Het laatste nieuws van Mr. - 19 november 2019

HET PRIJSKAARTJE VAN HET PROCES STAAT TER DISCUSSIE

De verliezer in een civiele zaak betaalt in Nederland vaak maar een deel van de proceskosten van de winnaar. Dat uitgangspunt staat echter ter discussie. Want is het niet rechtvaardiger om, in navolging van het IE-recht, de verliezer vaker tot een volledige proceskostenvergoeding veroordelen?

Lees meer

DE NIEUWE MR. IS UIT!

Het nieuwe nummer van Mr. is verschenen, met daarin volop interviews en artikelen over interessante ontwikkelingen in de juridische wereld.

Lees meer

WEINIG VERTROUWEN IN RECHTBANKBESTUUR NOORD-NEDERLAND

Het personeel van de Rechtbank Noord-Nederland heeft bitter weinig vertrouwen in het gerechtsbestuur. Dat blijkt uit het medewerkerswaarderingsonderzoek dat in augustus en september is uitgevoerd onder de 640 medewerkers van de rechtbank. De redactie van mr-online heeft de samenvatting van het rapport ingezien.

Lees meer

VERDIEPING VAN DE ICT-CONTRACTSPRAKTIJK

Ingezonden Mededeling
Met praktische tips en tricks van vakspecialisten Christiaan Jeekel (Beste zelfstandige jurist van het jaar), Wouter Seinen (Baker & McKenzie) en Peter van Schelven (BIJ Peter). Van meerwaarde voor iedere IT jurist! Incl. 24 PO-punten.

Meer informatie

IS EEN BAARD GEVAARLIJK?

Wat is normaal, wat is merkwaardig, wat is te gek? De Nijmeegse hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw legt in haar boek Te gek voor de rechter uit hoe rechters met kwesties op het gebied van homogeniteit en diversiteit omgaan. Het is doorspekt met kleurrijke illustraties die ze zelf maakte.

Lees meer

MEER GELD VOOR RECHTSBIJSTAND, ADVOCATEN BLIJVEN MORREN

Ondanks de eerdere verzekering dat er geen cent extra zou komen voor de rechtsbijstand, heeft minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) nu toch de portemonnee getrokken: de sociale advocatuur krijgt er de komende twee jaar 36,5 miljoen euro bij per jaar. Het tarief voor sociaal advocaten stijgt vanaf 1 januari 2020 met € 10,88 per toevoegingspunt.

Lees meer

GRATIS ONLINE CURSUS RECENTE RECHTSPRAAK HUURRECHT

Ingezonden Mededeling
Eenvoudig uw kennis over huurrecht up-to-date houden? Met PO-Online kunt nascholen waar en wanneer het u uitkomt. Ervaar het nu zelf en probeer vrijblijvend de gratis online cursus ‘Recente rechtspraak Huurrecht’ en laat u bijpraten over de laatste ontwikkelingen door mr. E.P.W. Korevaar.

Lees meer

KARIN BROERE OVER DE OPSPORING VAN ILLEGAAL VUURWERK

Mr. van de week is officier van justitie Karin Broere. Zij werkt bij het Functioneel Parket in Rotterdam en houdt zich samen met haar collega Frank van Diem bezig met de vuurwerkportefeuille. Op 21 november is zij een van de sprekers tijdens de lezing ‘Vuurwerk. Traditie of overlast?’ die wordt georganiseerd door de Publieksacademie voor de Rechtspraak. De lezing vindt plaats in het Academiegebouw in Groningen.

Lees meer

‘EEN SCHEIDING IS EEN LIFE-EVENT’

Echtscheidingsadvocaten hebben een brede juridische kennis nodig, breder dan alleen familierecht. Plus een flinke dosis vaardigheden. Paul Sliepenbeek (SCG Advocaten) en Naoual Chedra (Van Hilten Advocaten & Mediators) vinden het een prachtig vak. Mediation heeft het beroep veranderd, vertellen ze in een aflevering van de rubriek Senior/junior in het nieuwe nummer van Mr., dat 19 november verschijnt.

