A blokklánc használata 30 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet az élelmiszeriparban 2024-ig. Nézd meg a böngészőben

„A Bitcoin nem arról szól, hogy hogyan vidd ki a pénzed az országodból. Hanem arról szól, hogy hogyan vedd ki az országod a pénzedből” - Farbood Nivi, a Coinmine vezérigazgatója

A piac alakulása

A múlt héten a kriptopiac ismét magához tért és 200 milliárd dollár fölé ugrott vissza, majd ismét csökkenni kezdett, jelenleg 199 milliárd dolláron áll. Most 7350 dolláron kereskednek a Bitcoinnal, ez tehát lényegében nem változott az előző héthez képest. A legtöbb coin esetében a múlt héthez képest 1-3% növekedés vagy csökkenés volt tapasztalható.

Dél-Korea legnagyobb kriptotőzsdéje, az UPbit 50 millió dollárt veszített egy hekkertámadás során, ez pedig a Bitcoin árának rövid időre 7000 dollár alá történő esését eredményezte. Pénzmosással kapcsolatos aggályok miatt az adatvédelemre fókuszáló Monero kriptopénzt kilistázták a BitBay tőzsdéről. A közelmúltbeli kínai hatósági figyelmeztetések nyomán legalább öt kínai kriptotőzsde jelentette be, hogy Kínában nem fog a jövőben ügyfeleket kiszolgálni, ehelyett a külföldi ügyfelekre kívánnak koncentrálni.

A német bankok lehetőséget kaptak arra, hogy ügyfeleiknek kriptopénzeket, illetve kriptopénz letéti szolgáltatásokat is kínáljanak 2020 január 1-jétől. Mindeközben egyre terjed a blokklánc technológia alkalmazása, például a humanitárius szektorban és az élelmiszeriparban. A Vöröskereszt már használja a blokkláncot Afrikában a helyi gazdaságok megerősítése céljára. A Juniper Research friss tanulmánya szerint az élelmiszeripar 31 milliárd dollárt tud megtakarítani 2024-ig a blokklánc technológia használatával, amely növeli a nyomonkövethetőséget és az átláthatóságot, méghozzá jelentős költségmegtakarítás mellett.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi a Cold Storage?

  1. Névtelenül végrehajtani egy tranzakciót.
  2. Offline tárolni a privát kulcsokat.
  3. Offline futtatni egy node-ot (csomópontot).

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A német bankok 2020-tól kínálhatnak kriptopénzeket

2019. november 29-én a német szövetségi parlament, a Bundestag olyan jogszabályt fogadott el, amely lehetővé teszi a német bankok számára, hogy 2020-tól kriptopénzeket kínáljanak és tároljanak. A Handelsblatt nevű helyi hírügynökség szerint a jogszabály - mely implementálja az EU negyedik pénzmosás elleni irányelvének az ötödik pénzmosás elleni irányelv általi módosításait, és melyet Németország 16 szövetségi állama várhatóan mind elfogad - módosította a hatályban lévő pénzmosás elleni szabályokat, melyek eddig megtiltották a német bankok számára, hogy kriptopénzekkel kapcsolatos szolgáltatásokat kínáljanak. Az új jogszabály 2020 január 1-jén lép hatályba. A bankoknak és a már létező kriptopénz letéti szolgáltatásokat kínáló vállalkozásoknak engedélyt kell kérniük Németország pénzügyi felügyeletétől, a BaFin-től arra, hogy kriptoeszköz tárolási szolgáltatásokat nyújthassanak. Sven Hildebrandt, a DLC nevű, németországi székhelyű kriptopénzekkel foglalkozó tanácsadó cég vezetője így nyilatkozott a Handelsblattnak: „Németország jó úton halad afelé, hogy kriptopénz-mennyországgá váljon. A német jogalkotó úttörő szerepet játszik a kriptopénzekkel kapcsolatos szabályozásban. Ezáltal Németország vonzóvá válik azon intézményi befektetők számára, akiknek fontos a biztonság és az átlátható szabályozás.”A blokklánc használata 30 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet az élelmiszeriparban 2024-ig

A Juniper Research friss tanulmánya szerint a blokklánc technológiának az élelmiszeripar egy nagyon fontos felhasználási területe lehet. Kutatásuk szerint 2024-ig nemzetközi szinten 31 milliárd dollár megtakarítás érhető el a visszaélések megelőzése révén, azáltal, hogy a blokklánc segítségével az élelmiszer útját nyomonkövetik a farmoktól a kereskedőkön keresztül a fogyasztókig. A kutatás arra is rámutatott, hogy a blokkláncnak a Dolgok Internetével (Internet of Things, IoT) történő kombinálása forradalmasíthatja az élelmiszeripart. Miközben az IoT szenzorok adatokat gyűjtenek be azáltal, hogy mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat és a termékek tartózkodási helyét, a blokklánc ezen adatokat meghamisíthatatlan módon tárolja, egy olyan decentralizált főkönyvben, amely a folyamat minden szereplője számára megismerhető. A kiskereskedők jelentős költségcsökkenést érhetnek el, valamint hatékonyabb élelmiszer-visszahívási folyamatot működtethetnek, és könnyebben teljesíthetik a jogszabályoknak való megfelelési követleményeket azáltal, hogy okosszerződéseket, blokkláncot és a Dolgot Internetének eszközeik alkalmazzák. A Juniper Research azt javasolja, hogy a blokklánccal foglalkozó vállalkozások kössenek együttműködési megállapodásokat az IoT szolgáltatókkal annak érdekében, hogy felkeltsék az élelmiszerpiac résztvevőinek érdeklődését e megoldások iránt.

Az amerikai hatóságok letartóztatták az Ethereum egyik kutatóját amiért segített Észak-Koreának kikerülni a szankciókat

A Manhattani Államügyészi Hivatal és az FBI bejelentette, hogy november 29-én letartóztatták Virgil Griffith-et, az Ethereum egyik kutatóját, arra való hivatkozással, hogy segített az észak-korai kormánynak abban, hogy hogyan tudja a kriptopénzeket az országgal szembeni, az atomprogram korlátozását célzó szankciókat kikerülni. 2019 áprilisában Griffith Észak-Koreába utazott, hogy résztvegyen a Phenjani Blokklánc és Kriptopénz Konferencián, méghozzá annak ellenére, hogy a kiutazáshoz szükséges engedély megadását az Egyesült Államok megtagadta. Griffithet a vonatkozó amerikai törvény (International Emergency Economic Powers Act) kijátszására irányuló összeesküvéssel vádolják, amely bűncselekmény 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Griffith letartóztatása óriási port kavart a kriptoközösségen belül. Sokak szerint a szólás szabadságába beletartozik, hogy valaki szabadon beszélhessen a blokklánccal kapcsolatos, egyébként bárki számára hozzáférhető, nyilvános információkról, és abszurd, ha ezért a cselekményért börtönbe zárják. Többen egyenesen a béke követének tekintik Griffithet, aki “Blokklánc és Béke” című előadásával nem az észak-koreai állam, hanem az észak-koreai elnyomott nép érdekeit szolgálta. Mások szerint ugyanakkor Griffith tudatosan szegte meg a kiutazással kapcsolatos amerikai tilalmat, tudatosan sértett törvényt, és számolnia kell ennek következményeivel. Griffith támogatói mindenesetre petíciót indítottak a szabadon bocsátására. A petíciót az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin is aláírta. Buterin a Twitteren kijelentette: „remélem, az Egyesült Államok erőt és nem gyengeséget mutat, és arra az eredeti és ártalmas korrupcióra fókuszál, amellyel ő maga és más államok is küzdenek, ahelyett, hogy programozókat vadászna, akik csak az amúgy a nyilvánosság számára hozzáférhető információkat ismétlik el beszédeikben.”

A norvég a dán és a kenyai Vöröskereszt blokklánc technológiával fejleszti az adományok célbajuttatásának folyamatát

A Vöröskereszt - mely az ENSZ után a világ második legnagyobb humanitárius célokra adományozó szervezete - blokklánc alapú pénzügyi megoldást alkalmaz az adományok célbajuttatása és a helyi gazdaságok ösztönzése érdekében. November 26-án Norvégia, Dánia és Kenya Vöröskereszt szervezete egy kétéves időszakra szóló tervet fogadott el, melynek az a célja, hogy az adományozás céljára használt készpénzt és utalványokat blokklánc alapú helyi valutákkal váltsák fel. A készpénz hiánya általános probléma Etiópia és Kenya azon közösségei számára, amelynek tagjai egyúttal bankszámlával sem rendelkeznek. A Reuters riportja szerint ez a helyzet azt eredményezi, hogy az emberek barterezésre kényszerülnek, és a tranzakciókat papírra felírva tartják számon. A Vöröskereszt minden évben 1 milliárd dollár oszt szét készpénzben és utalványokban annak érdekében, hogy a katasztrófákkal gyakran sújtott térségekben segítsék az emberek életét. A jövőben ennek az összegnek az elköltését a blokklánc technológia révén kívánják megvalósítani. Az új blokklánc alapú megoldás lehetővé teszi a falvak lakói számára Kenyában, hogy digitális kreditet kapjanak, amit aztán helyi termékek és szolgáltatások megvásárlására használhatnak fel. A kreditek továbbításához elég egy mobiltelefon és automatikusan rögzítésre kerülnek a blokkláncon. A projektet már tesztelték Kenya egyes részein, illetve Etiópiában, és a közeljövőben be akarják vezetni Malawiban, Zimbabwében, Kamerunban, valamint Pápua Új-Guineán is.

Hekkertámadás érte a dél-koreai UPbit kriptotőzsdét

Hekkertámadás érte a dél-koreai UPbit kriptotőzsdét, melynek eredményeként 51,3 millió dollár értékű Ethernek veszett nyoma. Lee Seok-woo, a tőzsde vezérigazgatója megerősítette, hogy november 27-én 342000 Ethert küldtek ki egy UPbit hot walletről. Legalább két hétre felfüggesztették a tőzsdére történő be- és kifizetéseket, amíg lefolytatják a nyomozati eljárást. Az UPbit bejelentette, hogy saját forrásokból fogják fedezni a veszteségeket. Az incidens hatására a tőzsde minden kriptoeszközét hideg tárcákra helyezte át. Az ellopott összegeket ismeretlen tárcákba utalták át, ezek “UPbit hekker” megjelölést kaptak, és az Etherscan folyamatosan figyeli e tárcákat. Így a hekkernek nagyon nehéz dolga lesz, ha ezt a nagy mennyiségű Ethert értékesíteni kívánja. Sokan küldtek apró összegeket az ismeretlen tulajdonú tárcákba, annak érdekében, hogy az ún. “dusting attack”-nek nevezett megoldás révén követni tudják a rajtuk tárolt ellopott összegekkel kapcsolatos tranzakciós tevékenységeket. A tranzakciók egy része még üzeneteket is tartalmaz a hekker részére, volt olyan küldő is, aki arra kérte őt, hogy osszon meg vele némi Ethert. Az UPbitet ért hekkertámadás ismét komoly figyelmeztetés arra, hogy mennyire veszélyes tőzsdén tárolni a kriptopénzedet. Vigyázz rá a kriptopénzedre és vedd ki a tőzsdékről!

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi a Cold Storage?

A helyes válasz: B

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe