Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 32

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Exklusiv intervju med en miljardär som är på jakt efter...

För första gången gör grundaren av kapitalförvaltaren Lynx, Martin Sandquist en intervju och det gör han i TradeVenues podcast 25 minuter med Syding & Sunström! Detta är poddens längsta avsnitt än så länge. I samtalet berättar Martin om bland annat om punkterna här nedanför, lyssna via knappen!

  • Sina 15 främsta bokrekommendationer. 
  • Vad han tror kommer att hända med ekonomin. 
  • Vad som driver honom. 
  • Sina bästa tips för att bli en expert på det man gör. 
  • Vad man bör göra om man vill bli en innovatör. 
  • Varför Global Warming är en dålig vetenskaplig teori. 
  • Varför han tror på guld men inte Bitcoin. 
  • Vad ”Fourth Turnings” är—och varför han tror att det är avgörande   
Lyssna här!

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 sjönk med - 2,19 % under vecka 32. Veckan innan låg utvecklingen på + 1,02 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 1,43 % under år 2017

Dow Jones US Market Index:

Utvecklingen för DJ USA slutade på - 1,53 % under vecka 32. Veckan innan steg det med + 0,13 %.

 

Totalt har Dow Jones US Market Index stigit med + 8,27 % under år 2017.

Börsen under vecka 32:

Det sägs att ingen börsvecka är den andra lik och det kan vi verkligen konstatera efter att vi i fredags avslutade den här börsveckan. Nyhetsflödet har kantats av alltifrån hot om krig ute i världen och en politisk instabilitet i Sverige och allt det har fått börsen att visa upp en utökad svaghet.

 

Stor oro för krig:

Om vi börjar med den onämnda krigsoron så handlar den om en upptrappad situation mellan USA och Nordkorea. Ordkriget som här har brutit ut mellan ländernas båda ledare har satt skräck på börsen, hos handlarna och de övriga aktörerna.

I korta drag handlar det om att Nordkorea hotar med att bland annat attackera ön, Guam i Stilla havet och där har USA flera militärbaser. Även om vi har sett det här ordkriget mellan USA och Nordkorea förut så känns det annorlunda den här gången. Det kanske beror på att det den här gången är två väldigt speciella personer med många gånger farliga idéer som står på varsin sida så läget kan här trappas upp mycket snabbt och det känner marknaden av.   

 

Råvaror har gått tungt:

I skenet av den här ovanstående krigsoron har många råvaror och råvarubolag haft det tungt på börsen. Exempelvis så fortsätter oljepriserna att ligga kvar på nivåer mellan 45-55 dollar per fat och det blir bara mer och mer tydligt att dessa nivåer är här för att stanna i alla fall den närmsta tiden och det oavsett vad de stora oljeaktörerna gör för att försöka pressa upp priset.

Däremot har guldpriset rört sig i motsatt riktning jämfört med många andra råvaror under veckan, nämligen uppåt. Det kommer i sin tur från naturliga orsaker då många handlare och aktörer tenderar att vända sig till reella tillgångar som guld när marknaden börjar svikta. Fråga är bara om det verkligen är dags för sådant agerande redan nu eller om det bara är en tillfällig sättning på grund av tillfällig oro på börsen som just nu trycker ner aktier och andra tillgångar?        

 

Det svenska politiska läget oroar:

Om vi tar oss en liten mer specifik titt på Sverige under veckan så kan vi konstatera att det mesta som har hänt här har flugit förbi under marknadens radar och det då självklart på grund av allt som hänt i övriga världen.

Men trots det så visade faktiskt färska siffror att det politiska läget i Sverige just nu är allt annat än stabilt. I undersökningen visade det sig att många av de stora partierna fortsätter att tappa väljare på grund av den senaste tidens förtroendekris. Det här kanske visserligen inte spelar någon jättestor roll idag men om ungefär ett år ska vi faktiskt gå till val igen och om det här osäkra läget då hänger kvar kommer vi har stora problem.  

 

Börsen är väldigt skör just nu:

Avslutningsvis efter den här tunga börsveckan kan vi konstatera att börsen just nu är väldigt skör, inte minst i Sverige. Värderingarna hade antagligen blivit lite för höga lite för snabbt innan sommaren och då när omsättningen på börsen började sjunka i och med sommarlugnet kombinerat med den löpande oron som vi har fått uppleva under de senaste månaderna så blev det helt enkelt för mycket, marknaden orkade då inte hålla sig uppe.

Däremot finns det just nu inget som tyder på att den här oron är här för att stanna på lång sikt då de flesta orosfaktorer är sådana som kan få ett hastigt slut så frågar ni mig har ännu inte fått se någon långsiktig trendvändning nedåt och då kan det istället bli läge att utnyttja den här sättningen, om inte just exakt nu så i alla fall framöver.

Men innan dess bör man hålla koll på de orosmoln som faktiskt finns på marknaden just nu, som då t.ex. läget mellan USA och Nordkorea. Innan sådana saker har löst sig eller i alla fall börjar vända åt det positiva hållet kommer börsen att fortsätta vara väldigt skör, även om det känns som att den svenska börsen tar åt sig lite väl mycket stryk nu.   

Annons:

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 32.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 32.

Börsvecka 33:

Den nästkommande börsveckan som drar igång imorgon kommer med stor sannolikhet ha lika mycket att bjuda på som den här veckan har haft och det kan även bli så att vi kommer nå ett vägskäl på den svenska börsen, i alla fall om man kollar på den kortsiktiga trenden.  

 

Nyckelsiffror på makrofronten:   

Om vi börjar på makrofronten och med de siffror som med största sannolikhet kommer att styra börsen framöver om vi bara slipper ta del av hot om nya krig med mera runt om i världen så har vi under nästa vecka flera nyckelfaktorer att se fram emot.

Vi kommer nämligen få ta del av alltifrån BNP- och inflationssiffror till konsumtions-, fastighets- och jobbsiffror från Asien, USA och de stora länderna i Europa och det löpande under hela nästa vecka. Det här kommer medföra att vi kommer få ta del av hur de tre viktigaste regionerna i världen faktiskt går och utvecklar sig om det vore väldigt konstigt om börsen inte skulle vara intresserad av dessa siffror.

 

Slutspurten på rapportfronten:

Även om det har känts som att rapportperioden har varit över under de senaste veckorna så är det faktiskt under nästa vecka som den riktiga slutspurten kommer. Då har vi nämligen rapporter från bland annat ICA, Eniro, Carlsberg, Maersk, Oriflame och Ratos med flera att se fram emot och dessa är inga små bolag så utfallen här kan mycket väl komma att påverka börsen utveckling.

Därför kommer det under nästa vecka vara viktigt att inte strunta i bolagsdelen och bara fokusera på makro för mycket kan hända även på bolagsnivå.

 

Krig, råvaror och valutor i fokus:

Utöver de schemalagda händelserna kommer såklart även situationen mellan USA och Nordkorea att ligga i fokus. Här måste saker och ting lugna ner sig drastiskt för annars kommer vi ha ytterligare en negativ börsvecka framför oss.

Det kommer också vara viktigt att hålla koll på tidigare rörelsefaktorer som under den här veckan råvarornas utveckling och förra veckan valutornas utveckling. Just dessa två faktorer är nämligen några av de två största när det kommer till börsens utveckling men det är lätt att de hamnar i skymundan om rörelserna avtar men även om så sker kan det hända mycket i bakgrunden som spelar ut sin rätt vid ett senare tillfälle och därför kommer i alla fall jag hålla stenkoll på både råvaror och valutor även under nästa vecka.   

 

Upp till bevis för den svenska börsen:

Avslutningsvis kan vi nu inför nästa börsvecka även konstatera att det kommer vara lite upp till bevis för just den svenska börsen. Det beror på att vi med en årsutveckling på +1,43 % för den svenska börsen börjar komma läskigt nära nollstrecket och skulle vi leta oss under det så kommer många handlare helt tappa förtroendet för den svenska marknaden på kort sikt, inte minst när t.ex. USA kan visa upp en utveckling på + 8,27 % på årsbasis.

Så antingen får marknaden förtroendet tillbaka för den svenska börsen eller så har vi nya bekymmer att ta tag i framöver.    

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se