UUTISKIRJE - KESÄKUU 2017

Käsityömatkailua

 • Tervetuloa käsityön museon syntymäpäiville pe 16.6.
 • IhanNaisten Matka juurille - tutustu käyntikohteisiin! 
 • Haku Käsityöläisten joulutorille to 15.6. saakka
 • Museossa tapahtuu myös kesällä
 • Päänäyttely: Suomalainen kansallispuku
 • Näytönpaikka: Multikansallispukuja 27.6. alkaen 
 • Anna ja Toivo - UNICEF-nuket museon ikkunassa
 • Näytönpaikka: Jyväskylän käsityökoulu 25.6. saakka
 • Kuja: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa
 • Ikkunagalleria:  MadeBy Helsinki
 • Aineeton kulttuuriperintö ja Käsityöwiki 

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

kansallispuvut

Suomen käsityön museo juhlii syntymäpäiviään kansallispukujen merkeissä 16.6.

Suomen käsityön museo perjantai 16.6.2017 klo 14–17

Vuoden käsityöläiseksi valittu Soja Murto esittelee työnäytöksessään kansallispuvun valmistusta klo 14–17. Voit myös jututtaa Murtoa muista kansallispukuun liittyvistä asioista.

Non-stop -pajassa löytyy tekemistä koko perheelle klo 14–17. Pajaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kaarnaveneen veistoon osallistuminen maksaa 3 euroa.

Mistä kansallispukujen erilaisuudet johtuvat? Miksi niissä on niin paljon punaista ja oliko ennen tosiaan jo painokankaita olemassa? Vastaukset selviävät ilmaisessa yleisöopastuksessa Suomalainen kansallispuku -näyttelyyn klo 16 alkaen. 

Juhlapäivän kunniaksi museon on avoinna klo 20 saakka. Museoon on vapaa pääsy koko päivän. 

Päivän ohjelma löytyy täältä 

kansallispuvut

Matka juurille – IhanNaiset Jyväskylän seudulla

Vietä laatuaikaa parhaalla porukalla ja tartu IhanNaisten ajankohtaisiin tarjouksiin! Jyväskylän matkailukohteissa pääset aikamatkalle ja suomalaisuuden juurille. 

Suomen käsityön museon Suomi 100 -juhlavuoden näyttely kutoo värikästä tarinaa suomalaisen kansallispuvun historiasta ja nykypäivästä. Taidemuseossa bongaat Suomen taiteen klassikot. Viherlandian historia ulottuu pitkälle 1800-luvulle, mutta nykyisin puutarhakeskus on monen puutarhaharrastajan unelmakohde. Toivolan Vanhalla Pihalla voit käydä putiikeissa, kahvilla ja tutustua Käsityöläismuseoiden 1800-luvun tunnelmaan. Kaupunginteatterin Tsehovin Kolme sisarta ihastuttaa klassisella tarinallaan. Monta vierailukohdetta kerralla - tutustu käyntikohteiden tarjouksiin linkin takaa. 

IhanNaiset Visit Jyväskylän verkkosivuilla

uniikit joululahjat

Muistithan haun käsityöläisten joulutorille?

Käsityöläisten joulutorille haku on menossa nyt alkukesästä, jotta ammattikäsityöläiset ehtivät hakea myös muita paikkoja, jos eivät tule valituksi museon joulutorille. Täytä hakulomake huolellisesti netissä 15.6.2017 mennessä. Määräaikaan tulleista hakemuksista valitsemme 26 käsityöläistä ja neljä varasijalle ja ilmoitamme valinnasta kaikille heinäkuun alkuun mennessä. Samalla hakulomakkeella voit hakea käsityöläisten joulutorille tai museokauppaan myyntitilitoimittajaksi tai molempiin, mutta valituksi voit tulla vain toiseen.

Hakulomakkeeseen

TULEVAT TAPAHTUMAT

kansallispuvut keskipisteenä

Kesäpajoja koko perheelle perjantaisin, kansallispukukeräilijän puheenvuoro la 5.8. ja näyttelyopastus la 11.8.

Sadepäivänä kannattaa suunnata museoon puuhailemaan. 

Perjantaisin 7.7., 14.7., 21.7., 28.7. ja 4.8. klo 14–17
Kesän perjantaipaja koko perheelle. 
Pajassa pieni materiaalimaksu. Perjantaisin museoon on vapaa pääsy. 

Lauantai 5.8. klo 13–14
Intohimona kansallispukujen keräily

FM Mari Varonen kertoo kansallispukujen keräilystä. Tavoitteena maailman suurin suomalaisten kansallispukujen kokoelma! Esityksessään Varonen puhuu keräilyharrastuksensa taustasta, esittelee kokoelmansa helmiä ja antaa parhaat vinkit käytettyjen kansallispukujen hankkimiseen. Esityksen jälkeen Mari Varosen kokoelman pukuja tuuletellaan kansallispukunäytöksessä. 

Perjantai 11.8. klo 11–18
Jyväskylän museot on the move!

Jyväskylän museot esittäytyvät Kauppakadulla osana Kotiseututoria. Tehdään yhdessä pehmeä graffiti. Ilmainen yleisöopastus Suomalainen kansallispuku -näyttelyyn klo 16. Tutustu museoihin ja ohjelmaan etukäteen Kaikki kotona -sivulla

Löydät kaikki kesän ja syksyn tapahtumat täältä

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Suomalainen kansallispuku

PÄÄNÄYTTELY: Suomalainen kansallispuku 3.12.2017 saakka

Museon kerroksissa keskitytään kansallispuvun eri teemoihin joulukuun alkuun saakka. Kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä noin 60 pukukokonaisuuden, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. Katso kesän ja syksyn tapahtumat verkosta ja tule mukaan syksyn työpajoihin tai vaikkapa kansallispuvun juhlapäivään 7.10.! 

Ryhmäopastukset on helpointa varata ilmoittautumislomakkeen kautta. Vahvistamme opastukset nopeasti. 

Tee opastusvaraus ryhmällesi täältä
Suomalainen kansallispuku

NÄYTÖNPAIKKA: Multikansallispukuja 27.6.–13.8.2017

Taiteilija Maria Dunckerin multikansallispuvut tuovat uuden ja ajatuksia herättävän näkökulman kansallispukuun. 

"Ensimmäiset multikansallispuvut ompelin markettimuovipusseista jo 1998. Puvut ovat olleet mukana lukuisissa esityksissä, näyttelyissä, performansseissa ja juhlissa. Muovipussit eri maista ovat jäänneet minulle matkoilta ja jokapäiväisiltä ostosreissuilta. Pari värikästä pukua on myös päätynyt Kiasman kokoelmiin. Puvut ovat melko prinsessatyylisiä ja hyväntuulisia." Kuvassa Lehmänlumoaja

Näytönpaikan näyttelyjä voi katsella vuorokauden ympäri näyteikkunoissa osoitteessa Kilpisenkatu 12.

Unicef-nuket

UNICEF-nuket Anna ja Toivo museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017

Suomalainen kansallispuku  -näyttelyn yhteyteen pyydettiin paikallisilta nukentekijöiltä UNICEF -nukkeja, joiden vaatteissa on käytetty kansallispukukankaita. Nuket esittäytyvät museon ikkunassa 4.5.–3.12.2017.

UNICEF -nuket ovat käsityönä tehtyjä koristenukkeja, joita vapaaehtoiset valmistavat myyntiin. Vaikka nuket valmistetaan samalla vartalon kaavalla, jokainen numeroitu nukke on yksilöllinen, sillä on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tällä halutaan muistuttaa jokaisen lapsen oikeudesta henkilöllisyyteen.

Lue lisää

Jyväskylän käsityökoulun näyttely

NÄYTÖNPAIKKA: Jyväskylän käsityökoulu Käsillä – käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona 25.6. saakka

Näyttely kertoo Taito Keski-Suomi ry:n Taitokeskus Jyväskylän opiskelijoiden ammatillisesta lisäkoulutuksesta ja käsityöntekijän ammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta sekä Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä, teknologiassa ja muotoilussa tänä päivänä. Käsityökoulun lukuvuoden 2016–2017 teemana oli Suomi 100 vuotta. Näytönpaikan osoite on Kilpisenkatu 12. 

 Lue lisää Taitokeskuksen toiminnasta

KUJA: Paula - hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa 2.11. saakka

Kaunis ja värikkääseen Sääksmäen naisen kansallispukuun pukeutunut Paula-tyttö on tarjoillut ehtymättömästä pannustaan aina vain sataprosenttisesti oikeaa, ihanasti tuoksuvaa Pauligin kahvia ja hymyillyt väsymättömän ystävällisesti meidän kaikkien suomalaisten sydämiin jo vuosikymmenten ajan. Näyttelyssä kurkistetaan Pauligin Paulan historiaan ja nykypäivään.

 Lue lisää

Ommellinen Muuramesta

IKKUNAGALLERIA: MadeBy Helsinki 1.9. saakka

MadeBy Helsinki on 11 kädentaidon ammattilaisen kollektiivi, joka tuo kesänäyttelyynsä valikoituja paloja osaamisestaan - asuja, koruja, keramiikkaa ja sisustustuotteita.

Kesällä 2013 perustettu kollektiivi pyörittää Helsingin vanhassa keskustassa Senaatintorin ja Kauppatorin kupeessa sijaitsevaa kivijalkamyymälää. Viehättävällä Katariinankadulla sijaitseva MadeBy Helsinki on uudenlainen käsityön, designin ja taiteen kohtaamispaikka – ostosten teon lomassa kävijöillä on mahdollisuus tutustua käsin tekemiseen ilmaisessa nonstop-työpajassa kuukausittain vaihtuvien teemojen alla. Pajatilassa järjestetään myös erilaisia vaihtuvia käsitöihin ja muotoiluun liittyviä tapahtumia. 

Lue lisää näyttelystä.

Punomo

Käsityöwiki – Käsityömatkailua sohvalta käsin

Käsityömatkailua voi tehdä myös kotona. Suomen käsityön museon ja Käsityöringin yhdessä 8.4.2017 järjestämän Käsityökohtaamisia -seminaarin videoidut luennot löytyvät nyt Aineettoman kulttuuriperinnön sivuilta.  

Käsityökohtaamisia-seminaarin videoihin

Aineetonta kulttuuriperintöä on tallennettu myös kansallispuvun teemalla Museoviraston hallinoimaan Elävän perinnön wikiluetteloon. Suomen kansallispukukeskuksen konsultti Taina Kangas on kirjoittanut artikkelin Kansallispuvun valmistamisesta ja se löytyy käsityötaitojen kohdalta. 

wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi