En legend återvänder....

Henri Bonneaus legendariska livsverk samlat under källarvalven. Att gå ner här är som att kliva in i en annan värld...

Nya bubblor, gamla bubblor och en legend....

Théoule-sur-Mer, 6 november 2020

Varmt välkommen till årets sista nyhetsbrev från oss i södra Frankrike.

Vintern väntar runt hörnet vare sig vi vill eller inte och det är dags blicka framåt mot december-leveransen. Nästa leverans blir sedan i februari så tänk på att fylla upp för den sköna ledigheten, middagarna och stunderna då ett glas riktigt bra vin förgyller vinterkvällen.

Tänd några ljus, in med en älg i ugnen, njut en god Champagne medan den gottar till sig, korka upp en härlig Bandol, Gigondas eller Châteauneuf och njut till maten. Även vintern har sina stunder...

Som vanligt bubblar det hos oss, inte bara av bubblor utan av underbar viner i alla färger. Dessutom återkommer en legend med viner som inte är så lätta att få tag på och som förgyller och kanske fulländar vilken vinkällare som helst!

För leveransen i december behöver vi din beställning

senast 15 november.

Välkommen in i vinbutiken !

Till sist, glöm inte alla era vänner som ska uppmärksammas om ett tag, ett presentkort från Franska Vinkompaniet eller varför inte en färdigkomponerad blandad vinlåda under granen och voilà, saken är klar.

Varmt välkommen till oss och nya vinupplevelser!
Kristina och Peter

Nytt i butiken

Henri Bonneau är den självklara huvudnyheten (läs mer om Henri nedan) och vi har den oförställda glädjen att kunna förmedla 3 viner från denna legend. "Les Rouliers" är skyltfönstret och vilket skyltfönster! Mycket stilrent vin där vinifieringen är exakt densamma som för vinerna från Châteauneuf-du-Pape, en föraning om vad som väntar...

Préstige-cuvéen "Marie Beurrier" är uppkallad efter en faster till Henri som betydde mycket för honom. Inte illa att få ett vin uppkallat efter sig från den kanske mest förnämsta vinmakaren vi skådat.

Längst upp hittar vi "Réserve des Célestines", en cuvée som Henri endast skapade de bästa åren, en blandning av druvor från olika odlingslotter på "La Crau", den mest eftertraktade odlingen i Châteauneuf-du-Pape. Ett "once in a lifetime" för passionerade vinälskare som uppskattar magin! En flaska som ska öppnas med vördnad för vinet och Henri. Njut och dröm dig bort med detta magnifika vin från en av de största!

Château de Beaucastel är äntligen tillbaka i ny årgång. 2018 bjöd på en extremt liten skörd, problem med Mildiou (mjöldagg) som främst drabbade Grenache påverkade skörden drastiskt. Så, tilldelningen är tyvärr därefter... Vi toppar med Hommage à Jacques Perrin och vi har några flaskor kvar av detta kultförklarade vin och det minst lika kultförklarade Roussanne Vieilles Vignes finns även det i butiken. Kanske det bästa vita vinet man hittar...

På bubbelfronten introducerar vi "Ex Ante" från Maison Penet. Som alltid från Alexandre ett ytterst välgjort vin i en stil som inbjuder till gemenskap och livsnjutning utan att komplicera till livet alltför mycket.

Provat mousserande vin på Chenin Blanc? Om inte så är det på tiden! I Vouvray i Loiredalen hittar vi Château de Valmer som gör ett spännande och mycket välgjort mousserande vin på 100% Chenin Blanc, en spännande upplevelse utanför den upptrampade stigen. Vinet fick hela 2 stjärnor i Guide Hachette för några år sedan.

Jessica och Thierry Perrion är tillbaka med både Tradition Brut, Demi-Sec och ny årgång av sitt årgångs-Champagne (2016).

Från Bourgogne återkommer Alain Jeanniard, och vi fokuserar på viner från årgång 2018 som av Alain och många fler beskrivs som en årgång som har förutsättningar att bli legendarisk som kanske den bästa årgången någonsin eller årminstone så länge man rimligtvis kan minnas.....läge att fylla på källaren!

Söderut hittar vi geniet i Puligny-Montrachet, Philippe Chavy som är tillbaka med sina kusligt välgjorda viner från både Puligny, Meursault och Saint Aubin.

I avdelningen för färdigblandade vinlådor återkommer de populära middagslådorna, tillsätt bara mat och gäster och saken är klar. En Champagnelåda hör årstiden till och du hittar såklart detta tillsammans med några trotjänare i butiken.

Månadens producent är Jean David och som vanligt hittar du en introduktionslåda (med nedsatt pris!) till dessa härliga viner visar upp en förbryllande elegans, friskhet och smakrikedom som få uppnår.

Övrigt i butiken.

Som vanligt är det en del årgångsbyten och en del som vi får vänta lite på. Charvin har slut på sitt mästerliga Côtes du Rhône 2018 men vi har några få magnum kvar. Deras magnifika Châteauneuf-du-Pape 2017 finns kvar i några få flaskor, sedan får vi hålla oss tills den nya årgången kommer nästa år. Cayron har också tomt i ladorna och även här har vi några få flaskor 2017 kvar att erbjuda, sedan få vi vänta lite.

Mordorée har reserverat sina sista flaskor av sitt omåttligt populära Côtes du Rhône 2018 så först till kvarn. Det finns även lite kvar av deras ovanliga Condrieu och av det vita Lirac "La Plume du Peintre".

Domaine Jolivet, vår fantastiska nyhet förra gången börjar sina på sitt läckra vita Cuvée Louis, vi har en liten reservation kvar så passa på, adjektiven är tyvärr slut...På tal om norra Rhône, de sista flaskorna av Domaine Michelas St Jemms Hermitage 2014  finns reserverade hos producenten, missa inte detta storslagna vin.

Till sist, glöm inte Vieux Marc från Domaine Vieux Télégraphe, ett spännande alternativ till konjaken efter kaffet i julhelgen.

Legenden i Châteauneuf-du-Pape - Henri Bonneau.

Det finns legender i vinvärlden och så finns det Henri Bonneau i Châteauneuf du Pape. När vi tänker elitserien i Châteauneuf du Pape tänker vi ofta Beaucastel, Vieux Télégraphe, Charvin och kanske några till men det finns en division till. Viner som är lite knepigare att få tag på och som ger vinskapande och upplevelsen en ny dimension. Hit räknas Henri Bonneau.

Äntligen kan vi åter erbjuda Henri Bonneaus magnifika och unika viner igen så våra varmaste gratulationer till alla vinälskare!

Henri lär ha provat ur faten dagligen och beslutade därefter vilket fat som skulle buteljeras. Traditionen är densamma idag.

Man kan skriva hur mycket som helst om Henri Bonneau...Han kallades för kungen av Châteauneuf-du-Pape av sina kollegor (och många andra). Han var ett föredöme, en inspiration och en måttstock för en hel yrkeskår. Som 12e generationen vinmakare gjorde han sitt första vin redan 1956. Han var hantverket personifierat enligt den gamla skolan där kunskaperna gick i arv.

Henri lämnade jordelivet 2016 men hans skapelser kommer att leva vidare så 2015 blev sista årgången som Henri lade sista handen vid. Idag är det sonen Marcel tillsammans med deras mångåriga medhjälpare Regis Charmasson som för traditionen vidare och håller arvet levande.

Läs mer om Henri Bonneau HÄR !

Våra vinmakare i Champagne.

Vi har hållit fast vid några få vinmakare genom åren, mest för att vi älskar deras viner men även för deras småskaliga och hantverksmässiga produktion, deras ärliga inställning till naturen, hållbarhet och ekologiska grundprinciper. De gör viner i olika stilar och kommer från lite olika delar av området men gemensamt är passionen, hantverket och en kompromisslös omsorg om detaljerna.

 ”Kom ihåg mina herrar att vi inte bara strider för Frankrike, vi strider också för champagnen!” - Sir Winston Churchill.

Fältet (Lieu-dit) "Les Fervins" där Alexandre odlar både Pinot Noir och Chardonnay till sitt underbara "Les Fervins".

Champagne Le Brun-Servenay - 3 stjärnor, say no more..

Le Brun-Servenay ligger i den lilla byn Avize, mitt i det berömda området “Côte des Blancs”. Vingården har varit i familjens ägor sedan 5 generationer och drivs idag av Gauthier Le Brun. Grand Cru odlingarna ligger runt byarna Avize, Oger och Cramant.

Vinerna är uppmärksammade i Frankrike och deras Chardonnay Vieilles Vignes (i butiken årgång 2008) har fått en rad utmärkelser, bland annat “Coup de Coeur" och 3 stjärnor av 3 möjliga i i Guide Hachette och “Médaille d´Argent Chardonnay du Monde”. Cuvéen "Exhilirante" har fått äran att serveras på en presidentmiddag!

Maison Penet - The ultimate terroir experience.

Champagner i toppklass med fokus på terroir. Vingårdens champagner har fått en rad utmärkelser och priser. Alexandre är bland annar uppmärksammad i BKWines bok om Champagne och serverades när de släppte sin bok.

Alexandres vision är att skapa elegant och distinkt champagne som extremt tydligt återspeglar terroir. Han tillämpar "zero dosage" eller "low dosage" för att framhäva den naturliga frukten och smakerna från druvorna.

Som en av få gör Alexandre Penet Champagne från en och samma odlingslott, "single parcel champagne". Vanligast är annars i Champagne att man blandar druvor från en mängd olika växtplatser, "the ultimate terroir experience" som Alexandre själv säger!

Champagne Thierry Perrion - Pinot Noir i världsklass.

Thierry Perrion driver den lilla vingården med sin svenska fru Jessica i den Grand Cru klassade byn Verzenay. Här odlas enligt många de finaste och “svartaste” Pinot Noir i hela Champagne.

Deras Brut Tradition ("standard-Champagnen") är gjord på 100% Grand Cru-druvor, vilket är mycket ovanligt. Tillsammans med en charmerande Demi-Sec (halvsöt) hittar vi även en årgångs-Champagne.

" [..] Här finns massor av värme och själ." - Livets Goda

Månadens vinmakare - Domaine Jean David.

Domaine Jean David hittar vi utanför byn Séguret, vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Jean David driver den lilla vingården tillsammans med sin fru Martine och de har långa anor att luta sig mot. Vindruvor har odlats i familjen i generationer, ända sedan 1560!

Jean David är en av de mest passionerad vinmakaren vi hittills stött på. Här finns inga kompromisser, de följer naturens villkor och skapar sina viner så naturligt det är möjligt. Sedan mitten av 80-talet har han arbetat ekologiskt och arbetet har burit frukt. Idag är vinfälten på 17 hektar fyllda med friska motståndskraftiga vinrankor, som producerar druvor av en kvalitet många drömmer om på nätterna. Som bekant så skapas ett högklassigt vin på fälten....

Det mesta av arbetet i vingården är manuellt och omsorgen om varje liten detalj är förbluffande. Druvorna till hans Côtes du Rhône viner växer på terrasser med kalkrika lerjordar i Ouvèze, medan druvorna till hans Côtes du Rhône Villages Sèguret finns på sluttningar vid bergskedjan Dentelles de Montmirail, i närheten av Gigondas.

Vinifieringen är mycket traditionell, hantverksmässig och fri från onödiga behandlingar. En extremt liten dos av svavel vid buteljeringen är det enda Jean släpper innanför dörrarna. Alla druvor vinifieras separat och blandningarna styrs av årgångens förutsättningar och det vin han vill skapa. Gårdens viner är ekologiskt certifierade och gården har en stjärna (2017) i guiden “Frankrikes bästa viner” som ges ut av La Revue Du Vin de France!.

Le Beau Nez är kanske Jean Davids mest omtalade vin. Namnet är en fransk ordlek, vacker näsa eller mössa. "Beau Nez" (vacker näsa) uttalas likadant som "Bonnet" (mössa, luva).....

Du hittar såklart en färdig komponerad vinlåda för att lära känna denna karaktär och hans viner, till ett sympatiskt nedsatt pris, vi vill ju att du ska få uppleva dessa skapelser!

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och instagram och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära, det är dom värda.

Bästa Hälsningar, 

Kristina & Peter

 

TILL BUTIKEN
TILL HEMSIDAN
PRISLISTAN

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. För mycket alkohol är skadligt för hälsan. Drick måttligt men bättre, välkommen till en bättre butik...

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2020

Facebook Instagram

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel:

+33 (0)7 82 72 50 88

+46 (0)730 38 69 67

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com