Systrarna Elisabeth och Marie-Laurence har 20 generationer vinmakare Saladin bakom sig och tar sitt arv och traditionen på stort allvar in i 2000-talet med passion, kunskap, kreativitet och magnifika viner.

DOMAINE SALADIN

Välkomna till den lilla byn Saint Marcel d’Ardèche och den lilla vingården Domaine Saladin, vårt nya stjärnskott. Vi befinner oss nu väster om floden Rhône i det vi ibland kallar "det västra Rhône". 

I år fyller Domaine Saladin 601 år...knappast byggnaden, vinrankorna eller personerna men i 600 år har familjen Saladin och dess förfäder bedrivit odling av vindruvor och framställt vin här i hjärtat av Ardèche. 

Gården drivs idag av systrarna Elisabeth och Marie-Laurence Saladin. Med 20 generationers kunskap och tradition bakom sig skulle man kanske kunna känna ett visst ansvar och ett tungt arv att förvalta men de tar till sig historien och traditionerna med stolthet, livsglädje, respekt, kreativitet, passion och har med bravur tagit gården in i 2000-talets förutsättningar. Vinerna blir bara bättre och bättre!

Skribenter och vinguider börjar hitta till den lilla vingården och de har fått välförtjänta höga betyg för sina viner. 

Historien.

Byn Saint Marcel d'Ardèche var under 1200-talet säte för en religiös orden, St Jean d'Artignan och fungerade som en mellanlandning på väg till korstågen. Namnet Saladin härstammar från Sultanen Saladin, huvudmotståndaren till Frankerna och den drivande kraften bakom det muslimska initiativet att återerövra Jerusalem år 1187.

Vår historia börjar med Raymond Saladin som enligt bevarade dokument från år 1422 köpte några nyplanterade vinodlingar nära platsen Chaveyron, strax utanför byn Saint Marcel d’Ardèche.

"Cadastral" (fastighetsregister), vars kopia från 1400-talet finns i Ardèches arkiv, bekräftar ägandet på latinet 'Raymondi Saladini de Trihano Item unum planterium situun in Chalvayrono.'

Resten är historia och 20 generationer har följt hans väg och sedan dess brukat jorden, framställt vin och hållit traditionen levande. Familjen Saladin firar i år 600 år i vinodlingens tjänst så det finns en del kunskap, erfarenhet och tradition.

Vi tar oss friheten att hoppa över några generationer och fokusera på de som är viktiga för den här histoirien; Paul och Louis samt Elisabeth och Marie-Laurence.

Paul och Louis

Förra generationen, bröderna Paul och Louis, har stor del i dagens viner så vi måste berätta lite om dem. Paul och Louis arbetade tillsammans med sin far Henri och deras häst med vingården på cirka 5 hektar från 15 års ålder. På den tiden hade man även fruktodlingar och kor och man sålde frukt, smör och mjölk i den lilla byn. 

När Henri dog ärvde Paul vingården i kraft av äldste son. Lite orättvist mot sina syskon kan man tycka men det var tradition och ett sätt att föra gårdens verksamhet och arv vidare. Skulle man stycka upp den i små delar med många ägare med olika viljor hade det till slut försvunnit ur familjen.

Brödernas personligheter var väldigt olika. Louis var visionären, entreprenören som ständigt sökte utveckling och nya projekt för att expandera. Paul var intellektuell, akademisk, lite tillbakadragen, läste mycket och var fullt nöjd och bekväm med att tillsammans med sin bror bruka de 5 hektar han hade fått att förvalta.

Paul och Louis arbetade tillsammans vidare med vingården och gradvis, av lön och överskott, köpte Louis på sig odlingar och mark runt byn. Framförallt mark som ingen ville ha för den var så svårarbetad med mycket rullstenar (som vi ser i bland annat Châteauneuf du Pape), men det visade sig vara utsökta förutsättningar för vinodlingar och ett genidrag.

Än idag får systrarna gå med hacka och manuellt bearbeta jorden där traktorer inte kommer åt men förutsättningarna och terroir är de bästa i området.

Louis köpte på 60-talet byggnaden som idag är bostad åt familjen, alldeles för stort för honom på den tiden för en ungkarl men han var visionären och såg en framtid där ett modernt, mer lättarbetat vineri skulle komma att behövas. Han träffade sin Annick, systrarnas mamma, bara några månader senare, som då bodde i Paris och som från början inte var överdrivet road av att lämna sin lägenhet i Paris och sköta (läs städa) ett alldeles för stort hus på landet. Som tur är så gjorde hon det annars kanske historien hade stannat här, vem vet?

Louis byggde det nya vineriet vid 64 års ålder (då var systrarna 14 år) där förflyttning av vin och must sköts av gravitation för att underlätta arbetet men även för att undvika pumpar och annat som stör vinet, han hade nog en tanke med det....

Bröderna gick bort 2020 respektive 2021. Gårdens två signaturviner är idag uppkallade efter bröderna och vinerna försöker spegla brödernas olika personligheter. Annick drev under många år en liten restaurang i anslutning till vingården och gårdens vita vin är idag dedikerat till henne.

Annick, Elisabeth, Marie-Laurence och Louis.

Elisabeth och Marie-Laurence

Paul förblev ungkarl medan Louis och Annick fick döttrarna Elisabeth och Marie-Louise, som tidigt visade att de var intresserade av verksamheten och dessutom visade stor talang för det.

År 2003, när systrarna fortfarande var studenter gjorde de sitt första vin (de fick rycka in och ta över då deras far återhämtade sig från sjukdom). 

Marie-Laurence utbildade sig till agronom och Elisabeth tog examen i ekonomi på universitetet. Båda arbetade på gården men även hos Guigal och den inte helt okände Marcel Richaud för att skaffa sig erfarenhet. De tillbringade även tid på vingårdar i Kalifornien och Chile för att få nya influencer och arbetsmetoder.

2006 överförde Paul rättigheterna till marken till Elisabeth och Marie-Laurence som vid det laget visat sig fullt dugliga att driva gården och familjetraditionen vidare. Generationsskiftet var därmed genomfört och systrarnas era på den anrika vingården tar nu sin början.

Systrarna har sedan dess gått från klarhet till klarhet och med nyfikenhet, passion och kunskap utvecklat vinerna till den sensationellt höga nivå som de har idag. La Revue du Vin de France skriver bland annat att vinerna mycket väl kan mäta sig med Rhônes Cru-viner.

Gården och odlingarna.

Vinfälten ligger runt gården och byn och de ursprungliga 5 hektaren var samodlade enligt gammal tradition. Olika druvsorter växer här tillsammans, utan synbar ordning. Paul hade en intellektuell och närmast akademisk kontroll på varje enskild planta som han nästintill betraktade som individer...

Idag uppgår arealen till totalt 17 hektar. Odlingarna är ekologiska sedan urminnes tider och har aldrig utsatts för syntetiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller liknande.

En historia som systrarna mamma Annick berättade för oss var att när Louis kom hem från kriget och såg vad bekämpningsmedel då innehöll såg han många ingredienser som man hittar i senapsgas, vilket han hade tveksamma minnen av från kriget. Han förbjöd ”formellt” alla kemiska/syntetiska medel för all framtid, långt innan ordet ekologisk odling var uppfunnet. Hans främsta syfte på den tiden var att skona de som arbetade på fälten men resultatet idag är friska vinrankor på gården, vissa så gamla som runt 100 år, som aldrig upplevt dessa medel.

Idag har man tack vare ekologisk odling starka, friska, motståndskraftiga vinrankor med mycket djupa rötter (vilket är avgörande vid torra år) och kanske viktigast, producerar druvor av högsta kvalitet. På 50-talet var syntetiska bekämpningsmedel i ropet men inte på Domaine Saladin, det förblev förbjudet och de ekologiska odlingsmetoderna som gått i arv förfinades, långt innan ordet uppfanns. Då var det mer en självklarhet. Idag är gården certifierad ekologisk och systrarna för det arvet vidare.

Terroir.

Odlingarna ligger idag i två olika appellationer, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages Saint-Andéol.

I Côtes du Rhône hittar vi vinrankorna vars druvor används till vinerna Paul, Loï och Tralala.

Här är jordmånen stenig och lerig med mycket kalksten och större stenar i flera lager. Odlingarna ligger på sluttningar runt byn Saint Marcel d’Ardèche och omges bland annat av mycket ekträd.

I Côtes du Rhône Villages Saint-Andéol används druvorna till vinerna Per El, Fan dé Lune, Haut Brissan och Chaveyron 1422. De härstammar från vinrankor som växer på platåer och terrasserade sluttningar runt byn Saint Marcel d’Ardèche.

Här är jorden täckt av "Galets Roulés", stora runda stenar som är kända från Châteauneuf du Pape. Lagret av stenarna sträcker sig ca 6 meter ner! Stenarna magasinerar värmen på dagarna och håller rankorna varma på nätterna. De hindrar även uttorkning av jorden på sommaren och tvingar vinrankan att utveckla långa rötter vilket gör att den klarar torka mycket bättre än på andra ställen.

De här fälten var de första i Ardèche som fick status Côtes du Rhône Villages.

Vinerna.

Idag produceras 5 röda, ett vitt och ett rosé. Alla med sin personlighet och historia, välkommen till äkta "terroir-viner" och en resa genom olika viner och dess personligheter.

Signaturvinerna är de röda "Loi" (smeknamn för Louis på äldre provencalska) och "Paul". Vinerna försöker spegla de olika personligheterna hos de bägge bröderna, Louis livfullhet och nyfikenhet som tog ut svängarna och gärna tog risker och Louis lite mer tillbakadragna, bekväma och intellektuella läggning. Lyckas de? Det avgör du...

Nästa vin "Fan dè Lune" är systrarnas vin! Namnet är en lokal dialekt av franskans "enfants de la lune" (månens barn) och är ett uttryck som används för att förmedla en förvåning eller överraskning. Överraskningen att systrarna föddes, att de kunde ta över gården, att området plötsligt fick AOC Côtes du Rhône Villages på 70 talet och en del annat ligger bakom namnet. Vinet är baserat på Mourvèdre med några skvättar Grenache och Syrah.

På toppen av det röda berget hittar vi "Haut Brissan" och "Chaveyron 1422". 

"Haut Brissan" är namnet på ett historiskt vinfält. "Lieu-dit Haut Brissan" ligger på den högsta platån ovanför byn Saint Marcel d'Ardèche. Denna steniga, besvärliga jord hade sedan länge försummats, och i många fall övergivits, av lokala vinodlare som föredrog slättmarkerna längs floden Rhône som var betydligt lättare att underhålla.

Det krävdes beslutsamhet, hårt arbete och en stark häst för Louis Saladin och hans far Henri att väcka detta bortglömda land till liv igen....Vinet görs på 100% Grenache härifrån.

Slutligen "Chaveyron 1422" som är namngivet efter det fält som Raymond Saladin köpte år 1422. Druvorna till vinet kommer från detta fält (vinrankorna är dock förmodligen inte desamma idag som då..) som ligger i byn Saint Marcel d’Ardèche. Vinet görs på 95% Syrah och resten Viognier.

Det vita vinet "Per Èl" skapades av Louis Saladin till sin fru Annick. Hon brukade servera vinet på sin restaurang, "Le Mazet", som låg mitt bland vingårdarna. "Per Èl" betyder "för henne" på provençalska. Till vinet används 6 druvor; Marsanne, Bourboulenc, Viognier, Clairette, Roussanne och Grenache Blanc. De växer alla på ett och samma fält, ibland i rader per druvsort, ibland inte...

Till sist, men inte minst, rosé! Vinet "Tralala" görs på gamla vinrankor av Grenache och Cincault. Metoden är Saignée (avtappning eller "blödning") vilket ger ett lite mörkare och smakrikare vin än de vanligare metoderna direktpressning och maceration. Ett oehört charmigt och gott vin som fungerar utomordentligt både till mat och balkong.

Alltid nära till ett leende...

 

Copyrigt © Franska Vinkomoaniet 2023