Legálissá teszi a kriptovaluták öröklését az új polgári törvénykönyv Kínában Nézd meg a böngészőben

Az a személyes véleményem, hogy senki nem használná a Bitcoint, ha egy Bitcoin Rt. állna mögötte. A Bitcoin ereje abból a tulajdonságából ered, hogy senki nem gyakorol kontrollt felette” Robert Leshner, a Compound DeFi protokoll vezérigazgatója

A piac alakulása

Nagy emelkedés tanúi voltunk a kriptovaluta piacon hétfőn: 24 óra alatt 12 milliárd dollárral növekedett, meghaladva a 280 milliárd dollárt. Néhány hétnyi korrekciót követően a Bitcoin ára áttörte a 10.000 dolláros gátat és egészen 10.100 dollárig is elért, ugyanakkor ez az ugrás csak rövid életű volt, mostanra ismét 10.000 dollár alatt az ár. A Bitinfocharts adatai szerint az átlagos Bitcoin tranzakciós díj május 20 és május 31 között közel 60%-ot zuhant, 2,5 dollárig. A legtöbb nagyobb altcoin árának alakulására kedvezően hatott a Bitcoin árának átmeneti emelkedése, beleértve az Ethert, a Bitcoin Casht, a Litecoint, a BNB-t és a Cardanot is. A korrekcióval együtt is az Ether teljesített a legjobban, több, mint 15%-ot növekedett a múlt héten. Jelenleg 238 dollár körül kereskednek vele.

Az Ethereum blokkláncán példanélküli érdeklődés volt megfigyelhető az utóbbi időben. A Delphi Digital friss elemzése szerint az Ethereum blokkláncon használt teljes gas elérte minden idők eddigi legmagasabb értékét. A gas egy olyan egység, amelyet a hálózat tranzakciók indításához szükséges használatáért járó díjak kiszámítására alkalmaznak. Ha nagy az igény a gas használatára, annak az az oka, hogy nagyobb mértékben használják az okosszerződéseket, ami több gas fogyasztásával jár. Az Ethereum Decentralizált Pénzügyi (Decentralized Finance, DeFi) alkalmazásai egyre népszerűbbek. Az okosszerződéseken keresztül a DeFi alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára pénzügyi szolgáltatások igénybevételét (pl. hitelnyújtást és hitelfelvételt) közvetítő szereplők igénybevétele nélkül. A DeFi alkalmazások használóinak száma az utóbbi 5 hónap alatt 90.000-ről 180.000-re nőtt, és jelenleg kb. 1 milliárd dollár van DeFi alkalmazásokon keresztül lekötve. Arthur Cheong elemző, a DeFi alkalmazások egyik legaktívabb befektetője szerint a DeFi szektor töretlenül növekedni fog és egyszercsak bekebelezi majd a hagyományos pénzügyi szektort.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti mém

“A kódban hiszünk” - avagy az amerikai dollárra írt “Istenben hiszünk” szlogen kriptovalutás verziója.

Heti kvíz

Milyen algoritmust használ az Ethereum a bányászatra?

  1. Scrypt
  2. EtHash
  3. SHA-256

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Legálissá teszi a kriptovaluták öröklését az új polgári törvénykönyv Kínában

A 13. Országos Népi Gyűlés (Kína legfőbb államhatalmi szerve, a kínai “parlament”) elfogadta az új polgári törvénykönyvet, amely szabályozza az öröklésre, a házasságra, a tulajdonra, a személyhez fűződő jogokra, a kötelmekre és a károkozásra vonatkozó szabályokat. A kínai Renmin Egyetem professzora, Lixin Yang elmondta: az új törvénykönyv előírja, hogy amennyiben valaki meghal, hagyatékába beletartozik minden tulajdon, amelyet jogszerűen maga után hagy, és ilyennek kell tekinteni az ún. “Internetes tulajdont” is, beleértve a kriptovalutákat is. A szabályozás értelmében tehát a kínai állampolgárok 2021. január 1-jétől legálisan örököseikre hagyhatják kriptovalutáikat és virtuális eszközeiket.

Korábban egyébként már számos kínai bíróság jogszerű tulajdonként tekintett a kriptovalutákra. Például múlt hónapban egy 2018-ra visszanyúló lopási ügyben egy sanghaji bíróság úgy határozott, hogy a Bitcoin olyan eszköz, amely a jog védelme alatt áll, ezért az ellopott kriptovalutát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni jogos tulajdonosai számára, vagy ki kell fizetni azok értékét. 2020 áprilisában egy másik bíróság Shenzhenben (amit a kínai Szílicium-völgynek is neveznek) is kimondta egy másik kriptovaluta-lopási ügyben, hogy az Ethereum legális tulajdon, mely gazdasági értéket képvisel.

Teljesen decentralizálizálttá válik a Compound kölcsönzési protokolljának működése

A Compound egy decentralizált pénzügyi (DeFi) protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptoeszközöket adjanak vagy vegyenek kölcsönbe, anélkül hogy közvetítő szereplőket vennének igénybe a kölcsönzési folyamat során. Mint majdnem minden DeFi alkalmazás, a Compound protokoll is nyilvánosan hozzáférhető okosszerződésekből áll, amelyeket az Ethereum blokkláncra építettek. A kölcsönadók úgy adnak kölcsönt, hogy kriptoeszközeiket zárolják a Compound ún. “Liquidity pool”-jába, ami okosszerződések sorozata. Ezek az okosszerződések automatikusan összekötik a kölcsönbevevőket az elérhető eszközökkel és algoritmusok határozzák meg a kamatokat. A kölcsönbevevők eszközöket helyeznek letétbe azért, hogy növeljék az ún. “kölcsönfelvételi erejüket”. Ha egy kölcsönbevevő kölcsönfelvételi ereje 0 alá esik, akkor a biztosítékként letett eszközei eladásra kerülnek, hogy a tartozását abból fedezni lehessen. A kölcsönökre kiszámolt kamatok minden eszköz esetén különböznek, az adott eszköz iránti kereslet és kínálat függvényében. Sem a kölcsönfelvételnek, sem a kölcsönadásnak nincs minimumösszege. A kölcsönbeadók minden 13. másodpercben kamatot keresnek, ugyanis ennyi az Ethereum blokkok kibocsájtásának átlagos ideje. A kölcsönöket bármikor vissza lehet fizetni és a lekötött eszközöket bármikor fel lehet oldani a lekötés alól. A Compoundon minden eszköznek megvan a maga cTokenje, ami a Compound saját belső tokenje. Ha például egy kölcsönbeadó USDC-t ad kölcsön a Liquidity Poolnak, akkor azzal egyenértékű cUSDC tokent kap, ami automatikusan megkezdi a kamatszerzést a kölcsönbeadó számára. A cTokenek egyszerű ERC-20 tokenek, ami azt jelenti, hogy a felhasználók átruházhatják azokat, és a Compound protokollon kívül is kereskedhetnek velük, más alkalmazásokban is használhatják azokat.

Múlt évben a Compound protokollt az a kritika érte Ameen Soleimani kiberbiztonsági kutató, a Spankchain vezérigazgatója részéről, hogy a Compound okosszerződései egy központosított “adminisztrátor” befolyása alatt állnak, gyakorlatilag a Compound cége, vagyis a protokollt építő szervezet kontrollálja azokat. A Compound alapítója, Robert Leshner a kritikára reagálva megígérte, hogy a Compound előbb-utóbb teljesen decentralizált alkalmazássá válik. A Compound 2020 februárjában mutatta be továbbfejlesztett irányítási rendszerét, mely bevezeti a COMP névre keresztelt tokent. Az új irányítási rendszer felváltja a Compound protolkolljának korábbi adminisztrátorát, annak helyét közösségi irányítás veszi át, vagyis a Compoundot a tokenek birtokosai fogják irányítani, nem a cég. Az irányítási token 2020 áprilisában élesben is működésbe lépett. Bárki, akinek van 1%-nyi része a COMP tokenekből a címéhez kötve (vagyis van több, mint 100.000 COMP-ja) javasolhat olyan irányítási teendőt, mint például egy új kriptoeszköz felvétele a kínálatba, vagy a piac kamatpolitikájának megváltoztatása, vagy bármely más paraméter megváltoztatása. A COMP birtokosai delegálhatják a szavazati jogaikat egy választásuk szerinti másik címhez, ami azt jelenti, hogy a szavazónak nem muszáj tulajdonolnia is a teljes kínálat 1%-át.

Az új COMP tokeneket a rendszer használatán alapulva, ingyenesen, napi rendszerességgel osztják szét a Compound protokoll használói között. A Compound blogpostja szerint 4.229.949 COMP token kerül egy “Gyűjtőszerződésbe”, amiből körülbelül 2.880 COMP tokent fognak szétosztani naponta a protokoll használói között. Úgy számolnak, hogy a nyilvános terjesztés körülbelül 4 évig fog tartani. A terjesztés minden piacot fogja érinteni (ETH, USDC, DAI, stb), az adott piac iránti érdeklődéssel arányosan. A COMP tokeneket egyenletesen osztják el a kölcsönbeadók és kölcsönvevők között. Minden érintett piacon a terjesztett mennyiség 50%-a a kölcsönadókhoz, 50%-a a kölcsönvevőkhöz kerül. A felhasználók az egyenlegükkel arányos mértékben juthatnak a COMP tokenekhez. A felhasználók az újonnan létrehozott COMP Distribution Dashboard oldalán követhetik nyomon a terjesztés folyamatát. Minden javaslat megvitatására 3 napos szavazási időszak áll rendelkezésre. Amennyiben egy javaslat megszerzi az abszolút többséget, és legalább 400.000 szavazatot, akkor az a javaslat egy Timelock okosszerződésbe kerül és 2 napon belül végrehajtható.

Elindult az Argent, az első okostárca az Ethereum blokkláncon

A londoni székhelyű Argent csoport nyilvánosan elindította okostárcáját több, mint kétévi fejlesztést követően. Az Argent tárcája egy “non custodial”, azaz “nem letétkezelői” tárca (ez azt jelenti, hogy a tartalma nem másnál van letétben, hanem te magad kontrollálod). Ez egy Ethereum hálózatra készült mobiltárca, amely mind iOS mind Android eszközökön fut és könnyű hozzáférést biztosít a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazásokhoz. A tárca olyan fejlett szolgáltatásokat kínál, mint például az ember által olvasható Ethereum címek, könnyű hozzáférés DeFi alkalmazásokhoz kamatjövedelem szerzése érdekében, napi tranzakciós limitek beállíthatósága, és a tárca működésének helyreállítása barátok és családtagok segítségének igénybevételével.

Az Argent okosszerződéseket használ annak érdekében, hogy ezeket az egyedi tulajdonságait egy hagyományos banki alkalmazáshoz hasonló interfész útján tudja biztosítani, mint amilyen a Revolut. Itamar Lesuisse, az Argent társalapítója elmondta: „a lényegre egyszerűsítettük azt a komplexitást, ami egy nem letétkezelői tárcával együttjár. Nincs szükség arra, hogy a visszaállító mondatról másolatot készíts, nem kell aggódnod a tranzakciós díjak miatt, és egy kattintással használhatsz vele olyan decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokat, mint például a Compound hitelezési program.”

A nem letétkezelői tárcák használóinak le kell írniuk egy helyreállító mondatot, amellyel helyre tudják állítani a tárcájukat, ha elveszítik azt az eszközt, amelyen tárolták a tárcát. Ha elveszik ez a helyreállító mondat, akkor senki nem tud már segíteni abban, hogy a tulajdonos hozzáférjen a tárcán tárolt pénzéhez. Sok olyan ember van, akinek ezt nehéz megértenie, mikor elkezd ismerkedni a kriptovalutákkal. Az Argent, ezt a a nehézséget felismerve, a rendszer komplexitását lényegében “eltakarja” a felhasználók elől ún. Gondviselők (“Guardians”) alkalmazásával, egyedi megközelítést kínálva a probléma megoldásához. A Gondviselő lehet egy barát vagy családtag, akiben a tárca használója megbízik, vagy lehet egy hardware tárca, vagy egy metamask, vagy ezek tetszőleges kombinációja. A Gondviselő soha nem fér hozzá a tárcán tálalt összegekhez, de segíteni tud a tárca helyreállításában, ha valaki elveszíti a telefonját, amelyen a tárcát tárolta. 

Az Argent az Ethereum blokkláncra fókuszál, és arra készül, hogy mindent támogatni fog, amit az Ethereum kínál. A DeFi alkalmazásokat főképp az Ethereum blokkláncra fejlesztik. Ezek közül néhány lehetővé teszi kriptovaluták kölcsönvételét és kölcsönadását, vagy pedig a részvételt az ún. nulla veszteségű lottóban (no-loss lottery). Az Argent felhasználói számos DeFi alkalmazáshoz férnek hozzá, mint például az Aave, a Compound, a Dai Savings Rate, a Kyber, a PoolTogether, a Social TokenSets, és az Uniswap V2 Liquidity. A tranzakciós díjak nem láthatóak az alkalmazásban, mert azokat teljes egészében az Argent fizeti a felhasználói képviseletében.

Az intézményi befektetők erőteljes Bitcoin felvásárlásba kezdtek

Kriptovaluta bennfentesek véleménye és piaci adatok egyaránt arra utalnak, hogy a Bitcoin iránti intézményi érdeklődés példátlan növekedésnek indult. Egy Bitcoin fedezettel rendelkező ETF, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) az utóbbi néhány évben is folyamatosan növekedett, de az utóbbi pár hónapban e növekedés felgyorsult.

Az elmúlt három hónapban az ebbe az alapba történő intézményi befektetések üteme megháromszorozódott, ami több mint 60.000 BTC-nyi növekedést jelent. Ha ez a tendencia további három hónapig folytatódik, az alap körülbelül 400.000 BTC-t, akár a teljes, 21 millió darabos Bitcoin-készlet 2%-át is felhalmozhatja. A Grayscale szóvivője szerint a beáramlás több mint 90%-a intézményi befektetőktől származik. Most a Grayscale 350.000 BTC felett rendelkezik, ami a jelenleg forgalomban lévő (18.38 millió darabnyi) Bitcoin-készlet 2%-ával ér fel. 2019 óta a Grayscale 100.375 BTC-t vásárolt, amely az ebben az időszakban bányászott összes Bitcoin 17%-ának felelt meg.

A Bitcoin blokkjutalom harmadik felezését követően a Bitcoin éves kibocsátási rátája 1,8%-on áll, tehát párhuzamba állítható az arany inflációs rátájával. Az nem világos, hogy a növekvő intézményi befektetési trendre a felezésnek volt-e ösztönző hatása. Alex Mashinsky, az 55.000 BTC-t birtokló, Celsius nevű kriptohitelezési platform vezérigazgatója elmondta: „jelenleg több mint 260 intézményi hitelfelvevőnk van, és 2018 augusztusi indulásunk óta közel 10 milliárd dollárnyi hitelt folyósítottunk. A Bitcoin ára nem számít. Ami számít, az az árak ingadozása felfelé és lefelé. A Celsius könnyedén kölcsönadhatott volna még további 100.000 BTC-t, ha rendelkeznénk még ennyivel, annak ellenére, hogy 5–12%-os éves kamatot számítunk fel.” Mashinsky arra számít, hogy az intézményi érdeklődés folytatódni fog, sőt, az elkövetkező néhány évben szerinte meredek emelkedés várható e téren.

Matt D’Souza, a Blockware Solutions Bitcoin bányászati ​​cég ügyvezetõ igazgatója, egyúttal egy Bitcoin hedge fund menedzsere elmondta: „A legtöbb alap hosszútávon tartja a kriptovalutákat, nem shortolnak.” Úgy véli, hogy az a kombináció, amelyben a központi bankok dollármilliárdokat injektálnak a gazdaságba, miközben az új Bitcoinok kibocsátása a blokkjutalom feleződése miatt lecsökkent, ideális lehetőséget teremt a Bitcoin értékének növekedése számára.

Egy orosz törvényjavaslat számos kriptovalutás tevékenységet büntetne

Az orosz törvényhozás egy olyan új törvényjavaslatot készül elfogadni, amely a kriptovaluták használatát akár 2 millió rubel (kb. 28 000 dollár) pénzbüntetéssel, illetve 7 évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálná. A törvényjavaslat értelmében az oroszokat büntetnék, ha készpénz vagy orosz bankszámla használatával vásárolnak kriptovalutát. Tilos lenne a bányászat és a kisebb tranzakciók küldése, valamint a kriptovaluták fizetésként történő elfogadása és a kriptovaluták kibocsátása is.

A törvényjavaslat értelmében azok a vállalatok, amelyek az orosz központi bank jóváhagyása nélkül „Oroszországban nyilvántartásba vett weboldalakon vagy Oroszországban található műszaki berendezések felhasználásával” bocsájtanak ki vagy forgalmaznak virtuális valutákat, kétmillió rubelig (kb. 28.000 dollárig) terjedő pénzbüntetéssel sújthatóak. Ezenkívül “árukért vagy szolgáltatásokért kriptovalutával történő fizetés esetén” vállalatoknak egymillió rubelt (13.900 dollárt), magánszemélyeknek pedig legalább 200.000 rubelt (2800 dollárt) kellene fizetniük büntetésként. Akik már rendelkeznek kriptovalutákkal, kötelesek lennének regisztráltatni magukat az orosz adóhatóságnál, tájékoztatást adva arról, hogy hogyan jutottak a kriptovalutákhoz.

Amennyiben a fenti cselekedetek „jelentős károkat okoztak az állampolgároknak, a szervezeteknek vagy az államnak, vagy ha ezek a cselekedetek nagyfokú gazdagodást eredményeztek”, az elkövető öt évig terjedő közérdekű munka büntetésre vagy akár hét évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat. Amennyiben ezek a jogszabályok hatálybalépnek, az gyakorlatilag a kriptovaluta piac teljes betiltásával járna, és megbénítaná az orosz kriptovaluta ipar működését. Jurij Pripachkin, az Oroszországi Kriptogazdasági és Blokklánc Szövetség (Russian Association of Cryptoeconomics and Blockchain, RACIB) elnöke szerint a törvény arra ösztönözheti az orosz kriptovaluta társaságokat, hogy kriptobarátabb joghatósággal rendelkező szomszédos országokba helyezzék át székhelyüket, mint amilyen Fehéroroszország, Kazahsztán, Üzbegisztán vagy Ukrajna.

Nincs rá bizonyíték, hogy az ISIS Bitcoint használna 300 millió dollár elrejtéséhez

A Chainalysis nevű blokklánc elemző cég a napokban megjelent jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy az ISIS, vagyis az Iszlám Állam terrorista szervezete 300 millió dollárt tárolna Bitcoinban. 2020 áprilisában ugyanis Hans-Jakob Schindler, az ún. Extrémizmusellenes Projekt (Counter Extremism Project) igazgatója azt állította, hogy lehetséges, hogy az ISIS 300 millió dollárt tart Bitcoinban hadi kiadásokra. A szervezet „Kriptovaluták és a terrorizmus finanszírozása” című jelentése szerint a hatóságok 2017 óta kutatnak az ISIS háborús kasszája után. Schindler szerint „ez ideális tárolási mechanizmus lenne, arra az időszakra, amíg nincs rá szükség. Ha ügyesen csinálják, akkor így a legtöbb kormány számára megtalálhatatlan és lefoglalhatatlan."

A Chainalysis rámutatott arra, hogy Schindler elmélete nagyon valószínűtlen: „tudjuk, hogy a terrorizmus finanszírozására irányuló legtöbb kampány kevesebb, mint 10.000 dollár bevételt eredményezett, ami arra utal, hogy korlátozott az elérése. Ezenkívül, ha az ISIS az olajból származó jövedelmét Bitcoinba csatornázta volna, az látszana a regionális tőzsdék és pénzszolgáltató vállalkozások kereskedelmének volumenén.”

A blokklánc elemző cég azt is kiemelte, hogy „a kriptovaluta nem ideális eszköz a jogellenes forrásból származó pénzek tárolására, mivel a kriptovaluta eredendően átlátható. Minden egyes tranzakciót publikus főkönyv rögzít. Megfelelő eszközökkel megakadályozható, hogy rosszhiszemű szereplők éljenek vissza a rendszerrel a terrorizmus finanszírozása vagy más bűncselekmények elkövetése érdekében. A készpénz és más hagyományos eszközök jobban megfelelnek erre a célra” - tette hozzá Chainalysis.

Heti tweet
A kvíz megfejtése

Milyen algoritmust használ az Ethereum a bányászatra?

A helyes válasz: B

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin Csapat

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe