UUTISKIRJE - TAMMIKUU 2020 Etkö näe kuvia? Klikkaa tästä
Vuosi 2020 käynnistyy vauhdikkaasti
  • Museon pääsymaksut uudistuvat
  • Tapahtumavuosi käynnistyy näyttelyitä avaamalla!
  • Taitajatapaaminen pe 10.1.
  • Kahden näyttelyn avajaiset la 11.1.
  • Lukupiiri ti 21.1.
  • Vuoden 2020 näyttelyissä juhlitaan kotimaista käsityöosaamista ja sykkiviä värimaailmoja.
  • Näyttelyissä juuri nyt: Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen, Kudottu kuva, Vuonue – Vastuullista villaa Suomesta, Suomalaisuuden kirjopukineet, Sateenkaaret villassa. 
  • Näyttelyihin tulossa: Vuonue - Vastuullista villaa Suomesta (avautuu 10.1.)
AJANKOHTAISTA MUSEOSSA
Museon pääsymaksut uudistuvat

Museon uudet pääsymaksut ovat astuneet voimaan 1.1.2020 alkaen. Jo pitkään museolta on toivottu erillistä pääsymaksuluokkaa eläkeläisille ja nyt yleisön pyyntöön päästään vastaamaan! 

Jatkossa normaalihintainen pääsymaksu aikuiselta on 8€, eläkeläislippu maksaa 6€ ja opiskelijakorttia näyttämällä pääsymaksu kustantaa 4€. 

Yli kymmenen hengen ryhmänä saapuvien ryhmälipun hinta on 6€/henkilö, ryhmäjohtaja ja mahdollinen kuljettaja pääsevät museoon silloin maksutta. Jyväskylän kaupungin henkilökuntakortilla pääsymaksulle jää hintaa 4€. 

Edelleen museon näyttelyihin pääsee tutustumaan perjantaisin maksutta ja luonnollisesti Museokorttia vilauttamalla näyttelyihin pääsee aina. 

Lue lisää museon pääsymaksuista.
Tapahtumavuosi käynnistyy näyttelyitä avaamalla!

Heti tammikuun alusta polkaistaan museon kevään ohjelmisto näyttävästi käyntiin avaamalla kaksi uutta näyttelyä: Kudottu kuva - Moderni suomalainen kuvakudos vaihtuvien näyttelyiden tilaan ja Maailman värittäjä - Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen Aulagalleriaan. Näyttelyiden avajaisia juhlitaan la 11.1. klo 17–19. 

Ikkunagalleriaan perjantaina 10.1. avautuvan Vuonue - Vastuullista villaa Suomesta -näyttely startataan Taitajatapaamisella klo 16–17. 

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon verkkosivuja. 

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla.

Pe 10.1. klo 16–17

Taitajatapaaminen: Vuonueen Piia Aaltonen

Tule tapaamaan Vuonueen yrittäjä Piia Aaltosta ja tutustu suomenlampaanvillan ominaisuuksiin!

 Vuonue tuo Ikkunagallerian näyttelyynsä talviseen aikaan sopivia maaseudun raaka-aineista valmistettuja tuotteita – monenlaisia lankoja, pipoja ja huopakenkiä suomalaisesta villasta sekä kanojen ylimääräisistä sulista tehtyjä koruja. Ekologisuus ja eettisyys ovat yrityksen tärkeimpiä arvoja, ja luonnonläheisyys on läsnä koko tuotannossa.

Vuonue on juuri tuonut markkinoille esimmäisen suomalaisen muovittoman sukkalangan, jota on nylonin sijaan vahvistettu puukuidulla.
Tapahtumaan vapaa pääsy. 

Kuva: Vuonue.

La 11.1. klo 17–19

Kahden näyttelyn avajaiset

Tervetuloa avaamaan kanssamme kaksi näyttelyä, joissa juhlistetaan suomalaista tekstiiliosaamista!

Kudottu kuva – Moderni suomalainen kuvakudos
-näyttelynkuvakudokset edustavat eri tekniikoita, lähestymistapoja ja tyylejä tekijöidensä, tekstiilitaiteilijoiden Ariadna Donnerin, Soile Hovilan, Aino Kajaniemen ja Inka Kivalon, mukaan.

Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen
-näyttelyssä sukelletaan legendaarisen tekstiilitaiteilijan värikkääseen satumaailmaan.

Näyttelyt avaa kuvataiteilija TaM Anna-Maija Aarras.
Tarjoilua.

Kuva: Aino Kajaniemi, Lapsuusmuisto 2, 2019. 

Ti 21.2. klo 17–19

Lukupiirissä Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Käsityöaiheiset lukupiirit pyörähtävät jälleen käyntiin. Ensimmäisessä tapaamisessa  ti 21.2. klo 17–19 keskustellaan Johanna Venhon Sylvi Kekkosesta kertovasta historiallisesta romaanista Ensimmäinen nainen (2019). Faktaa ja fiktiota yhdistävä teos on herkkä ja tarkkanäköinen kuvaus naisesta, joka löytää itsensä sekä kirjailijanäänensä ja toivoo, että yhden elämän elettyään ehtisi vielä aloittaa toisen. Lukuelämys vahvojen naistarinoiden ystäville! 

Sukella kanssamme Sylvin elämään ja pohditaan, mitä käsillä tekeminen merkitsi ensimmäiselle naiselle. 

Kevään aikana käsityöaiheinen lukupiiri kokoontuu kerran kuussa tiistaisin klo 17–19:

ti 18.2. Olli Jalonen: Poikakirja (2010)
ti 17.3. Victoria Hislop: Elämänlanka (2014)
ti 28.4. Maria Duenas: Ommelten välinen aika (2013)

Ota oma käsityösi mukaan ja tule keskustelemaan käsityön merkityksestä, niin itsellesi kuin kirjojen hahmoille! Lukupiiriin on vapaa pääsy. 

Lukupiirit myös Facebookissa

Klikkaa itsesi museon tapahtumakalenteriin
PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. Aikamatka käsityöhön museon toisen kerroksen luentosalissa koostuu aikajanasta, johon on poimittu keskeisimpiä piirteitä maamme käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen.

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat.

Suomen käsityön museon näyttelyissä 2020 juhlitaan kotimaista käsityöosaamista ja sykkiviä värimaailmoja

Pääpaino näyttelyissä on kotimaisessa tekstiiliosaamisessa, mutta sitä täydennetään muun muassa miniatyyrimaailman ja perinteisen puunkäsittelyn herkullisilla taidonnäytteillä

Kuvassa Soile Hovilan teos Vastakohtien maailma IV 2019. Osa teoksesta.
Kuva: Henna Mitrunen / Kuvaleipomo. 

Vaihtuvien näyttelyiden tila 17.5. saakka
Kudottu kuva

Neljän tunnetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Ariadna Donnerin, Soile Hovilan, Aino Kajaniemen ja Inka Kivalon yhteisnäyttely tuo hienosti esiin modernin kuvakudoksen monimuotoisuuden. Näyttelyn kuvakudokset edustavat eri tekniikoita, lähestymistapoja ja tyylejä tekijöidensä mukaan.

Kajaniemi ja Donner luonnostelevat luonnokset lyijykynillä piirtäen, Hovila hyödyntää valokuvia värillisen luonnostelun pohjana ja Kivalo aloittaa tekemisen värikkäästä akvarellista.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Aulagalleria 1.3. saakka
Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen

Näyttely esittelee otoksia legendaarisen neuletaiteilija Sirkka Könösen (1947–2018) monipuolisesta taiteesta. Hänen elämänsä tekstiilitaiteilijana, käsityöyrittäjänä ja taiteilijana oli kokonaisvaltainen ja sen runsautta pyritään tuoda esiin näyttelyssä.

Näyttelyssä on esillä Könösen värikylläisiä villaneuleita, mattoja, pehmeästi kantaaottavia kakkuja sekä runsaita esinekoosteita. Esineet ovat pääosin museon kokoelmista, jonne Könösen tuotantoa on tallennettu vuosien mittaan runsaasti.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuja 29.3. saakka
Suomalaisuuden kirjopukineet

Viime vuosituhannen alun matkailujulisteissa nuoret neitoset koreilivat kansallispuvuissa suomalaisissa jylhissä maisemissa. Miksei se sopisi nykyäänkin, kun luonnon ja käsillä tekemisen arvostus on nousussaan?

Valokuvaaja Anssi Toivanen vei kansallispukuiset mallit Keski-Suomen sekä Etelä- ja Pohjois-Savon henkeäsalpaaviin maisemiin.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: Anssi Toivanen

Näytönpaikka 9.2. saakka

Sateenkaaret villassa

Sateenkaaret villassa -näyttelyssä on taiteen moniottelijan, näyttelijä, laulaja, kääntäjä ja käsityöläisen Aija Pentinmikon liukuvärjätystä langoista neulottuja, virkattuja ja kirjottuja neulevaatteita.

"Liukuvärjätyt villaneuleet ovat "syntyneet" parinkymmenen vuoden aikana - aina kun lankaa on ollut saatavilla (Virossa). Kaikki mallit olen itse suunnitellut, neulonut, virkannut sekä kirjaillut", Pentinmikko kertoo. 

Aija Pentinmikon taitajatapaaminen on Suomen käsityön museon Käsityölaneissa torstaina 6.2.2020 klo 16 alkaen. Aija esittelee näyttelynsä neuleita ja näyttää kuinka kelim-kuviot syntyvät silmukoita jäljentäen.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Kuva: Jyri Ahia

TULOSSA NÄYTTELYIHIN
Avautuu Ikkunagalleriaan 10.1.

Vuonue - Vastuullista villaa Suomesta

Vuonue tuo myyntinäyttelyynsä maaseudun raaka-aineista valmistettuja tuotteita: monenlaisia lankoja, pipoja ja huopakenkiä suomalaisesta villasta sekä kanojen ylimääräisistä sulista tehtyjä koruja. Ekologisuus ja eettisyys ovat yrityksen tärkeimpiä arvoja ja luonnonläheisyys on läsnä koko tuotannossa. 

Vuonue kasvattaa itsekin pienimuotoisesti kainuunharmaslampaita, mutta laadukasta villaa ostetaan myös useilta lähiseudun lammastiloilta. Näin pystytään saamaan käyttöön sellaisetkin villat, jotka muuten päätyisivät hävitettäväksi. 

Näyttely on esillä Ikkunagalleriassa 10.1.–8.3.2020.

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Vuonue. 

Viimeisimmät blogipostaukset
Blogi

Oletko jo tutustunut museon blogiin? 

Puukon jälki miehen mittana

Kädentaidot ovat aina olleet arvossaan, mutta entisaikaan niiden merkitys oli kultaakin arvokkaampi. 

Museotyön arkea: Taina Rantala

Suomen käsityön museo sai keväällä uuden museonjohtajan, kun Taina Rantala siirtyi tehtävään Suomen Rautatiemuseosta.Piditkö tästä uutiskirjeestä? Voit jakaa sen kaverillesi nappia painamalla.
Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo
Suomen kansallispukukeskus
|
Konservointikeskus


Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p. 014 266 4370

craftmuseum.info@jyvaskyla.fi

Sait Suomen käsityön museon uutiskirjeen sähköpostiisi, koska olet ilmoittautunut postituslistallemme. 
Tietosuojalauseke

Mikäli et halua enää jatkossa vastaanottaa postia museolta, voit peruuttaa tilauksesi klikkaamalla.

Peruuta tilaus