhaal drastisch verbouwd, lijkt het wel. Om van de verbouwing tussen de verhalen door nog maar te zwijgen. Alles blijkt verplaatsbaar, verschuifbaar, multifunctioneel veranderbaar. Niets biedt houvast. Het moet een komen en gaan zijn van slopers en zwartwerkers. Weet iemand hoe de keuken ligt ten opzichte van de salon? Is de trapleuning nu geribbeld of glad? Welke variant komt overeen met de smaak van de heer des huizes? Kan iemand zeggen of de open haard tussen twee ramen ligt of juist er tegenover. Is er een verklaring voor, dat de voordeur soms naar binnen en soms naar buiten draait? […] Misschien heeft iemand het al eerder opgemerkt maar het is zeker dat aan de bouw en inrichting van Bommelstein geen touw is vast te knopen. […]
Het moet vooral bij de bediende Joost tot grote radeloosheid leiden, dat er aan de woning geen enkele bestendigheid kan worden verleend. Er is werkelijk geen detail dat de overgang naar de volgende aflevering overleeft. Het kleed in de eetkamer heeft aan twee zijden een franje. Joost is nog niet even naar de keuken geweest om zijn verrukkelijke jachtschotel te halen of het kleed blijkt negentig graden gedraaid. Maar het is nog erger. Er zijn tijdens zijn korte afwezigheid ramen bij gekomen, stijlmeubelen van karakteristiek veranderd, bijzetkrukjes van driepotig vierpotig geworden en wandversieringen aangebracht.
Maar niet alleen Bommelstein heeft last van dit verschijnsel. Wim van Hinte stuurde mij ook een leuk voorbeeld van een merkwaardige verandering in het interieur van de kruidenierszaak van Grootgrut in het verhaal ‘De loodhervormer’ (1972). Op aflevering 7443 ziet dat er als volgt uit:
|