Denne uka: Vinterlandet Tyrkia, nye oppskrifter og mye mer.
Postkort fra Istanbul

#76, 14. januar 2019

Hei ,

Håper du har kommet godt i gang med det nye året!

Årets første Postkort fra Istanbul handler om en side av Tyrkia de færreste nordmenn kjenner til: Vinterlandet Tyrkia. Det er også mange flere godbiter om du leser hele veien ned. Blant annet:

  • Nytt: Siste nytt fra bloggen og Smak
  • Anbefalt lesning: Gode artikler og oppskrifter fra andre
  • Tre fra arkivet: Tre retter som er verdt å plukke frem

Postkort fra Istanbul er nå månedlig. Neste utgave kommer i innboksen din i februar.

Med ønsker om en fortsatt fin januar!

Vidar

Vinterferie i Gerede, Tyrkia, januar 2019.

vinterlandet tyrkia

Meldingene haglet inn med det samme.

Vi var akkurat kommet frem til hotellet vårt, rundt tre og en halv times kjøring fra Istanbul. I det vi svingte inn på parkeringsplassen så vi ikke så mange biler. Men det var noe annet der. Kaniner! Masse kaniner som hørte hotellet til hadde hopet seg opp rundt på parkeringsplassen, som kunne trengt en runde med snømåking.  Gradestokken viste -11 og plassen var full av snø som hadde falt samme dag, minst 25-30 centimeter. Kaninene forsvant nesten i snøen.

I fjor fikk vi det ikke til, men ellers har vi hver vinter tilbrakt en helg i Gerede i sentrale Tyrkia. Byen holdt i sin tid det osmanske palasskjøkkenet med kokker, lokale folk som ble utdannet og sendt inn til Konstantinopel. Fremdeles ligger det en anerkjent kokkeskole i nærheten, men det er ikke den vi er kommet for. Vi er kommet for naturen.

Gerede er omringet av relativt uberørt natur, med aldeles nydelige fjellsider og furuskoger. Klimaet er kaldt og vått. På vinteren betyr det minusgrader og masse snø. Her er det omtrent like snøsikkert som mange steder i innlandet i Norge. Ikke rart det er sentrum for Tyrkias langrennsaktiviteter.

Det er langrennsløypa som trekker oss hit. Her trener ungdommer man håper skal bli fremtidige OL-deltakere. En ung lokal jente deltok i siste OL, og flere talenter kommer til. Men med én sløyfe på 2,5 kilometer og begrensede midler, er nok veien til verdenstoppen fremdeles for lang. Men innsatsen til ildsjelene her, den står ikke tilbake for noe av det du finner i Norge.

Det var kombinasjonen snø – masse snø – og langrennsløype i Tyrkia som utløste skredet av meldinger da jeg la ut noen bilder på Instagram (følg meg her). «Mer snø enn her hjemme, jo!», var gjengangeren, ledsaget av bilder av holke eller regn.

Ikke så rart, i grunn, all den tid de fleste nordmenn forbinder Tyrkia med sol og sandstrender. Men det er bare én del av Tyrkia.  Det er også grønne skoger og fjellandskap. Det er fjell og innsjøer. Det er flere greske ruiner enn du finner i Hellas.

Og, altså, snø – mange steder minst like mye som de fleste steder i Norge.

nytt

Både bloggen og spalten på Smak er kommet i gang siden nyttår. Her er det nye som er kommet så langt:

I andre nyheter ble «Hummus & granateple» kåret til en av 2018s beste kokebøker! Les mer i denne artikkelen: Trenger du inspirasjon til et sunnere liv? (betalingsmur)

Klikk her for å lese mer om boka eller kjøpe den med maksimal rabatt.

Tusen takk til alle som stemte på meg i Vixen Awards! Det ble ingen finaleplass på meg denne gang, du kan lese mer om prisutdelingen her.

anbefalt lesning

Her er et knippe interessante matrelaterte artikler jeg har lest i det siste:

tre fra arkivet

Fremover vil jeg trekke frem noen av de mest populære innleggene og mine favoritter hver måned. Fikk du ikke med deg disse da de ble lagt ut, er de absolutt verdt en titt!

følg meg på instagram for daglig inspirasjon

På Instagram deler jeg ofte steg-for-steg videoer og bilder av hvordan jeg lager maten.

Følg meg der for daglig inspirasjon!

likte du ukas postkort? del det med en venn!

 


Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Balat, Istanbul, Tyrkia
etkjokken.com