Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro.

Vrijdag 5 en donderdag 11 april

Regie: Richard Eyre

Eén van de mooiste films van het jaar. Met een werkelijk schitterende hoofdrol voor Emma Thompson. Subtiel en verpletterend tegelijk. Ze speelt  Fiona May, een kinderloze gezinsrechter, die regelmatig moet beslissen over leven of dood van een kind. Zo ook bij de 17-jarige Adam, die zonder bloedtransfusie zal overlijden. Zijn ouders weigeren de behandeling vanwege hun geloof. De Engelse Children Act (Kinderwet) bepaalt dat de rechterlijke macht kinderen tot hun 18e moet beschermen, desnoods ook tegen hun ouders. Wat beslist Fiona en waarom? Wat doet dat besluit met haar? En: wat doet het besluit met haar bloedeloze huwelijk?  

Cast: o.a. Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead


Huwelijk kan ook wel een bloedtransfusie gebruiken

Fiona May weegt zulke belangrijke beslissingen heel serieus. Ze bereidt zich optimaal voor, tot  diep in de nacht. De toewijding voor haar werk laat weinig ruimte meer over voor toewijding in haar huwelijk. Haar man Jack kan thuis dan ook niet veel meer vastpakken dan een whisky-glas. Van samen tijd of intimiteit beleven is geen sprake meer. Jack houdt van Fiona maar is het zat om als decor in hun fraaie appartement te dienen. Hij kondigt aan een affaire te zullen beginnen. Dat had Fiona niet zien aankomen en ze is, op zijn Engels, ingehouden woest. Ze maakt geen scene maar vervangt gewoon de deursloten. Ze sluit Jack, letterlijk, nog meer buiten.  De altijd rationele Fiona moet nu ineens met haar emoties leren omgaan. Haar huwelijkscrisis raakt haar diep. 

Botsing tussen ratio en geloof
Tijdens deze crisis krijgt ze ook nog eens met de moeilijkste zaak uit haar carrière te maken. De 17-jarige Adam zal sterven als hij geen bloedtransfusie krijgt. Zijn ouders wijzen deze bloedtransfusie af vanwege hun geloof. Ze zijn Jehova's getuigen en voor hen is bloed de drager van de ziel en mag je dat niet mengen. Omdat Adam al bíjna 18 is, besluit Fiona - tegen alle protocollen in - hem in het ziekenhuis op te zoeken om er achter te komen wat hij zelf vindt.  Er ontstaat een klik tussen beiden. Fiona maakt zelfs muziek met hem. Adam geeft aan echt géén transfusie te willen. Fiona verdraagt het niet dat zo'n talentvolle jongen onnodig zou moeten sterven. 

Als gevoel een rol gaat spelen ...
Fiona wordt heen en weer geslingerd tussen haar verstand en gevoel. Tussen haar behoefte aan zakelijke afstand en haar onvervulde moederinstinct. Gevoel was niet echt haar ding, zullen we maar zeggen, maar ze blijkt er voldoende van te hebben. Alleen: wat doe je ermee?  En: wat heb je er aan als je de controle er over verliest. Fiona's leven valt in stukken uiteen. Privé en zakelijk. Valt er nog wat te repareren? 


Een film die je, door het verhaal en het uitzonderlijke acteervermogen van Thompson en Whitehead (Adam), nog een paar dagen door je hoofd speelt. Er zijn namelijk verschillende momenten in het verhaal waar Fiona beslissingen neemt die heel bepalend zijn voor de loop van haar en Adams leven. Dus loop je naderhand rond met: "Als ze toen anders .... wat dan...?

Een echte aanrader!

 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Geef je dan aan of je naar de vrijdagfilm of de donderdagfilm komt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl