Poglejte si to sporočilo v brskalniku
CTK novice / št. 4 (september 2020)

Skupnost CTK povezuje interese študentov, raziskovalcev ter druge zainteresirane javnosti s strokovnjaki knjižnice pri pridobivanju, izmenjavi in deljenju znanja.

Direktorjev kotiček
Kaj se je dogajalo v avgustu?

Spoštovani naši uporabniki,

Lepa jesen je. Ne moremo si misliti, da nad našo skupnost v teh prečudovitih dneh še naprej visi nevidna grožnja v obliki virusa COVID 19. Le na nas je, da se z odgovorno držo in preventivnim ravnanjem te neprijetne epidemije rešimo in končno začnemo dihati s polnimi pljuči. Zato vas še enkrat pozivam, da upoštevate ukrepe, ki vam jih predočijo naši varnostniki in knjižničarji – uporabljajte zaščitne maske, razkužujte roke, izogibajte se gneči ter jejte čim več vitaminov.

Kljub težavam knjižnica živi svoje življenje. Pohvalimo se lahko, da smo koordinatorji projekta covid19dataportal.si, ki bo pripomogel k izmenjavi raziskovalnih podatkov med raziskovalci, ki iščejo ustrezne rešitve pred boleznijo. V teh dneh veliko energije vlagamo v pogajanja z založniki mednarodne znanstvene literature, ki temeljijo na načelih odprte znanosti. Prav tako veliko energije vlagamo v učinkovit prehod v e-poslovanje. Usposabljanja, predavanja za naše uporabnike ter referenčna služba – vse to bo od oktobra dalje potekalo izključno v spletnem okolju na daljavo.

Na srečo smo zdravi. Iz nekaterih knjižnic dobivamo obvestila, da so nekateri naši kolegi zboleli. Z mislimi smo pri njih in jim želimo čim prejšnje okrevanje.

Počasi se bliža novo študijsko leto. Knjižnica vas bo spet pričakala v prijazni podobi. Lahko si boste izposodili učbenike, v naših prostorih posedeli do polnoči in nabirali nova znanja. Ob začetku leta vam vsem želimo, da bi bilo uspešno. Še posebej z veseljem bomo pozdravili naše nove kolege – bruce stoprve generacije naše slavne Univerze v Ljubljani.

Srečno!

Direktor CTK
Miro Pušnik
Miro Pušnik
Najbolj izposojane knjige
Univerzitetne fizikalne naloge

V avgustu 2020 smo izposodili kar 478 različnih naslovov knjig.

Tehnična dokumentacija
Matematika 1 : naloge in postopki reševanja
Osnove analizne kemije

p.s. Bi radi predlagali nakup gradiva, ki ga v CTK nimamo? To lahko naredite v manj kot 10 sekundah, popolnoma anonimno. Kliknite tu.

Nove knjige
Izbor 4 novih knjig
1D and multi-D modeling techniques for IC engine simulation


In zasvetila je luč : Drava in gradnja njenih osmih elektrarn v 20. stoletju = And there was light : the Drava and the construction of eight power plants on the river during 20th century


Dodajalna izdelava : od hitre izdelave prototipov do 3D tiskane inovacije


Metoda končnih elementov : zbirka rešenih primerov


Odprta znanost

Kaj želi doseči Evropski oblak odprte znanosti EOSC, kaj je odprta znanost, kaj so FAIR raziskovalni podatki in kako so vključeni raziskovalci?

EOSCsecretariat.eu uvaja vrsto podkastov, ki se osredotočajo na različne teme, povezane z EOSC. V prvi epizodi predsednica delovne skupine FAIR Sarah Jones razpravlja o odprti znanosti, FAIR raziskovalnih podatkih, kako naj sodelujejo raziskovalci in kdaj. Govori o izzivih za izvajanje teh načel v evropskem raziskovalnem okviru in o tem, kako lahko EOSC sodeluje z raziskovalci, da bi najbolje izkoristili okolje EOSC.

Ne zamudite tega fantastičnega vpogleda v Evropski odprti znanstveni oblak, poslušajte podkast zdaj!

Ustvarjalnica

Radi bi vam predstavili opremo, ki vam je na voljo za uporabo v Ustvarjalnici. 

3D printer Sindoh 3DWOX DP 200 je 3D printer, ki deluje na FDM tehnologiji tiska. Stroj za izdelavo 3d modelov tali plastično žico oz. filament in jo enakomerno plast za plastjo nanaša na delovno površino. Delovna površina stroja znaša 210x200x195 mm in omogoča natančnost tiska od 0.05mm do 0.3mm. 

Z našim 3D printerjem lahko natisnemo modele v PLA in ABS plastiki. Za samo izdelavo modela pa potrebujemo 3D model v obliki datoteke stl.

Članki
Nove objave

Avgust je ponavadi mesec dopustov. Tudi mi smo dali malce možgane "na plažo".

DELOVNI ČAS KNJIŽNICE
Iz arhiva
CTK v medijih

Članek iz leta 2014 z naslovom: "Ljubljanske knjižnice in čitalnice: Iskanje idealnega kotička za učenje" piše o najljubših kotičkih za študij.


Citat iz članka:

Naslednja po priljubljenosti je CTK ali Centralna tehniška knjižnica, ki se je po treh letih še vedno zvesto držim, vsaj pred najpomembnejšimi izpiti, in sicer v veliki meri zaradi dejstva, da je med izpitnim obdobjem odprta kar do polnoči. Razpolaga tudi s precejšnjim številom študijskih mest, na voljo so skupinske mize, samostojne študijske mizice in računalniki. Vendar to ne pomeni, da boste na vrhuncu izpitnega obdobja zlahka dobili prostor – najbolj pridni študentje so na svojih mestih že najkasneje pol ure po odprtju. Ker CTK za razliko od NUK nima elektronskega sistema, s pomočjo katerega bi se identificirali, glede odmorov niste omejeni - še vedno je v veljavi stari dobri princip pustiš-kup-knjig-na-svojem-mestu-in-greš-na-kosilo, in če si za to vzameš malo več časa, te ne bo nihče zabrisal ven.

Članek si lahko v celoti preberete tu.

ZDAJ STE NA VRSTI VI!

Imate kakršno koli mnenje? Vas kaj zanima? Pišite nam na tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si.

Obiščite našo spletno stran

Uredniki CTK novic: Tilen Mandelj, Mitja Vovk Iskrić, Miha Knez

Ljubljana, september 2020

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani

Trg republike 3, 1000 Ljubljana

facebook twitter instagram youtube linkedin
01/2003-400
post@ctk.uni-lj.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na CTK novice preko spletne strani CTK.

Odjavite se od CTK novic (p.s. pogrešali vas bomo... )
MailerLite