Jesensko vreme, jesenski zabojčki Pogled v brskalniku
Zabojčkove sveže novice

Ponudba domačega sadja se je počasi in res, res vztrajno manjšala, dokler niso ostala le jabolka in hruške. Saj so Stari stali inu obstali z jabolkami in hruškami (in šnopcem iz tega), ampak vseeno je lepo imeti več okusov, če je  to možno in če za to preveč ne plačamo (pa ne denarja, tega si lahko kadarkoli dodatno namislimo, ampak kot narava in družba). Nam se zdi, da je uvoz iz sosednjih držav v ta namen še kar sprejemljiv.

Homeopatska asimina

Pri Urški Kersnikovi imajo drevo ali dve asimine (najbrž se mu reče asiminovec, tako kot kruhovcu).

A Urška je tokrat sumničava, ne verjame, da bodo sadeži zoreli kot se spodobi, zato nam jih je obljubila le nekaj kilogramov. Za začetek homepatsko količino, bodo pa še.

Kostanj iz Gozda

Kostanj veste kako izgleda, zato ni slikice. Le povemo, da ga lahko tudi naročite, iz gozdov okoli Gozd Reke. Ker ni eko certificiran, ker raste kar sam po svoje, mu ne rečemo eko kostanj in ga boste našli čisto na koncu Oddelka za sadje, ker kostanj je za eko.

Biodinamično pridelano korenje

Kelenčevi s Ptujskega konca imajo korenje, ki ga pridelajo ne le ekološko, marveč biodinamično.

Imeli bodo tudi por, zato smo dali kar to sliko, ki je od lani in je tako nekako simbolična.

Mandarine, granatna jabolka, avokado, iz toplejših krajev

Ker se je domače sadje omejilo na jabolka in hruške in na homeopatske količine asiminije, smo povprašali naše dolgoletne italijanske dobavitelje, kaj imajo.

In imajo granatno jabolko, grenivke, ringlo, grozdje, avokado, mandarine. Toplo je njihovo sonce, potem pa to vse iz zemlje pride.

Dodali smo še pridelke, ki bi pa lahko tudi pri nas zdaj rasli, pa je ravno luknja v pridelavi: brokoli, blitva in špinača. 

Tudi suhi jurčki

Iz gozda imamo še jurčke, ki so posušeni. A ti so iz gorenjskih hribov, od Peterneljevih, ne iz Gozda.

Statistika

Pripravljamo poročilo o delu, ki ga bomo oddali na Agencija za kmetijske trge (itd). Obljubili so podporo vse, ki bodo  prodajali pridelke iz bližnje okolice. Obljubiti smo morali, da bomo odkupili za vsaj 5000€ od 10 kmetov in da bomo prodali za vsaj 100.000€ takih pridelkov iz bližnje okolice. Vse to smo storili.
Vidimo še, da smo odkupili pridelke od več kot šestedesetih kmetov in da je tri četrt pridelkov domačih in četrt uvoženih, pretežno italijanskih. Veliko delamo na tem, da bo ta delež še manjši. Poletne mesece je uvoz omejen predvsem na nekaj limon in banane, te so pa res od daleč.

Psihologi svetujejo, da v težjih časih nalašč in več počnemo reči, ki jih imamo radi. Mi imamo radi dobro hrano, vi pa tudi, očitno, drugače bi ne prebrali tga sporočila prav do tega konca.
Jasna rešitev za vse nas je tako - naročite zabojček in si polepšajte teden!

vaši zeleni zabojčkarji

Zeleni zabojček

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

051499396
zabojcek@zeleni-zabojcek.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na Nedeljske novičke. Če se želite odjaviti, lahko to kadarkoli storite tule spodaj. 

Odjava