Oktober nyhetsbrev från Drömmarnas Hus

.

Oktober 2017

Hösten är inte helt påtaglig i Malmö ännu. Sensommaren hänger tappert kvar. Något som däremot är påtagligt, är vår varierande verksamhet. Med ett brett spektra av möten och samarbeten, skratt och eftertanke, går vi stolta hösten till mötes....

Kurssamarbete

Vi är jätteglada att Elise från Malmö Kulturskola, kommer att hålla tecknarkurser hos oss i höst.

Anmäl ditt intresse direkt till henne: elise.rosberg@malmo.se.

Tisdagen den 3 oktober startar det.

Levande ting på höstlovet

Workshopa under höstlovet och bygg på ”Levande ting”. Inom Bästa biennalen och tillsammans med konstnären Jafer Tauon bygger vi med trä, en skulptur som växer och blir "Ett Levande ting". 

Tider: 31 okt och 1 nov ges fyra workshopar kl: 10-11.30 och/eller klockan 13-14.30
Plats: I en tom butikslokal på Rocent.  Mer detaljer på FB och www.drommarnashus.se senare.

Alla kan vara med, så VÄLKOMNA!

Prova på cirkus på höstlovet

Välkommen in i cirkusens magiska värld! Prova på och lär dig grunderna i alla möjliga och omöjliga cirkuskonster så som akrobatik, jonglering och rockrings-trix, under ledning av cirkusartisten Anneli. (Hon var med i Den Röda Tråden) Träningen blandas med teaterlekar och samarbetsövningar. Du kommer att öva på din koordination, balans, styrka, smidighet, koncentration och mod. Såklart utlovar vi mycket lek, skratt och glädje! Inga förkunskaper krävs.

Stick ut!


Månd. 30 okt 10.30-12.00 för 6-9 år och 13-14.30 för 10-13 år (dessa tider är reserverade för fritids och boende i närheten)

samt tisdag den 31 okt
10.30-12.00  för 6-9 år för alla i Malmö
13-14.30 för 10-13 år för alla i Malmö

Tisdagens workshopar är öppna för bokning. Varje workshop tar emot max 12 barn och vi kommer att hålla till i Västra flygeln på Drömmarnas Hus.

Boka hos: liza@drommarnashus.se

Vadå... Stick ut?

Vissa av våra verksamheter presenteras som "Stick ut". Stick ut! är ett 3-årigt projekt, som primärt riktar sig till barn, unga, unga vuxna och familjer boende på området Herrgården i Rosengård, Malmö. Projektet ingår i Kulturrådets stora satsning, Kreativa platser. Läs mer om Stick ut här.

Dansvideo

På sommarlovet hade vi bl.a två dagar dansworkshop i "Stick ut!". Några av ungdomarna gjorde egen koreografi och filmade därefter in en egen dansvideo.
Se det fantastiska resultatet här.        Stick ut!

Premiär!

Vem är den mystiske fiskaren?

Gissa om de boende i Örtofta blev förvånade, när vi berättade att framtidens hållbara storstad kommer att ligga just här, runt Örtofta IFs klubbhus. Repetition genomförd, kostymerna strukna, övningar och repliker finjusteras. Så blev det premiär, den 27 september.
Intet ont anande kom en årskurs 7a från Nosabyskolan i Kristianstad och klev av på perrongen, rakt in i framtiden..! En framtid som dom behövde förändra med kritiskt tänkande och nya innovationer. För i ärlighetens namn, så finns det utrymme för förbättringar i Drömmarnas Hus fiktiva framtidsstad, som vi valt att kalla Staden 2030.

En härlig och spännande tid ligger framför ensemblen, när dom ute i det fria ska få följa lövens skiftningar och möta elever under september och oktober på deras resa mot InnoCarnival Skåne 2018.

Identitet på Kirsebergsskolan

I ett Skapande skolaprojekt tillsammans med Kirsebegsskolan, arbetar vi med samtliga elever, totalt 500 stycken. Vi startade med konsten som vårt konstnärliga uttryck den 5 september och är nu i full gång med temat ”Jag, vi, är”. Just nu jobbar vi med ”JAGet”, där eleverna skapar kring sin identitet.

Vi använder material i trä och akvarell-färg. Barnens skapande bidrag blir en del av en stor utsmyckning där alla på skolan är med i den konstnärliga processen. Häftigt! OCH det kommer att

bli jättefint! Skolan tar ett helhetsgrepp kring värdegrundsfrågorna och PI (Pedagogisk Inspiration) kommer genom ”Din röst skall EKA”, att bidra med fortbildning för all personal på skolan.

Nätverket Kraftsamling Herrgården

Tillsammans med idéburna, offentliga och privata sektor arbetar vi med en tvärsektoriell samverkansprocess för att utveckla området Herrgården. Syftet är att utveckla samverkansformer, för att det i sin tur ska leda till ytterligare utveckling av området Herrgården. Drömmarnas hus och Rosengårds biblioteket leder processgruppen kring kultur. Under hösten fortsätter arbetet.

Konst med Örtagårdsskolans fritidshem

Under tre träffar kommer vi att prova och testa olika konstmaterial i vår ateljé tillsammans. Det är spännande för barnen att få komma och experimentera.

Här arbetar vi med lera och provar olika metoder att forma leran.

Stick ut!

Yieeppy! Ansökan för år två, är INSKICKAD till Kulturrådet. Nu håller vi alla fingrar och tår vi kan, för att vi ska få fortsätta det viktiga arbetet vi påbörjat, tillsammans med engagerade boende i Herrgården, en mängd skarpa samarbetsaktörer, vidunderliga kulturarbetare, goa partnerskapet och alla härliga föreningar och välkomnande mötesplatser. Fina relationer och initiativ som både ska tas hand om, men också ska finslipas, hitta sina former och förverkligas.

Du kan läsa mer om vad som är på G... i Stick ut! Men vi vill ändå delge dig lite axplock här, om vad som sker just nu.       Stick ut!

Idéer till Fasadkonst

Nu är Erik igång och bjuder in barnen i Herrgården för komma med ideer till ett stort väggkonstverk till fasaden på Ramels väg 115.
Stick ut!

Konst i hissarna

Jaaaaa! Victoria Park är på hugget och och vill ha hisskonst med barnen, så nu startar vi igång med barnen som ska skapa hiss- konst i Herrgården. Härligt! Fortsättning följer.   Stick ut!

Vi är stolta och glada att Teater Theatron kommer till Drömmarnas hus och spelar sin föreställning ”Ge mig en ledtråd- en kabaré om hjältar och mod!” Läs mer här om föreställningen och Teater Theatron.

Boka in Lördagen den 18 november redan nu!                           Stick ut!

Sommarföreställning juni - 2018

Nu är kompositören Miranda Gjerstad igång och även dramaturgen Vanja Hamidi Isacson har börjat arbeta, båda utifrån olika material som samlats in under våren. Vi fortsätter insamlandet några veckor till, och vi kommer nu att fördjupa vissa frågeställningar. Det blir spännande.
Vi kommer att ha möte med Sommar-scen Malmö, då familjeföreställningen sker i samarbete med dem. Det är vi väldigt glada för. Vår spelplats är i dagsläget inte bestämd, så även detta är spännande. Vi vill skapa en humor-istisk familjeföreställning uppbyggd på

Stick ut!

medskapande och boendedialog där tematiken handlar om att sticka ut. Huvudpersonen har bestämt sig för att äntligen våga vara sig själv, lämna sitt gamla jag och uppgradera sig. Likt Alice i Underlandet lockas denne in i en labyrint av spelledaren och spottas ut i drömska fragment av svart komik. En ensemble med 30- 40 medverkande. Mer säger vi inte nu! Det är fortfarande i process, men vi lovar att du inte ska missa föreställningen, som ska spelas i Herrgården i juni 2018. Datum, spelperiod och tider kommer senare. Så håll ut!

Våra tidigare scenproduktioner här.

Demokratiworkshop

På Rosengårdsbiblioteket hölls en Demokratidag lördagen den 16 september. Vi i Stick ut var självklart på plats, tillsammans med Tjejer i förening, Isra och Zahra. Från Drömmarnas hus var det Sara som höll i en demokratiworkshop inne på Biblioteket.
Frågor om jämlikhet ställdes och diskuterades. T.ex: Vem ska hålla hushållssysslorna där hemma, eller: Du gör ett prov i skolan, du och en klasskamrat skriver på ungefär samma nivå. Du blir inte godkänd men den andra blir det. Hur reagerar du?
Workshopen innehöll även en jämlikhetsquiz.
Workshopsdeltagarna var killar i 11-16 års ålder och det var ca 20 st.     Stick ut!

RAMAR. Ett nytt spännande samarbete

Nu är vi på plats hos Stadsmissionen Skåne och arbetar för fullt med att skapa konst med människor som kommer till Café David. Tusch, akryl, grafik m m, ja olika material som inspirerar till deltagande. Konstworkshopar som konstsamtal sker i det "Kreativa rummet" som håller på att ta form. En vägg har byggts och snart fylls den på med inramade verk. Det är verkligen ett inspirerande och väldigt givande samarbete med alla involverade.

Ännu mer samarbete

Vi är glada att presentera ett nytt spännande samarbete med Fabriken! Fabriken ligger i Malmö och är en daglig verksamhet enligt LSS, med skapande inriktning. Drömmarnas Hus kommer att träffa dessa kreatörer en gång i veckan under hösten, för att ha teaterträning. Detta ser vi verkligen fram emot!
Läs gärna mer om Fabriken här.

Rapport från teatergrupperna

Kvällskurserna i cirkus för de yngre rullar på för fullt. Inspirerade av Jonna Björnstjernas böcker om den underbara familjen kanin, skapar vi en skräck-cirkussaga! Avslutning och uppvisning inför höstlovet!

Den äldre teatergruppen siktar mot premiär den 1:a december med sin berättelse om konflikten mellan jaget på nätet och jaget i verkligheten. 
Gruppen kommer att spela före-ställningen på Studion, en ny black box i Västra hamnen. Ska bli riktigt spännande!

Vi vill tacka Cirque du Soleil

...för biljetterna till föreställningen Varekai.
25 barn och ungdomar (och några vuxna) fick chansen att njuta av denna fantastiska föreställning, där några av ungdomarna andlöst utropade att "detta var det bästa VI sett!!!".                   video

Studieresa till Wien

Styrelsen har varit på studie och arbetsresa i Wien. Vi besökte Brunnenpassage, som är ett spännande kulturhus mitt i en myllrande marknadsgata, med ledorden Kunst für alle! Vi tackar Trans Europe Halles för tipset. Det var verkligen oerhört inspirerande!

På Väg!

Succén fortsätter med projektet På väg. För fjärde året i rad och alltid tillsammans med Transfer, Swedbank och Ung företagsamhet, fortsätter vi möta elever i årskurs åtta runt om i Skåne.
Det är en inspirationsdag för unga människor som är på väg ut för att möta för att möta livet som vuxna människor. Drömmarnas hus jobbar med att hitta sina styrkor och att träna inför en jobbintervju. Sara Backlund- Hammar och Hanna Normann från Drömmarnas hus besöker denna höst 12 olika skånska kommuner. Läs mer om projektet På Väg här.
OBS: Hösten är fullbokad

Praktikanten rapporterar

Halva tiden av min praktik här på Drömmarnas Hus har sprungit iväg och OJ vad den har bjudit till! 
Det har varit så spännande och roligt att få ta del av all verksamhet här. Jag har hunnit möta många olika typer av grupper och fått ynnesten att vara med och ta del av spännande projekt som ” På Väg” och ”2030 Staden”. 
Det ska bli så kul att få dela med mig av mina nya erfarenheter till mina kurskamrater på dramapedagogutbildningen i Blekinge. 

Tack Drömmarnas Hus!
/Linnea Eriksson 

Facebook Twitter Youtube Instagram
Tidigare nyhetsbrev

Du får detta nyhetsblad för att du själv anmält intresse. Det kan även vara så att du varit i kontakt med Drömmarnas hus, eller så tycker vi, eller någon annan, helt enkelt att du borde ha det.
Vill du inte ha det, så avslutas prenumerationen med länken längst ner till höger.

Drömmarnas Hus

info@drommarnashus.se       www.drommarnashus.se

+ 46 (0)40 31 15 80

LIKE TWEET