Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som inrymmer de Globala målen för hållbar utveckling. Med dem har världens ledare förbundit sig till att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Vi har sammanställt 17 filmer med tillhörande metodmaterial för att matcha de 17 globala målen. Inte utbildningsfilmer, utan riktiga filmerkonstnärligt högkvalitativa filmer som både rör och berör.

Filmerna är utvalda för att passa den målsättning de är satta att illustrera – ge perspektiv, referenser och kontext  – men också för att de visar just målens samhörighet och ömsesidiga beroenden.

La familia

Andres och hans son Pedro bor i en förort till Caracas och ser knappt varandra. Andres spenderar dagar och kvällar med arbete för att försörja sig och sonen, medan Pedro driver runt, leker med sina vänner och lär sig livets villkor i den våldsamma miljö som omger honom.

Dead Donkeys Fear No Hyenas

Det pågår en global och kommersiell anstormning efter åkermark – det nya gröna guldet. Den etiopiska regeringen hyr ut miljontals hektar mark till utländska investerare – med förtryck, tvångsvräkningar, småbönder som förlorar sina försörjningsmöjligheter och en enorm våldsspiral som följd.

From Nowhere

Tre tonåringar på ett gymnasium i Bronx vill, som sina jämnåriga, hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras.

Scaffolding

Asher är 17 år och har det svårt i skolan. Han känner sig pressad hemma och hans hetsiga humör gör att han lätt hamnar i konflikter. Men en lärare på skolan vinner Ashers förtroende och får honom intresserad av litteratur...

Silvana – väck mig när ni vaknat

Silvana Imam har tagit Sverige med storm och hennes kompromisslösa texter har fångat en generation. I dokumentären skildras en artists genombrott och hennes kamp med rollen som förebild och sina egna förväntningar.

There Will Be Water

Den globala efterfrågan på vatten växer samtidigt som världens tillgängliga färskvattennivåer sjunker i alarmerande takt. Ingenjör Bill Watts vill skapa en infrastruktur för vatten och göra växthus i öknen, för att därigenom kunna leverera färskvatten, mat, energi och jobb till en region som desperat behöver det. Hur ska det gå till?

Solar Mamas

Fyrabarnsmamma Rafea från Jordanien har tillsammans med kvinnor från olika delar av världen fått möjlighet att gå på ”The Barefoot College” i Indien. Där ska de lära sig hur man använder solenergi och med de kunskaperna ska de sen kunna förbättra livet i sina hembyar. För Rafea är utmaningen att lära sig engelska och elektronik den lättaste delen av resan.

The Human Scale

50% av världens befolkning bor i stadsområden. År 2050 kommer detta att öka till 80%. Livet i en megastad är både förtrollande och problematiskt. I dag står vi inför oljeproduktions stopp, klimatförändringar, ensamhet och allvarliga hälsoproblem på grund av vårt sätt att leva. Men varför?

Äta sova dö

Vinnare av Guldbaggen 2012 för bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll – ! –  är en film om arbetets betydelse i våra liv, för vår identitet och vårt människovärde. Filmen belyser också de svårigheter som människor på avfolkade ställen och med sämre förutsättningar kan ha att skapa den framtid de drömmer om.

Måste gitt

I Stockholmsförorten där Metin bor gäller oskrivna lagar. Men Metin är annorlunda. Och han skriver dagbok om allt han ser och gör, namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När boken försvinner raserar hans liv och blir aldrig detsamma igen. Metin hamnar på en resa i en segregerad stad där spelreglerna är platsbundna...

Waste Land

Konstnären Vik Muniz åker till Rio de Janeiro för att göra ett konstprojekt med återvunnet material från världens största soptipp. Han engagerar en handfull sopsamlare i projektet, som snart växer till något större och mer engagerade än vad någon hade kunnat förutspå.


Beasts of the Southern Wild

Sexåriga Hushpuppy bor med sin pappa i det lilla samhället Bathtub. Därifrån betraktar hon världen som ett skört sammanflätat nät där hela universums existens är beroende av delarnas samspel. Men en dag rubbas ordningen, byn översvämmas och pappan blir allvarligt sjuk. I ett desperat försök att återställa balansen måste Hushpuppy ta sig an en katastrof av episka proportioner.

The Cove

I en lugn lagun vid den japanska kusten finns en hemlighet som människor gör allt för att bevara.  Delfintränaren Ric O'Barry vill motsatsen. Han vill ställa saker och ting till rätta efter att på 60-talet fångat och tränat de delfiner som spelade huvudrollen i TV-serien Flipper. Hans nära relation till delfinerna skapade en fascination för havets däggdjur som ledde till en radikal förändring av hans liv.

Darwins mardröm

Under 1960-talet introducerades en ny art, nilaborren, i Victoriasjön. Det som börjar som ett litet experiment fick enorma konsekvenser; den sällsynt aggressiva rovfisken hade snart utplånat alla andra fiskarter i sjön och förändrade livsvillkoren inte bara i och runt vattnet. Vapen- och fiskeindustrin skapade en märklig allians med ett samhälle på väg mot fullständig humanitär och ekologisk katastrof.

Varje ansikte har ett namn

En ovanlig blandning av överlevande står på kajen i Malmö den 28:e april 1945. Norska motståndsmän, polska mammor med nyfödda barn, brittiska spioner och judiska överlevande. Alla är från de tyska koncentrationslägren och alla är de förenade i frihetens ögonblick. Deras första steg i frihet filmas av svenska nyhetsfotografer. 70 år senare får de överlevande se dessa filmbilder för första gången.

Utrikesministern

1461 dagar bakom kulisserna med världens enda feministiska utrikesminister, in i huvudet på Margot Wallström, älskad, hatad, kontroversiell, folkkär.

Från diplomatiska kriser med mellanöstern, genom mediedrev och dödshot, kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd och hemlig medling mellan kärnvapenmakter.

Mer information på nätet:
www.filmcentrum.se

Eller varmt välkommen att kontakta Luna Nilsdotter på: luna@filmcentrum.se eller 0730 86 76 60 

Fortbildning kring filmpedagogik eller arbete med globala målen utifrån film?

Titta gärna i vår nya kurskatalog, eller beställ tryckt exemplar kostnadsfritt genom info@filmcentrum.se

FC BIO & FILMCENTRUM

Bredgränd 2, Stockholm
Sweden

Du får det här mejlet eftersom du registrerat dig på vår hemsida eller gjort inköp från oss.

Unsubscribe

MailerLite