Komoly biztonsági rést találtak a kriptó papírtárca-generátoron. Nézd meg a böngészőben

„Ne aggódjatok, hamarosan kitalálunk egy megoldást a tönkrement bankrendszeretek helyett.” ~  Péter Szilágyi,  Ethereum vezető fejlesztő

A piac alakulása

A múlt héten a Bitcoin árfolyama hamar elérte a 9000 dolláros szintet, majd rövid idő alatt, 24 órán belül 12%-ot esett vissza, amivel 8000 dollár alá került. Jelenleg az árfolyam próbál magához térni, és 8750 dollár környékén mozog. A teljes piaci kapitalizáció 250 milliárd dollárra esett vissza. A Chainalysis blokklánc-elemző cég új tanulmánya azt állítja, hogy a gazdasági tranzakciók mindössze 1,3%-a származott kereskedőktől 2019 első négy hónapjában. A volumen maradék 98,7%-a a kriptotőzsdék forgalmát tükrözi. A tanulmány azt sugallja, hogy a Bitcoint senki sem használja mindennapi tranzakciókhoz, sokkal inkább spekulációs célzattal tartják.  

Mindeközben a CNN Business oldalán megjelent a Human Rights Foundation vezető stratégiai igazgatója, Alex Gladstein publikációja, mely szerint a Bitcoin forradalmasíthatja a nemzetközi segélyek célba juttatását. Manapság a nemzetközi segélyek szétosztását a korrupció jellemzi, nem hatékonyak és lassúak is.  Számos közvetítőn mennek keresztül, akik miatt a szállítmányok késnek, korlátozhatják azokat és még lophatnak is belőlük. A Bitcoin segítségével viszont könnyen lekövethető a támogatások útja, és biztosítható, hogy a segélyek az adományozóktól gyorsan és biztosan azokhoz jussanak el, akiknek valóban szükségük van segítségre. Ahhoz, hogy Bitcoint kaphass, mindössze egy okostelefonra van szükséged, nem kell hozzá útlevél, személyazonosító okmány vagy egy cég vagy kormány engedélye, ahova a pénz beérkezik.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

A következő állítások közül melyik nem igaz a DEX-re (decentralizált tőzsde)?

  1. A DEX nem igényel KYC hitelesítést
  2. A DEX lehetővé teszi a felhasználókkal való közvetlen kereskedést
  3. A DEX tárolja a felhasználók coinjait

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Pénzmosás elleni kormányközi szervezet FATF javaslata a kriptovaluták szabályozására

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (Financial Action Task Force - FATF) új standardjának tervezete radikálisan megváltoztatná a kriptovaluták világának működését. Az új standard szerint a jövőben a kriptotőzsdéknek és a letéti tárca szolgáltatóknak azonosítaniuk kell az ügyfeleiket és az ügyfeleik által indított tranzakciók fogadó feleit is, és ezeket az információkat az illetékes hatóságok kérésére hozzáférhetővé is kell tenniük. Ez a szabályozás minden 1000 USD/EUR feletti tranzakcióra vonatkozna. Ha a FATF ajánlásait elfogadják, 2019 júniusában lépnek életbe a szervezetben tagsággal rendelkező államokban, ami összesen 180 országot jelent. A Chainalysis blokklánc-elemző cég ellenvéleményt fogalmazott meg  az ajánlásokkal szemben, azokat irreálisnak és a kriptovaluta-iparra nézve károsnak tartja.  

Komoly biztonsági rést találtak a papírtárca-generátoron

A MyCrypto.com egyik biztonságkutatója, Harry Denley, részletes elemzésnek  vetette alá a kriptovaluta papírtárcák létrehozásával foglalkozó WalletGenerator.net oldalt. A WalletGenerator.net egy nyílt forráskódú, ingyenes papírtárca-generáló oldal, ami 197 kriptovalutát támogat. Az oldal tesztelése 1000 egyedi tárcacím felhasználásával történt.  2019 május 18 és 23 között a tesztelés során létrethozott 1000 tárca számára az oldal csak 120 egyedi privát kulcsot hozott létre. Ez azt jelenti, hogy több ember is megkaphatta ugyanazt a tárca címet. Az elemzők rájöttek, hogy a weboldal kódja eltért a GitHub-on található nyílt forráskódtól, és a két kód 2018. augusztus 17. óta nem egyezik. A MyCrypto azt ajánlja, hogy bárki, aki ezt a tárcát használta tavaly augusztus 17. óta, tegye át a pénzét egy új, biztonságos tárcára.

