RitimBlog Koşu Postası #26
Merhaba

Bu hafta ülkedeki koşu tutkunlarını mutlu eden, gururlandıran bir gelişme oldu. Aykut Çelikbaş Spartathlon'da çok güzel bir sonuç elde etti. Ayrıntıları aşağıda. Onun dışında birkaç haberim daha var. Keyifli okumalar.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

4 Ekim 2018

Spartathlon 2018 ve Aykut Çelikbaş

Geçen haftaki postada Spartathlon ile ilgili haberin içinde şöyle yazmıştım: "Umarım bu yıl da hava en az o kadar [geçen yılki kadar] güzel olur." Postayı gönderdikten hemen sonra Akdeniz'de kasırga oluştuğunu ve Yunanistan ile Türkiye'nin güney ve batı kıyılarını vurabileceğini aktaran haberler okumaya başladım. Bir süre sonra da kasırganın tam olarak Spartathlon rotasından geçmesi halinde yarış rotasının yarış tarihinde ilk defa değiştirilme olasılığının ortaya çıktığını öğrendim. Özellikle dağ geçişinin olduğu 160. km civarında gündüz havanın güzel olduğu zamanlarda bile gece çok zor koşullar olduğunu bildiğimden bu olasılık çok gerçekçi gelmişti. Neyse ki kasırganın yönü biraz değişti ve yarışın rotasında değişiklik yapılmadı. Ama yarış tarihindeki en zorlu hava koşullarından birinin gerçekleştiğine şüphe yok. Normalde bile o kadar rüzgar ve yağış insanı yıpratabiliyorken 246 km boyunca maruz kalmak çok zor olmuş olsa gerek. 

Bu sene yarışı Japonya'dan Yoshihiko Ishikawa 22:54 ile kazandı. Ishikawa geçen yıl da yarışmış ve 23:20 ile 4. sırada bitirmişti. Geçen yıl da ikinci olan Çek Radek Brunner bu yılki yarışı da ikinci tamamladı (23:36). Üçüncü olan isim Portekiz'den João Oliveira oldu (24:33). 

Kadınlarda ise 2016'nın üçüncüsü ve 2017'nin ikincisi olan Zsuzsanna Maraz (Macaristan) 27:04 ile birinci oldu. İkinci sırayı Çek Cumhuriyeti'nden Kateřina Kašparová 27:46 süreyle alırken onun ardından üçüncü olan isim Finlandiya'dan Teija Honkonen (28:34) oldu.

[Yarış hakkında geçen hafta kısaca yazmıştım. Ayrıca ben de, Aykut da epey çok şey yazmıştık. O nedenle burada yinelemiyorum.]

Aykut bu yıl yarışa çekilişte yer almadan direkt katıldı. Çekilişe katılabilmek için gereken kriterleri %20 daha iyi sonuçlarla karşılayanlar doğrudan kayıt hakkı kazanabiliyor. Aykut bunu geçen yıl Barcelona'da bir 24 saat yarışında 226 km koşarak başarmıştı. O yarıştan sonra çok iyi bir 100K yarış sonucu ve bir de 16 saatte koştuğu 100 mil yarışı var. Yani bu yıl formunun çok iyi olduğunu biliyorduk. Ama o beklentilerin de çok ötesinde bir sonuçla yarışı tamamldı. 27 saat 51 dakika. Daha önce de üç yıl üst üste yarışa katılmış ve şu sonuçları elde etmişti: 2014-33:47:57; 2015-31:20:24 ve 2016-33:28:18. 

Aykut Çelikbaş'ı artık ülkede koşuya ilgi duyan herkes tanıyor ve biliyor. Disiplinli, paylaşımcı ve mütevazı karakteri ile herkesin sevdiği bir insan. Onu yeniden burada anlatmama gerek yok. Ama canıgönülden tebrik etmeme izin verin lütfen. Başardığı şey olağanüstü. 

[Tüm sonuçlar]

Chicago Maratonu Bu Hafta Sonu

Maratonla ilgili iki haftadır aklımızda Kipchoge'nin dünya rekoru var. Bu uzunca bir süre devam edebilecek bir durum ama bu hafta sonu büyük maratonlardan biri daha koşulacağından bir süre dikkatimizi az da olsa 2:01:39'dan farklı bir yere çevirebileceğiz. Pazar günü Chicago Maratonu koşulacak ve yarışın favori listesi epey kalabalık. Bunlardan ilki geçen yılki yarışın kazananı Amerikalı Galen Rupp. Ve tabii (Alberto Salazar'ın ikisini çalıştırdığı dönemden) eski antrenman arkadaşı Mo Farah. Anımsarsanız, Farah, maraton mesafesine yeni yeni ısınmaya başlamış ve Londra'da 2:06:21 koşarak 3. olmuştu. 

Onların yanında dört büyük bahar maratonundan üçünün galibi olan  Mosinet Geremew (Dubai), Dickson Chumba (Tokyo), ve Yuki Kawauchi (Boston) de olacak. 2017 yılının bir numaralı maratoncusu seçilen, Boston 2017'nin kazananı Geoffrey Kirui de var.

Bu isimler ve biraz daha fazlası olan elitlerin listesi şöyle:

Mosinet Geremew Etiyopya 2:04:00
Birhanu Legese Etiyopya 2:04:15
Dickson Chumba Kenya 2:04:32
Abel Kirui Kenya 2:05:04
Kenneth Kipkemoi Kenya 2:05:44
Galen Rupp ABD 2:06:07
Bernard Kipyego Kenya 2:06:193
Mo Farah Büyük Britanya 2:06:21
Geoffrey Kirui Kenya 2:06:27
Suguru Osako Japonya 2:07:19
Yuki Kawauchi Japonya 2:08:14

Kadınlarda ise elit listesinin ilk 5 sırası şöyle:

Roza Dereje Etiyopya 2:19:17 
Florence Kiplagat Kenya 2:19:44 
Birhane Dibaba Etiyopya 2:19:51 
Brigid Kosgei Kenya 2:20:13 
Shure Demise Etiyopya 2:20:59 
Joan Benoit Samuelson ABD 2:21:21 

Heyecanlı ve güzel bir maraton olacak gibi görünüyor. 

Dünyadaki En Dik VK

Bu hafta Killian Jornet neredeyse bir yarış zaferi ya da bir parkur rekoru ile postada yer almayacaktı. "Neredeyse" diyorum çünkü adı bir parkur rekoru haberinde geçmeden olmuyor, ama bu sefer rekoru kıran değil, rekoru geçilen olarak habere konu oluyor. 

Dünyanın en kısa ve dolayısıyla en dik vertikal kilometre (vertical-k) yarışı ünvanını elinde bulunduran Verticale du Grand Serre, Vertical Kilometer World Circuit'in bir parçası olarak geçtiğimiz hafta sonu koşuldu. Gerçi "koşuldu" demek ne kadar doğru bilmiyorum. : ) Yarışın parkuru sadece 1811 metre. Ama bu mesafede 1141 m rakımdan 2141 m rakıma yükseliyor. Yani inanılmaz dik bir tırmanış yarışından söz ediyoruz. Bu yarışın parkur rekorunu Killian Jornet 2015'te 30 dakika 25 saniye ile kırmıştı. Bu yıl erkeklerin kazananı İsviçreli Rémi Bonnet yarışı 30:13'te tamamlayarak parkur rekorunu Jornet'den aldı. Kadınların kazananı Fransız Axelle Mollaret 34:36'lık derecesiyle vertikal kilometrede kadınlar dünya rekorunu kırmış oldu. Erkeklerin geçerli dünya rekoru 1920 m mesafede 1000 m kazanımı olan parkurda 28 dakika 53 saniye ile Philip Goetsch'e ait.

Eğer şu an hala rakamlardan yola çıkarak parkurun ne kadar dik olduğunu hayal etmeye çalışıyorsanız hiç kendinizi zorlamayın, çok dik! Şurada görebilirsiniz.

Boston Maratonu Katılım Kriterleri

Boston Maratonu birçok koşucunun hayalidir. Agresif katılım kriterleri ile tanınan maratonda kriterler son 6 yıldır sürekli zorlaşıyor. Bunun nedeni katılmak için başvuranların kendi yaş ve cinsiyet kategorileri için konulmuş kriterlerden çok daha iyi sürelerle başvuruyor olması. Şöyle ki: Boston Maratonu'nda yarışmak isteyenler için her yıl yaş gruplarına ve cinsiyetlere göre belirli kriterler konuluyor. 40-44 yaş grubu erkekler için 3:00 veya daha hızlı maraton koşmak gibi. Konulan bu kriterlerden hızlı bir maraton koştuysanız o sonucu göstererek kaydolabiliyorsunuz. Ama son yıllarda bu limitler yetmediğinden online kayıt sürecini de değiştirdiler. Kendi grubunun kriterinden 20 dakikadan daha hızlı koşmuş olanlar önce, 10 dakika hızlı koşmuş olanlar sonra, 5 dakika hızlı koşmuş olanlar daha da sonra ve son olarak da sadece kriteri sağlamış olanlar kaydolabiliyorlar. Son grupta da kabul sırası kriterden ne kadar hızlı koşulduğuna göre belirleniyor, sayı dolunca geri kalanlar kayıt olamıyor (Detaylı okumak isterseniz şurada). 2013'te kritere uyan herkes katılabilmişti, 2014'te kriterden 1 dakika 38 saniye daha iyi bir yarış koşmuş olmak gerekiyordu. 2015'te 1:08, 2016'da 2:28, 2017'de 2:29 ve 2018'te ise 3:23 daha iyi bir zaman gerekmişti. Bu yıl ise 4:52'de kayıtlar sonlandı. Geriye sadece 8 saniye kaldığından, organizasyon, kriterleri 5'er dakika daha kısaltma kararı aldı. 

Koşanların, maraton koşanların ve hatta Boston Qualified (Boston kriterinden hızlı koşan) maraton koşanların sayısının ne kadar arttığını varın siz düşünün.

En Uzun Maraton

Sürekli takipçiler anımsayacaktır, ara ara postada Koşu Gazetesi'nde ya da RitimBlog'da yazdığım eski yazılardan rastgele paylaşmaya karar vermiştim. Hem yazılar yeniden canlansın hem de bir şekilde denk gelmemiş olan varsa bu yazılardan haberdar olsun diye düşünmüştüm.

Bu hafta, kısa ama çok ilginç bir olayı anlatan eski bir yazımı paylaşıyorum. Bir maraton 54 yıldan uzun sürebilir mi?

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite