Zdravo dragi moji!

Poželeću vam dobro jutro i srećan rad šta god da danas radite, kao što sam poželela i svom suprugu koga sam pre 15 minuta ispratila na posao.

Znam da je tipičan tmuran, kišni dan i da miriše na jesen, onu vlažnu, ☔️ što se uvlači u kosti, ali ja se setih one reklame za kafu sa pevcem i rečenice "Mmmmmm, miriše na dobro." ☕️Zato sam navukla zavese, skuvala kafu, sela na kauč, zavukla se pod ćebe i krenula u još jedno online kafenisanje sa vama, jer četvrtkom kafenišemo baš ovako, zar ne?

Na stočiću upravo pogledah knjigu koja trenutno čitam "Solunska 28 - II deo" od genijalnog dr Karajlića i setih se situacije kada sam je nedavno kupila.

Da napravim malu uvertiru u celu priču, neko sam ko voli da kupuje online i hvala onome koji je to izmislio, jer uopšte nisam tipično žensko koje voli da sate provodi u šopingu. 🛍 I tako je sa svakim vidom šopinga osim sa ova dva:

  • kada kupujem hranu i cveće na pijaci i 
  • kada kupujem knjige.

Jedino u tim kupovinama uživam svim čulima, a uvek se nasmejem kada se setim kako sam sa svojom kumom Jelenom umela da idem iz knjižere u knjižaru i da zajdeno gledamo i mirišemo knjige. 📚

Ha, naravno da smo ih i kupovale, ali smo se među tim mnogobrojnim knjigama osećale kao u zemlji Nedođiji, a naročito kada smo bile željne putovanja, a bez love za tako nešto. E tada bismo odlazile u odeljak sa turističkim vodičima, odabrale destinaciju i čitale, gledale slike i mape gradova, a onda prepričavale kako su super mesta za posetiti. Kao da smo tamo bile. ⛵️

Nego da se vratim na Neletovu knjigu. Čim sam videla da je izašla, odlučila sam da je odmah kupim i pošto mi je dnevni program već bio prilično zgusnut otišla sam na Lagunin web shop.

Nisam nikako mogla da se ulogujem, članski broj nisam uspela da pronađem u tabeli gde čuvam te podatke, a takođe ni lozinka izgleda nije bila ispravna.

Unela sam svoj email da zatražim novu lozinku, ali ništa. Email nije u bazi, tako mi kaže crveni prozorčić. Probam sa drugim emailom, sa trećim, ali ništa.

Pokušala sam da nađem neko uputstvo na stranici "Pomoć", ali ništa o tehničkoj podršci nisam mogla da nađem, čak ni njihov kontakt, već samo koliko popusta imaju čanovi kluba čitalaca i slično tome.

Ok, bio je lep i vedar da, a knjižara na 20 minuta hoda, pa reših da napravim pauzu i prošetam kako bih direktno rešila problem sa logovanjem i kupila knjigu na licu mesta. 💁🏻‍♀️

Ušla sam u knjižaru, samo se moje "Dobar dan" čulo, uzela sam knjigu sa police i otišla do kase. U radnji smo bili samo ja, kasir i prodavačica. Dala sam svoju člansku karticu sa kodom za očitavanje i kupila knjigu. Momak za kasom je sve radio ćutke, ni jedom me ne pogledavši, a pošto sam knjigu kupila putem robno-novčane razmene, ostalo je da rešim problem logovanje na sajt.

Rekoh mu: "Molim Vas, imam problem da se ulogujem na sajt, tj. ni jednu email adresu mi sistem ne prepoznaje. Možete li videti u bazi koji mi email stoji na profilu?"

Ćutke je ušao u sistem i nevoljno izgovorio neku prastaru adresu iz doba Jure na koju sam potpuno zaboravila i koja odavno nije u fuknciji. 🦖

"Uh, ta je adresa baš stara i ne koristim je više, molim Vas unesite ovu novu."

Ćutke je uneo novu adresu, a na moje pitanje da li zna kada će podaci biti ažurirani, čula sam monoton odgovor: "Ne bavim se sajtovima." 🙁

Tog trenutra sam ja ostala bez teksta. Znam da se ne bavi sajtovima, da radi u prodaji, ali baš zbog pozicije na kojoj radi ovakvi odgovori daju vrlo ružnu sliku i o njemu i o njegovoj firmi.

Naravno da ne možemo biti zaduženi i odgovorni za sve, niti imati uvek odgovor na svako pitanje, ali zapravo odgovor uvek postoji. Tačnije, trebalo bi da postoji, naročito kada radite u prodaji. Znam to, jer sam radila kao prodavac osiguranja, a kasnije u drogeriji.

Naravno da tada nisam mogla precizno da kažem da li će neko ko uplaćuje polisu životnog osiguranja 30 godina, da doživi isplatu premije ili će novac dobiti njegovi naslednici.

Niti sam mogla da znam kako dugoročno deluju svi šamponi za kosu izloženi na 5 polica od 3 metara dužine.

Ali sam shvatila da se zapravo uvek može dati odgovor kupcu ili klijentu. Predlogom da zajedno pročitate dekaraciju, pa da vidite da li bi taj šampon mogao biti odgovarajući. Ili ispričati neko relevatno iskustvo za koje smo čuli od drugih. Predložiti aletrnativu za koju smo gotovo sigurniji da će dati rezultat. Ili uputiti na korisničku službu ili navesti kupca da sam potraži odgovor. 

Verujem da se sa iskronom željom da nekome pomognemo i odgovrnim radom i trudom čak i na trenutnom poslu koji nije vaš idealan posao, mogu "ubiti dve muve jednim udarcem":

- kupac će biti zadovoljan i zahvalan, jer ste mu se posvetili, a

- vi zadovoljni i ispunjeni energijom njegove zahvalnosti što ste dali sve od sebe da nekome pomognete, a takve stvari su neprocenjive, i ne mere se novcem. 🙂

 

Prethodna dva ponedeljka su bili dani za video kafenisanje, pa delim linkove sa vama:

1. Ko su digitalni radnici

2. Imate veb-sajt i šta sad sa tim

Do novog kafenisanja...


Marija Trifunović
Dobra vila vašeg biznisa
www.marija.be
Ovaj email je poslat na  | Odjavi se sa liste | Prosledi email prijatelju
Powered by MailerLite