Prikaži u pretraživaču

Šta za vas znači naslov ovog emaila? To što je prva nedelja novembra? Zapravo, moglo bi se reći da je i druga nedelja novembra, zar ne?

Nije mi cilj da vas zbunim, ako tako deluje. Cilj mi je da zajedno dođemo do zaključka kako se na iste stvari može gledati iz najmanje dva ugla, a najviše- onoliko koliko je posmatrača.

To je zaista super stvar, ali ume da bude naporna. Kako bi to bilo kada bismo svi u svemu videli isto?

Tako je i sa dolaskom u Ameriku. Neko to vidi kao avanturu, neko kao ostvarenje najvećeg sna a neko kao kaznu. Znam da treća opcija može da zvuči suludo, ali, verujte mi na reč- srela sam i upoznala takve ljude.

Imala sam priliku da razgovaram sa osobom koja nije ni jednu jedinu dobru stvar rekla za svoj život u Americi.

A u mojim očima, imala je sve. Imala je vizu, koja je dozvoljava da radi, imala je znanje jezika, imala je para, nov auto i novu lepu, veliku kuću. I bila je u procesu za Zelenu kartu.

Nije joj se sviđalo ama baš ništa i na naki način, samo je čekala da ode. 

Znam da mnogima zvuči kao bajka, ali priča je realna.

Da li neko može da pretpostavi zašto je to tako? Da li je imala daleko bolji život pre dolaska? Da li joj je nešto falilo toliko da ništa nije moglo to da joj zameni? (Pri tom je došla sa suprugom i ćerkicom).

Možda, ako nju pitamo- kaže da joj je zapravo bilo sve super i da joj je danas, van Amerike, sve odvratno. 

Poetna ove kratke priče je da vas osvestim da- ako dolazite u Ameriku, što pre shvatite da je vaš dolazak i vaš put do vašeg američkog sna nešto što je vaše. A to vaše naglašavam toliko jer želim da znate da sve što je vaše, vi možete da promenite. 

Dakle, ako ste došli na primer na vizu koja je turistička i želite da ostanete u Americi, to ne znači da vi zauvek možete biti samo turista. Postoje načini da se vaše stanje promeni. Ako ste, kao ja, došli na vizu koja nema mogućnost dozvole za rad- ne znači da ne možete nikada da radite. Postoje načini na koje možete da radite i postoje načini da se vaš status promeni.

Ukoliko to želite dovoljno jako.

Dok ovo pišem, neću propustiti da priznam da moja želja za radom izgleda nije bila dovoljno jaka. Usled nedovoljnog znanja engleskog jezika, prevelikih promena i svega nepoznatog oko sebe i straha, ja nisam uradila sve što je u mojoj moći da mogu da radim.

Prepustila sam se atmosferi i tome da sam u Ameriku došla sam 11-mesečnom bebom, i iznad moje želje da radim, bila je da budem majka i odgajitelj svom detetu. Nije mi bilo vredno da se ubijam tražeći koja je to kompanija spremna meni da radi radnu vizu. A sigurna sam da nije bilo nemoguće. Nije mi bio prioritet. 

Sa druge strane, danas, kada sam u procesu za Zelenu kartu (ne mojom zaslugom, već zaslugom mog supruga- koji se polomio na poslu kako bi danas bio pozicioniran tako kako jeste) i kada znam da je dozvola za rad blizu (blizina kao relativna stvar- u ovom slučaju, nekih godinu dana), stvari se menjaju.

Ali, ima tu i drugih faktora. Ćerka ide u školu i ja to njeno školsko vreme mogu provesti zarađujući dolare. Znanje jezika mi je daleko iznad većine stanovništva ovde (sa obzirom da u mom delu grada živi preko 40 nacija) i svakim danom radim na usavršavanju. Dakle, sve dolazi na svoje. 

Ostaje još samo jedan bitan faktor- nakon 5 godina ne-rada, kako da znam čime želim da se bavim? Nakon iskustva u raznim industrijama, i znanja o svemu po malo a prakse u Americi ravnoj praksi studenta, kako da znam kuda krenuti?

Ako su me pre uvek vodile pare (da ne kažem- radila sam da bih  se što pre skinula mojima sa grbače i da bih preživela), kako da znam kojoj oblasti da se posvetim?

Kada sam prošle godine počela da mislim o tome šta je to što bih radila besplatno i šta je to što me pokreće, bez obzira na stanje na računu- dobila sam odgovor= pomaganje ljudima. Kada sam dublje zagrebala da potražim odgovor na pitanje- kako želim da pomažem- stvorio se ovaj Blog :)

Ako bih samo gledala na pare pri izboru zanimanja, to bi moralo da bude neka od Oil&Gas kompanija, kojih u mojoj okolini ima koliko hoćeš. Sa obzirom na to koliko volim da radim, učim, dokazujem se, rastem i razvijam se- to bi mogao da bude pravi izbor.

Onaj ko me zna, mogao bi da pretpostavi da bih, bez obzira na moje ime i njegovo značenje, ja u kancelariji, sa obaveznom vožnjom kolima tamo i nazad oko sat vremena dnevno, sa istim ljudima i istim radnim vremenom svaki dan, uz bilo koji iznos novca na računu- tamo uvenula. Možda to nije loše kao kratko rešenje, ali nije to za mene.

O ovoj temi, kao i o tome kako naći posao u Americi, ćemo diskutovati u petak, na Instargramu, u opciji Chat. Ako ste zainteresovani, samo u petak pratite Story- jer će se tamo pojaviti ta opcija i kada kliknete Chat- ući ćete u prepisku :)

Hvala vam na svim komentarima za sajt, baš mi znače. Volim kada mi odgovarate pa nemam osećaj da pišem u prazno :)

Prijave za Zelenu kartu su se završile, i preko 40 ljudi mi je javilo da je apliciralo! Želim sreću svima i baš čekam maj da vidimo ko je imao najviše sreće :)

Ovaj Newsletter vam stiže iz novog radnog prostora, kojem sam se jakoooo radovala. I dala sam obećanje sebi a sada i vama- odavde će da vam stigne još mnogo korisnih tesktova, saveta i informacija.

Ukoliko vam zanima Amerika, u bilo kojem pravcu, ostanite u zajednici, gde gradimo američke snove.

Srdačan pozdrav,

Vaša Nevena

Najčitaniji tekstovi na sajtu:

www.americkisan.com

Kako da dođeš u Ameriku

Verujem da svako poznaje osobu koja je u Americi ili nekoga ko želi da dođe. Razlozi za to mogu biti razni, ali najčešći su želja za boljim životom i boljim mogućnostima.

Jelenina Zelena lutrija

U tekstu Kako da dođeš u Ameriku, pominjala sam Zelenu kartu kao najbolji legalni status koji možeš da dobiješ u Americi, a nakon nje i državljanstvo. 

Koraci do američke vize

Da bi došao do američke vize dobro moraš da se informišeš o svojim mogućnostima za dobijanje iste. Sa koferom punim informacijama i ispunjenim mogućnostima, čekaju te sledeći koraci:

Šta Amerika jeste i šta Amerika nije

U tekstu Šta bih sve volela da sam znala pre nego što sam došla, kojim sam započela blog, pisala sam o tome koliko je svima Amerika bliska. Ali isto tako i koliko je ta bliskost prividna.

Blog Američki San

Blog Američki San ima za cilj da informacijama pomogne ljudima da lakše prebrode emigraciju i adaptaciju na Ameriku, kroz upoznavanje sa američkim sistemom.

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite