A német Bitwala bank 4%-ig terjedő kamatot fizet a Bitcoin betétekre. Nézd meg a böngészőben

“Az, hogy a legnagyobb bank kínál szolgáltatásokat a kriptovaluta tőzsdéknek, rendkívüli mértékben növeli a szektor hitelességét” - egy meg nem nevezett bankár véleménye annak kapcsán, hogy a JPMorgan Chase mostantól kiszolgálja a kriptovaluta tőzsdéket

A piac alakulása

A kriptovaluta piacon az egyik legfontosabb történés a napokban az volt, hogy 2020. május 11-én sor került a Bitcoin harmadik felezésére a 630.000 blokknál. Az F2Pool bányászta ki az utolsó blokkot, amelynek kibányászása után még 12,5 Bitcoin összegű blokkjutalom járt, akik egy üzenetet is elhelyeztek rajta az alábbi szöveggel: “New York Times 2020.04.09.: 2,3 billió dolláros injekciójával a FED terve messze túllépi a 2008-as mentőcsomagot”. Ezzel az üzenettel a Bitcoin genezis blokkjára utaltak vissza, amelybe még Satoshi Nakamoto helyezte el az alábbi üzenetet: “The Times 2009.01.03.: A pénzügyminiszter a bankok második kisegítésének küszöbén áll”.

A Bitcoin ára 9630 dollárról 8400 dollárra csökkent a felezés napja előtti napon, ezáltal a kriptovaluta piac 260 milliárd dollárról 230 milliárd dollárra esett vissza. Azóta a teljes kriptovaluta piac magához tért és jelenleg 263 milliárd dolláros szinten áll. A Bitcoin is kilengett, jelenleg a 9000 dolláros sávban mozog. A Bitcoin iránti érdeklődés növekedett a felezés miatti felhajtás következtében, több volt a tranzakció is, ami a Bitcoin bokkláncán túlterhelést eredményezett. A Bitcoin tranzakciós díja 11 havi rekordot ért el, 5,16 dolláros értékkel május 14-én. A tranzakciós díjak a tranzakció méretétől függenek. A bányászok először mindig a nagyobb tranzakciós díjat fizető tranzakciókat teljesítik, hogy ezáltal többet keressenek. Ugyanakkor, ha nincs elég tranzakció a mempoolban (vagyis ahol a Bitcoin tranzakciók konfirmációra várnak), a bányászoknak az alacsonyabb tranzakciós díjat fizető tranzakciókat is teljesíteniük kell. Ha a Bitcoin átlagos tranzakciós díja továbbra is drága marad, egyes kriptovaluta felhasználók átválthatnak az altcoinokra, amelyek esetében olcsóbb és gyorsabb tranzakciókkal számolhatnak.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi volt az első termék, amit valaha Bitcoinnal vásároltak, 2020. május 22-én?

  1. Könyv
  2. Számítógép
  3. Pizza

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A JPMorgan már kriptovaluta tőzsdék számára is nyújt banki szolgáltatásokat

A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JPMorgan Chase már a kriptovaluta tőzsdék számára is kínál banki szolgáltatásokat. Első ilyen ügyfelei a Coinbase és a Gemini, de nem ez az első alkalom, hogy a kriptovaluta iparból származó ügyfelet szolgál ki a bank. (A TokenSoft nevű, blokklánc alapú értékpapír tokenek kereskedelmével és szoftverek forgalmazásával foglalkozó, engedéllyel rendelkező vállalkozás például már 2017 óta rendelkezik bankszámlával a bankban.) A két kriptovaluta tőzsde számlájának megnyitását áprilisban hagyták jóvá és a tranzakciók feldolgozása már el is indult a WSJ tudosítása szerint. A JPMorgan Chase nem dolgoz fel kriptovaluta tranzakciókat a tőzsdék nevében, hanem készpénzkezelési szolgáltatásokat nyújt és dollár tranzakciókat kezel, beleértve dollár betéteket és készpénzfelvételeket az amerikai székhelyű ügyfeleik számára az Automated Clearing House (ACH) hálózaton keresztül.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kriptovaluta tőzsdék nehezen tudtak megbízható banki kapcsolatokat létesíteni a szabályozási bizonytalanság, a piac volatilis természete, a csalás és pénzmosás veszélyével kapcsolatos félelmek következményeként. A Coinbasenek és Gemininek szigorú ellenőrzési folyamaton kellett átmennie, hogy megkapják a JPMorgan Chase jóváhagyását. Mindkét tőzsde több államban rendelkezik pénzátutalásra vonatkozó engedéllyel, és rendelkeznek a New York Állam pénzügyi felügyelete (New York State Department of Financial Services, DFS) által kiállított BitLicense-szel is. 

A JPMorgan lépése óriási jelentőséggel bír, nem csak azért, mert Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója hosszú ideje nagy kritikusa a Bitcoinnak, hanem azért is, mert a lépés azt mutatja, hogy a hagyományos pénzügyi ipar nyitottabbá kezd válni a kriptovaluta piac számára. Jamie Dimon a Bitcoin-t korábban csalásnak nevezte, de később megváltoztatta ezt a véleményét. A JPMorgan emellett létrehozta saját blokklánc-alapú elszámolási szolgáltatását, és elindította a saját amerikai dollár fedezetű stablecoinját is JPM Coin néven. Egy meg nem nevezett bankár a The Block nevű kriptovalutákkal foglalkozó hírportál weboldalán  a JPMorgan lépése kapcsán úgy vélekedett, hogy "az, hogy a legnagyobb bank kínál szolgáltatásokat a kriptovaluta tőzsdéknek, rendkívüli mértékben növeli a szektor hitelességét". Hozzátette: „az átutalások és ACH fizetések teljesítéséért elkérhető díjak önmagukban nem jelentenek nagy üzletet, a JPMorgannek valószínűleg más előnyei is származhatnak a kapcsolódó banki szolgáltatások nyújtásából, illetve a kriptotőzsdékkel való együttműködésből fakadóan, vagy akár egy jövőbeli IPO (Initial Public Offering) megnyerésének lehetőségéből adódóan, esetleg más szempontból, például azáltal, hogy a JPM stablecoinját kínálják ezen platformok bármelyikén.”

A német Bitwala bank 4%-ig terjedő kamatot fizet a Bitcoin betétekre

A Bitwala nevű német online bank olyan új termék bevezetését jelentette be, amely 4%-ig terjedő kamatot fizet az ügyfelek bankban elhelyezett Bitcoin betétei után. A Bitwala a Celsius Network nevű kriptovaluta hitelezési platformmal működik együtt, amely már több, mint 300 millió dollárnyi eszközt kezel, több, mint 40.000 ügyfél megbízása alapján. A Celsius intézményi befektetők számára kölcsönzi ki a Bitwala ügyfelek birtokában lévő Bitcoint, lehetővé téve a Bitwala ügyfelek számára, hogy kamatot szerezzenek pusztán a Bitcoin birtoklásával.

A Bitwala ezzel az ún. Bitcoin Kamatszámlával az első olyan hagyományos valutákkal foglalkozó bank, amely kamatot kínál azért, ha valaki Bitcoint tart a számláján. Számos decentralizált pénzügyekkel (decentralized finance, DeFi) foglalkozó platform kínál hasonló kamatozású számlákat, sokkal magasabb kamatlábbal (évi 8,6% -kal), azonban a Bitwala sokkal szigorúbban szabályozott, mint a DeFi platformok. Több mint 80.000 ügyféllel rendelkezik 32 európai országból, és Németország egyik legnagyobb bankja, a SolarisBank engedélye alapján működik.

A Bitwala az ügyfelek számára lehetővé teszi, hogy akár mindössze 30 euróért Bitcoint vásároljanak, azt ingyen tárolják, és hetente kamatot keressenek vele, amelynek kifizetésére minden hétfőn kerül sor. „A kamatlábakat a Celsius heti rendszerességgel számítja ki, az intézményi hitelfelvevők által a Bitcoin iránt támasztott kereslet mértéke alapján. Ha magas a hitelfelvétel iránti igény, a Celsius képes magasabb kamatot fizetni ”- részletezte a Bitwala. Nincs lekötési időszak, és az ügyfelek maguk rendelkeznek a a Bitwala tárcájukban lévő Bitcoin magánkulcsai felett, azaz a számlatulajdonosok bármikor kivonhatják Bitcoinjukat, vagy euróra válthatják azt. „Az átruházáskor az ügyfél a Bitcoin tulajdonjogát cseréli el a hitel visszafizetésére vonatkozó követelés birtoklására” - magyarázta a Bitwala.

A Reddit Ethereum alapú tokeneket indít a felhasználói közreműködés jutalmazására

A több ezer közösség korlátlan internetes eszmecseréjének otthont adó Reddit két Ethereum-alapú token tesztelését jelentette be. A tokenek célja, hogy jutalmazzanak két, a Redditen jelenlévő közösségében való felhasználói közreműködést. A két érintett Reddit közösségnek együttesen több mint 2 millió tagja van. A tokenek neve „Moons” ($ MOONS) és „Bricks” ($ BRICKS). A Moons-t a /r/Cryptocurrency közösség számára indították, amelynek 1 millió tagja van, a Bricks tokent pedig a /r/ForniteBR közösség 1,3 millió tagja számára. Mindkét token Ethereum-alapú ERC20 token, és a Vault nevű, Reddit alkalmazáson belüli Ethereum tárcából igényelhetőek, tekinthetőek meg és költhetőek el, amelynek van egy privát kulcsa és helyreállító mondata, és amely elérhető mind az iOS, mind az Android eszközökön.

A Reddit tájékoztatása szerint a tokenek jelenleg béta tesztelés alatt állnak, és 2020 nyarán végig ez a tesztelési mód folytatódik majd. Hozzátették, hogy "az okosszerződéseket és a mobil alkalmazásokat a Trail of Bits nevű, blokkláncok témakörében is jártas független biztonsági cég vizsgálta felül és auditálta". A Reddit tagjai ezeket a tokeneket felhasználhatják majd más felhasználók megjutalmazására, jelvények és díjak vásárlására, szavazásokon való részvételre vagy különleges tagsági jogok megvásárlására. A felhasználók rendelkeznek a privát kulcsokkal, ami azt jelenti, hogy senki más nem férhet hozzá a tokenjeikhez, csak maguk a felhasználók, és még a Reddit sem tudja tőlük elvenni azokat. Mivel mindkét token nyilvános blokkláncon van, a felhasználói egyenlegek és tranzakciók is nyilvánosak, és a felhasználó Redditen használt felhasználónevéhez vannak kötve. A tokenek bármilyen Ethereum pénztárcába átvihetőek, ugyanúgy, mint bármely más Ethereum token.

Minden Redditen létező közösség (ún. subreddit) számára legfeljebb 250 millió token bocsátható ki. Például soha nem lesz több, mint 250 millió $MOON token. Kezdetben 50 millió tokent osztanak szét az adott subredditben eddig megszerzett ún. karma (vagyis a Reddit pontszám-rendszerében elért pontszám) alapján. A kibocsájtott tokenek száma idővel csökken, és csak a tartalomhoz történő hozzájárulással (pl. bejegyzés írásával vagy hozzászólással) lehet ezeket beszerezni. Amikor valaki arra felhasználja a tokenjeit jelvények vagy tagság vásárlására, akkor ezeket a tokeneket megsemmisítik, majd a következő havi kibocsájtáskor ismét felosztásra kerülnek.

Miközben a Facebook Libra és Telegram Ton kriptovaluta-projektjei vagy késnek, vagy visszavonásra kerültek, a Reddit megvalósítja a kriptovaluta-bevezetést 400 millió felhasználója számára. Ez pedig azt jelenti, hogy emberek milliói rendelkeznek majd hamarosan ERC-20 tokenek tárolására alkalmas tárcákkal.

