Het laatste nieuws van Mr. - 21 mei 2019

EUROPESE VERKIEZINGEN: KEUZE UIT 34 JURISTEN

Wie zijn stem bij de komende Europese verkiezingen op een Nederlandse jurist wil uitbrengen, heeft volop keuze. Onder de 308 kandidaten van de 16 partijen bevinden zich maar liefst 34 juristen, ofwel 11 procent. De bekendste zijn politicus Thierry Baudet (lijstduwer Forum voor Democratie), Malik Azmani (lijsttrekker VVD), Jan de Wit (voormalig Tweede Kamerlid SP) en Tineke Strik (senator GroenLinks).

Lees meer

‘UVA-HOOGLERAAR OOK IN DE FOUT ALS RAADSHEER’

NRC mag een ex-hoogleraar Arbeidsrecht van de Universiteit van Amsterdam niet bij zijn volledige naam noemen in de berichtgeving over zijn grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de rechtbank Amsterdam beslist. Uit de NRC-berichtgeving blijkt ook dat de voormalige hoogleraar als plaatsvervangend-raadsheer meerdere misstappen beging.

Lees meer

EGBERT DOMMERING OVER INFORMATIERECHT

Mr. van de week is Egbert Dommering, die 17 mei zijn boek ‘De Europese informatierechtsorde’ presenteerde op het Instituut voor Informatierecht (IViR) in Amsterdam. Dommering was hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam en advocaat bij Brinkhof, Buruma & Maris en Stibbe.

Lees meer

CLOUD ACT: DE LANGE ARM VAN DE AMERIKAANSE JUSTITIE

Ingezonden Mededeling
Hoe ga je om met Amerikaanse claims op data in Europa? Lees de blog van IT-jurist Peter van Schelven.

Lees de blog

IBA: PAK WANGEDRAG IN JURISTENWERELD SNEL AAN

Een op de twee vrouwelijke juristen heeft op het werk te maken met pestgedrag, een op de drie met seksuele intimidatie. Dit blijkt uit het grootste onderzoek dat de International Bar Association ooit deed naar omvang, aard en gevolgen van pestgedrag en seksuele intimidatie bij juridische professionals. Ook Nederlandse juristen deden mee aan het onderzoek.

Lees meer

PROCEDEREN OVER € 2,29: ‘GEEN RECLAME VOOR DE RECHTSPLEGING’.

Een rechter van de Rechtbank Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie en een advocaat de mantel uitgeveegd omdat ze procedeerden over een bedrag van 2,29 euro aan reiskosten. “Een geding als dit is bepaald geen reclame voor de rechtspleging, zeker niet in tijden waarin de magistratuur kampt met capaciteitsproblemen en de advocatuur strijdt voor het behoud van de gefinancierde rechtsbijstand,” schrijft rechter mr. M.F. Ferdinandusse in een beslissing op een verzoekschrift van de advocaat.

Lees meer

FACILY LAW ZOEKT FRANCHISENEMERS

Van onze kennispartner facily LAW
Werk jij als zelfstandige? Loop jij als jurist ook aan tegen het feit dat je alleen bent en niet binnen een team werkt? Dat je als jurist je klanten moet doorverwijzen naar een advocaat, in voorkomende gevallen? Je mist teamoverleg en een professionele back-office?

Lees meer

KINDVRIENDELIJK: SMILEYS IN UITSPRAKEN?

Moeten rechters hun uitspraken vaker in kindvriendelijke taal formuleren? En zo ja, hoe dan? Hierover is al langere tijd discussie. Op 17 mei wijdt het Centre tot Children’s Rights Amsterdam (CCRA) een seminar aan dit onderwerp.

Lees meer

WOLFSEN (AP) VICEVOORZITTER EUROPESE TOEZICHTHOUDERS

De Europese privacytoezichthouders hebben voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gekozen tot vice-voorzitter van de European Data Protection Board (EDPB). Wolfsen had als voorzitter van de AP al zitting in de EDPB. Hij blijft voorzitter van de AP.

Lees meer

SCHEIDEN DOET LIJDEN, OOK BIJ DE ERFENIS

Kinderen van gescheiden ouders maken zich vaker dan anderen zorgen over hun erfenis. Dat is een van de conclusies uit onderzoek van website Erfrechtshulp.nl onder bijna 8.000 respondenten. Vaak zoeken kinderen al voor het overlijden van beide ouders uit hoe ze aanspraak kunnen maken op hun kindsdeel. Zo willen ze voorkomen dat een nalatenschap in handen valt van een stiefouder en/of diens kinderen.

Lees meer

NEDERLAND KAN KRITISCHE VRAGEN VERWACHTEN OVER KINDERRECHTEN

Nederland staat net als vorig jaar op de zesde plek van de door de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights en de Erasmus Universiteit Rotterdam bekendgemaakte KidsRights Index 2019. Maar door de te lage vaccinatiegraad voor mazelen kan de overheid wel kritische vragen verwachten van het VN Kinderrechtencomité. KidsRights-voorzitter Marc Dullaert vindt dat de mazeleninenting verplicht moet worden.

Lees meer

VERKENNING: NIEUWE RECHTSVORM VOOR SOCIALE ONDERNEMINGEN

Het kabinet verkent de mogelijkheden voor een nieuwe rechtsvorm voor sociale ondernemingen. Dat zijn bedrijven op het terrein van bijvoorbeeld energie en klimaat, zorg en onderwijs.

Lees meer

FLORIS PELS RIJCKEN (POELMANN VAN DEN BROEK) MISTE HET VINDEN VAN ‘SLIMMIGHEIDJES’

Overstap van de week is Floris Pels Rijcken. Pels Rijcken heeft de overstap gemaakt van Ballast Nedam naar Poelmann van den Broek advocaten te Nijmegen. Hij is in dienst getreden als advocaat op de sectie bouwrecht. Vóór Ballast Nedam was hij advocaat bij Dirkzwager.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Milieu Inspecteur

Zie jij graag toe op een goede handhaving van milieuvoorschriften? Het bericht Milieu Inspecteur verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist Arbeids- en ambtenarenrecht

Voor onze opdrachtgevers binnen de overheid zijn wij doorlopend op zoek naar getalenteerde arbeids- en ambtenarenrechtjuristen. Wil jij je carrière een boost geven en dit combineren met een baan waarin je gelukkig bent? Het bericht Jurist Arbeids- en ambtenarenrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Jurist Bestuursrecht

Ben jij een gedreven jurist met hart voor de overheid? Het bericht Jurist Bestuursrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

De coachtip van de maand: Incompetent, maar je weet het zelf niet: het Dunning-Krugereffect

We mogen er zijn, maar schaf dit OM liever af

De strafbeschikkingsadvocaat

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.