Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro.

Vrijdag 3 en donderdag 9 mei

Regie: Benedikt Erlingsson

Alleen al voor de prachtige ongerepte natuur van de IJslandse hooglanden zou je deze film willen zien!


Cast: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman 


Wat kun je als enkeling doen tegen de opwarming van de aarde, de vernietiging van veel ongerepte natuur?  De IJslandse Halla is het zat dat de VS en China met hun grote bedrijven de prachtige IJslandse natuur plunderen voor hun winsten en economische honger naar altijd meer. Ze is het zat dat de IJslandse overheid de oren laat hangen naar deze economische 'vrienden' en daarom staatsvijanden maakt van burgers die opkomen voor de IJslandse natuur en moeder aarde. Ze verklaart hen daarom de oorlog. In haar eentje. 
Ze laat zich inspireren door Gandhi en Mandela, beiden aanhangers van geweldloos verzet, maar ook van economische sabotage - zolang er maar geen mensenlevens mee zijn gemoeid.  Als een eigentijdse, en vrouwelijke, Robin Hood schakelt ze met pijl en boog hoogspanningsmasten van elektriciteitscentrales uit. Het gaat om centrales die in handen zijn van Chinese bedrijven. Centrales die elektriciteit leveren aan Amerikaanse, sterk vervuilende en energie slurpende, aluminiumfabrieken op IJslandse bodem. Niemand vermoedt dat zij, de vriendelijke koordirigente, achter deze aanslagen zit. 'Woman at war' is een schitterende, eigentijdse, variant op een sprookje of mythe. Een spannend klimaatsprookje. In een sprookje is er altijd een held die het opneemt tegen grote duistere machten om het volk en het land te bevrijden van grote bedreigingen. Halla, dus. Maar zoals in alle sprookjes krijgt de held(in) te maken met persoonlijke obstakels die de opdracht in de weg staan. Halla hoort dat ze eindelijk in aanmerking komt voor een adoptiekind. Kies je dan voor je persoonlijk geluk en de toekomst van één kind of opoffering daarvan voor het groter belang, een toekomst voor de aarde en alle volgende generaties? 

Eco-terrorist of redder van mens en natuur?
Halla is, aan de ene kant, een keurige en sympathieke IJslandse koordirigente van een jaar of vijftig, met een adoptiewens. Een vrouw met een lied in haar hart en een glimlach om haar mond. Aan de andere kant is Halla een zelfbewuste en goed voorbereide klimaat-activist. Halla leidt dus een dubbelleven. De overheid en media noemen de dader al snel een eco-terrorist. Hella ziet zichzelf niet als misdadiger, maar als iemand die zich inzet om juist verdere misdaden, tegen  mens en natuur, te beëindigen. Ze wil de oorlog tegen de aarde stoppen. Een actueel thema. We leven in een tijd waarin veel burgers proberen om de klimaatverandering terug te dringen en de aarde te redden. Scholieren spijbelen voor het klimaat, we proberen minder vlees te eten en minder te vliegen, we scheiden ons afval in drie verschillende vuilnisbakken. We merken ook dat grote bedrijven zich weinig aantrekken van het klimaat en weinig tot niets hoeven te betalen voor hun vervuiling en natuurvernietiging. Halla pikt dat niet en gaat in haar eentje de strijd aan. Ze krijgt al snel helikopters, drones en de CIA achter zich aan. 

De toekomst van de wereld of de toekomst van een kind?
Dan krijgt Halla een telefoontje dat haar adoptieverzoek is goedgekeurd en dat ze een Oekraïens weesmeisje mag ophalen. Blijft ze zich inzetten voor moeder aarde of volgt ze haar aard om moeder te willen worden? Kan het een buiten het ander - want hoe ziet de toekomst er voor volgende generaties uit als er niets verandert? Maar ook: hoe moet het met het meisje als Halla in de gevangenis zou belanden? Halla zou het meisje samen met haar eeneiige tweelingzus opvoeden, maar die wil ineens naar een Indiase goeroe om met meditatie de wereld te redden. Halla moet keuzes maken. 

Klassieke tragedie met gortdroge Scandinavische humor
Regisseur Erlingsson heeft de film gemaakt met een knipoog naar de opbouw van een klassieke Griekse tragedie, maar dan eentje met verfrissende Scandinavische humor. In de oudheid werden vrouwenrollen vaak gespeeld door mannen met een masker. Halla is een vrouw die opereert met een mannenmasker: een masker met het gezicht van Nelson Mandela. In een Griekse tragedie is ook vaak een koor, waarin musici de gemoedstoestand van de hoofdrolspeler ondersteunen of de acties van commentaar voorzien of er aan meedoen. Halla wordt op de vreemdste momenten omringd door een driekoppig orkestje dat soms een blik van verstandhouding met haar wisselt of helpt tweets te verspreiden met haar pamflet. Zodra de adoptie van het Oekraïense weesmeisje aan de orde is, wordt het orkestje versterkt met 3 Oekraïense zangeressen in klederdracht. Eerst werkt het een beetje vervreemdend met die musici die in beeld de (prachtige) soundtrack spelen. Het is uiteindelijk vooral humoristisch en het versterkt het idee dat je naar een sprookje of mythe kijkt. Humorvol is ook de rol van de door IJsland fietsende Zuid-Amerikaan met een Che Guevara T-shirt. Na elke aanslag wordt hij opgepakt. Links de schuld geven is vaak de eerste reflex... 

Een heerlijke verfrissende film, die je gewoon kunt kijken als actuele spannende, mens- en natuurlievende film, met relativerende humor. Je kunt ook  op zoek naar de onderliggende lagen en vragen: hoe ver mag je gaan voor je idealen, hoe ver wil je gaan in opoffering van je eigen geluk, hoe kun je als activist ooit winnen van internationaal georganiseerde geheime diensten en politie/leger, wat doet deze tijd met onze hoop op een mooie toekomst?

Kom je weer kijken?

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Geef je dan aan of je naar de vrijdagfilm of de donderdagfilm komt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl