Återkomsten...

Sensommar och solnedgång över Bellet på kullarna norr om Nice och i glaset Le Clos Blanc, ännu ett utsökt vitt vin från en av våra passionerade och skickliga vinmakare, Clos Saint Vincent.

Sensommar, Återkomsten och en Satellit...

Norra Lagnö 13 augusti 2021

Bästa vinvän,

Äntligen är vi tillbaka och det är hög tid för ett nytt nyhetsbrev från oss i södra Frankrike. En osannolikt lång, varm och härlig sommar i Sverige är snart till ända, sensommaren är här och vi börjar onekligen längta lite tillbaka till vårt kära Provence, nya resor och spännande upptäckter i den franska vinskatten.

Det för oss osökt in på Provence lite extra den här gången och vi välkomnar 2 av våra kära vinmakare i Provence, Villa Minna och Carpe Diem, in i värmen. Dessutom väntar de nya blandade vinlådorna "Nyckeln till Provence" i butiken.

Vi frestar den här gången med ett nytt vin från mästaren i Rasteau, Marcel Richaud. Nya årgångar från den talangfulle Jean-Baptiste på Les Vignes Oubliées, vår favorit i Bordeaux, Château Cantenac, ger oss nya årgångar (och en liten nyhet) och äntligen får vi ny årgång av Charvins legendariska Côtes du Rhône. Cayron erbjuder fortfarande några Magnum hela vägen tillbaka till 2012, kanske sista gången och på tal om gamla årgångar, Villa Minna 2006 lämnar ingen oberörd....

Blandlådorna har fått tillökning, inte bara från Provence. Vi hälsar även "Tour de France" välkommen tillbaka; 12 viner, 12 områden,12 upplevelser..voilà. "One Grape" är uppdaterad med Roussanne från Savoie och Vinprovarlådan "Côtes du Rhône vs Châteauneuf du Pape" är äntligen tillbaka på allmän begäran.

I höst levererar vi 3 gånger och som vanligt väntar spännande nyheter och gamla trotjänare runt hörnet. Vi håller som bekant nästan inga (dyra) lager utan köper hem det ni beställt, direkt från vinbönderna utan mellanhänder inför varje leverans. Den som väntar på något gott....Frakten och hemleverans ingår som vanligt vid köp av minst 12 flaskor.

Välkommen till oss och nya vinupplevelser! 

PS. Som brukligt vid den här tiden på året tar våra vinmakare lite ledigt innan den hektiska skörden tar vid. Det innebär att vi inte har fått kontakt med alla för att verifiera tillgång och eventuella årgångsbyten, så en liten brasklapp för det infogas härmed detta brev.

FÖR LEVERANSEN I SEPTEMBER BEHÖVER VI DIN BESTÄLLNING

SENAST SÖNDAG 22 AUGUSTI.

Välkommen in i butiken !

Röd sensommar i glaset och vackra druvor hos Maison Penet. Jean-Paul på Villa Minna på språng, vars viner nu finns tillgängliga igen.

Nyhetssammanfattning.

Butiken är som vanligt fylld till bredden med spännande hantverk från våra småskaliga och skickliga vinmakare. Karaktärsfulla kvalitetsviner som står för stolthet, tradition och hantverksmässighet.

I butiken hittar du som vanligt lite sköna nyheter, här kommer den traditionsenliga sammanfattningen:

- Domaine Charvin, Côtes-du-Rhône 2019. Den mytiske Laurent Charvin släpper nu sin Côtes du Rhône 2019, ett av de bästa och definitivt en av de mest personliga tolkningarna av Rhône och Grenache. Samma torra, distinkta vin som vi är vana vid.

- Domaine Richaud, Terre d'Aigle 2019. Vi fortsätter resan genom Marcels skapelser och introducerar nu hans Côtes du Rhône Terre d'Aigle. Ett torrt, fruktig, mjukt och behagligt vin baserat på Grenache med en skvätt Syrah i.

- Château Cantenac bjuder oss på nya årgångar och vi introducerar deras charmtroll från Lussac St-Emilion, Château de Grenet, ett välgjort, charmigt och spännande vin från ett "satellit-område" till St-Emilion, Lussac som ofta hamnar lite i skuggan av sin kända granne. En vingård som ägs och sköts av familjen Roskam sedan mer än 50 år.

- Château Carpe Diem i hjärtat av det gröna Provence är tillbaka och det är inte en dag för tidigt. Albèric och Marie-Carolines livsverk fortsätter skörda framgångar och nu kan vi åter njuta av deras personliga, goda och mycket välgjorda viner.

- Villa Minna har gläntat på dörren till sin vinkällare och vi erbjuda deras röda vin från 2006 (!). Unikt tillfälle att prova 15 år gammalt seriöst rött vin från Provence. Vi har även lagt med några Magnum.

- Blandlådorna har fått sällskap av "Tour de France", "Nyckeln till Provence" med en bredd och spets du kanske inte trodde fanns och sist men inte minst, den efterlängtade återkomsten av vinprovarlådan "Côtes du Rhône vs Châteauneuf-du-Pape".

Lite övrigt i butiken.

Jean Baptiste på Les Vignes Oubliées blickar ut över de bortglömda fälten..

- Den talangfulle Jean-Baptiste på "Les Vignes Oubliées" (de bortglömda vinfälten) släpper nya årgångar av sina eleganta och enormt välgjorda Languedoc-viner. Det märks att han gått i skola hos legenden och förebilden för en hel region, Mas Jullien. BKWine har skrivit om honom:

"Vi drack nyligen en Languedoc från södra Frankrike gjord på druvan cinsault. Det var ett gott, lättsamt och elegant vin, mycket drickbart och jag önskade att det fanns mer viner i den stilen. Cinsault är varken glömd eller så okänd men det är inte så vanligt att den dominerar i ett rött vin. Det borde den göra oftare, åtminstone när vinmakaren är talangfull som, i det här fallet, Jean-Baptiste Granier på Domaine Vignes Oubliées"

- De oförskämt duktiga och passionerade bröderna på Château Viranel uppmärksammas mer och mer. Senaste utmärkelserna är för deras vita "Intuition". Guldmedalj i Paris, 96/100 av Decanter och 2 stjärnor i Guide Hachette...

- Den olidligt spännande vinlådan "One Grape" (eller ensamma druvor) är uppdaterad med Roussanne från Savoie. Lådan är fylld med endruve-viner långt från deras förväntade hemvist...

- Från Champage Le Brun-Servanay kommer de sista flaskorna Chardonnay Grand Cru från årgången 2008.

- Jean David, mästaren från Séguret med de eleganta, balanserade och ärliga vinerna har några flaskor kvar från årgången 2016 av sitt fantastiskt goda "Les Couchants", en årgång i södra Rhône man inte vill missa.

- Nicolas Souchon, den unge talangen som driver Mas des Volques går från klarhet till klarhet och från denna tämligen okända del av Rhône, väster om floden i gränslandet mot Languedoc, börjar han äntligen få den uppskattning han förtjänar. Läs vad BKWine skriver (vinerna i artikeln hittar du i den blandade lådan "Västra Rhône").

- Magnum-avdelningen är påfylld med bland annat Villa Minna, Jean-David och Cantenac.

- Och som vanligt har det varit en del årgångsbyten sedan sist, i prislistan ser du vilka nya spännande årgångar som har kommit.

NYHETERNA.

Charvin - Côtes du Rhône.

Förutom Laurent Charvins röda och vita magiska  Châteauneuf-du-Pape viner gör Laurent även Côtes du Rhône och det är inte direkt ett dussinvin....

Jebb Dunnuck (fd skribent på Robert Parkers The Wine Advocate) skriver om vinet: "Most people don’t know how good the Côtes du Rhône from Laurent is, or how age worthy it is, but the reality is that it’s closer to a Châteauneuf du Pape than a Côtes du Rhône."

Vi är vana vid det knastertorra vinet med den kusligt distinkta frukten i hans Châteauneuf du Pape (Robert Parker kallade en gång vinet för ”the Richebourg of Rhône” för sin finess, elegans och distinka karaktär) och det går inte att undgå att det är samma geni bakom detta vin.

Richaud - Terre d'Aigle.

Vi fortsätter utforska Marcels vinskatt, förmodligen en av södra Rhônes mest kompromisslösa, ärliga och naturliga producent. Ekologiskt såklart, minimala mängder svavel men framförallt ett ärligt hantverk in i minsta detalj.

Ett läckert Rhône-vin med fin syra och återhållna tanniner som görs på Grenache och Syrah från unga vinrankor och fokus ligger på ren, ung, inbjudande frukt. Vinet har en fin struktur från Syrah, men fokus ligger på bidraget från Grenache.

Marcel gör inga ”enkla” viner, bara olika stilar och detta är mer tillgängligt som ungt än exempelvis hans AOP Cairanne.

Olivier Poussier, "Meilleur sommelier du monde" (Världen bästa sommelier) och skribent i den ansedda Guiden "Frankrikes bästa viner" som ges ut av La Revue du Vin de France, skriver om vinet (fritt översatt):

- "Detta läckra, fruktiga Côtes du Rhône är ett gourmand-vin med en otroligt uppriktig fräschör. Syrah dominerar i aromerna och smaken. Vinet är inbjudande och man får intrycket av syrah från norra delar snarare än södra. Således är den inte syltig eller tung utan vilar på sin frukt, peppar och viol."

Cantenac - Château Moulin de Grenet (Lussac)

Château Cantenac välkomnade vi för ett tag sedan och mottagandet har varit överväldigande. Många av er känner redan till deras eleganta och balanserade Saint Emilion viner så det är hög tid att utforska vad mer de skapar.

Sedan 70-talet äger och driver de en mindre vingård, Château Moulin de Grenet i grannområdet Lussac St-Emilion, en "satellit" till sin mer kända granne. Gården finns norr om byn Lussac och odlingarna ligger på en kalkrik platå, Lussac St Emilion, omgivna av en 84 meter hög pittoresk kvarn som uppfördes 1711. Detta välgjorda, charmiga och kanske lite mer tillgängliga vinet får sin speciella karaktär av den kalkrika jorden.

Château Carpe Diem - Det gröna Provence.

"Cuielle le jour présent sans se soucier du lendemain" - Horace

Vi hälsar Château Carpe Diem varmt välkomna tillbaka!

Den lilla vingården är belägen strax utanför den bedårande vackra byn Cotignac i hjärtat av Provence Verte (det gröna Provence). Gården togs över av Albèric Philipon med familj 2013. Albèric är juristen som kände en stark längtan tillbaka till jorden, kanske från sina rötter från en jordbrukar-familj i norra Frankrike, och som sadlade om till vinmakare för att ge en djupare mening åt sitt liv och sin familj.

Familjen Philipon driver den lilla välskötta vingården med stor respekt för naturen, varm gästvänlighet och nytänkande. Odlingarna omfattar 14 hektar och från och med 2016 är vinerna certifierade ekologiska.

Gårdens eleganta och mycket välgjorda viner är populära i området och en stor del av försäljningen sker på gården eller på marknaden i Cotignac, där man kan träffa på Albèric varje Tisdag i skuggan under platanerna. I butiken hittar du nu deras två röda cuvéer, "Château" och "Major" (préstigevinet), det vita préstigevinet "Artus" och den outgrundligt läckra och välgjorda rosévinet "Castille", ett seriöst hantverk.

Villa Minna - Det soliga Provence.

Villa Minna Vineyard är vackert beläget i hjärtat av det soliga Provence, mellan Aix-en-Provence och Salon-de-Provence. Det är en familjeegendom sedan 1929 och under årtionden lämnade man druvorna till byns kooperativ. Jean-Paul och Minna Luc driver idag den lilla vingården tillsammans med familjen med stolthet, passion och stor respekt för naturen.

Etiketterna till Villa Minnas viner klipps ur en teckning som en av döttrarna ritade i sin barndom, än finns många små rutor kvar...

Detta är historien om en ung motorintresserad man, Jean-Paul, som på 70 och 80-talet var en framgångsrik rallyförare och som bland annat tävlat i Paris-Dakar. Under Finska rallyt mötte han Minna från Finland och tycke uppstod. Sedemera gifte de sig, därav namnet “Villa Minna Vineyard”.

1987 började paret med återuppbyggnaden av vingården och 12 år (!) senare vinifierades den första årgången. Guide Hachette gav direkt 2 stjärnor för den första röda cuvéen! Jean-Paul vägrar göra rosé, förmodligen den enda vinmakaren i Provence med den inställningen. Odling och vinifieringen sker helt ekologiskt.

Gården har en stjärna i guiden “Frankrikes bästa viner” (La Revue du Vin de France) och vinerna serveras på några av de bättre restaurangerna i Frankrike såsom hotellet Louis XV i Monaco som drivs av Alain Ducasse.

Blandade Vinlådor - Enkelt och helt enkelt gott...

Massifs des Maures, vem längtar inte till Provence?

"Nyckeln till Provence", en upplevlese i 12 delar i alla färger från våra trotjänare runt om i Provence och med en spännande spridning i geografi, stil, druvor och smaker. Den perfekta introduktionen till detta område som ibland behandlas lite styvmoderligt (och många tänker bara rosé..).

Vinprovarlådan. Vinprovning på temat Châteauneuf du Pape vs. Côtes du Rhône. Här får du och dina gäster möjligheten att direkt jämföra viner från dessa två områden, viner från samma vinmakare med liknande vinifiering och druvsammansättning. Det är inte varje dag man får den möjligheten. Är Châteauneuf du Pape bättre, på vilket sätt, motiverar det prisskillnaden? Detta är nog bara en del av de frågor som livligt kommer att diskuteras... 

