Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Nieuwsbrief december 2019

Beste ,

In deze nieuwsbrief van december 2019 komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Ter beschikking stellen kajuitzeiljachten belast met verlaagd btw-tarief
  2. Btw-aftrek op werkruimte dga mogelijk, maar regel het wel goed!
  3. Stuur op btw en overdrachtsbelasting bij overdacht pand voor, tijdens of na sloop- en/of verbouwingswerkzaamheden!

Aankondigingen cursussen 2020!

De cursussen vinden plaats bij het WTC Twente in Hengelo (O) van 9:30 uur tot 11:00 uur. De prijs bedraagt € 97, exclusief btw, per persoon per cursus.

Eindejaarstips

Aan het eind van deze nieuwsbrief tref je de eindejaarstips aan met aandachtspunten voor de laatste btw-aangifte van 2019 en overige aandachtspunten voor de btw vanwege het einde van 2019.

Ken je iemand binnen je netwerk voor wie deze nieuwsbrief of één van de btw-cursussen interessant kan zijn? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Alvast hartelijk bedankt!

Vriendelijke groet,

mr. Marion Gerritsen
Gerritsen BTW Advies

Ter beschikking stellen kajuitzeiljachten belast met verlaagd btw-tarief
Stel je kajuitzeiljachten ter beschikking vanuit een accommodatie aan de wal en stel je daarbij ook aanvullende materialen en diensten ter beschikking? Deze terbeschikkingstelling is volgens een gerechtshof belast tegen het verlaagde btw-tarief (6% tot en met 2018 en 9% vanaf 2019). De Hoge Raad deed onlangs uitspraak in het beroep in cassatie.

Wanneer het ter beschikking stellen van kajuitzeiljachten vanuit een accommodatie aan de wal onderdeel uitmaakt van een dienstenpakket waarbij ook aanvullende diensten worden verricht, is volgens het gerechtshof sprake van het gelegenheid geven tot sportbeoefening. Dit is belast tegen het verlaagde btw-tarief (6% tot en met 2018 en 9% vanaf 2019). De Hoge Raad deed het beroep in cassatie onlangs af op grond van artikel 81 RO. Hierdoor is het verdedigbaar dat het verlaagde btw-tarief van toepassing is, als de feiten en omstandigheden van je situatie vergelijkbaar zijn met de feiten en omstandigheden van de situatie waarover het gerechtshof oordeelde.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Btw-aftrek op werkruimte dga mogelijk, maar regel het wel goed!
Ben je directeur-grootaandeelhouder (dga) van een BV en bezig met nieuwbouw van je woning? Ga je een deel van je woning voor je BV gebruiken, bijvoorbeeld een werkkamer? Dan kun je misschien een deel van de btw op de bouwkosten terugvragen.

Onlangs zijn een tweetal uitspraken door de rechter gedaan in dit soort situaties. In de ene situatie was de verhuur van de werkruimte door de dga aan de BV vooraf goed voorbereid en geregeld en werd de btw-aftrek toegekend. In de andere situatie claimde de BV btw-aftrek voor de werkruimte, maar werd de btw-aftrek geweigerd. De BV was volgens de rechter niet de afnemer van de prestatie.

Wil je btw-aftrek op de werkruimte in je nieuwe woning? Zorg dan dat dit vooraf goed wordt voorbereid en uitgevoerd.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
Stuur op btw en overdrachtsbelasting bij overdacht pand voor, tijdens of na sloop- en/of verbouwings-werkzaamheden!
Ben je betrokken bij de levering van een perceel grond waarop een nog te slopen pand staat? Of ben je betrokken bij de levering van een pand voor, tijdens of na sloop- en/of verbouwingswerkzaamheden? De overdracht van het perceel grond met het oude pand en de overdacht van een verbouwd pand kan belast zijn met btw en/of overdrachtsbelasting. In een vroeg stadium van de verkoopplannen kun je de gevolgen voor de btw en de overdrachtsbelasting sturen in de fiscaal meest gewenste richting. Onlangs is nieuwe Europese en nationale jurisprudentie verschenen over dit onderwerp.

Wel 2% of 6% overdrachtsbelasting; geen btw;
De levering van een pand langer dan twee jaar in gebruik (ook wel oud pand genoemd), is in beginsel vrijgesteld van btw en de verkrijging ervan is belast met 2% of 6% overdrachtsbelasting.

Wel 21% btw; geen overdrachtsbelasting
De levering van een pand in aanbouw of een nieuwbouwpand vóór, op of uiterlijk twee jaren na het tijdstip van eerste ingebruikneming ervan, is belast met 21% btw en de verkrijging is in beginsel vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Ook de levering van een bouwterrein is belast met 21% btw en de verkrijging ervan is vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Stuur op gewenst fiscaal voordeel
In de ene situatie is het gewenst dat de levering van het perceel grond of het pand belast is met 21% btw, terwijl in een andere situatie wenselijk is dat de verkrijging van het perceel grond of het pand is belast met 2% of 6% overdrachtsbelasting. Deze laatste optie is wenselijk voor de situatie waarin de koper geen of weinig btw in aftrek kan brengen, omdat de koper een particulier of een financiële instelling, stichting, vereniging of andere niet-aftrekgerechtigde organisatie is.

Perceel grond met nog te slopen pand
Als een perceel grond wordt geleverd waarop een pand staat dat zal worden gesloopt met het oog op nieuwbouw, rijst de vraag of het perceel grond met het nog te slopen pand kwalificeert als een bouwterrein. Het Europese Hof oordeelde dat de levering van een perceel grond met een oud pand dat nog in gebruik is en in opdracht van en voor rekening en risico van de koper wordt gesloopt, kwalificeert als de levering van een oud pand.

Pand gedeeltelijk gesloopt of verbouwd
Als een pand op het tijdstip van levering gedeeltelijk is gesloopt en/of verbouwd rijst de vraag of het (restant van het) pand dat wordt geleverd kwalificeert als oud pand, nieuw pand of bouwterrein. Inmiddels is diverse nieuwe jurisprudentie verschenen over dit onderwerp.

Met behulp van de aanwijzingen van de Europese en nationale rechter kun je mogelijk nog sturen op de btw- en overdrachtsbelasting gevolgen.

Hulp nodig?
Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

Neem contact met me op
CURSUS
De nieuwe KOR

6 februari 2020

9:30 uur - 11:00 uur

WTC Twente, Hengelo (O)


Klik hier voor meer informatie over de cursus en om je in te schrijven.

CURSUS
Btw en handel

12 maart 2020

9:30 uur - 11:00 uur

WTC Twente, Hengelo (O)


Klik hier voor meer informatie over de cursus en om je in te schrijven.

CURSUS
Stichtingen en btw

31 maart 2020

9:30 uur - 11:00 uur

WTC Twente, Hengelo (O)


Klik hier voor meer informatie over de cursus en om je in te schrijven.

BtwScan
De btw-regels zijn zeer complex

Welke btw-regels van toepassing zijn, is sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Wil je weten of jouw btw-procedures en administratie voldoen aan alle btw-verplichtingen?
Wil je het risico van naheffingen en boetes beperken? 
Laat dan een BtwScan uitvoeren. Lees meer...

Meer informatie

Belangrijke termijnen en data!

Heb je een eenmanszaak? Vermeld dan vanaf 1 januari 2020 je nieuwe btw-identificatienummer op je communicatiemiddelen

De Belastingdienst is onlangs begonnen met het uitreiken van de nieuwe btw-identificatienummers aan eenmanszaken. Dit nieuwe btw-identificatienummer moet je gebruiken bij je correspondentie en contact met anderen, zoals klanten en leveranciers. Dit betekent dat je je oude btw-nummer vóór 1 januari 2020 moet vervangen door het nieuwe btw-identificatienummer op je briefpapier, facturen, website en andere communicatiemiddelen. Met dit nieuwe btw-identificatienummer is je privacy beter beschermd, omdat je burgerservicenummer (BSN) niet is verwerkt in je nieuwe btw-identificatienummer.

Je huidige btw-nummer wordt voortaan omzetbelastingnummer genoemd. Dit omzetbelastingnummer moet je gebruiken bij correspondentie en telefonisch contact met de Belastingdienst.

Vraag in 2019 betaalde Britse btw zo snel mogelijk terug

Met de onzekerheid rondom de Brexit is het nog steeds verstandig om de Britse btw zo snel mogelijk terug te vragen. Inmiddels is voor de Brexit weliswaar weer uitstel verleend tot 31 januari 2020, maar dit kan ook eerder zijn als het Britse parlement en het Europese parlement het terugtrekkingsakkoord eerder goedkeuren.

De kans dat geen akkoord wordt bereikt (no-deal) is nog steeds aanwezig, zolang niet alle partijen het Brexit-akkoord hebben goedgekeurd. In dat geval moet de Britse btw rechtstreeks bij de Belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk worden teruggevraagd. Daarom is het advies om waar mogelijk vóór de Brexit de Brits btw 2019 terug te vorderen.

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op als je hierover vragen hebt. Ik help je graag.
Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

BLOG
Vereenvoudiging toerekening intracommunautair vervoer bij ketentransacties vanaf 2020

Ben je betrokken bij een ketentransactie van goederen binnen de EU, waarbij de goederen meerdere keren worden verhandeld voordat ze rechtstreeks bij de uiteindelijke afnemer worden afgeleverd? Vanaf 2020 geldt een nieuwe btw-regeling voor ketentransacties. In dit blog ga ik in op deze nieuwe btw-regeling voor ketentransacties. Lees verder...

Aandachtspunten voor de laatste btw-aangifte van 2019

Controleer of je herzienings-btw moet aangeven in de laatste btw-aangifte van 2019

Heb je een onroerende zaak in 2010 in gebruik genomen en deze onroerende zaak in 2019 gebruikt voor prestaties waarvoor geen recht op aftrek van voorbelasting bestaat? Dan moet je een deel van de in 2010 in aftrek gebrachte btw herzien en aangeven in de laatste btw-aangifte van 2019. Heb je de onroerende zaak in 2019 gebruikt voor btw-belaste prestaties, terwijl je bij aanschaf geen btw in aftrek heeft gebracht? Dan heb je recht op teruggaaf van herzienings-btw. Dit bedrag vraag je terug in de laatste btw-aangifte van 2019. Hetzelfde geldt voor roerende zaken die je in 2015 in gebruik heeft genomen.

Controleer bij btw-belaste verhuur van een pand of je huurder het pand voldoende gebruikt voor btw-belaste prestaties

Als je een of meerdere panden verhuurt met optie voor btw-belaste verhuur, moet de huurder het pand voor 90% (soms 70%) of meer gebruiken voor btw-belaste prestaties. Zodra de huurder niet langer aan deze eis voldoet, vervalt de optie voor btw-belaste verhuur. Dit houdt in dat sprake is van btw-vrijgestelde verhuur en je niet langer recht hebt op aftrek van btw op kosten voor het betreffende pand. Bovendien kun je daardoor herzienings-btw verschuldigd zijn. Vraag je huurder daarom binnen vier weken na 2019 om een schriftelijke verklaring dat hij het gehuurde pand in 2019 voor ten minste 90% zakelijk heeft gebruikt.

Bereken het pro rata percentage 2019

Verricht je zowel btw-vrijgestelde als btw-belaste prestaties? Dan heb je slechts recht op aftrek van voorbelasting voor zover je de gekochte goederen en diensten gebruikt voor de btw-belaste prestaties. Voor de goederen en diensten die je gemengd gebruikt, moet je een zogenoemde pro rata berekening maken op basis van de omzetverhouding of op basis van het werkelijke gebruik. Aan het begin van het jaar bepaal je de pro rata op basis van een schatting. Aan het eind van het jaar moet de pro rata worden berekend op basis van de daadwerkelijke gegevens. Een eventueel verschil in de pro rata corrigeer je in de laatste btw-aangifte van 2019.

Beoordeel of je de kleine ondernemersregeling kunt toepassen

Heb je een eenmanszaak of maak je onderdeel uit van een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, beoordeel dan of je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling. Daarvan kun je in 2019 nog gebruik maken als de verschuldigde btw op jaarbasis per saldo minder bedraagt dan € 1.883.

Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe kleine ondernemersregeling van toepassing. In het blog ‘Is de nieuwe kleine ondernemersregeling btw voordelig voor je bedrijf of stichting?’ lees je meer over deze nieuwe regeling.

Geef de verschuldigde btw wegens privégebruik aan in de laatste btw-aangifte van 2019

Maak je in privé gebruik van goederen of diensten van je onderneming? Dat moet je in de laatste btw-aangifte van 2019 de verschuldigde btw wegens dit privégebruik aangeven. Dit gaat bijvoorbeeld om de volgende posten:

  • correctie voor privégebruik van de auto;
  • correctie voor privégebruik van een woning;
  • correctie voor gas, water en elektra;
  • correctie voor telefoonkosten.

Bepaal het jaarsaldo bij toepassing van de globalisatieregeling

Pas je op grond van de reisbureauregeling of de margeregeling de zogenoemde globalisatieregeling toe? Stel dan na afloop van 2019 het jaarsaldo, ofwel de jaarwinstmarge, van 2019 vast. Hieruit kan blijken dat je minder btw bent verschuldigd dan je op aangifte heeft voldaan. De te veel betaalde btw kun je terug vragen, door middel van een verzoek om teruggaaf in het eerste aangiftetijdvak van 2020. Is je jaarwinstmarge negatief? Dien dan een verzoek in bij de inspecteur om een beschikking met de vastgestelde negatieve jaarwinstmarge. De negatieve jaarwinstmarge over 2019 kun je verrekenen met de positieve jaarwinstmarge van 2020.

Overige aandachtspunten vanwege einde 2019

Beoordeel of je in aanmerking komt voor een ambtshalve btw-teruggave

Bepaal voor het eind van 2019 of je de afgelopen vijf jaar te veel btw hebt afgedragen of te weinig btw hebt teruggevraagd. Dan kun je misschien nog een verzoek om ambtshalve vermindering indienen. De Belastingdienst neemt dit verzoek alleen in behandeling als het verzoek is ontvangen, voordat vijf jaar zijn verstreken sinds het einde van het jaar waarop het verzoek betrekking heeft.

Beoordeel of je een btw-suppletie moet doen

Heb je in 2019 te weinig btw afgedragen of te veel btw terug gevraagd? Dien dan zo spoedig mogelijk na afloop van 2019 de btw-suppletie in. De Belastingdienst kan hiervoor een boete opleggen. In sommige situaties vervalt de boete als je snel de te weinig afgedragen btw aangeeft. Is het bedrag van de btw-suppletie € 1.000 of lager? Dan kun je de te weinig afgedragen btw of de teveel terug gevraagde btw aangeven in de eerste btw-aangifte van 2020.

Controleer openstaande btw-schulden op de balans uit eerdere jaren

Als op de balans een nog te betalen btw-bedrag uit een eerder jaar staat, kan dat voor de Belastingdienst aanleiding zijn om een naheffingsaanslag, verhoogd met een boete, op te leggen. Bovendien komen ondernemers met een btw-schuld van meer dan € 50.000 in aanmerking voor een boekenonderzoek door de Belastingdienst.

Hulp nodig?

Neem gerust contact met mij op als je hierover vragen hebt. Ik help je graag.
Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

facebook twitter linkedin
Gerritsen BTW Advies

Weustinkhoekweg 155, Enschede
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat ik je heb geadviseerd over de btw, je jezelf hebt aangemeld op de website, een cursus hebt gevolgd 
of een artikel hebt opgevraagd.

Afmelden
MailerLite