View in browser
Marketingmail

Voedsel voor je marketingbrein


Mannekes, bedankt! Niemand uitgeschreven de vorige keer. Ik ben er nog niet goed van. Durf niet he, want ik zie het! (das maar om te lachen, voel u vrij, no hard feelings.) 

De Hollandse invasie

De Vlaamse e-commercant is gefrustreerd, boos of jaloers. Vooral op Bol. Die Nederlandse gigant gaat namelijk met bakken omzet lopen: zo heeft 80% van de brave kindjes een cadeautje gekregen van Bol-origine.

E-commerce boomt al jaren en groeide tijdens/door Corona nog een pakje door. Vlaanderen (of België) klaagt al langer en hangt graag de Calimero uit en ziet met lede ogen omzet richting buitenland vertrekken.

E-commerce zou moeilijk zijn voor ons - arme Belgen. De concurrentie van Bol is oneerlijk. Belgische regelgeving steekt bedrijven stokken in de wielen. De arbeidskost ligt zo hoog, het nachtwerken is zo moeilijk. En de Belgen zelf moeten hun shopgedrag ook best aanpassen. Waarom gaan mensen niet gewoon shoppen in eigen - lokale - webwinkels (contradictio in terminis daar?). Waarom leren ze niet een paar dagen geduld hebben om te wachten op hun bestelling? Blijkbaar woorden van Kris Peeters, toen zelfs in de hoedanigheid van minister van economie.

Toen ik zelf voor een e-commerce bedrijf in Luik werkte, op steenworp van de Nederlandse grens, werd ook wel eens gezegd dat ‘20 kilometer opschuiven, de grens over’ het leven gemakkelijker zou kunnen maken. Maar tot op heden hebben ze de stap nog niet genomen.

Ligt de reden van de Belgische e-commerce achterstand dan toch ergens anders? Interessant hoe Peter de Keyzer de oorzaak bij de Belg zélf legt: we zijn conservatief en immobiel. Kijken de kat uit de boom terwijl de dingen rondom ons bewegen. Ik omschrijf de Belg zelf ook altijd als “volger”. Als we zo zijn, moeten we ook niet liggen klagen over het effect.

Kunnen we de achterstand nog inhalen? Houdt het steek en Belgisch alternatief uit de grond te stampen of is dat verloren moeite? Colruyt trok een tijdje geleden de stekker uit Collishop. Volgens sommigen de enige uitdager met potentieel. Dat nooit écht vervuld werd. Ook zij zaten vast in stagnatie en gebrek aan snelheid.

Ondertussen trekt bPost het ook niet meer. Ze kunnen de volumes aan pakjes niet volgen en verhogen hun prijzen. De Belgische e-commerce kreunt en klaagt nog een beetje harder.

Bol.com lanceerde ondertussen een campagne waarbij ze de hand uitsteken naar de Belgische handelaar. Die trok eens de wenkbrauwen op en strooide wat kwade reacties rond op het Internet. En de politiek vindt het ook geen goed idee. Niemand lijkt met constructieve alternatieven af te komen. Ofwel heb ik ze niet gezien.

In de VS en Europa winnen marketplaces aan terrein. In sommige landen begint meer dan 40% van shoppers hun zoektocht op Amazon. In Azië zitten ze (zoals steeds) ondertussen al een stapje verder en zijn ze bezig met livestream-commerce. De ‘teleshopping van’t internet’, of zo. Misschien moeten we hier een stapje overslaan en ons daar eens op gooien?

Als iemand hier constructieve ideeën heeft om de Belgische e-commerce uit het slop te halen: laat maar weten. Ondertussen kijk ik - ik ben Vlaamse natuurlijk - gewoon verder de kat wat uit de boom.

Een terzijde: er zijn natuurlijk wél succesverhalen, he! Kijk maar naar Kazidomi bijvoorbeeld. En die gaan dan weer wat omzet pikken uit Frankrijk, zo is de balans weer hersteld. 

🤣 Tis maar om te lachen

Glabbeeks protest

U heeft het vast al gemerkt, dus nutteloos dat ik er nog over post, maar Peter Reekmans ging vorige week even in Facebook-staking. Ik heb het er ook efkes moeilijk mee gehad. #afkicken. Op het moment dat jullie deze mail aankrijgen is hij gelukkig weer even actief. Mooie actie-foto ook. (credit to @nonunsenses voor het spotten van deze journalistieke parel)

Ik haat marketing

Maar het is wel mijn job, ik ben er goed in en ik houd er tegelijk ook van. Ooit pen ik een langer stukje neer over mijn haat/liefde-verhouding met het vak. Vorige week kocht ik de domeinnaam ikhaatmarketing.be. Deze week gooide ik er een snelle WP op. Ik had nog niet genoeg te doen namelijk. Gooi er uw frustraties maar op los!

