EkoNu! nyhetsbrev - Oktober 2018

Hösten övergår sakta till vinter, den första snön har nyss fallit på en del av våra finlandssvenska kustområden och i natt var temperaturerna ner under -5 i Nyland och ända ner mot -10 på sina håll norrut mot Österbotten. 

På kommande inom projektet är att vi deltar i olika evenemang under vintern, bland annat på Nyländsk Bondedag i Nyland och på Greppa Marknaden Seminarie i Österbotten, båda tillfällen den 22.11. Vår matinspiratör Julien kommer också att delta i Heymarket i Vasa den 10.11. Mer info nedan och i vår händelsekalender på hemsidan!

Resultat från ekosortförsöken 2018

Nu finns förhandsresultat från årets ekosortförsök på hemsidan!

Allmänt kan konstateras att skördarna var låga i år, och jämfört med ifjol mycket låga! Kornet och vårvetet avkastade i medeltal bara knappt 25 % av fjolårets medelskörd. Havren blev ändå den största förloraren i torkan med endast ca 18 % av fjolårets medelskörd, alltså vi kom inte ens upp till 1/5 av fjolårets ekohavreskörd! Kvaliten är dock bra, speciellt vetet. 

Medelskörden för både korn och vårvete stannade på ca 1,3 ton och havren avkastade i medeltal ca 1,2 ton. Mer info i senaste inlägg på EkoNu!s hemsida: www.ekonu.fi

Ekolivsmedelsdagen 18.10.2018

Årets ekolivsmedelsdag samlade ca 200 personer till Finlandia huset i Helsingfors, för att ta del av intressanta föredrag kring frågor gällande marknadsföring, förädling och export av ekologisk livsmedel. Bl.a. Peter Åsberg från Midsona AB informerade om den europeiska ekomarknaden och att konsumenterna efterfrågar mera ekologiska och naturliga livsmedelsprodukter. 
Föredragarnas presentationer finns på arrangören, Proluomu rf´s hemsida.

Årets Ekoprodukt 2018 utsedd

Förbundet för Ekologisk odling valde i år Sunspelts Dinkelpuffar (Speltvetepuffar) till årets ekoprodukt. Puffarna innehåller endast speltvete och salt. Hedersomnämnande fick Terissaaris Korte-cider.

Grattis !

Vinnarna presenterades den 18.10. på Luomuelintarvikepäivä i Helsingfors.

Mer info på Luomuliittos hemsida.

HÄNDELSEKALENDER
Haymarket i Vasa 10.11.2018

Vår matinspiratör Julien Huéber deltar i bondemarknaden Haymarket vid Bocks Old Square, Vasa lördagen den 10 november. Julien delar ut smakprov och recept på ekologiska maträtter mellan kl.12-15 och svarar gärna på frågor kring matlagning.

På Haymarket finns naturligtvis flera ekoproducenter på plats för att sälja och berätta om sina ekoprodukter som tex ekologisk nöt-, gris och lammkött.

Nyländsk Bondedag 20.11.

EkoNu! deltar i projekttorget på Nyländsk Bondedag 20.11

Tisdagen den 20 november är det igen dags för Nyländsk Bondedag med NSL:s årsmöte och SLC Nylands höstmöte. Bondedagen hålls även i år på Saga Congress (Fur Center) i Vanda. Dagen inleds med morgonmålsbuffé och kaffe som organisationerna bjuder på, samt projekttorg i restaurangen kl. 8.30-9.30. Temat för Nyländsk Bondedag är i år ”Mark- och vattenvård”. NSL:s årsmöte inleds kl. 9.30. Under lunchen kl. 11.30-12.30 kan man igen bekanta sig med projekttorget.

Greppa Marknaden Seminarie

Projekt EkoNu! deltar i minimässan på Greppa marknaden seminariet 20.11. kl 17.30-21.30. Vi delar ut info om bl.a. resultaten från årets ekosortförsök.

- Micaela Ström, EkoNu!