Poglejte si to sporočilo v brskalniku
CTK novice / št. 3 (avgust 2020)

Skupnost CTK povezuje interese študentov, raziskovalcev ter druge zainteresirane javnosti s strokovnjaki knjižnice pri pridobivanju, izmenjavi in deljenju znanja.

Direktorjev kotiček
Kaj se je dogajalo v juliju?

Spoštovani uporabniki,

čas hitro teče in poletje se počasi preveša v zgodnjo jesen, ko se spet odprejo kabineti in predavalnice, študenti pa opravljajo še zadnje izpitne obveznosti. S prvim oktobrom pa se začenja novo šolsko leto, ki prinaša nove izzive.

Kot kaže, bo letos vse potekalo nekoliko drugače. Virus covid-19 je med nami in nikakor se ga ne moremo znebiti. Vsakodnevno beležimo nove okužbe. Še posebej z žalostjo in zaskrbljenostjo sprejemamo novice o okužbah med najstarejšimi predstavniki naše skupnosti. Zato na vas še enkrat naslavljam poziv, da dosledno upoštevate vsa navodila naših varnostnikov in knjižničarjev ter uporabljate vso zaščitno opremo. Ne le, da s tem zaščitite sebe. S takim ravnanjem pripomorete tudi, da bodo naši izjemno požrtvovalni zdravstveni delavci virus pregnali iz našega okolja.

Kot eden izmed ukrepov, ki smo jih sprejeli v CTK, je tudi zmanjšanje števila čitalniških mest. Sporočamo vam, da v jesenskih izpitnih rokih tudi ne bomo odprti ob sobotah po 17. uri in nedeljah. Bo pa knjižnica od zadnjega tedna v avgustu naprej odprta do polnoči.

Če ste slučajno brskali po spletu in iskali literaturo, ste zagotovo naleteli na novo programsko platformo portala Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani (http://dikul.uni-lj.si), ki bo poslej omogočil še več funkcionalnosti in enostavnejše iskanje in dostop do informacijskih virov – tudi na daljavo. Če poenostavim: DiKUL smo prenesli v okolje COBISS+. Na tak način boste lahko iskali po katalogih knjižnic UL (in seveda drugih) tar hkrati tudi po e-virih.

Z jesenjo nameravamo začeti tudi z intenzivno uporabo stikov z uporabniki preko videokonferenc. Referenčni pogovori, usposabljanja za uporabnike, predstavitve, pogovori… vse to bomo na podlagi izkušenj v dosedanji praksi izvajali s programsko opremo Zoom.

Dragi študenti, pri izpitih vam želimo veliko uspeha! Naši raziskovalci, uspešno raziščite rešitve, da bo naša skupnost čim prej spet nazaj v normalnem delovanju.

Naše hrabre zdravnice in zdravniki ter ostalo medicinsko osebje in osebje v Domovih za starejše občane, hvala vam za vaš neizmeren trud! Naj vas še enkrat opomnimo, da je veliko informacijskih virov o COVID-u odprto dostopnih. Za vas smo jih zbrali na portalu http://koronavirus.ctk.uni-lj.si/brezplacni-viri/.

Predvsem pa vsi skupaj ostanimo zdravi!

Prelep preostanek počitnic vam želim in vas najlepše pozdravljam,

Direktor CTK
Miro Pušnik
Miro Pušnik
Najbolj izposojane knjige
Univerzitetne fizikalne naloge

V juliju 2020 so bile Univerzitetne fizikalne naloge izposojene kar 11krat. Izposodili smo točno 400 različnih naslovov knjig.

Univerzitetne fizikalne naloge
Matematika 2 : naloge in postopki reševanja
Matematika 3 : naloge in postopki reševanja

p.s. Bi radi predlagali nakup gradiva, ki ga v CTK nimamo? To lahko naredite v manj kot 10 sekundah, popolnoma anonimno. Kliknite tu.

Nove knjige
Izbor 4 novih knjig
Capacitive silicon resonators : performance enhancement methods


Cloud computing in remote sensing


Exploring Arduino : tools and techniques for engineering wizardry


Electrical design of a 400 kV composite tower


Odprta znanost

KOAlicija S je razvila novo Strategijo ohranitve pravic (cOAlition S Right Retention Strategy). Ta omogoča raziskovalcem svobodo objavljanja v izbrani reviji (tudi naročniški), pri tem pa ostajajo v celoti skladni s Načrtom S.

Članice kOAlicije S bodo spremenile razpisne pogoje tako, da bodo morali biti vsi raziskovalni članki, ki izidejo s finančno pomočjo članic KOAlicije S, licencirani z licenco Creative Commons CC BY. To velja tako za avtorske sprejete rokopise (ang. Author Accepted Manuscript – AAM), kot tudi za končne objavljene verzije (ang. Versions of Record – VOR).

KOAlicija S bo kontaktirala približno 150 največjih znanstvenih založnikov in jih spodbudila k spremembi obstoječih založniških pogodb tako, da bodo po objavi člankov vsem avtorjem omogočili dostop do svojih sprejetih rokopisov z uporabo licence CC BY.

Ustvarjalnica

V CTK odpiramo nov prostor - Ustvarjalnico. Rad bi vam predstavill, zakaj se nam zdi vzpostavitev takšnega prostora pomembna. Ustvarjalnica bo prostor za ustvarjanje znotraj knjižnice, ki bo našim uporabnikom ter širši skupnosti omogočal pridobiti izkušnje oz. dostop do tehnologij, znanja in dejavnosti do katerih do zdaj niso mogli dostopati. V CTK smo mnenja, da v današnjih časih knjižnice lahko ponudijo bolj aktivni pristop do podajanja novih znanj, ter vzpodbujati interes za znanost, nove tehnologije, oblikovanje in vseživljenskega učenja. Se vidimo kmalu!

Članki
Nove objave

V juliju smo obveščali predvsem o delovanju čitalnic čez poletje.

POLETNI DELOVNI ČAS
KNJIŽNE NOVOSTI, leto 2020, št. 2 (MAREC-APRIL)
ISKALNIK PO ZNANSTVENIH VSEBINAH V ODPRTEM DOSTOPU BASE
PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOZETJA
Iz arhiva
CTK v medijih

Članek iz leta 2019 z naslovom: "Knjižnica z najdaljšim delovnim časom" piše o 70-letnici knjižnice.

Citat iz članka:

Kot javna visokošolska knjižnica CTK od začetka podpira razvoj znanosti in stroke v tehniki in naravoslovju. Z nabavnimi konzorciji mednarodne znanstvene literature za več kot 50 slovenskih akademskih organizacij in drugih javnih zavodov je nepogrešljiv del nacionalne odprte raziskovalne infrastrukture. Na leto ima okoli 230.000 obiskovalcev, okoli 80.000 izposoj tiskanega gradiva ter okoli 2 milijona uporab elektronskih informacijskih virov na daljavo.

Članek si lahko v celoti preberete tu.

ZDAJ STE NA VRSTI VI!

Imate kakršno koli mnenje? Vas kaj zanima? Pišite nam na tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si.

Obiščite našo spletno stran

Uredniki CTK novic: Tilen Mandelj, Mitja Vovk Iskrić, Miha Knez

Ljubljana, avgust 2020

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani

Trg republike 3, 1000 Ljubljana

facebook twitter instagram youtube linkedin
01/2003-400
post@ctk.uni-lj.si

To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na CTK novice preko spletne strani CTK.

Odjavite se od CTK novic (p.s. pogrešali vas bomo... )
MailerLite