Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 2 + donderdag 8 juni de mee-slepende en fascinerende film Layla M.

Regisseur: Mijke de Jong 
Een Nederlandse film van internationale allure, alom geprezen.

Over hoe een 18-jarige VWO-studente in no time een Jihadbruid wordt.  Bij zo’n beschrijving heb je een bepaald beeld over een film. En zo’n film is het dan juist niet. Dat is zo bijzonder aan Layla M. Echt een actuele, mooie en meeslepende film. De Jong vond een razend knap evenwicht tussen actualiteit, zoeken van identiteit, idealen, romantiek, naïviteit en de ontluisterende werkelijkheid. De première was in Toronto, vervolgens draaide de film op festivals in Londen en Rome. Overal lovende recensies. Nu te zien in Heerhugowaard. Een film over het verhaal achter een krantenkop.


Niet thuis
Layla is geboren en getogen in Amsterdam. Ze doet VWO, crosst Amsterdam door op een mountainbike, is grensrechter bij de voetbalclub van haar broer en is vooral niet op haar mondje gevallen. Een echte Amsterdamse, zou je zeggen. Zo wordt ze niet behandeld. Ze moet toch altijd de vraag beantwoorden waar ze ‘echt’ vandaan komt. Layla voelt zich steeds minder thuis en welkom in de Nederlandse samenleving van nu. Layla wordt werkelijk schitterend geacteerd door de nog maar 22 jarige Nora El Koussour.

Verhaal van alle tijden, maar dan in het nu
Eigenlijk is Layla M. ‘gewoon’ het verhaal over een intelligent Amsterdams pubermeisje dat  op zoek is naar haar identiteit en plek in de wereld. Zoals zovelen van haar leeftijd is ze dwars, boos, gevoelig, romantisch, stronteigenwijs en rebels. Vroeger kon je dan bij krakersrellen betrokken raken of bij radicale vredesacties (zoals de regisseur in haar jeugd). Bij Layla loopt dat anders. Door de tijd waarin ze leeft, het internationale klimaat en de bejegening van mensen met een islam-achtergrond krijgt haar dwarsheid en zoektocht naar een identiteit de wending van religieus conservatisme. 

Zusters
Hoewel haar ouders heel vrijzinnig islamitisch zijn, vereenzelvigt Layla zich steeds nadrukkelijker met mensen die het geloof heel serieus nemen. Ze zoekt steeds vaker een groep ‘zusters’ op die ze heeft leren kennen via de voetbalclub. Ze bestudeert al snel meer de Koran dan haar VWO-boeken. Ze kijkt filmpjes op internet en ziet dat islamitische wereldburgers vaak het slachtoffer zijn van westerse bombardementen. De beelden van een Syrische vader met twee dode peuters op zijn arm, maken haar woedend. Ze voelt steeds meer de behoefte zich in te zetten voor broeders en zusters in landen waar deze met de dood bedreigd worden. Ze kijkt met bewondering naar een filmpje over een Palestijnse zelfmoordterroriste. Ze zoekt ook steeds meer de confrontatie op met haar ouders die, wanhopig maar tevergeefs, proberen hun dochter ‘bij zinnen’ te brengen. Layla daarentegen veroordeelt hun lichtzinnige opvatting over het geloof, gaat zich steeds conservatiever kleden en maakt in boerka een protestfilmpje op Youtube tegen het Boerka-verbod.

Liefde
Het begrip en de zielsverwantschap die ze thuis niet vindt, vindt ze wel in chatsessies op internet bij de gelijkgestemde Abdel. De twee groeien steeds meer naar elkaar toe. Als Layla hoort dat Abdel op reis gaat om zich in te zetten voor het  geloof, wil Layla mee. Dan moeten ze wel eerst trouwen. Via een chatsessie onderhandelt Layla als zelfbewuste Amsterdamse haar huwelijksvoorwaarden, waaronder gelijkheid tussen man en vrouw. Vanzelfsprekend voor Abdel. Het huwelijk wordt voltrokken, het stel vertrekt smoorverliefd naar België en zit daarna voordat je het weet in Jordanië. Hun liefde komt tot volle bloei. Prachtig intiem en vol tederheid verbeeld in een dans in de Jordanese slaapkamer. Tot zover nog niet zoveel aan de hand.

Voorbij de romantiek
Abdel raakt steeds meer verstrikt in het religieuze regime van de groep waar hij is ingedeeld. De gelijkheid tussen man en vrouw doet het daar niet zo goed, zullen we maar zeggen. Als de groepsleden het huis van Abdel en Layla als hun toevluchtsoord gaan gebruiken, komen de naïeve, romantische idealen en de relatie van Layla en Abdel steeds meer onder druk te staan. Layla mag nergens aan meedoen en gaat daarom maar stiekem met een Belgische zuster mee naar het nabijgelegen vluchtelingenkamp. Zo kan ze in elk geval nog iets doen voor de kinderen, daar.

Ontluisterende werkelijkheid
Layla voelt zich ook hier niet thuis maar kan geen kant op. De daden en werkwijze van de groep worden haar langzaam steeds duidelijker. Zonder dat zij daar nog invloed op kan uitoefenen, krijgt ze met een paar dramatische ontwikkelingen te maken. Er blijft niets anders over dan terug naar huis te gaan. Dat lukt ook. Tenminste tot Schiphol. Daar staat de AIVD haar op te wachten.

De laatste film van dit seizoen (op 7 en 13 juli) zal een feelgood movie vol hoop en met een happy end zijn (en toch een filmhuisfilm): The Idol. 

 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl