Kender du også dét der med ‘lige’ at løbe et tjek igennem af mail, chat, sociale medier og udvalgte websites - måske fordi du har brug for et lille afbræk fra en opgave?
Det næste der sker, er at du er suget ind i et kaninhul af distraktioner, som du først kommer op af 20 minutter senere (hvis dét kan gøre det). Du har nu glemt, hvad du oprindeligt havde gang i. Og føler dig i øvrigt små-stresset.
Jeg troede, jeg var røv-god til at styre den slags, fordi jeg i mange år været uhyre bevidst om ikke at lade mig distrahere af apps, websites og andet gejl - uanset om det er på telefonen eller på computeren.
Alligevel har jeg virkelig svært ved at styre det og må erkende, at jeg har et lidt nervøst forhold til min mobil, hvor jeg hele tiden kigger på den for at se, om der mon ikke er kommet en ny notifikation (jeg har ellers slået de fleste fra).
Derfor brugte jeg min sommerferie på at læse Cal Newports bog ‘Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World’. Aktuelt er jeg i gang med en ‘Digital Declutter’, sådan som han anbefaler.
- Tesen i bogen er simpel: Jo mere opmærksomhed vi giver de digitale værktøjer, des mere vanvittige summer kan virksomhederne bag hive hjem (vi taler bunker af milliarder - dollars). Derfor er digitale værktøjer specifikt designet til at få dig til at tjekke og blive hængende. Hele tiden. Spørgsmålet er, om det er dét, du gerne vil bruge dit liv på?
Fordi designet af de digitale værktøjer er alt-ædende og hijacker din hjerne, så er små hacks ikke nok, hvis du selv vil bestemme, hvad du bruger din tid på. I stedet bliver du nødt til at gå til alle digitale værktøjer med spørgsmålet: “Hvordan kan teknologierne understøtte det liv, jeg gerne vil leve - på mine præmisser?”
Derefter opsætter du rutiner (og benspænd), så det er dig, der styrer teknologierne og ikke omvendt.
- Du kan passende starte med en Digital Declutter: I 30 dage bruger du udelukkende de teknologier, der er absolut nødvendige for at få dit professionelle og private liv til at hænge sammen (spoiler alert: Du skal være markant mere rabiat, end du tror). Først derefter tager du stilling til, om ikke-nødvendige sager skal være en del af dit liv fremover - og i så fald hvordan.
Find Cal Newports bog her >
Bonus-link: Podcasten ‘Det Langsomme Menneske’ har den her episode om, hvad smartphones og gadgets helt præcist gør ved os - og hvordan vi tackler dem bedre >
Foto: ROBIN WORRALL - Unsplash
|