Als je ééns echt teveel tijd hebt

En je op zoek bent naar een zwart internet-gat om in te verdwijnen, is dit draadje op Reddit een aanrader. De meest "underrated websites" is een goudmijn aan semi-interessante shizzle. Zeg achteraf niet dat ik niet gewaarschuwd heb over dat gat waar je vier uur later weer uitkruipt.

⚒️ Goed gerief

De favoriete tools uit mijn marketinggereedschapsschuif.

Kleurenknobbel

Mijn grafisch talent is even groot als mijn kleine teen (cfr de marketingmail landingpage). Mijn man is kleurenblind dus ook nutteloos. Gelukkig zijn er soms simpele oplossingen in het leven. Enter 2 colors. Gemakkelijk te kijken hoe 2 kleuren passen. Kiezen en klaar! Coolors biedt hulp als je meer dan twee kleuren nodig hebt. Bijna zelf een designer. (Vrienden-designers, excuus. Het is natuurlijk maar een mopje. Maar: nog steeds wel een handig dingetje, dit)

Vinger aan de internetpols

Fomo? Via exploding topics krijg je een kijkje op wat er zoal 'ontploft' op het internet. Interessant om wat creatieve ideetjes op te doen. Om er daarna typisch Belgisch (zie eerste stukje hierboven) niks mee te doen en de Hollanders ons te laten voorbijsteken. (*/end sarcasm)

👩🏽‍🎓 Eeuwige student

Linkjes of info om je marketing skills mee te upgraden.

Google kakalytics

Is er iemand hier al zo dapper geweest de nieuwe Google Analytics open te doen? Ja? Wel, ik ben pissig. 10 jaar ervaring met Google Analytics. En ik vind NIKS meer terug, verdomme. Mijn brein is ook te oud. Ik heb er 4 jaar over gedaan aan de vernieuwde Google Ads interface te wennen. Hoog tijd voor een trainingske. Ik ga 5 tassen koffie drinken en dit soort videos kijken. 

Inception

Leren over leren (over leren?). Blijkbaar niet persé een nieuwe trend, maar wel booming business. Op zich niet onlogisch: als je beter leert leren, leer je al de rest ook beter. (Laat weten als ik u kwijt ben, he). Een bite-size instapmodelletje voor tijdens de lunchpauze vind je hier. Mag het wat meer zijn? Een uitgebreidere cursus voor tijdens Coronaverveling vind je hier. 

💬 Goeien babbel

Opgevangen gesprekken

Mark van de marketing

Kan dat? Een soort van superheld hebben waar je naar opkijkt in de marketing? Bon, de mijne is Mark Ritson, professor in brand management. Voor een professor beschikt hij wel over een stevige dosis 'rock 'n roll'. Hij gebruikt al eens het f-word, is anti-bullsh*t en compleet recht voor de raap. Ik verdenk hem er stiekem van dat hij plezier haalt uit het her en der eens tegen schenen schoppen.

Niet verlegen om een (onderbouwde) mening die man. Die hij dan ook ook nog eens met zoveel overgave brengt.

Ik leerde hem kennen via zijn schitterende lezing over brand management. Afgelopen week luisterde ik naar een recente podcast waarin hij vertelt over het opstarten van zijn eigen bedrijf.

Minder tijd voor het consumeren van media? Gewoon al volgen op LinkedIn, deze meneer. Zorgt voor leut én insights. Beetje de mix die we hier ook proberen bieden. Kijk, ik lijk een beetje op Mark. #trots.

(trouwens: "mark van de marketing". Haha. Dat hij dààr z'n personal brand niet rond gebouwd heeft. Sorry. Mom-joke. Nu zwijg ik.)


Toch terug effe zelfpromotie

Ik houd het kort. Hierzo. Mijn babbel met Kenny Vermeulen.

Tot de volgende marketingmail. ❤️, Ilse

  • Goeie marketingmail? Iets interessant gelezen? Maak eens een vriend of collega gelukkig en stuur deze door. 
  • Zelf deze mail doorgestuurd gekregen? Schrijf je hier in.
  • Opmerkingen, vragen, klachten? Reply! Ik hoor supergraag wat je van marketingmail vindt. 

Zo content dat je er publiekelijk voor durft uitkomen? Ga gerust uw gang!
Up to 11 bv

Naamsesteenweg 50, 3052
Belgium

Je krijgt dit mailtje omdat je je op de website inschreef. 

Uitschrijven
MailerLite