Δεν βλέπετε τις εικόνες; Κλικ εδώ...
Natura 2000 Life
Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα
6ο Ενημερωτικό Δελτίο, Οκτώβριος 2017

Editorial

Τέταρτο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του έργου ForestLife

Το έργο ForestLife συνεχίζει τις διαδικασίες ανάπτυξης της Διαδικτυακής Πύλης Συνεργασίας για τα Δάση και της Διαδικτυακής Εφαρμογής για τα Δάση της Ελλάδας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις επικοινωνίας και δημοσιοποίησης του έργου.

Το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές που άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με την πρόληψη, την αντιμετώπισή τους, αλλά και την ταχεία και αποτελεσματική δράση προκειμένου να αναχαιτίζονται και οι δευτερογενείς επιπτώσεις. Μία ταινία τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου προτάσσει τη δασική διαχείριση ως απάντηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο. Οι δασικές πυρκαγιές, υπήρξαν αντικείμενο του ειδικού διεθνούς συνεδρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, όπου παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για την αντιμετώπισή τους.

Επίσης, καθώς οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών αναμένεται να ενταθούν με την κλιματική αλλαγή, νέες πρακτικές και εργαλεία για τη προσαρμογή των δασών συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση της θεματικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας στον Αγροτικό Τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, τον Ιούνιο που πέρασε.

Το 2017 έκλεισαν 10 χρόνια από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στη χώρα, μεταξύ των οποίων και η πυρκαγιά στον Πάρνωνα, ο οποίος σήμερα, μετά από συστηματικές προσπάθειες, αρχίζει να ανακτά το καμένο δάσος μαύρης πεύκης.

Τον Οκτώβρη, διοργανώνεται στην Έδεσσα (8-11 Οκτωβρίου) το Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, ενώ η Πολωνία (Βαρσοβία, 9-13 Οκτωβρίου) φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Δασική Εβδομάδα 2017.

Καλή ανάγνωση

Δασική επικαιρότητα

Ολοκλήρωση έρευνας αναγνώρισης αναγκών για τα δάση του Δικτύου Natura 2000

Πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο: η διαχείριση είναι η απάντηση

Οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Πορτογαλία και τη Μεσογειακή Γαλλία έφεραν ξανά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με έμφαση στην πρόληψη. Πρόληψη που δεν περιορίζεται στη διευκόλυνση της καταστολής (έγκαιρος εντοπισμός πυρκαγιάς, επαρκές δασικό οδικό δίκτυο, οργάνωση εθελοντών κ.λπ.), αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών που μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, συμβάλλουν αποφασιστικά στον περιορισμό της καμένης έκτασης και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για απώλειες που αφορούν ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

Περισσότερα >>

Αγροδασικά συστήματα

Το διεθνές συνέδριο για τις δασικές πυρκαγιές στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Το 11o διεθνές συνέδριο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Δασικές Πυρκαγιές του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL) πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το ΜΑΙΧ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ερευνητικό κέντρο AMES της NASA, με την υποστήριξη και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Περισσότερα >>

Το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του

Νέες πρακτικές και εργαλεία στη δασική διαχείριση για την προσαρμογή και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Η πρώτη συνάντηση της θεματικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας στον Αγροτικό Τομέα για τις νέες πρακτικές και τα εργαλεία στη δασική διαχείριση για την προσαρμογή και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής (EIP-AGRI/FP&CC) πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, στις 20-21 Ιουνίου 2017. Οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας στον Αγροτικό Τομέα, με τη στήριξη της Δασικής Υπηρεσίας της Σλοβενίας.

Περισσότερα >>

Διεθνής Ημέρα Δασών 2017

10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Πάρνωνα, το δάσος μαύρης πεύκης καλύπτει ξανά τις πλαγιές του

Το καλοκαίρι του 2007 καταγράφεται στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, θα κάνουν στάχτη περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και αγρών, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή και τον θάνατο 63 συνανθρώπων μας.

Περισσότερα >>

Ολοκλήρωση της Α’ φάσης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασών

18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο και Διεθνής Συνάντηση Εργασίας

Με θέμα «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες-δικτύωση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος», το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο οργανώνεται από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία στην Έδεσσα, στις 8-11 Οκτωβρίου 2017. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διεξαχθεί και η Διεθνής Συνάντηση Εργασίας «Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection».

Περισσότερα >>

Διαδικτυακή βάση για δασικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δασών, Βαρσοβία, Πολωνία

Με πρωτοβουλία του FAO (Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δασών καθιερώθηκε το 2008 και πραγματοποιείται ανά δύο έτη, δίδοντας μία εξαιρετική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τον δασικό πλούτο της χώρας τους, να ευαισθητοποιήσουν για τη σπουδαιότητα των δασών, αλλά και να επηρεάσουν τις σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Περισσότερα >>

Προσεχείς εκδηλώσεις

8/10/2017 - 11/10/2017     18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

9/10/2017 - 13/10/2017     Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δασών 2017

logo_EKBY

  

  

LIFE14/GIE/GR/000304 LIFE ForestLife
Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα.

Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://forestlife.gr/

Facebook Twitter

Λάβατε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επειδή έχετε εγγραφεί σε μια από τις λίστες αλληλογραφίας μας.

Διαγραφή από την λίστα

MailerLite