Svensk Fisknäring - Nyhetsbrev 2019

Fiskbranschens Riksförbund (FR) bjuder in till en undersökning för att förstå konsekvenserna av Cronaviruset för verksamheter inom sjömatsnäringen.

Enkäten tar max 2 minuter att fylla i och är helt anonym.

FR meddelar samtidigt att den externa årsstämman ställs in. En intern årsstämma kommer istället att hållas med möjlighet att delta via telekonferens. 

EXTRA

Coronaviruset - samlad information från Livsmedelsföretagen

Källa: Livsmedelsföretagen

Spridningen av coronaviruset fortsätter i Sverige och resten av världen. För frågor kring själva viruset, symptom och spridning uppmanar vi alla att hålla sig uppdaterade via Folkhälsomyndigheten. På den här sidan har vi samlat våra texter om coronaviruset. Vi uppdaterar löpande.

Råd och tips för dig som arbetsgivare

Information om hur du bör agera för att minimera riskerna för dina anställda och företaget, samt svar på vanliga arbetsrättsliga frågor som t.ex:

  • Om den anställde insjuknar
  • Om en anställd varit i ett riskområde
  • Om nya regler för karensavdraget
  • Med mera

Råd och tips för dig som arbetsgivare

English version available here

Coronaviruset och arbetsmiljöansvar

En arbetsgivares arbetsmiljöansvar är att förebygga risker för ohälsa och olycksfall och på så sätt se till att arbetet kan utföras i en sund och säker arbetsmiljö. Men vad innebär det mer konkret i samband med coronasmittan?

Coronaviruset och arbetsmiljöansvar

Så påverkar virusets spridning svensk matproduktion

Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, reder ut vad vi vet hitintills och var man kan hitta mer information.

Frågor och svar kring coronaviruset och svensk matproduktion

Är du medlem och har fler frågor kring corona?

Som medlem i Livsmedelsföretagen kan du höra av dig till vår arbetsgivarservice för frågor kring arbetsrätt och arbetsmiljö. Just nu är det många som hör av sig, så om du inte kommer fram direkt kan du med fördel skicka ett mail. Vi återkommer så fort vi kan.

Rådgivning inom arbetsrätt

Måndag-fredag på tel: 08-762 65 50 och e-post: radgivning@li.se

Rådgivning inom arbetsmiljöfrågor

Måndag-fredag på tel: 08-762 65 21 och e-post: arbetsmiljo@li.se

Så här skriver Folkhälsomyndigheten

”Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Samhällsspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.”

Stanna hemma om du har symptom

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Symptom på infektion är luftvägssymtom, feber eller hosta.

  • Alla med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
  • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symptom på luftvägsinfektion.
  • Du som anhörig bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och aldrig göra ett besök om du har luftvägssymptom.

Folkhälsomyndigheten: Spridningen av covid-19 är en pandemi

Folkhälsomyndigheten: Flera tecken på samhällsspridning av covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten: Frågor och svar om coronaviruset

Så här skriver Livsmedelsverket

”I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Kunskap från tidigare utbrott med liknande coronavirus visar att denna typ av virus smittar från sjuka personer och inte genom ytor som till exempel livsmedel och livsmedelsförpackningar.”

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida

LÄS ÄVEN

Coronaviruset och arbetsmiljöansvar

Coronaviruset – viktig information för arbetsgivare

Så påverkas svensk matproduktion av coronaviruset

”Vi är positiva till ett treårigt avtal – men coronaviruset kan kräva extraordinära åtgärder”

Har du något tips?

Om du läser något som du tycker skulle vara intressant för fler  i branschen, maila en länk till oss på: info@sjomatsframjandet.se

Om det är något ämne som du vill läsa mer om så låt oss veta!

 

 

Vet du någon mer som vill läsa vårt nyhetsbrev? I så fall finns det en knapp nedan som heter "Forward" som du kan använda!

Sjömatsfrämjandet

Fiskhamnen, Göteborg
Sweden
info@sjomatsframjandet.se

Ansvarig utgivare
Roger Thilander, GFA

Fiskbranschens Riksförbund
info@fiskbranschen.se

SHARE FORWARD