Lees meer

ANTI-WITWASREGELS EN DNB: OP OF OVER DE TOP?

Ingezonden Mededeling
‘Als er een probleem is, zijn we geneigd altijd maar meer regels te maken. Het laten vieren van de teugels daar zijn we haast niet meer toe in staat’. Casper Riekerk is partner bij Finnius Advocaten, dat zich volledig toelegt op financieel toezicht-recht én een van de redacteuren van de Financial Law huB.

Lees meer

JAGENDE ADVOCATEN VERENIGEN ZICH

De advocatuur is weer een nieuwe specialisatievereniging rijker: de Vereniging Jacht- en Visrecht Advocaten Nederland (VJVAN). Wie lid wil worden moet een jachtakte hebben. “Wij willen een groep van jagende advocaten zijn.”

Lees meer

RECHTER MOET ARBITRAAL VONNIS TOETSEN AAN CONSUMENTENRECHTEN

Ook zonder dat de consument erom vraagt, moet de kortgedingrechter beoordelen of een arbitraal vonnis voldoet aan de regels voor consumentenbescherming. Dat heeft de Hoge Raad beslist in antwoord op prejudiciële vragen van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam.

Lees meer

WAT U MOET WETEN OVER BESLAG- & EXECUTIERECHT

Van onze kennispartner CPO
De cursus 'Beslag- en executierecht' geeft u alle essentiële kennis om uw dossiers voortvarend af te wikkelen en het beste advies te geven.

Bekijk het programma

MARIËLLE BROEKMAN (COUPRY) OVER DE ADVOCATUUR EN HET BEDRIJFSLEVEN

Overstap van de week is Mariëlle Broekman. Zij is als partner Dispute Resolution begonnen bij Coupry in Den Haag. Mariëlle Broekman is gespecialiseerd in geschiloplossing, voornamelijk met betrekking tot commerciële contracten en aansprakelijkheid. Daarnaast adviseert zij over juridisch beleid/strategie, risicomanagement en (interne) compliance-onderzoeken. Ze is afkomstig van Bird & Bird.

Lees meer

ONAFHANKELIJK ONDERZOEK NAAR RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Er komt een extern, onafhankelijk onderzoek naar de onrust over de angstcultuur binnen de Rechtbank Noord-Nederland. Daarvoor wil de rechtbank een ervaren externe gerechtsbestuurder aantrekken.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Bestuurlijk Juridisch Medewerker Handhaving (Openbare Ruimte)

Kom jij daadwerkelijk een verschil maken bij Gemeente Amstelveen? Het bericht Bestuurlijk Juridisch Medewerker Handhaving (Openbare Ruimte) verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Functionaris voor Gegevensbescherming

Beschik jij over uitgebreide kennis van de privacy- en gemeentelijke wet- en regelgeving en ben je daarnaast resultaatgericht en span je je actief in om concrete resultaten te bereiken? Dan zoeken wij jou! Het bericht Functionaris voor Gegevensbescherming verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Advocaat-medewerker Aansprakelijkheid, Verzekering & Vervoer

Als advocaat-medewerker Aansprakelijkheid, Verzekering & Vervoer leg jij je binnen de sectie toe op de aansprakelijkheidsrecht praktijk. Je adviseert en procedeert met name voor verzekeraars en overheden op uiteenlopend gebied. Daarnaast volg je de ontwikkelingen in de markt op de voet en ben je actief aan het netwerken om zo je praktijk op- en uit te bouwen. Zowel binnen als buiten de sectie werk je nauw samen met collega’s om de cliënt van een op maat gesneden advies te voorzien. Het ...

BLOGS

De overstap naar de Cariben

2020: de dagen dat een deurwaarder niet werkt

Wat als de dader de gevolgen niet heeft gewild

SNELRECHT

De Commissie Toekomst Accountancysector (deel 1)

Prejudiciële vragen aan HvJEU inzake boetebeding; kwalificatie flexibele parkeerplaatsen

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.