Már az Excelben is választhatunk Bitcoint

A Microsoft felvette az Excel táblázatkezelő programban szereplő pénznemek közé a Bitcoint. Egy Reddit-felhasználó posztolt egy képernyőképet, amelyen a Bitcoin is látható a táblázatkezelő „pénznem” menüjében.  Nem tudni pontosan mikor került bele a Bitcoin Unicode jele az Excelbe, mindenesetre a program felhasználói már a Bitcoin jelét is használhatják a pénzügyi adatok rögzítésekor. A Microsoft viszonya a blokklánchoz és a kriptovalutákhoz egyre szorosabbá válik. A technológiai óriás termékeit 2014 óta már Bitcoinért is meg lehet vásárolni.  A Microsoft nemrég azt is bejelentette, hogy létrehoz egy Bitcoin blokkláncra épülő decentralizált azonosító megoldást, az ION-t. Azzal, hogy hamarosan már az Excelben – a leggyakrabban használt irodai szoftverben – is találkozhatunk a Bitcoinnal, ismét lökést kap a kriptovaluták elfogadottsága.

A Binance DEX 30 országot letiltott

A Binance DEX (decentralizált tőzsde) - engedve a szabályozó hatóságok nyomásának - 2019. július 1-től  terület alapú korlátozást vezet be 30 ország felhasználóira vonatkozóan. E 30 országban élő felhasználók nem fognak tudni a Binance.org oldalon keresztül kereskedelmi ügyleteket lebonyolítani és tárcákhoz hozzáférni. A Binance területalapú korlátozásának köze lehet ahhoz az esethez, amikor az EtherDelta Ethereum DEX alapítóját az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission - SEC) azzal vádolta, hogy engedéllyel nem rendelkező nemzeti értékpapírtőzsdét üzemeltet. A Binance DEX 2019 áprilisában indult, és jelenleg a kereskedelmi volumene meghaladja a  10 millió dollárt. Ugyan a felhasználók a VPN használatával kikerülhetik a korlátozást, sokan azon a véleményen vannak, hogy egy igazi DEX nem függhet egy központi hatóságtól, ezért a Binance DEX nem is igazi decentralizált tőzsde.

A Block.one EOS-alapú közösségi média platformról számolt be

A Block.one, az EOS mögött álló cég bejelentette, hogy egy új, EOS-alapú közösségi média platformot hoz létre Voice néven. Az új platformnak saját belső valutája is lesz, a Voice token, amellyel a felhasználók hallathatják saját hangjukat a többiek felett.  A Voice tokent nem lehet majd áram felhasználásával vagy vásárlással megszerezni, csak más személyekkel való kommunikáció során vagy tartalmak megosztása útján juthatunk hozzá. A Voice csak valódi emberek által létrehozott tartalmakat népszerűsít majd,  robotok és hamis fiókok által generált tartalmakat nem. Többlépcsős azonosítási folyamattal biztosítják a felhasználói fiókok egyediségét és azt, hogy valódi személy álljon minden fiók mögött. A Coinbase nemrég felvette az EOS-t az Earn Programba, amelyben a felhasználók azáltal szerezhetnek kriptovalutákat, hogy tanulnak róluk. A közelmúltban a Tether alakított ki együttműködést az EOS-szel azért, hogy a tether is elindulhasson az EOS blokkláncon.   

Kriptovaluták a Telegramon

Az amerikai Telegram felhasználók mostantól már vásárolhatnak, eladhatnak és akár tárolhatnak is kriptovalutát a Telegram-fiókjukon keresztül. Az új funkció a Telegramra épülő Button Wallet és a fizetési processzor, a Wyre közötti együttműködésnek köszönhető. A Button Wallet egy messenger alapú szoftvermegoldás, amely lehetővé teszi fizetések küldését és olyan letét nélküli tárcát kínál, amely lehetővé teszi a kriptovaluták tárolását valamint a velük való kereskedést. A Button Telegram pénztárca 2018 negyedik negyedévben indult, és már 100000 regisztrált felhasználóval rendelkezik, melyből 2000 aktívan használja a tárcát. A Wyre lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy óran belül azonosítsák magukat a kripto vásárlásra bankkártya használatukkal. Jelenleg a felhasználók Bitcoint, Ethert és DAI-t vásárolhatnak amerikai dollárért a Telegramon belül.

Heti tweet

Az idézet arra utal, hogy a bitcoin árának ugrásszerű növekedését sokan a tulipánhagymák árának XVII. századbeli ugrásszerű növekedéséhez hasonlítják. Akkor a tulipánlázat összeomlás követte, a tulipánrészvények egyik pillanatról a másikra elértéktelenedtek. Voorhees idézete arra emlékeztet, hogy a bitcoin a tulipánnal szemben sokadszor dönti meg korábbi rekordjait.

Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A papírtárca tulajdonképpen egy darab papír, amely tartalmazza a nyilvános címedet, ahova kriptót tudsz küldeni és a privát kulcsodat, aminek a segítségével kiürítheted a papír tárcádat. A papírtárca előnye, hogy offline tárolja a privát kulcsodat, ezáltal védve van a hekkerektől. Ugyanakkor, mivel papírból van, könnyen tönkremehet, ezért ajánlatos több példányt is őrizni, és különböző helyeken, biztonságos módon tárolni.

A kvíz megfejtése

A következő állítások közül melyik nem igaz a DEX-re (decentralizált tőzsde)?

A helyes válasz: C.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe