Het laatste nieuws van Mr. - 1 oktober 2019

WEBCARE TEAM RECHTSPRAAK: IN GESPREK MET WROKKIGE REAGUURDER

Je moet wel tegen een stootje kunnen als je voor het webcare team van de Rechtspraak werkt. Want op social media en elders op het internet is de kritiek op rechters niet van de lucht.

Lees meer

MINISTERIES FORS MEER KWIJT AAN EXTERN JURIDISCH ADVIES

Ruim de helft van de twaalf ministeries gaven vorig jaar meer geld uit aan externe juridische diensten dan in 2017. Vooral de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat tastten fors dieper in de buidel. Dat blijkt uit de brief van minister Dekker (Rechtsbescherming) van 30 september naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Van Nispen over het recordbedrag van 25 miljoen euro dat ministeries in 2018 besteedden aan de landsadvocaat, en zijn brief naar aanleiding van vragen van D66-Kamerlid Groothuizen over procedeer-gedrag van de Rijksoverheid.

Lees meer

FRANK WIELAND OVER EMOTIES IN HET RECHT

Mr. van de week is Frank Wieland. De inmiddels gepensioneerde rechter, die vooral bekend werd van het proces tegen Willem Holleeder, is een van de sprekers tijdens het SSR-congres ‘Omgaan met emoties in het strafrecht’ op 1 oktober.

Lees meer

KENT U DE BELANGRIJKSTE ONDERWERPEN VAN HET FINANCIEEL TOEZICHTRECHT?

Ingezonden Mededeling
De cursus 'Actualiteiten Financieel Toezichtrecht' biedt de mogelijkheid om uw kennis van dit rechtsgebied te verrijken met actuele en belangrijke onderwerpen. Na deze cursus bent u weer helemaal op de hoogte van alle recente ontwikkelingen.

Lees meer

NVVR OPENT DE AANVAL OP ‘VERKEERSTOREN’ HENK NAVES

Met een gepeperde brief aan de Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft de rechtersvakbond Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) de aanval geopend op de ‘top-down’ plannen van de Raad voor de rechtspraak (RvdR). Directeur Geert van Rhee van de NVvR schrijft dat de plannen van RvdR-voorzitter Henk Naves slecht zijn gevallen bij rechters en raadsheren “en dat wordt niet alleen veroorzaakt door een gebrekkige communicatie hierover, ook de uitgezette lijnen zelf zijn voor onze leden reden tot zorg.”

Lees meer

ADVOCAAT LET EVEN NIET OP: MEEDOGENLOOS VERSTEK

Als advocaat op enige afstand van de zittingszaal nog een praatje maken, terwijl je zaak elk moment kan worden uitgeroepen? Doe maar niet. Want als de bode de zaak vervolgens uitroept zonder dat jij het in de gaten hebt, krijg je toch echt een verstek aan je broek. Bij de Hoge Raad hoef je niet aan te kloppen, blijkt uit het arrest over deze kwestie bij het Gerechtshof Den Bosch. Advocaten hebben op Twitter verontwaardigd gereageerd op het arrest van de Hoge Raad.

Lees meer

GRATIS ONLINE CURSUS RECENTE RECHTSPRAAK HUURRECHT

Ingezonden Mededeling
Eenvoudig uw kennis over huurrecht up-to-date houden? Met PO-Online kunt nascholen waar en wanneer het u uitkomt. Ervaar het nu zelf en probeer vrijblijvend de gratis online cursus ‘Recente rechtspraak Huurrecht’ en laat u bijpraten over de laatste ontwikkelingen door mr. E.P.W. Korevaar.

Lees verder

DANKBARE VERDACHTE KUST VOETEN VAN DE RECHTER

Een verdachte in een bedreigingszaak heeft op wel heel bijzondere manier zijn dankbaarheid getoond aan de rechter. Nadat de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis had geschorst, sprong de verdachte op en dook hij onder het bureau om de voeten van de magistraat te zoenen.

Lees meer

GEZAMENLIJKE OPROEP NOVA, NVSA EN NVJSA: ‘DOE MEE AAN PIKETSTAKING!’

De Nederlandse Orde van Advocaten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten ondersteunen de vanuit de strafrechtbalie gelanceerde oproep aan strafrechtpiketadvocaten om de eerste twee weken van januari geen piketdienst te draaien. Uit protest tegen de lage vergoedingen voor sociaal advocaten willen ze een krachtig signaal afgeven aan het kabinet.

Lees meer

CYBERSECURITY TOPPRIORITEIT VOOR JURISTEN

Ingezonden Mededeling
Maak kennis met alle facetten van cybersecurity tijdens de opleiding Cybersecurity voor juristen. Met topdocenten Christian Prickaerts - directeur Fox-IT & Peter van Schelven - BIJ PETER Wet & Recht.
Start: 18 november 2019. Inclusief 18 PO punten.

Bekijk het programma

OR HEEFT GOEDE KANS OP SUCCES BIJ GANG NAAR RECHTER

Een ondernemingsraad die in een geschil met de werkgever de gang naar de Ondernemingskamer maakt, heeft gemiddeld een slagingskans van bijna 43 procent. Dat blijkt uit het boek 40 jaar rechtspraak Ondernemingskamer over adviesrecht, dat onder redactie van advocaat Loe Sprengers en promovendus arbeidsrecht Roy Poelstra (UvA) is uitgebracht ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Ondernemingskamer van het hof Amsterdam.

Lees meer

TEKST & COMMENTAAR STRAFVORDERING – NIEUWE DRUK

Van onze kennispartner Wolters Kluwer
Is strafrecht uw terrein en heeft u helder inzicht nodig in de actuele regels van het strafproces en de rechten van verdachten? Dan kunt u niet om deze tekstbundel heen. In de 13e druk vindt u de belangrijkste wet- en regelgeving, voorzien van korte en heldere commentaren. De uitgave is volledig bijgewerkt naar de stand van 1 juli 2019.

Meer informatie

MERLE VAN DEN BERG (L&A ADVOCATEN) OVER ONVERWACHTE ZAKEN

Overstap van de week is Merle van den Berg. Arbeidsrechtadvocate Van den Berg (30) heeft de overstap gemaakt van Allen & Overy naar L&A Advocaten in Amsterdam. Haar praktijk ziet met name op (collectief) ontslagrecht, overgang van onderneming, medezeggenschap, reorganisaties, flexibele arbeid en WNT-vraagstukken.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Senior Legal Consultant Real Estate

Vind jij het een uitdaging om je juridische kennis en vaardigheden in te zetten om tot duurzame samenwerkingen tussen publieke en private partijen te komen, creatieve oplossingen te bedenken voor verschillende uitdagingen in de gebiedsontwikkeling en onderhandelingen tot een goed resultaat te brengen? Dan zoeken wij jou! Het bericht Senior Legal Consultant Real Estate verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist Handhaving Milieu Fulltime | Den Haag

Bij de Omgevingsdienst Haaglanden werk je samen met ruim 230 deskundige collega’s aan een schoon milieu, natuurbehoud en een veilige leefomgeving. Vergunningen verlenen, toezicht houden en waar nodig handhaven zit in onze genen. Dit betekent voortdurend rekening houden met uiteenlopende belangen. Onze ambitie? Vandaag meedenken over duurzame oplossingen van morgen. Wij werken op steenworp afstand van de Haagse binnenstad en tien minuten lopen vanaf station Den Haag Centraal. Het bericht ...

Advocaat Bouw- en aanbestedingsrecht 32 – 36 uur | Haarlem

Wil jij samen met collega’s bouwen aan de toekomst van ruim 2,5 miljoen Noord-Hollanders? Bij de provincie Noord-Holland werk je onder andere aan technologische innovaties, slimme infrastructuur, energietransitie en natuurontwikkeling. Zo lever jij een bijdrage aan de samenleving! Het bericht Advocaat Bouw- en aanbestedingsrecht 32 – 36 uur | Haarlem verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.