OPINIE

Natuurpunt Antwerpen Stad gematigd positief over definitief ontwerp herwaarderingsplan Stadspark

District en stad Antwerpen keurden het definitieve ontwerp goed van een plan dat het Stadspark de komende jaren moet opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden.

Omdat het Stadspark één van de potentieel waardevolste ecologische zones is van de binnenstad, deed onze afdeling een inbreng om de groenstructuur, hydrologie en parkvijver ecologisch op te waarderen.

Hedendaagse noden

Onder de 'hedendaagse noden' waar men rekening zou mee houden, wordt immers ook het ecologisch functioneren en de klimaatadaptieve functie gerekend, omdat de oorspronkelijke ontwerper van het park - Edouard Keilig - daar in de 19e eeuw logischerwijs weinig aandacht aan besteedde.

Natuurpunt Antwerpen Stad is tevreden met een aantal zaken die worden meegenomen, zoals het behoud van een gedeelte grasland dat extensief gemaaid wordt en de aanleg van de ondiepe vijverzone, die wezenlijk is voor de ontwikkeling van een gevarieerde en rijke watergebonden biodiversiteit.

Toch betreuren we dat bij de keuze van de plantensoorten die zullen worden aangeplant, nog te veel werd gekozen voor ecologisch weinig waardevolle en soms zelfs schadelijke soorten en dit omdat men op dat vlak hardnekkig wilde vasthouden aan de soorten uit het 19de eeuwse ontwerp.

Cruciale ecologische zone

Hoewel we in onze afdeling erg veel belang hechten aan het bewaren van erfgoed (onze voorzitter werkt al 30 jaar in een erfgoedinstelling), zijn we van mening dat de keuze voor die specifieke plantensoorten onverstandig is. De meerwaarde om voor een 'oorspronkelijke' plantensoort te kiezen eerder dan voor een ecologisch waardevolle plant (die wat creativiteit betreft vergelijkbare visuele eigenschappen heeft), lijkt ons verwaarloosbaar en al zeker voor de allermeeste bezoekers. Immers: het plantgoed voor deze 'historische soorten' dat men dezer dagen gebruikt, is toch al grondig gewijzigd en de facto niet meer 'origineel'.

Wij hadden dus gehoopt dat wat dit aspect betreft, de ecologische waarde van deze cruciale zone in de binnenstad toch meer belang zou hebben verdiend.

Het volledige Herwaarderingsplan kan je bekijken op:  Herwaardering Stadspark Antwerpen (antwerpenmorgen.be)

Filmvoorstelling ‘Onze natuur’ op 27 mei 2023

'Onze Natuur’ is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren en planten in ons land die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten, verteld door Matteo Simoni en met de muziek van Dirk Brossé. Het eindresultaat is adembenemend mooi. De film is niet alleen een ode aan de natuur in ons land, maar ook aan alle mensen die er voor zorgen.  

Productiehuis Hotel Hungaria filmde drie jaar lang de prachtige natuur in ons land. Daarbij konden ze rekenen op de steun van de Natuurpunt-vrijwilligers en -medewerkers. Ze toonden de filmcrew waar ze de mooiste opnames konden maken van al die plant- en diersoorten en begeleidden hen op het terrein. Zo zorgde onze voorzitter Koen Van Keer er als spinnenexpert voor dat de indrukwekkende beelden van de lentevuurspin konden gemaakt worden en begeleidde hij de filmmakers bij het filmen van de snoek in de Wolvenbergvijver. Koen leidt de voorstelling in Wijnegem in.

Kom op zaterdag 27 mei 2023 om 14u00 naar GC ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem. Indien de voorstelling van 14u00 volzet is en er nog voldoende interesse is, organiseren we een bijkomende voorstelling om 16u00. Na de film kan er nog iets gedronken worden in de foyer.

Prijs: €5 voor leden NP en €7 voor niet-leden NP

Wil je erbij zijn? Schrijf in via: https://www.natuurpunt.be/agenda/filmvoorstelling-onze-natuur-60960

FONAS – floristisch onderzoek voor natuurbeheer Antwerpen stad op 28 mei 2023

Op 28 mei 2023 gaan we naar het Asiadok en omgeving voor de inventarisatie van stads- en havenflora.
Joris De Rycke monitort enkele groengebieden samen met geïnteresseerde vrijwilligers en leden. Iedereen die zich wil vervolmaken in plantenkennis, is hartelijk welkom.

Alle gegevens die FONAS verzamelt, worden per jaar en per gebied op volgende website geplaatst: www.waarnemingen.be

Afspraak om 13u30 aan het Asiadok-Oostkaai, t.o.v. skatepark Park Spoor Noord

Geïnteresseerd? Neem vooraf contact op met: derycke.joris@gmail.com

Uitstap vogelwerkgroep naar Anderstad en de Polder van Lier op 28 mei 2023

Op zondag 28 mei gaan we met onze vogelwerkgroep De Stadsmus vogels kijken in gebied Anderstad in Lier en het aanpalende Stryckersbroek.

Het gebied is niet zo groot, maar toch verrassend rijk aan vogels. We hopen op blauwborst, visdief, zomertaling, ...

Nadien gaan we ook eens kijken naar de Polder van Lier aan de overkant van de Nete. Dit gecontroleerd overstromingsgebied werd onlangs gerenoveerd. Het is een ideaal gebied voor steltlopers en watervogels.

De uitstap gaat door in de voormiddag. Als we voldoende auto’s hebben, dan organiseren we een carpooling. We komen dan om 8 uur samen aan de Borsbeeksebrug in Berchem. Kort na de middag zijn we terug thuis.

Inschrijven voor deelname is noodzakelijk. Je kan dit doen door te mailen naar vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be

Lezing over ‘Wilde bijen’ op 1 juni 2023

Wilde bijen zijn, in vergelijking met honingbijen, bij velen onbekend. Daardoor krijgen ze niet de waardering die ze verdienen. 

In tegenstelling tot de honingbij leeft de wilde bij op haar eentje. Elk vrouwtje heeft een eigen nestholte waarin ze tijdens het voorjaar voor nageslacht zorgt.

In een PowerPointpresentatie krijg je een boeiende uitleg over de diverse soorten, hun nestgewoontes en hun habitats.

Aan de hand van opnamemateriaal kan je ervaren hoe de bijen zich dag in dag uit uitsloven voor hun nageslacht en hun territorium verdedigen.

Een presentatie over wilde bijen is niet volledig zonder iets te zeggen over het succes van  bijenhotelletjes.  Je krijgt veel tips om een zo optimaal mogelijk hotel aan te bieden.

De genoegdoening die je ervaart als de eerste gasten zich aanbieden, is geweldig.

Kortom, je wordt ondergedompeld in de intrigerende  wereld van deze aaibare diertjes. Geen saaie theoretische beschouwingen, maar wel veel opnamemateriaal dat je meevoert naar hun wonderlijke wereld. Want zij en niet de honingbij zijn de herauten van onze biodiversiteit.

Kom daarom kijken en luisteren op 1 juni tussen 20u00 en 22u00 in ‘t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem. Uw gastsprekers zijn Jos Daniëls en Freddy Hordies, al vele jaren door wilde bijen gefascineerd.

Interesse? schrijf vlug in via NASeducatie@telenet.be

Deelnameprijs: € 5,-

Insectenwandeling in de Wolvenberg op 4 juni 2023

Noteer zeker 4 juni 2023 in jouw agenda. Dan neemt Gerd Dossche je mee op insectensafari in de Wolvenberg.

Tijdens deze gratis wandeling laat Gerd je het mooie van insecten bewonderen. Hij vertelt over hun leven, hun kleine en grote problemen om te overleven. Je hoort wat het belang is van al die beestjes die je ziet vliegen en rondkruipen. Je zal er ook van opkijken waarom er zoveel verschillende soorten zijn. Kortom, je duikt in de wonderbaarlijke wereld van het kleine gespuis.

We starten om 10 uur aan de Wolvenberg, hoek Posthofbrug – Binnensingel, Berchem (achterzijde Berchem Station)

Inschrijven: graag een seintje aan: gerd.dossche@skynet.be

Cursus ‘Natuurfotografie voor groentjes’

Hou je van de natuur en wil je die natuurpracht mooier in beeld brengen? Maar ben je op dat vlak echt een groentje? Dan is deze cursus natuurfotografie voor beginners iets voor jou. Je leert hoe je met de juiste beeldcompositie en een origineel standpunt een mooie foto kan maken. Elementaire technische begrippen zoals diafragma en sluitertijd worden uitgelegd en toegepast in close-up en landschapsfotografie.

Je hebt geen voorkennis of speciale lenzen nodig, alleen interesse voor natuur!

In 2 theorielessen (5 + 12 juni), 1 excursie (19 juni) en 1 nabespreking (26 juni) gaan we op zoek naar de natuurfotograaf in jou. 

  • 5 juni van 19u30 tot 21u30
  • 12 juni van 19u30 tot 21u30
  • 19 juni - praktijkles op de Brilschans – afspraak voet van de voetgangersbrug
  • 26 juni van 19u30 tot 21u30

Locatie: ’t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem
Deelnameprijs: € 60,-. Max 20 deelnemers.
Inschrijven via NASeducatie@telenet.be

Lezing over ‘Biodiversiteit’ op 13 juni 2023

Wereldwijd worden dieren en planten bedreigd en zelfs in de Vlaamse natuur beweegt er heel wat. 

Niet alleen fauna en flora, maar ook mensen ondervinden last van klimaatverandering.

In deze interactieve lezing staan klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de natuur centraal. 

Spreker Benno Geertsma (celhoofd Educatie bij Natuuracademie, en mede-trekker Netwerk Natuur en Gezondheid) geeft concrete tips om zelf klimaatvriendelijk(er) te leven.

De prijs is € 9,- voor leden NP / € 10,- voor niet-leden NP
Deze lezing gaat door om 19u30  in ‘t Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, 2600 Berchem.
Inschrijven bij: NASeducatie@telenet.be

Wandeling ‘Groene sproeten’ in wijk De Lei en omgeving op 3 juni 2023

We gaan op zoek naar groene plekken in de wijk De Lei en omgeving. We vertrekken vanuit het Hof van Leysen en bezoeken o.a. Domein Hertoghe, Harmoniepark en Albertpark. Alles samen meer dan 50 ha. Onderweg bekijken we de mooie groene verwezenlijkingen in de straten en kijken er naar stoepplantjes en bomen.

Stoepplantjes zijn belangrijk. In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. De wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn zeker ook belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit.

Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak ook niet. Dan is het fijn als ze blijven staan. Als men meer van deze plantjes weet, gaat men ze anders bekijken en ook leuk vinden. En dan mag er vast meer blijven groeien. 

Tijdens deze wandeling horen we meer over deze stoepplantjes, de bomen, de parken errond en de beestjes die er van leven.

Afspraak om 14u00 aan het speelplein schuin over kerk Markgravelei.

Vacature vrijwilliger regionaal secretariaat

Natuurpunt Schijnvallei is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het onthaal op zaterdagvoormiddag in haar infopunt, Turnhoutsebaan 343 in Wijnegem.

Je geeft informatie over Natuurpunt Schijnvallei en haar werking en verwijst, indien nodig, door naar de juiste personen. Je verkoopt nestkastjes, voederhuisjes, gidsen, ... en werft leden.

Je kiest zelf het aantal zaterdagen per maand dat je aanwezig bent, maar we vragen wel een zekere regelmaat en tijdige afspraken.

Je wordt ingewerkt door en krijgt ondersteuning van onze vaste secretariaatsmedewerker.

Interesse of vragen? Neem dan contact op via info@schijnvallei.be of 03 354 55 06

Tot slot: dit was inheemse plantenmarkt 2023!

1500 inheemse planten vonden op zondag 16 april een nieuwe thuis in een Antwerpse tuin, voortuin of (dak-) tuin! Met jouw aankoop steun je het behoud en de bescherming van de biodiversiteit.

Merci daarvoor! De uitgebreide fiche van jouw plant kan je steeds terugvinden op www.natuurpuntantwerpenstad.be/wilderisbeter/aanbod.html

Klik op jouw plant(en) en download de pdf!

Agenda

Wil je graag een overzicht van al onze activiteiten? Neem een kijkje op: https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/events

Nieuws van onze buurafdelingen

Ook onze natuurvrienden van de buurafdelingen hebben regelmatig interessante activiteiten op de kalender staan. Via de links hieronder kom je meer te weten.

www.schijnvallei.be  |  natuurpuntwaasland.be  |  www.hobokensepolder.be  | 

www.antwerpennoord.be  |  www.zuidrand.be  |  www.landvanreyen.eu 

Word lid
Facebook
Onze website

Copyright © 2023 Natuurpunt Antwerpen Stad

SHARE TWEET