En aquesta línia, gran part de la programació està travessada per la idea del dol i algunes propostes plantegen com afrontar una absència, una ruptura, o una crisi. Un exemple són les peces que estrenaran les artistes residents del festival d'aquest 2024. És el cas de la Nuria Corominas (Un xai ha creuat el desert); l'Alberto Cortés (Analphabet), que ja va commoure al TNT 2022 amb l'estrena de la seva anterior peça; i la Inés Sybille Vooduness (Simbi en aigües astronòmiques), que a través de la dansa Kuduro pròpia d’Angola busca connectar amb la seva identitat.
En paral·lel a aquesta idea central que és el dol, també s'hi presentaran propostes que escapen de la representació i que busquen obrir nous horitzons per tal que les coses deixin de ser com sempre han estat. Com la conferència performativa que estrenarà Norberto Llopis (La operación) i la nova peça confessional del músic Nilo Gallego (Orelles voladores).
D'altra banda, el festival presentarà propostes plàstiques i poètiques que reflexionen sobre qüestions existencials de la condició humana, és el cas dels també artistes residents Park Keito, que estrenaran Rokatei.
Més enllà d'aquestes 6 estrenes, la resta d'artistes del festival també transiten al voltant d'aquestes idees: dol, representació, plasticitat... El públic podrà gaudir del personal Soy un baile de Rosa Romero; de la conferència performativa de Brigitte Vassallo (Queixa [Roma o Morte]); de l’última proposta del Conde de Torrefiel (La luz de un lago), que convida a deixar de mirar; o de les propostes més poètiques del col·lectiu basc Tripak (Platea), i de Monte Isla, que arribaran amb Un cuerpo sin talento després d'haver-la estrenat al GREC.
|