Ruim 10 jaar geleden besloot mijn collega Mohammed Boulahrir mensen van 100 jaar en ouder te interviewen over hun ‘geheim’ waardoor ze 100 zijn geworden. Hij wilde hier een boek over gaan schrijven, om deze kennis en inzichten te delen. Hij dacht dat hun dieet rijk zou zijn aan exotische besjes en ontstekingsremmende kruiden, maar dat bleek heel anders te liggen. Bij de meeste ouderen bleken vooral aardappels, vlees, brood en kaas op het menu te staan. Eén van de honderdplussers bleek zelfs dagelijks met Brinta-pap te ontbijten. Dat kan toch niet waar zijn? Wat is dan hun geheim waardoor ze zo oud zijn geworden?
Eén van de ouderen, Johan van Hulst, vertelde dat oud worden niet alleen in voeding zit. Als je elke dag een kilo broccoli eet, maar ondertussen nog altijd gestrest en angstig rondloopt, ben je water naar de zee aan het dragen. Johan heeft twee wereldoorlogen meegemaakt en vertelt Mohammed in een video op YouTube dat het voor hem heel belangrijk is om het heden niet te laten beïnvloeden door oude emotionele bagage.
Waarom emotionele gezondheid belangrijk is Volgens een recente studie zijn de bekende pijlers goede voeding, beweging, slaap en ontspanning heel belangrijk, maar dit betekent niet per se dat je hierdoor meteen mentaal gezond wordt (1). Je mentale toestand en leefstijl werken op elkaar in. Het is daarom belangrijk om ook actief te werken aan je mentale gezondheid (2). Door aandacht te besteden aan je mentale gezondheid, kun je beter bestand zijn tegen de uitdagingen in het leven en verhoog je je productiviteit (3). Door geestelijk in balans te zijn, kun je je fysieke gezondheid en daarmee de kans op gezond oud worden aanzienlijk verbeteren (4, 5). Volgens een grootschalig onderzoek, uitgevoerd op zes continenten onder bijna 70.000 mensen, dragen de meesten van ons veel trauma's met zich mee (6). Deze trauma’s kunnen vast gaan zitten in het lichaam en zorgen voor klachten (7). Er zijn onderzoekers die in kaart hebben gebracht waar specifieke emoties in het lichaam door de meeste mensen ervaren worden (8, 9). Het uiten van je gevoel is extreem belangrijk voor je gezondheid en immuunsysteem (10).
Omdat Mohammed in zijn praktijk na duizenden mensen geholpen te hebben merkte dat hij het met voeding, suppletie en leefstijladviezen niet altijd redde, is hij zich acht jaar lang gaan verdiepen in wetenschappelijke studies over de relatie tussen emoties en onze gezondheid. Hij heeft tot op de bodem uitgezocht hoe we onszelf op emotioneel vlak kunnen helen. Ik vind dit een bijzondere wending, want hij is erg intelligent, heeft meerdere masters in bezit en zware universitaire studies gedaan in de richting van technische natuurkunde en sociologie. Hij had zijn geld makkelijk ‘op kantoor’ kunnen verdienen, maar koos er toch voor om zijn hart te volgen en orthomoleculair therapeut te worden.
Volgens Mohammed lopen er ontzettend veel mensen rond met onverwerkte emoties, alleen al omdat het heel moeilijk is om ongeschonden uit je jeugd te komen. Studies tonen inderdaad aan dat dit bij veel mensen het geval is en dat dit heel ongunstig voor je gezondheid is (11, 12). Volgens een Nederlands onderzoek heeft 80,7% van de Nederlandse volwassen tussen de 18 en 80 jaar een traumatische ervaring gehad (13). Vaak zegt men dat tijd alle wonden heelt, maar volgens een recente studie uit 2022 is dat bij traumatische ervaringen niet het geval (14). Wist je bijvoorbeeld dat er een relatie is tussen het ontstaan van laaggradige ontstekingen en de mate waarin er als kind aan jouw basisbehoeften is voldaan? Laaggradige ontstekingen vormen de belangrijkste oorzaak van alle chronische aandoeningen (15, 16, 17, 18). Wanneer iemand als kind bijvoorbeeld weinig veiligheid heeft ervaren, maakt deze persoon als volwassene sneller ontstekingen aan (19). Wanneer je als kind veel stress hebt ervaren verhoogt dat zelfs de kans op het krijgen van auto-immuunaandoeningen in het latere leven (20).
Het is daarom heel belangrijk om aandacht te besteden aan je emotionele gezondheid en onderzoekers gebruiken de relatie tussen het mentale leven, de hersenen en het lichaam steeds vaker als ingang (21). Met je aandacht in het nu zijn, mediteren, yoga beoefenen en regelmatig de natuur opzoeken kunnen krachtige manieren zijn om je emotionele gezondheid te verbeteren (22, 23, 24, 25). Toch zijn er soms meer steuntjes in de rug nodig en daarom besloot Mohammed om hier een heel boek over te schrijven.
Uiteindelijk is het boek dat ‘De geheimen van de honderdplusser’ zou gaan heten er dus nooit gekomen, maar heeft Mohammed aan een boek gewerkt waarin hij alle ontdekkingen van zijn wetenschappelijke zoektocht naar emotionele gezondheid vastgelegd heeft. Achterin zijn boek kun je dan ook netjes per hoofdstuk alle referenties naar de studies vinden. Hij biedt in dit boek vele oplossingen voor onverwerkte emoties. Ook gaat hij dieper in op de vraag waarom de ene persoon sneller gestrest is dan de andere. Het geheim is volgens hem dat mensen die goed om kunnen gaan met stress, een hogere cognitieve flexibiliteit hebben. Zij kunnen sneller schakelen tussen verschillende hersengebieden en blijven niet hangen in emoties.
Hoewel Mohammed een oude rot in het vak is, is dit zijn eerste boek. Het boek is begin dit jaar uitgekomen en mag nu al, met meer dan 30.000 verkopen, met recht een bestseller genoemd worden. Het leuke is dat het boek niet alleen aandacht besteedt aan suppletie, voeding, leefstijl, laaggradige ontstekingen en het microbioom, maar dus ook aan de invloed die onze onverwerkte emoties hebben op al deze factoren. Hij geeft praktische adviezen zodat je aan de slag kunt. We hebben sinds deze week het boek toegevoegd aan ons assortiment en alleen deze week is het zonder verzendkosten te bestellen in onze webwinkel.
|