Bitcoin határidős ügyletekbe fektet a közelgő infláció elleni védekezés eszközeként

Paul Tudor Jones milliárdos befektető, a világ egyik legismertebb és legelismertebb hedge fund kezelõje és milliárdos befektetõ nyilvánosságra hozta azon szándékát, hogy Bitcoin határidõs ügyletekbe fektet, mivel álláspontja szerint a Bitcoin a közelgő inflációval szemben alkalmas hedge eszköz. A Forbes szerint 500 millió dolláros nettó nyereségével 2019-ben Jones volt az év 7. legsikeresebb befektetési szakértője. A „Nagy monetáris infláció” című, 2020. május 7-én közzétett legutóbbi befektetői levelében bejelentette, hogy a Tudor BVI nevű alapjának “egy számjegyű százaléknyi befektetése van Bitcoin határidős ügyletekbe”, de azt nem fedte fel, hogy pontosan mennyi. Ez eddig az egyik legerőteljesebb kiállás a Bitcoin mellett intézményi befektetői részről. Tudor alapja ugyanis 21,5 milliárd dollárnyi vagyont kezel, így egy kis számjegyű befektetés is százmillió dollárokat hozhat a Bitcoin határidős piacára.

Paul Tudor Jones Bitcoin iránti érdeklődése összefügg az utóbbi idők példátlan központi banki pénznyomtatásával. Jones számításai szerint 2020 februárja óta 3,9 billió dollár nyomtatására került sor, ami a globális gazdasági kibocsátás 6,6%-ának felel meg. Jones így fogalmaz: „A Nagy Monetáris Infláció tanúi vagyunk - a pénz minden formájának példátlan növekedéséé, ami semmihez sem hasonlítható a fejlett világ eddigi történetében.” Szerinte a befektetők körében jelenleg a valódi kérdés az, hogy „melyik értéktároló eszköz lesz a nyertes a következő tíz évben?” Szerinte a Bitcoin alkalmas arra, hogy olyan értéktároló eszközökkel versenyezzen, mint például az arany, a hagyományos valuták, és más pénzügyi eszközök. Négy jellemző alapján csoportosították az értéktároló eszközöket: vásárlóerő, megbízhatóság, likviditás és hordozhatóság alapján.

Jones elmondta, hogy a Bitcoin emlékezteti őt az aranynak az 1970-es évek gazdasági válságában betöltött kulcsfontosságú szerepére, és hozzátette: „A nap végén a legjobb profit-maximalizáló stratégia az, ha a leggyorsabb ló a mienk. Ha kénytelenek vagyok előrejelzést tenni, akkor én a Bitcoinra fogadok.” Megjegyezte: „A Bitcoin gyakorlatilag az egyetlen nagy forgalomképes eszköz a világon, amelynek ismert, rögzített mennyiségű maximális kínálata van. A Bitcoint eleve úgy tervezték, hogy teljes mennyisége (beleértve a még nem bányászott bitcoinokat is) soha nem haladhatja meg a 21 milliót. A szűkösség lényege, hogy minél ritkább valami, annál értékesebb számunkra, ez a koncepció pedig idegen a központi bankok és a kormányok jelenlegi gondolkodása számára."

A horvát pénzügyi szabályozó jóváhagyta az ország első Bitcoin Alapját

A horvát pénzügyi szabályozó hatóság, a Hanfa 2020. május 7-én jóváhagyta a Pasco Digital Asset nevű Bitcoin befektetési alapot, amely ezáltal az ország első szabályozott kriptovaluta alapja lett. A szabályozó egyúttal a horvát állami tulajdonban lévő HPB bankot jelölte ki arra a célra, hogy a Bitcoin alap letétkezelője legyen. Az alapot a Griffon Asset Management hozta létre, és csak Bitcoinba fektet be. A kezdeti befektetési időszak akkor zárul le, amikor az alap legalább 1 000 000 horvát korona (megközelítőleg 132 000 euró) értékű eszközt összegyűjt, de legkésőbb 15 nappal a szabályozó döntésének bejelentése után (attól függően, hogy melyik következik be előbb).

A hatósági döntés szerint a Griffon Asset Management három különálló blokklánc böngészőt fog használni a napi eszközérték kiszámításához. A határozat hozzáteszi: „A kriptovaluta eszközökhöz való hozzáféréshez és azok rendelkezésre bocsátásához több kulcsos aláírásra van szükség, méghozzá úgy, hogy a kulcsokat egymástól különböző, biztonságos helyeken tárolják, és az eszközök átruházása csak a Társaság és a Letétkezelő együttes, saját kulcsukkal történő jóváhagyása mellett lehetséges.” A befektetők kezdeti befektetésüket készpénzben vagy Bitcoinban is megtehetik.

Mivel ez egy passzív alap, sikerdíjat nem számít fel a befektetőknek, ugyanakkor alapkezelői díjat kell fizetni, melynek mértéke 2,5%. Azon befektetők számára, akik egy éven belül kilépnek az alapból, 3,5%-os díjat számítanak fel, 2 éven belüli kilépés esetén pedig 2,5%-ot. A befektetéstől számított két év elteltével nem kell kilépési díjat fizetni.

Az IBM három európai energiahálózattal lép együttműködésre, hogy blokklánc alapú fejlesztéssel segítse a zöld energiát

Az IBM tech óriás három európai villamosenergia-hálózat üzemeltetőjével kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy az elektromos mobilitást kényelmesebbé, költséghatékonyabbá és klímabarátabbá tegye. Az újonnan létrehozott Equigy platformot támogatja a TenneT nevű, Hollandiában és a Németországban működő elektromos áram hálózati szolgáltató, az Olaszországot lefedő Terna, valamint a Svájcot lefedő Swissgrid. A megújuló energiaforrások használatának egyik kihívása az, hogy az energiatermelés nem olyan kiszámítható, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetében, amelyeknél döntés kérdése, hogy mikor termelnek villamos energiát. Az IBM szerint az időjárástól függő megújuló villamosenergia-termelés elektromos járművekkel (Electric Vehicles, EV) vezérelhető.

Az elektromos járművek tulajdonosainak most lehetőségük van arra, hogy kétirányú töltési technológiával hozzájáruljanak az energiahálózat kiegyensúlyozásához. A kétirányú töltés lehetővé teszi az elektromos járművek számára, hogy ne csak felvegyék az elektromos energiát, hanem azt az ellenkező irányban vissza is juttathassák azt az energiaellátásba. Ily módon az EV akkumulátorok energiatároló eszközökké válhatnak, amelyek szükség esetén áramot is szolgáltathatnak. A lehető legtöbb elektromos jármű beszervezése az energiahálózatba széleskörű innovációt igényel.

Az Equigy platform kihasználja az IBM blokklánc-technológiáját mint számviteli rendszert, amely lehetővé teszi az EV tulajdonosok és más fogyasztók, aggregátorok és átviteli rendszer-üzemeltetők (TSO) közötti adatmegosztást. Leo Dijkstra, az IBM Energia, Környezet és Közművek egységében a blokkláncokkal foglalkozó szolgáltatások területének vezetõje elmondta: „A blokkláncot eszközként láttuk a rendszer megbízhatóvá és demokratizálódóvá tételéhez, annak érdekében, hogy a háztartások készülékei is részt vehessenek a rendszerben és az átvitelirendszer-üzemeltetõk megbízhassanak bennük. Az elektromos autók gyártói különösen érdeklődnek, ugyanis az ilyen rendszerekben való részvétellel az EV tulajdonosok jelentős költségcsökkentéseket tapasztalhatnak.”

Heti tweet-ek

A Harry Potter szerzője, J. K. Rowling nemrég azt kérte, hogy valaki magyarázza el neki a Bitcoint és Elon Musk a Tesla vezérigazgatója is az egyike volt azoknak akik megpróbálták elmagyarázni neki a Bitcoint.

Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi volt az első termék, amit valaha Bitcoinnal vásároltak, 2020. május 22-én?

A helyes válasz: C

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin Csapat

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe