Veel bier bevat bestrijdingsmiddel glyfosaat (uitslag onderzoek)

Beste lezer,

Begin 2016 heeft het Duitse milieu-instituut in München vastgesteld dat 14 populaire Duitse bieren vol zitten met de onkruidverdelger glyfosaat. Er zijn toen waarden gemeten tussen de 0,46 en 29,74 microgram per liter. De wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in drinkwater is in Nederland 0,10 microgram per liter. Dat is dus vrij ernstig, maar hoe zit dat in Nederland? We hebben 31 biertjes uit de Nederlandse supermarkten naar een laboratorium gestuurd om het vast te laten stellen.

NVWA
Als reactie op de Duitse biertest heeft de Nederlandse NVWA in 2017 ook onderzocht hoeveel bier in de Nederlandse supermarkten glyfosaat bevat. Hun conclusie was dat iets meer dan een derde van het bier glyfosaat bevat. Helaas heeft deze organisatie de betreffende biermerken niet openbaar gemaakt. Omdat veel mensen graag bier drinken met een lage kans op de onkruidverdelger glyfosaat hebben wij deze test overgedaan en maken we de resultaten wel bekend.

Reinheitsgebot
Duits bier van het type pilsener mag eigenlijk niet meer bevatten dan gerstemout, water, hop en gist. Veel van de onderzochte bieren houden zich hier niet aan. Soms worden er tarwe, mais, maltose, suiker of hopextract gebruikt. Vooral tarwe brengt vaak glyfosaat met zich mee (1).

Hoe kan glyfosaat in het bier komen?
Omdat glyfosaat planten in een mum van tijd kan doen verdorren, gebruiken Europese boeren het op grote schaal om hun granen makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten ze hun hele veld onder, zodat het graan gelijkmatig verdort en daardoor de oogst sneller verloopt. Dit proces heet ook wel Crop dessication (2, 3). Omdat het kort op elkaar gebeurt, is er geen tijd om het glyfosaat door de regen te laten wegspoelen. Daarnaast wordt ook bij de teelt van hop glyfosaat gebruikt (4, 5). Met name goedkope biersoorten maken geen gebruik van bronwater, maar van kraanwater dat vaak uit oppervlaktewater bestaat (6, 7, 8). Oppervlaktewater bevat vaak ook glyfosaat. Ons bier kan dus via drie verschillende wegen met glyfosaat vervuild raken.

In onderstaand YouTube-filmpje bespreek ik de uitslag van deze biertest:

Volgens de overheid helemaal veilig
Volgens de autoriteiten is glyfosaat een veilige stof en is er geen reden tot paniek. Als we de medische literatuur induiken, dan blijkt dat niet alle wetenschappers hiervan overtuigd zijn (9):

- De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt glyfosaat ondertussen ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ (10). Ook onafhankelijke wetenschappers die naar het beschikbare bewijs hebben gekeken, concludeerden dat glyfosaat op meerdere manieren in staat is om kanker aan te jagen bij mensen (11).

- Italiaanse onderzoekers hebben dit jaar op basis van donaties nog eens goed gekeken naar het effect van glyfosaat (12). Ze gaven dagelijks een absoluut veilig geachte dosis glyfosaat aan ratten. Het bleek dat het middel zich opstapelde in hun lichaam. Zelf werden ze er niet ziek van, maar hun nakomelingen wel. De voortplanting, genen en darmbacteriën waren verstoord.

- Glyfosaat blijkt volgens recente onderzoeken giftig voor de darmflora (13, 14).

- Glyfosaat kan volgens onderzoekers de hormoonbalans verstoren (15, 16).

- Er zijn studies waaruit blijkt dat glyfosaat het interne navigatiesysteem van bijen in de war brengt, waardoor ze massaal sterven (17).

- De doorgaans zeer kritische website Factcheck.org heeft ook eens goed gekeken naar glyfosaat. Ze concluderen dat het pas schadelijk wordt bij hogere doseringen (18). Dat is zorgelijk, want de hoeveelheid glyfosaat in ons lichaam stapelt zich de laatste jaren steeds meer op. Bij sommige mensen is de hoeveelheid glyfosaat in het bloed de laatste jaren met meer dan 1000% gestegen (19). Deze trend is ook bij dieren zichtbaar (20).

- Glyfosaat is niet alleen schadelijk voor dier en mens. Volgens een professor van de Wageningen Universiteit (WUR) zou glyfosaat verboden moeten worden omdat deze stof het bodemleven en ons water aantast (21).

Glyfosaat veilig?
Als we de brouwerijen en overheden mogen geloven is de hoeveelheid glyfosaat in bier te laag om een schadelijke werking te kunnen hebben. Volgens sommige onderzoekers is glyfosaat al giftig bij lage doseringen (22). Het middel wordt verkocht met het verhaal dat het slechts wat aminozuren blokkeert omdat het molecuul daarop lijkt. Dat is de reden dat de plant afsterft. Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is glyfosaat helemaal veilig. Ze komen tot dit oordeel op basis van geheime stukken die ze niet openbaar willen maken (23). Wat we wel weten is dat ze gebruikmaken van informatie van Monsanto zelf (24). De slager keurt dus z’n eigen vlees.

Het onderzoek
Voor de test hebben we contact opgenomen met vele laboratoria. Uiteindelijk bleek Eurofins de grootste en betrouwbaarste partij. Zij konden niet alleen testen op glyfosaat, maar ook op de afbraakproducten die ook een biologische werking hebben. We zijn naar verschillende Nederlandse supermarkten gegaan om daar alle biertjes te kopen van het type pilsener, vaak afgekort tot pils. Dit is het standaard bier met 5% alcohol dat wordt geschonken als je op het terras een biertje bestelt. De gele rakker met een witte kraag. Omdat dit het meest gedronken wordt, hebben we besloten om ons te beperken tot dit type bier. De meest gedronken pilseners en ook de huismerken van de grote supermarktketens hebben we meegenomen in de test. Ook het bier van de Lidl en Aldi zijn meegenomen in dit onderzoek. Uiteindelijk hebben we 31 pilseners laten testen.

In de volgende bieren uit de Nederlandse supermarkten zijn resten van glyfosaat gevonden:

1. Budweiser
2. Swinckels
3. Bavaria
4. Schultenbrau
5. Warsteiner
6. Heineken
7. Oettinger
8. Bavaria alcoholvrij
9. Heineken alcoholvrij
10. Warsteiner alcoholvrij
11. Amstel
12. Jever Fun alcoholvrij
13. Alfa
14. Grolsch alcoholvrij
15. De Leckere Bio
16. Mongozo Bio
17. Urquell
18. Brouwers
19. Weihenstephaner alcoholvrij

De volgende bieren bevatten geen of minder dan een meetbare hoeveelheid glyfosaat:

20. Grolsch
21. Brand
22. Budels Bio
23. Hertog Jan
24. Jupiler
25. Amstel alcoholvrij
26. Budels alcoholvrij
27. Erdinger alcoholvrij
28. Palm alcoholvrij
29. Brouwers alcoholvrij
30. Gulpener UR Bio
31. Texels Skuumkoppe

Als je het uitgebreide rapport wilt inzien inclusief alle waarden en afbraakproducten van glyfosaat (AMPA) dan kun je dat hier downloaden.

Opmerkingen bij het onderzoek:
Het biertje met de meeste glyfosaat is Budweiser met een hoeveelheid van 8.10 µg/L glyfosaat. Het biertje met de minste hoeveelheid is Weihenstephaner met 0.60 µg/L. Als we uitgaan van een wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in drinkwater van 0,10 microgram per liter, dan gaat het minst vervuilde biertje 6 keer over dit limiet en de meest vervuilde 81 keer.

Het Amerikaanse Budweiser bevat het meeste glyfosaat van al het geteste bier. Dit komt overeen met de verwachtingen, want in Amerika wordt rijkelijk gebruik gemaakt van glyfosaat.

De maximale waarden liggen een stuk lager dan de hoeveelheden die in de Duitse test zijn vastgesteld.

In 2017 maakte de NVWA bekend dat 11 van de 29 pilsjes in de supermarkt glyfosaat zou bevatten (25). Wij komen bijna op het dubbele aantal bieren uit die glyfosaat bevatten. Het valt op dat de NVWA gekozen heeft om de aantoonbaarheidsdrempel vrij hoog in te stellen. Of dit bewust gedaan is of dat hun meetapparatuur niet gevoeliger ingesteld kon worden is onbekend.

Het bier van Schultenbrau staat precies onder Bavaria als het om de hoeveelheid glyfosaat gaat. Schultenbrau wordt gebrouwen door BBH B.V., een dochteronderneming van Bavaria (26). Mogelijk dat er deels dezelfde grondstoffen worden gebruikt voor het bier.

Opvallend is dat er ook twee biologische bieren (De Leckere Bio 5% en Mongozo Bio 5% glutenvrij) glyfosaat bevatten. Dit zou eigenlijk niet mogen.

Dankwoord
Deze test is mede mogelijk gemaakt door donaties van de volgers van aHealthylife. Wij danken iedereen hartelijk die hieraan heeft bijgedragen! Hopelijk pakken de media dit op en worden producenten wakker geschud: we willen geen glyfosaat en bestrijdingsmiddelen in onze voeding!

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Mijn nieuwe boek De receptenwijzer wordt op dit moment het land in verstuurd. Door enkele logistieke uitdagingen kan de levering wat langer duren dan je van ons gewend bent. Excuses hiervoor!

Lezing Mike Donkers
Op vrijdagavond 14 december zal Mike Donkers weer bij ons in Soest een lezing komen geven. Dit is inmiddels een jaarlijkse traditie. Het onderwerp van deze keer is 'De kracht van zuiver water op onze gezondheid'. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Opname lezing 'Keer diabetes om' beschikbaar
De lezing door professor Hanno Pijl over diabetes omkeren was binnen enkele uren uitverkocht. Daarom heb ik de avond gefilmd, zodat je er digitaal bij kunt zijn. Voor een kleine bijdrage krijg je onbeperkt toegang tot de opname. Klik hier voor meer informatie.

Seminar Darmgezondheid (Breda)
De komende maanden zal ik enkele eendaagse workshops Darmgezondheid in het land geven. De eerstvolgende zal op 12 december bij Total Health in Breda zijn. Je leert dan in één dag hoe je de darmen weer gezond kunt maken door middel van voeding. Zeker voor therapeuten is dit een interessante dag. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
Is bier gezond of ongezond?
Microplastic in ons voedsel
5 bewezen gunstige gezondheidseffecten van inositol
Pioppi-dieet levensgevaarlijk volgens Voedingscentrum
Helpt glucosamine? Effecten, dosering en bijwerkingen
De 10 beste voedingsmiddelen voor meer stikstofoxide
Eieren en cholesterol – hoeveel eieren per dag kun je veilig eten?

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
Ralph Moorman gezondheidsbox (75% korting)
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische magnesium

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
'Drink dagelijks voldoende water' is het advies. Juglen Zwaan vertelt hoe
Jutta Koehler over kefir en de Chinese geneeskunde
Frits van der Blom (arts) vertelt over de waarde van homeopathie
William Cortvriendt (arts) laat weten of een beetje overgewicht wel of niet ongunstig is
Patrick Kicken vertelt hoe hij zijn burn-out overwon
Franca van Dalen (gezondheidsnet) presenteert het gezondheidsnieuws

Nu uit voorraad leverbaar:

De receptenwijzer door Juglen Zwaan

Het derde boek van Juglen Zwaan bestaande uit een combiset van twee boeken: De receptenwijzer op groot A4 formaat en De maaltijdwijzer. Alle recepten zijn vrij van koemelk, gluten, E-nummers en geraffineerde suiker.

Het boek telt ruim 340 pagina’s en er staan meer dan 120 recepten in voor variatie in: ontbijt, lunch, diner, toetjes, tussendoortjes, salades, sauzen, groentespreads, broodbeleg, sappen, ijsjes, dranken, smoothies en dressings.

Klik hier voor een digitaal inkijk-exemplaar.

Dit boek bevat:

  • Meer dan 120 kant-en-klare (glutenvrije) recepten om meer variatie in je voedingspatroon aan te brengen, ingedeeld in ontbijt, lunch, diner, dessert, tussendoortjes, soepen, salades, smoothies, juices, groentespreads, sauzen, dranken en ijs;
  • Betaalbare recepten die in minder dan 20 minuten zijn te maken;
  • Honderden tips voor gezondere keuzen;
  • Uitgeschreven weekmenu’s voor mensen die een specifiek dieet volgen zoals glutenvrij, low-carb, veganistisch, en mediterraan;
  • Recepten voor kruidenmixen om E-nummervrij te kunnen koken;
  • Een uitgewerkte lijst met tips voor vervanging van ongezonde voeding door gezonde voeding;
  • Recepten voor dressings die je gezondheid verder helpen in plaats van tegenwerken;
  • Een uiteenzetting over welke voedingsmiddelen er in de basis thuishoren in de gezonde keuken;
  • Uitleg over welke materialen een plek verdienen in de gezonde keuken, inclusief aankooptips;
  • Een bonus met fermentatierecepten en een handleiding kiemen kweken.

De maaltijdwijzer
Bij dit boek hoort een aparte bijlage De maaltijdwijzer. Dit is een los boek waarmee een eigen, gezond en gebalanceerd menu op maat is samen te stellen. Met De maaltijdwijzer kies je eenvoudig op basis van koolhydraten, eiwitten en groenten je maaltijd. Hierdoor zijn er duizenden variaties te maken. Nog niet eerder is er een boek verschenen waarmee zoveel maaltijden samengesteld kunnen worden.

Met de code receptenwijzer123 berekenen we geen verzendkosten! Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Spreuken van de week

Betreur het niet om ouder te worden. Het is een privilege dat niet voor iedereen is weggelegd.

Tijd is als een rivier. Het water dat je met je hand in de rivier aanraakt, raak je maar een keer. Geniet van ieder moment in je leven.

Aan het einde van het leven, kijk je terug en weet je dat het leven niet draaide om geld, status en macht, maar om liefde, verbinding, betekenis en fijne ervaringen.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden