Het laatste nieuws van Mr. - 4 september 2018

ICT-BEDRIJVEN: SCHADE DOOR STILLEGGEN KEI

Het stilleggen van KEI levert miljoenen euro’s schade op voor de betrokken ICT-bedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van Mr. onder de betrokken ICT-ondernemingen. Deze bedrijven hebben investeringen gedaan in applicaties voor digitaal procederen in civiele zaken.

Lees meer

0

NVVR: SPECIALE SCHADEKAMER BIJ STRAFZAKEN

De Wetenschappelijke Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) pleit voor een speciale schadekamer voor de beoordeling van schadevorderingen in strafzaken. Die aanbeveling maakt deel uit van een kritisch advies dat de Wetenschappelijke Commissie heeft uitgebracht aan de ministers Grapperhaus en Dekker over de wetsvoorstellen tot wijziging van de Boeken 3 tot en met 6 van het Wetboek van Strafvordering. Deze concept-wetsvoorstellen zijn een onderdeel van het grote herzieningsproces van dit wetboek.

Lees meer

0

NOG MEER WIJZE RAAD VOOR FRITS BAKKER

Volgens hoogleraar rechtspleging Marc de Werd slagen rechters er niet goed in aan de politiek en het publiek uit te leggen wat rechtspraak is, wat daarvoor nodig is en wat het mag kosten. Voor Mr. analyseert hij de KEI-problematiek en de rol van de derde staatsmacht in onze rechtsstaat.

Lees meer

EEN ONSTUIMIGE ARBEIDSMARKT. KUNT U ALLE JURIDISCHE ONTWIKKELINGEN NOG VOLGEN?

Ingezonden Mededeling
De CPO-cursus 'Arbeidsrecht verdiept' gaat in op een aantal kernfacetten van het arbeidsrecht. Aan bod komen onder meer flexibele arbeidsrelaties, arbeidsongeschiktheid, het ontslagrecht en het cao-recht. De docenten staan uitvoerig stil bij het huidige recht en nieuwe jurisprudentie, maar besteden ook aandacht aan het conceptwetsvoorstel arbeidsmarkt in balans.

Meer informatie en aanmelden

OPRICHTER BOELS ZANDERS HOEFT NIET TE DOKKEN

De oprichter van het Zuid-Nederlandse advocatenkantoor Boels Zanders, de inmiddels gepensioneerde Jan Zanders, treft geen blaam in een conflict tussen een ondernemer – een voormalig cliënt – en het Limburgse drinkwaterbedrijf, zo oordeelde het gerechtshof ’s-Hertogenbosch 28 augustus. Hij hoeft geen 60 duizend euro advocaatkosten terug te betalen.

Lees meer

0

ONNO HENNIS OVER ARBITRAGE IN MYANMAR

Mr van de week is Onno Hennis. Hij is advocaat bij AMS Advocaten en docent bij de Universiteit van Amsterdam. Eind augustus was hij een week in Myanmar, waar hij colleges en trainingen gaf aan studenten en faculteitsmedewerkers van vier verschillende universiteiten. Hij deed dit op verzoek van de Amerikaanse overheid.

Lees meer

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN ‘CASSATIEPROOF’ PROCESSTUK

Ingezonden Mededeling
Schrijf vliegensvlug een glashelder stuk. Deze cursus behandelt de kansen en valkuilen van een civiel processtuk. Recente ontwikkelingen van de cassatierechtspraak en de doorwerking daarvan op de feitenrechtspraak komen daarbij aan de orde. De aanpak is praktisch, actief en persoonlijk. U krijgt antwoord op concrete vragen over de inhoud, structuur en stijl van een civiel processtuk. 

Dinsdag 13 november 2018, Leiden (6 PO NOvA)

Lees meer

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDINGEN ZODAT JE MORGEN KUNT TOEPASSEN WAT JE VANDAAG LEERT

Van onze kennispartner OSR Juridische Opleidingen
Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit. AVG, Blockchain, veranderingen in het sociaal domein en andere ontwikkelingen waar je als jurist mee te maken hebt… Voldoende dynamiek om een heel najaar te vullen met interessante opleidingen. Onze cursussen en trainingen zijn praktijkgericht, actueel, persoonlijk en interactief. Altijd onder leiding van een topdocent uit de praktijk.

Ga naar het cursusaanbod

0

‘STRAFKORTING VOOR BEKENNENDE VERDACHTE’

Geef de bekennende verdachte een lagere straf. Daarvoor pleit de Rotterdamse strafrechter Jacco Janssen in zijn togacolumn in NRC. De ‘strafkorting’ op bekennen moet op de zitting een vast item worden, vindt Janssen. “Misschien moet het initiatief bij de verdachte liggen die zich met zijn bekentenis meldt bij de officier van justitie. De korting kan dan in alle openheid en ondubbelzinnig op de zitting worden besproken.”

Lees meer

0

DEEL FISCALISTEN LOYENS & LOEFF NAAR DIRKZWAGER

Loyens & Loeff sluit de Arnhemse vestiging, en de daar werkzame fiscalisten stappen bijna allemaal over naar Dirkzwager. Naast advocatuur en notariaat krijgt dit kantoor er een fiscale discipline bij. Het kantoor gaat verder onder een nieuwe naam: Dirkzwager Legal & Tax.

Lees meer

SEMINAR ‘DE JURIDISCHE IMPLICATIES VAN BLOCKCHAIN’

Ingezonden Mededeling
Wat weet u van blockchain en smart contracts? Tijdens het seminar verdiept u zich met o.a. Olivier Rikken (expert smart contracts) en Martijn Schoonewille (Loyens & Loeff) in belangrijke juridische vraagstukken omtrent blockchain. Leer van bedrijfsjuristen bij ABN AMRO, ING en Shell over hun praktijkervaringen. Actualiseer uw kennis en vergroot uw invloed in blockchainprojecten. Incl. 6 PO punten.

Bekijk het programma

ROTTERDAMSE HOOFDOFFICIER KEERT NIET TERUG

Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen, die drie maanden geleden met buitengewoon verlof is gestuurd, keert niet terug naar het Rotterdamse parket. Tegen hem loopt een onderzoek naar integriteitsschendingen.

Lees meer

0

WERKVELD BEPLEIT VERLAGING GRIFFIERECHTEN

Een groot aantal organisaties die te maken hebben met griffierechten, vindt dat de stem van het werkveld voor de besluitvorming over de hoge griffierechten onvoldoende is gehoord. Zij organiseren de werkveldconferentie Eerlijke Griffierechten.

Lees meer

0

‘BESTEED HET GRIFFIERECHT MAAR AAN DE KERMIS’

Dat een deken tegen een klager zei ‘dat hij het griffierecht beter aan de kermis kan besteden’, verdient volgens het Hof van Discipline geen schoonheidsprijs. Maar dat is tuchtrechtelijk niet verwijtbaar.

Lees meer

0

RECENTE VACATURES

Senior Jurist VTH

Gemeente Amsterdam zoekt een senior Jurist VTH die o.a. aan de slag gaat met de complexe en/of meer gevoelige handhavingsdossiers op het gebied van bouwen, strijdig gebruik, brandveiligheid, horeca, evenementen, openbare ruimte en milieu. Het bericht Senior Jurist VTH verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Advocaat-stagiair(e) Aansprakelijkheid, Verzekeringen & Vervoerrecht

Wij zijn erg nieuwsgierig naar je. Spreekt onze hoogstpersoonlijke aanpak je aan? Kom dan werken bij Holla Advocaten. Het bericht Advocaat-stagiair(e) Aansprakelijkheid, Verzekeringen & Vervoerrecht verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Bijzonder hoogleraar Mediarecht en Informatiesamenleving (0.2 fte)

Bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht van het instituut voor Publiekrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid is er een vacature voor een Bijzonder hoogleraar Mediarecht en Informatiesamenleving (0.2 fte). Het bericht Bijzonder hoogleraar Mediarecht en Informatiesamenleving (0.2 fte) verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Onderhandelingen over het medewerkerscontract

Geen vaccinatie? Spuitje

Mindfulness op de Zuidas

De verklaring van geen bezwaar (VGB): inleiding

Boodschappen

Digitalisering van de rechtspraak: Opgeven is geen optie

De coachtip van de maand

DIT moet je doen om je cliënt blij te maken

Grenzeloos werk

Nauwgezette en nauwkeurige rechtvaardigheid in het digitale tijdperk

0

SNELRECHT

Het voorkomen van een klacht

Ondernemingsraad zet vakbond opzij in arbeidsvoorwaardenoverleg

Boetes verticale prijsbinding

‘t Gaat om ‘t koekje, niet om ’t trommeltje

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.