view_in_browser
August 2020

Efter en travl juli er august nu kommet med næsten endnu flere muligheder for at samle smag til at sætte på god brændevin. Jeg har forsøgt at komme med en række forslag uden dog at komme hele vejen rundt, men håber i kan bruge inspirationen.

I august starter frugthøsten både med æbler, blommer, kirsebær og alle de andre gode sager til brændevin.

Udover hvad man kan finde i den vilde natur, vil jeg foreslå, at man i august finder et eller flere af de steder, man kan selvplukke. Jeg har besøgt Ømosebær ved Ans www.blaabaer.dk. De har mange forskellige arter og dækker hele sæsonen med forskellige sorter. Flere besøg er ofte en god ide, hvis man vil have flere forskellige bærsnapse. En af mine foretrukne er Blåbærmen. Jeg glæder mig til at prøve de gule hindbær.

Forskellige frugter

Min måde at lave blåbær

Trækketid: Gerne 2 - 3 måneder

Drikkeklar: Omgående, men skal fortyndes og må gerne stå og komme sig et par uger.

Lagring: Bliver bedre

Opbevaring: Kan fryses, men ikke en fordel: Hvis i bruger frosne, så lad dem lige ligge lidt og dryppe af inden i kommer dem på brændevin

De Blåbær, man finder i naturen, f.eks. Dollerup Bakker eller Gjern Bakker, er ikke nødvendigvis den samme sort. Blåbær, man køber, er den amerikanske sort med hvidt kød. Efter min opfattelse er forskellen ikke stor.

Hvis man nu alligevel er en tur på heden, er det nu I skal kigge efter Revling (sortbær), Tyttebær og måske Tranebær, der dog kan findes i det nordjyske. Husk at skylle de fundne bær da der kan være insekter der efterlader et sekret, der ødelægger smagen. Er man til blomster, er Klokkelyng og alm. Hedelyng flere steder ved at komme frem. Husk det er kun blomsterne i skal bruge.

Hegn og skovkanter

Der er ikke så mange brændevinsfolk, der har øje på denne busk.

Klitrose

Planten er ført til Danmark af engelske skibe for 2-300 år siden på en lidt tragisk måde: Mange skibe skib sank ved Jyllands vestkyst og planterne drev i land. Bærrene er senere blevet spredt af fugle. Grunden, til at de var med på skibene, er at frugterne indeholder meget C-vitamin og derfor er god mod skørbug. Nu bruges den over hele landet som hækplante, men vokser vildt overalt, hvor der er tørt.

Pluk bærrene når de er godt modne, men husk på, at du har en dygtig konkurrent i fuglene. Del bærrene på langs, og dæk dem godt til med f.eks. Brøndum Klar, og lad dem trække et par måneder. Filtrer og fortynd til den smag du synes om. Det er ikke sikkert at du synes, at du har fortyndet nok, når du smager på snapsen første gang, men prøv igen efter et par uger. Hvad gør det - du fortynder jo bare lidt mere og har dermed mere snaps.

Trækketid: 1- 2måneder

Drikkeklar: Omgående, men skal fortyndes 3-4 gange

Lagring: Bliver bedre

Opbevaring Bruges frisk

Brombær

En af de mest populære snapseurter er Brombær, der er en af de mest almindelige bær, der vokser vildt. Husk, at det ikke er en god ide at plukke tæt på vejen af hensyn til bilos osv. Et godt lille tip, når bærrene har trukket på brændevin og skal filtreres, hæld dem tilbage i glasset og tilføj 3 tsk. alm. sukker. Ryst glasset en 3 – 4 gange i løbet af 2 uger. I vil opdage at der danner sig et fint lag i bunden, der efter en filtrering er fremragende som sødestof. Bærrene kan derefter bruges til marmelade.

Trækketid: gerne 2 - 3 måneder

Drikkeklar: omgående, men skal fortyndes og må gerne stå og komme

Lagring: bliver bedre

Opbevaring: kan fryses, men ikke en fordel

En scoredrink

Kom 2 glas essens i et hvidvinsglas, kom 4 gange hvidvin på, må ikke smage af alt for meget, en Frascati er fin. Kom en isterning i og pynt med en blomst eller et lille blad

Aronia

I hækken eller i skovkanten finder du også Aronia, der er den mest antioxidante plante der findes i Danmark. Busken stammer fra Nordamerika, men har efterhånden fundet vej via gartnerne til mange i steder i Danmark. Aronia kan også findes som selvpluk.

Pluk bærrene i løbet af august eller september, når de er helt modne. Efter en god skylning kommer du dem i et glas, hvor de dækkes med brændevin, gerne rigeligt. Flere hævder, at det er nødvendigt at fryse dem inden brug. Det har dog ingen effekt. Synes man, at den skal opbevares, er det bedst med tørring.

Min måde at lave Aronia snaps

Trækketid: Gerne 2 - 3 måneder

Drikkeklar: Omgående, men skal fortyndes 3 – 4 gange

Lagring: Bliver bedre

Opbevaring: Kan fryses, men tørring er bedre

Aronia er hovedingrediensen i Aarhus Snapsen der er udviklet til Smag på Aarhus. Her er den blandet med Røllike, tørret Blæretang og nyudsprungne Bøgeblade. Man starter med at lave dele i februar og slutter i september. Med lagring tager det ca. et år, men det er det værd.

Svært at skaffe grønne Valnødder?

Husk det er ved at være på det sidste med at sætte Valnødder over.

Mange spørger, hvor og hvordan de kan skaffe nødder, og heldigvis er der hjælp at hente. Der er faktisk 2 Valnød plantager i Danmark, en på Fyn http://heslevalnoed1844.dk og en i Jylland, hvor man ringer til Inge Højbjerg tlf. 29845705, Inge bor i Gjern, men sender gerne pr. post.

Teknisk info

Det begynder nu at være på det sidste med Perikon, Røllike og andre blomster.

Hvor meget alkohol

Mange spørger, hvor meget alkohol, der skal til i forhold til de ingredienser man har valgt. Der findes ikke et præcist svar, jo mere alkohol, des mere essens har du. Det vigtige er, at man sørger for at ingrediensen er helt dækket, gerne så der er fri alkohol over bærrene eller i bunden. Flyder bær eller planter øverst, så sørg for at ryste flere gange i løbet af den første tid, indtil i er sikre på, at ingredienserne har trukket så meget alkohol som muligt. Kom mere i hvis der ikke var nok. Gør man det ikke godt nok, kan der dannes et lag øverst på ingredienserne, der giver en forskrækkelig smag.

Blanding

Når der skal testes, hvor meget der skal fortyndes, er det en god ide at holde styr på, blandingsforholdet. Jeg overfører lidt essens til et snapsglas via et sugerør. En sprøjte med mål kan købes på apoteket. Samme måde med alkoholen og derefter smages. Jeg har så styr på hvor meget der er i blandingen og kan evt. prøve med flere forskellige blandinger, uden det går for meget ud over essensen og ædrueligheden. Vær opmærksom på at der går nogle dage før den rigtige smag kommer frem.

Uklar snaps

Somme tider sker det at det er svært at få essens eller snapsen så klar, som man gerne vil.

Et gammelt råd fra en vinbonde: Kom 1 cl. Æggehvide blandet med en lille smule vand og et lille nip salt i pr. 0,7 L flaske. Ryst flasken umiddelbart, efter og lad den stå gerne i 2-3 uger. Æggehviden vil nu sørge for, at uklarhederne samler sig på bunden. Hæld forsigtig, eller endnu bedre brug en hævert. Den kan laves af sugerør. Bug dem der kan bukkes, og sæt dem sammen til et langt rør. Dette tip kan ikke anvendes ved bær, der indeholder meget pektin som f.eks. almindelige Hyben. Der vil ske det, er at der danner sig en klump på bunden af flasken, der ikke kan opløses fin vingummi, men det var jo ikke lige det man ville.

Det er nu, du skal finde ud af, hvor du kan samle dine bær og frugter i efteråret. De forskellige frugter og bær er nu dannet, så man kan, så småt, glæde sig til plukketiden for Slåen, Æbler, Kræge, Hæg, Nødder og alt det andet.

Dette var august nyhedsbrevet håber vi ses derude.

Snaps og Urter

Vorregaards Alle 121, Aarhus N
Denmark

facebook

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet fra Snaps og Urter

Klik her for at opdatere dine indstillinger

Du må gerne refererer til indholdet nyhedsbrevet, men husk lige at angive hvor det kommer fra