View in browser
Eνημερωτικό Δελτίο
Ιούνιος 2020
Συμμετοχή Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Νεολαίας Ε.Ε.

Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Νεολαίας EYCS των κρατών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2020, συμμετείχε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κ. Γεώργιος Βούτσινος. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στους νέους και τις οργανώσεις τους. Συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μειωμένη κινητικότητα, τη μείωση της συμμετοχής των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την περιορισμένη πρόσβαση σε διαφορετικές υπηρεσίες και ευκαιρίες απασχόλησης, την ανάγκη για αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων, καθώς και τις προκλήσεις κατά την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του Erasmus+ και του ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης. Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε αρχικά τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση θωράκισε αποτελεσματικά τη χώρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, παρουσίασε τις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης για τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, την ισότιμη πρόσβαση των νέων σε ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία, την αναγκαιότητα εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, τη συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων, ενώ επεσήμανε την αλληλέγγυα στάση που επιδεικνύουν απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η Ελλάδα στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης: Οι προτεραιότητες και η νεανική ατζέντα


Η Ελλάδα έχει, από τις 15 Μαΐου έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Tο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας συμπίπτει με την επέτειο ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος, της συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου 1950. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία καταγραφής της μέχρι τώρα πορείας εφαρμογής της Σύμβασης αλλά και του βαθμού ανταπόκρισης των διατάξεών της στις προσδοκίες των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των νέων. Ταυτόχρονα, θα δώσει το έναυσμα ενός δημιουργικού διαλόγου και προβληματισμού για τις προοπτικές εφαρμογής της που διανοίγονται στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Ένα μέλλον, στο οποίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται, ιδίως για τους νέους ανθρώπους.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας του Covid-19, με δραματικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, αλλά και το σοβαρό αντίκτυπο σε κάθε μορφή ατομικής και δημόσιας δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να μην συνεκτιμήσει η Ελληνική Προεδρία.
Οι επιπτώσεις του Covid-19 στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι πτυχές της κρίσης της πανδημίας που επηρεάζουν τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, μέσω των περιορισμών στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Πρώτη θέση σε αυτή την εποικοδομητική αναζήτηση έχουν οι νέοι άνθρωποι, αλλά και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες, συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες και άλλες ομάδες συνανθρώπων μας που υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας από τη δική τους, λιγότερο ευνοημένη και άρα περισσότερο ευαίσθητη θέση.
Ως κεντρική δράση της Προεδρίας για τα θέματα νεολαίας, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2020 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για καινοτόμες υπηρεσίες για τους νέους: Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων στην προώθηση των δικαιωμάτων των νέων στη μετα-covid εποχή».
Το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και πληροφορίες για την Προεδρία:

https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/


Διαγωνισμοί

Διαγωνισμός «Film for Inclusion»

Η ActionAid διοργανώνει διαγωνισμό με τίτλο «Film for Inclusion» και θέμα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας. Στόχος του διαγωνισμού –ο οποίος διεξάγεται παράλληλα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Αυστρία στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK MigrACTION για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον δημόσιο λόγο και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF)– είναι να αναδείξει, μέσα από τα βίντεο των συμμετεχόντων, θετικές ιστορίες γυναικών, ανδρών και παιδιών, πρακτικές, παραδείγματα και πολιτικές ένταξης που προάγουν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες της χώρας. Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος νέοι και νέες 18-30 ετών, ενώ ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αίτηση άτομα με μεταναστευτικό προφίλ ή/και από ευάλωτες ομάδες. Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δημοσιεύσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Instagram ένα πρωτότυπο βίντεο, ελάχιστης διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μέγιστης ενός λεπτού, μαζί με μια μικρή περιγραφή, με τα tags #actionaidhellas και #CiakMigractionVideoGR και να διεκδικήσουν μια δωροεπιταγή για φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 500 ευρώ.
Προθεσμία συμμετοχής: 5 Ιουλίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.actionaid.gr/media/...

Διαγωνισμός φωτογραφίας CEDEFOP

To CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό CedefopPhotoAward, μια πρωτοβουλία για την προώθηση και ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ομάδες ανήλικων και ενήλικων μαθητών/τριών επαγγελματικής εκπαίδευσης από χώρες της Ευρώπης, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας έχουν τη ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την επαγγελματική εκπαίδευση σε μια δημιουργική φωτο-ιστορία και να διαγωνιστούν για να κερδίσουν ταξίδια στην ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων τον Νοέμβριο του 2020 στο Βερολίνο ή στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Υποβολή αιτήσεων έως 30 Ιουνίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις:

http://form.jotform.com/CEDEFOP/cedefopphotoaward2020

Διαγωνισμός δημοσιογραφίας «Youth4Regions»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει διαγωνισμό για νέους από 18 έως 30 ετών που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία και τους καλεί να υποβάλουν ένα άρθρο ή ένα ολιγόλεπτο βίντεο σχετικά με ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι υποψήφιοι επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν καθοδήγηση από καθιερωμένους δημοσιογράφους από τη χώρα τους, καθώς και να συνεργαστούν με διάσημους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.
Υποβολή αιτήσεων έως 13 Ιουλίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/youth4regions/

Διαγωνισμός «Consumer Change Challenge»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει διαγωνισμό, προκειμένου να συγκεντρώσει ιδέες για βίντεο τα οποία θα εκπαιδεύουν τους καταναλωτές και θα τους παροτρύνουν να κάνουν πιο υπεύθυνες αγορές. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νεανικές οργανώσεις και οργανώσεις καταναλωτών που εδρεύουν σε κράτη μέλη της ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Μεμονωμένα μέλη μπορούν να συμμετάσχουν με τη σύμφωνη γνώμη των οργανώσεων στις οποίες ανήκουν.
Υποβολή αιτήσεων έως 12 Ιουνίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://consumerideas.eu

Πρακτική άσκηση

Πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο («Schuman Traineeships»)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε απόφοιτους πανεπιστημίων, συμβάλλοντας στην επαγγελματική κατάρτιση νέων πολιτών και στην εξοικείωσή τους με τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι πέντε (5) μήνες, από 1 Οκτωβρίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, και αφορά διάφορα αντικείμενα εργασίας της Γενικής Γραμματείας του Κοινοβουλίου.
Υποβολή αιτήσεων έως 30 Ιουνίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες

https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage

Συμμετοχή στα κοινά

Διαβούλευση για γαλλόφωνους νέους

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (Organisation internationale de la Francophonie – OIF) στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη και στη Βιέννη ξεκινά διαβούλευση με γαλλόφωνους νέους, ηλικίας 15 έως 35 ετών, με τίτλο «Η Γαλλοφωνία του Μέλλοντος». Στόχος της διαβούλευσης είναι να αποτελέσει έναν χώρο έκφρασης απόψεων και διαλόγου για τους νέους. Συγκεκριμένα, οι νέοι καλούνται να μοιραστούν την άποψή τους σχετικά με μια σειρά από ερωτήσεις που συνδέονται με τη γαλλοφωνία, το παρόν και το μέλλον της, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο η γαλλοφωνία μπορεί να ανταποκριθεί σε παγκόσμια ζητήματα όπως η προώθηση της αρμονικής συμβίωσης, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην ψηφιακή τεχνολογία, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προώθηση της ειρήνης και της ισότητας των φύλων.
Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή έως τις 17 Ιουλίου 2020.
Σύνδεσμος διαβούλευσης:

https://www.francophonie.org/consultation-jeunesse

Προσεχείς εκδηλώσεις

Συνεδρίες συμβουλευτικής για οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη

Το Social Dynamo πραγματοποιεί συνεδρίες συμβουλευτικής για οργανώσεις της Θεσσαλονίκης. Οι θεματικές, τις οποίες θα καλύπτουν οι συγκεκριμένες συνεδρίες, αφορούν ζητήματα εταιρικού δικαίου και ειδικότερα τη διαδικασία σύστασης ΑΜΚΕ, συλλόγων, σωματείων και εν γένει μη κερδοσκοπικών εταιριών, συμβουλές επί της διαμορφώσεως του καταστατικού τους, των εσωτερικών και εξωτερικών σχέσεων των εταίρων και δη ζητήματα ευθύνης μελών ΔΣ, υποχρεώσεις ασφάλισης καθώς και ζητήματα που έγκεινται του φορολογικού δικαίου όπως και συμβουλές σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στις συγκεκριμένες συνεδρίες θα δοθεί προτεραιότητα σε οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη.
Η επόμενη συμβουλευτική συνεδρία θα πραγματοποιηθεί online την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

https://www.socialdynamo.gr/ev...

Διεύθυνση Νέας Γενιάς - Τμήμα Β' Παρακολούθησης Περιφερειακών Δράσεων

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α΄ Προβλήτας
Κτίριο Γραφείων ΔΑΛ, Παλιό Λιμεναρχείο
Θεσσαλονίκη 54012

Τοποθεσία

location
2310 257130
neagenia.thess[at]minedu.gov.gr

Λάβατε αυτό το newsletter κατόπιν δικής σας αίτησης και εγγραφής στη λίστα μας.
Αν δεν επιθυμείτε την παραλαβή του, επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Διαγραφή