Meldingene haglet inn med det samme.
Vi var akkurat kommet frem til hotellet vårt, rundt tre og en halv times kjøring fra Istanbul. I det vi svingte inn på parkeringsplassen så vi ikke så mange biler. Men det var noe annet der. Kaniner! Masse kaniner som hørte hotellet til hadde hopet seg opp rundt på parkeringsplassen, som kunne trengt en runde med snømåking. Gradestokken viste -11 og plassen var full av snø som hadde falt samme dag, minst 25-30 centimeter. Kaninene forsvant nesten i snøen.
I fjor fikk vi det ikke til, men ellers har vi hver vinter tilbrakt en helg i Gerede i sentrale Tyrkia. Byen holdt i sin tid det osmanske palasskjøkkenet med kokker, lokale folk som ble utdannet og sendt inn til Konstantinopel. Fremdeles ligger det en anerkjent kokkeskole i nærheten, men det er ikke den vi er kommet for. Vi er kommet for naturen.
Gerede er omringet av relativt uberørt natur, med aldeles nydelige fjellsider og furuskoger. Klimaet er kaldt og vått. På vinteren betyr det minusgrader og masse snø. Her er det omtrent like snøsikkert som mange steder i innlandet i Norge. Ikke rart det er sentrum for Tyrkias langrennsaktiviteter.
Det er langrennsløypa som trekker oss hit. Her trener ungdommer man håper skal bli fremtidige OL-deltakere. En ung lokal jente deltok i siste OL, og flere talenter kommer til. Men med én sløyfe på 2,5 kilometer og begrensede midler, er nok veien til verdenstoppen fremdeles for lang. Men innsatsen til ildsjelene her, den står ikke tilbake for noe av det du finner i Norge.
Det var kombinasjonen snø – masse snø – og langrennsløype i Tyrkia som utløste skredet av meldinger da jeg la ut noen bilder på Instagram (følg meg her). «Mer snø enn her hjemme, jo!», var gjengangeren, ledsaget av bilder av holke eller regn.
Ikke så rart, i grunn, all den tid de fleste nordmenn forbinder Tyrkia med sol og sandstrender. Men det er bare én del av Tyrkia. Det er også grønne skoger og fjellandskap. Det er fjell og innsjøer. Det er flere greske ruiner enn du finner i Hellas.
Og, altså, snø – mange steder minst like mye som de fleste steder i Norge.
|