Vinprovningslådan är komplett med vinbeskrivningar och en kort bakgrund om regionerna och vinmakarna. Vi skickar även med tips runt vinprovning, checklista och protokoll. Helt enkelt ett komplett kit för en spännande vinprovning hemma med vänner !

- "Västra Rhône" är en låda för dig som är nyfiken på de lite okända delen av Rhône, väster om floden i gränslandet mot Languedoc. Läs HÄR vad BKWine skriver om vinerna i lådan.

Trotjänarna "Côtes du Rhône" och "Rhône Cru" har sina i det närmaste ohotade platser i butikens grymma konkurens.

Lite smått och gott..

Véraison - Förvandlingen

Vinrankorna närmar sig mognad, 3-4 veckor till kanske sedan drar det igång...Druvorna genomgår nu den process, "véraison", när druvorna får sin slutliga färg (de är alla gröna som unga). 

I vingården förbereder man för skörd och vinifieringen för fullt. Det gäller att få tag på duktiga plockare i tid som har tålamod att stå redo och invänta rätt dag. Många av våra småskaliga vinmakare väntar med beslutet att sätta igång till samma morgon man skördar. En tur ut i fälten på morgonen, provsmakning och kanske ett beslut. Man mäter såklart sockerhalt och annat också men fortfarande är den exakta tidpunkten många gånger baserat på erfarenhet och "magkänsla". En del gröna druvor skördas på natten för att behålla fräschören, det är fortfarande varmt i augusti/september i södra Frankrike...

Samtidigt ska det ska rengöras i lokalerna, jäskar, tankar m.m. och förberedas för mottagning av druvorna, vinifiering och senare lagring och man ska hinna med lite semester innan allt drar igång....

Årets skörd

Skörden 2021 verkar bli så liten som man fruktade efter frostnätterna i April. Många klarade sig bra men en hel del blev av med stora delar av sin skörd då de späda skotten frös och rankorna inte orkade producera nya. Man räknar med 25-30% mindre volym än "normalt".

Snittet de senaste 5 åren är en total skörd om ca 44,5 miljoner hektoliter och i år beräknas skörden bli runt 32 miljoner hektoliter. 2017, som räknas som ett av de värsta åren hittills vad gäller frostskador, blev skörden ca 38 miljoner hektoliter så 2021 är ett jobbigt för för många vinmakare.

Däremot vittnar alla vi talat med om mycket fin kvalitet så vi kan förmodligen se fram emot ännu ett år i raden med fina viner men betydligt färre flaskor än vanligt.

President Macron har utlovat stora stödpaket, det är viktiga saker vi talar om...

En "kändis" till..

Till sist får vi väl även delge intresserade att George Clooney tillhör den växande skaran "kändisar" som skaffar vingård. Han har tagit över gården Domaine de Canadel i Provence så vi får väl om det dyker upp Clooney-vin så småningom.

Borgmästaren (i mitten om någon undrar) i byn verkar nöjd han också...

Putin förbjuder Champagne

Många av er har säkert läst om Putins bidrag till standardiseringen och förtydligandet av begreppen i vinvärlden. I en ny lag som signerades för lite sedan gjorde han klart att endast mousserande viner producerade i Ryssland får kallas Champagne, allt annat ska benämnas mousserande vin för att få säljas i Ryssland....

Champagne är sedan 1891 ett skyddat varumärke i mer än 70 länder och endast mousserande viner som producerats i regionen Champagne i Frankrike får använda namnet. De flesta stora Champagne-husen verkar upphöra med sin export till Ryssland. Historia, stolthet och magin med namnet väger tyngre.

Ärendet har även nått den franska handelsministern som lovar att stå upp för ”fransk excellens”, det är viktiga saker vi talar om....

Nästa gång det kommer ett nyhetsbrev närmar vi oss hösten och kanske blir det mer höstklädda viner då, vem vet? Bara den som prenumerar på detta lilla nyhetsbrev. Du anmäler dig HÄR om du inte redan får detta alster i din brevlåda.

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och instagram och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära.

Bästa Hälsningar, 

Kristina & Peter

 

TILL BUTIKEN
TILL HEMSIDAN
PRISLISTAN

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren.

För snart 10 år sedan blev längtan efter Frankrike för stor och vi sadlade om mitt i livet, slog ner bopålarna i södra Frankrike och startade vår lilla vinhandel. Härifrån har vi en unik möjlighet att botanisera i den franska vinskatten och leta upp de där små pärlorna som annars inte gör mycket väsen av sig.

Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången. För mycket alkohol är skadligt för hälsan. Drick måttligt men bättre, välkommen till en bättre butik...

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2021

Facebook Instagram Email

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel: +33 (0)7 82 72 50 88

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com