Februari nyhetsbrev från Drömmarnas Hus

.

Februari 2017

Januari avrundas och längtan efter våren gör sig påmind. Vår vackra arbetsplats mitt i Rosengård badar i ljus. Samtidigt känner vi också av det mörker som sprider sig. Skjutningen av ett barn, en 16-åring, några hundra meter härifrån, gör oss så ledsna djupt in i själen och tiotusentals andra. Det är fruktansvärt.

Vi minns hur Lasermannen-2 drog fram samma sorts rädslor hos oss alla. Vi minns hur skräcken tog fäste. Vår mission med barn och kultur känns viktigare än någonsin. Vi vill kunna erbjuda en plats, ett rum för barn att skapa i och känna trygghet i, till-sammans. Det är inte utan anledning att några av våra nya projekt är inriktade på att skapa mötesplatser och samhörighet.

 

Med dessa ord önskar vi att 2017, blir året då ljuset segrar. Alla våra deltagare, barn, ungdomar, samarbetspartners och följare vill också det och vi är ganska många.

Månadsbladet är som synes ganska långt denna gång. Det blir ju så när vi är mitt mellan projekt som avslutas och nya som ska starta. Hoppas att du finner något intressant.
Lotta Lundgren/ Verksamhetsledare

Vi blev så himla glada när vi nåddes av beskedet att vi av Kulturrådet beviljats projektet, Stick ut! Ett 3-årigt projekt inom ramen för Kulturrådets stora satsning ”Kreativa platser”. Läs mer om Stick ut” här.

Vi är nu i full gång med projektet och har bl a bildat en styrgrupp som består av representanter från våra eminenta projektpartners nämligen, Tjejer i förening, ABF och Victoria park. Den 2-3 mars åker tre av oss projektpartners upp till Stockholm för att delta i Kulturrådets uppstart av satsningen. Det skall bli himla spännande att få träffa projektrepresentanter från övriga landet och få veta mer deras projekt inom denna satsning. Massor av spännande aktiviteter och verksamhet planeras men då detta projekts fundament vilar på delaktighet och medskapande så är mötet och dialogen med målgruppen, boende på Herrgården i Rosengård, det centrala. Med kultur, dialog och skapande i fokus, så kör vi nu så det ryker!

Gnistan landar i Tygelsjö

Förberedelserna är i gång, material förbereds och repetitioner planeras. Den 14 februari landar Gnistan i Tygelsjö.
Samtliga 357 F-3-elever på Tygelsjöskolan, kommer inom ramen för skapande skola, att arbeta med värde-grund och skapande. Efter genomförda uppdrag i skolans närmiljö med gnistväktare som guider och formgivande i klassrummet, kommer eleverna slutligen att presentera en utställning den 5 april.

Vi är På Väg

Vi fortsätter, även denna termin, det viktiga arbetet med det uppskattade tillika högt uppbokade projektet, På Väg. Projektägare är Transfer och förutom Drömmarnas hus medverkar också Swedbank och UF.
Nytt för i år är att Drömmarnas hus har fyra olika kulturpedagoger som alternerar i projektet. Många skånska kommuner och skolor kommer under januari-mars att få besök av projektteamet som ständigt är just, På Väg. Läs mer om projektet här.

Nya medarbetare

Luz och Anders började redan i höstas i projektet På Väg, men framöver kommer vi att möta dem även i andra projekt. Det är vi mycket glada för.
Välkomna!

Klicka för film.

Ny film

Vi har gjort en kort film om hur vi jobbar med Skapande Skola.

 

Titta här.

Rapport från kursledarna

Samarbetet med Rosengårdsskolans fritids fortsätter! Utöver denna grupp tränar ytterligare två cirkus/teater grupper allt vad dem orkar med vår inspirerande cirkustränare Maria.

Den äldre teatergruppen har precis kickat igång och planerar vårens scenframträdande.

*** På sportlovet åker vi på kulturläger till Österlen tillsammans med Tjejer i förening för att komma på de allra bästa idéerna!

Konstgruppen rivstartade med samtal och skapande av färger i dröm och verklighet.

Vi ser fram emot vårens spännande arbete.

Flygande workshops på torsdagar!

Vi vill träffa många och gör därför workshops på olika ställen i Malmö. I veckan var vi på Fryshuset och höll prova-på-teater-workshop för mammor och barn. Väldigt roligt!

Vi ser fram emot nya samarbeten!

Jacob Hirdwalls pjäs ”Nattvandringar i den undre världen” som för tillfället spelas på Stockholms stadsteater har fått strålande recensioner! VI är en stolt samarbetspartner !

Alla boende i Malmö kan delta hos oss.
Läs mer här:
www.drommarnashus.se/fritid.

Barnens skulpturpark

Den 5-6 december begav vi oss iväg till Norge med destination Oslo i syfte att få veta mer om de genomförda samt på-gående barnskulpturprojekt som vi funnit ut, pågår där.

Det hela blev en mycket givande resa där vi bl a fick möjlighet att träffa organisationen Qulthus i Fredrikstad. En aktör som verkligen fungerar som ”spindeln i nätet” när det gäller barn som skapar skulpturer och offentlig konst i Norge. Vi var också och tittade på Barnens Skultursti på Akershus festning samt på nya barn-skulpturer i Oslos Slottspark. Allt som allt så var dessa möten, samtal och intryck oerhört värdefulla tillskott i arbetet med förstudien. Fulla av inspiration och nya idéer återvände vi till Malmö.

Nu är vi så i färd med att lägga sista handen vid slutrapporten gällande vår förstudie kring en Barnens Skulpturpark i Rosengård. Att arbeta med denna förstudie har varit en oerhört inspirerande och lärorik process där vi har bl a mött och talat med så många underbara samt kunniga aktörer. Personer och organisationer som så generöst har delat med sig av sina egna erfarenheter och kunskaper, tusen tack till alla er som tagit er tid att möta oss! Vi är nu mer taggade än någonsin på att få sätta igång att göra verklighet av våra visioner och hoppas att våra idéer skall få ett positivt gensvar. Det är vår absoluta övertygelse om att vi har något riktigt bra och spännande på gång…

 

Mer om skulpturparken här.

Hisskonsten klar – pressen bjöds in!

Efter en ganska lång produktions-process så var de nu äntligen på plats. Det handlar alltså om de 8 renoverade hissar som skulle installeras i några av Victoria Parks fastigheter på Herrgården i Rosengård.

Nu är ju inte detta vilka hissar som helst, utan varje hiss innehåller numera konstverk av barn boende i området. Verk som i stor skala har laminerats in i väggarna och där varje hiss har försetts med varsitt unikt verk. På initiativ av Victoria park och i samarbete med Drömmarnas hus så arbetade vår konstnär, Jafer Taoun i konst-workshops med barnen vilket resulterade i dessa 8 fantastiska verk. Den 21 december bjöd vi därför in till pressvisning där bl a en av de unga konstnärerna, den 11-åriga Nor Muntazar stolt, mötte pressen.
Läs Sydsvenskans artikel här.

Skapande skola final Osby – RESAN avslutades

Den 14,15 och 16 december var det så dags för den stora finalen av vårt stora Skapande skola projekt ”Resan” i Osby.

Det blev tre härligt fullspäckade dagar i det anrika Lönsbodas Folkets hus, Granada. Dagar där vi tillsammans med Osbys alla grundskolor ”knöt ihop säcken” kring vårt gemensamma inkluderingstema. Den stora höjdpunkten vid finaldagarna var onekligen Vernissagen av alla klassers inkluderingskoffertar som blev en imponerande utställning. Ingen som besökte den utställningen kunde undgå att bli berörd av kraften i denna konstinstallation. En installation där eleverna hade gestaltat såväl sin process som sina visioner av en inkluderande plats. Vi från Drömmarnas hus tackar för ett gott samarbete och vi fick med oss ett stort stycke framtidstro genom det konstnärliga resultatet. Mycket klokskap och kreativitet står att finna bland Osbys grundskoleelever!

Inspirationsdag med Skapande skola

Malmö Live 25 januari. Verkligen en inspirerande dag, där vi från Drömmarnas hus fick möta engagerade och nyfikna lärare från Malmös skolor.

Några timmar av spännande samtal och visioner, om vad vi vill göra, vad vi kan göra och vad vi behöver göra. Men, framför allt en möjlighet för oss att prata med några elever om vad de skulle vilja göra, inom ramen för Skapande skola. Vi gavs också möjlighet under punkten goda exempel, att beskriva vårt arbete med kommunikationsskolan och det kreativa rum för möten vi skapade tillsammans med deras elever. Ett rum, en yta som vi hoppas kommer bli en återkommande inspirationskälla och en plats som lockar till olika former av kreativitet även efter projektets slut.

Julen var här

Den 19 och 20 december bjöd vi in till julfest i Drömmarnas hus för familjer från Rosengård. Som vanligt var det fullbokat och julstämningen var hög. Det julpysslades i alla vrår, vi bjöds på cirkusuppvisning av våra kvällskurser, vi dansade kring granen till våra härliga musiker och tomten kom även denna gång med paket och gottepåse. Stämningen var hög kvällarna igenom och vi ser fram emot julen 2017.

Månadens fortbildningtips till lärare

Varmt välkommen till en eftermiddag (27 mars) om privatekonomi. Under seminariet ges tips och inspiration om hur man skapar intresse och förståelse för pengar och vardagsekonomi i kombination med lustfylld
undervisning.

Medverkar gör bland andra Micael Hermansson, läraren bakom succén ”Grej of the day” och Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom. Vi avslutar med energi och inspiration från Anne Lundberg, journalist och programledare på SVT.

Seminariet är kostnadsfritt och arrangeras av Swedbank och Sparbankerna i samarbete med Sparbanksstiftelsen Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn. Fika ingår.

Anmälan senast 17 mars. Ladda ner PDF med all info här.

 

AVSLUTNINGSVIS.....vill vi dela ett debattinlägg från måndagens Sydsvenskan. Klicka här, eller på bilden.

Facebook Twitter Youtube Instagram
Tidigare nyhetsbrev

Du får detta nyhetsblad för att du själv anmält intresse. Det kan även vara så att du varit i kontakt med Drömmarnas hus, eller så tycker vi, eller någon annan, helt enkelt att du borde ha det.
Vill du inte ha det, så avslutas prenumerationen med länken längst ner till höger.

Facebook Youtube Instagram Twitter

Drömmarnas Hus

info@drommarnashus.se       www.drommarnashus.se

+ 46 (0)40 31 15 80

LIKE TWEET