Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro.

0

Vrijdag 7 en donderdag 13 september

​Regie:  Martin McDonagh

We beginnen weer aan een nieuw filmseizoen en met wat voor film!Al je gevoelige snaren worden beroerd. Twee uur la ng. Het is een film die je hardop laat schateren, die je ontroert, waarin je meevoelt, die je laat twijfelen aan je oordeel, die je ontzet, je op het puntje van je stoel laat zitten en die je – voor zover het verhaal dat toelaat – tevreden over de afloop naar huis laat gaan.

 

Een ziedende moeder
Mildred Hayes is ziedend en ze eist, scheldend en tierend, gerechtigheid. Zeven maanden geleden is haar tienerdochter, Angela, verkracht en vermoord, de plaatselijke politie heeft nog geen enkele aanwijzing gevonden en is ook niet bijster actief meer. Als Mildred langs drie vervallen reclameborden rijdt, krijgt ze een idee. In een wereld die om marketing draait, moeten de borden haar dochter weer op de politie-agenda kunnen krijgen. Ze huurt de borden en beplakt ze met teksten die rechtstreeks de lokale sheriff aanspreken op zijn falende aanpak.

Hoe zwart-wit is het leven?
Natuurlijk sta je als kijker onmiddellijk achter Mildred met haar grote verdriet en gerechtvaardigde woede. Al helemaal als blijkt dat een agent waarmee ze van doen heeft niet bijster slim is en vol racisme en andere vooroordelen zit. Als Mildred, die grossiert in grof taalgebruik en heerlijke vlijmscherpe oneliners, de racistische agent Dixon op zijn nummer zet, heb je zin om te applaudisseren. Je hebt als kijker dus snel een oordeel over goed en kwaad, in dit verhaal. Dan komt het bijzondere van de film: je wordt steeds met nieuwe informatie geconfronteerd. Informatie die je dwingt je oordeel, op zijn minst, te nuanceren. Prachtig opgebouwd. Elke eer als je denkt de nieuwe invalshoek verwerkt te hebben, kun je weer opnieuw aan de slag. Het maakt elke seconde van de film boeiend. En: hoe lang blijf je meevoelen met de steeds meer radicaliserende Mildred? Voor je het weet verkleurt je zwart-wit uit het begin van de film tot steeds meer tinten grijs. 


Zelf kijken
Dit is zo'n film waarover je van tevoren niet te veel van de verhaallijn moet beschrijven. Dat doen we dus ook niet. Je moet gewoon lekker zelf gaan kijken en je mee laten voeren in een adembenemende verhaalontwikkeling. Dit is dé film uit 2018 die je, volgens filmrecensenten en jury's, in elk geval gezien moet hebben. 

Magisch acteerwerk
Het script is geschreven met de hoofdrolspelers al in gedachten. Dat merk je aan alles. Ze spelen hun rollen niet, ze zijn het. Het vergt zoveel vakmanschap om een rol gaandeweg een film steeds meer gelaagdheid te geven. De acteurs verheffen die vaardigheid tot kunst, in deze film. Echt magistraal. Niet voor niets wonnen ze al vele prijzen, voor deze rollen, in de loop van het jaar.

Cast: o.a. Frances Mc Dormand, Sam Rockwell en Woody Harrelson. 
 
We gaan weer beginnen: veel kijkplezier, dit filmseizoen.

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Geef je dan aan of je naar de vrijdagfilm of de donderdagfilm komt?

0

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl