UUTISKIRJE - HELMIKUU 2019

Museo täynnä koululaisia

  • Jyväskylän ja Uuraisten kakkosluokkalaisten Kulttuurikompassivierailut
  • Museon uusi kokoelmapoliittinen ohjelma julkaistu
  • Museo tallentaa muistoja kokoelmiinsa
  • Tapahtumissa luentoja, työpajoja ja käsityöaiheinen lukupiiri sekä Museokumppaneiden kokoontuminen
  • Ajankohtaiset näyttelyt
  • Näyttelyihin tulossa: Siina Kovanen 5.3.-28.4.2019 Näytönpaikassa
  • Jokapäiväinen paperimme -näyttely Kainuun museossa

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Kakkosluokkalaiset valtaavat museon

Helmi-huhtikuun aikana noin 1500 Jyväskylän ja Uuraisten kakkosluokkalaista vierailee museossa aina keskiviikkoisin ja torstaisin klo 8.30–13.30 sekä perjantaisin klo 9–12. Vierailuiden aikana oppilaat tutustuvat museon näyttelyihin ja pääsevät kokeilemaan omia kädentaitojaan työpajassa. 

Luentosali on vierailujen aikaan suljettu yleisöltä. 

Kuva: Hanne Manelius

Museon uusi kokoelmapoliittinen ohjelma on julkaistu

Suomen käsityön museon edellinen, vuonna 2010 valmistunut, kokoelmapoliittinen ohjelma on nyt läpikäynyt mittavan laajennuksen ja päivityksen vastaamaan nykyajan museon tarpeita. Uudessa kokoelmapoliittisessa ohjelmassa on nostettu paremmin esiin osana museota toimivien Suomen kansallispukukeskuksen ja Konservointikeskuksen rooli valtakunnallisina erityisasiantuntijoina, jotka osaltaan täydentävät Suomen käsityön museon asiantuntijuutta käsityön saralla.

Kokoelmapoliittinen ohjelma kertoo, mitä museon kokoelma- ja tallennustyössä tehdään, kenelle, miten ja miksi.

Kokoelmapoliittiseen ohjelmaan voi tutustua verkossa. (pdf)

Museo tallentaa muistoja

Kansallispuvun historia Suomessa on yli 130-vuotinen. Tuula Tanttula-Murto on ollut oleellinen osa sitä historiaa jo 50 vuotta! Sen tähden ensi syksynä Kansallispuvun juhlapäivässä 5.10.2019 pidetään tarinallinen näytös Tuula Tanttula-Murron urasta.  

Suomen kansallispukukeskuksen, Tuulan ja Soja Murron ajatuksena on koota puvuista, tarinoista, ihmisistä ja kuvista tarinallinen pukunäytös, joka kertoo Tuulan urasta ja samalla kansallispuvun historiasta 50 vuoden ajalta.

Jaa oma muistosi Tuulasta verkkolomakkeella

 

Suomen käsityön museo on kerännyt jo tovin muistoja opiskeluajoilta Wettehoffilla.
Muistele.fi -sivuston kautta saatu materiaali valottaa yleisesti opintojen kulkua. Mitä ja miten opiskeltiin ja millaista oppilaiden arki? Kuuluiko elämään muuta kuin opinnot ja opinnäytetöiden valmistelu?

Vastauksia on nyt muutamilta eri vuosikymmeniltä, mutta on tarkoitus kohdentaa kyselyä vielä uudemmillekin opiskelijasukupolville.

Kyselyyn voi vastata edelleen verkossa.

Museon verkkonäyttelyt toimivat taas

Museon verkkosivu-uudistus toi mukanaan nipun uudistuksia, joiden vuoksi mm. museon verkkonäyttelyt olivat hetken aikaan poissa käytössä. Nyt palvelimet on kuitenkin saatu vaihdettua ja verkkonäyttelyihin pääsee taas tutustumaan

Verkossa voi esiintyä vielä ohjauksia vanhoihin verkkonäyttelyosoitteisiin, mutta ne päivittyvät hiljalleen. 

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon verkkosivuja. 

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla.

Museon tapahtumakalenteri

Kevään tapahtumissa työpajoja ja luentoja

Keväällä 2019 tapahtumat linkittyvät vahvasti esillä oleviin näytteylyihin Huomisen huopaa ja Cerámica. Maksullisiin työpajoihin on jatkuva ilmoittautuminen, mutta maksuttomille luennoille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Luento Heini Riitahuhdan taiteellisesta työstä

To 14.2. klo 17.30–19.00 Heini Riitahuhta näyttää kuvia taideteoksistaan sekä suunnittelutöistä ja kertoo eri projektien taustoista - työskentelystään niin Arabialla kuin keramiikkarelifiensä parissa.

"Olen koko aikuisikäni tehnyt työkseni suunnittelutöitä ja taidekeramiikkaa. Silti vasta noin vuosi sitten ajattelin olevani oikea taiteilija", kertoo Heini Riitahuhta. 

Riitahuhdan kädenjälki on tullut tutuksi Arabian tuotteissa jo vuodesta 1998 alkaen ja museon Cerámica-näyttelyssä on esillä hänen keramiikkareliefejään. 

Luennolle on vapaa pääsy. 

Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää nicaragualaisesta keramiikasta

Luennolla antropologi Paula Blomster johdattaa meidät torstaina 28.3. klo 17.30–19.00 Cerámica -näyttelyn nicaragualaiskeramiikan merkitykseen ennen ja nyt. Tutustumme töiden ikonografiaan, siihen kuinka keraamikon taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle ja ennen pitkää töiden voittokulkuun yhdysvaltalaisin gallerioihin ja eurooppalaisiin taidemuseoihin.

Keraamikkojen elämän kautta tutustutaan Nicaraguan lähihistoriaan. San Juan de Orienten keraamikot ovat viimeisen 40 vuoden aikana kokeneet koulutusta, kauppasaartoa, liberaalista markkinataloutta, epävakaata demokratiaa ja yksinvaltaista hallintoa, kehitysyhteistyötä ja reilua kauppaa, uunit romahduttaneen maanjäristyksen, globaalin pankkikriisin, matkailun nousun ja romahduksen.

Luennolle on vapaa pääsy. 

Ilmoittaudu ennakkoon huovutustyöpajoihin

Huomisen huopaa -näyttelyn työpajoihin ilmoittautuminen on avoinna. 

Pe–la 8.–9.3. klo 11–15 luodaan kerroksellista huopaa leikaten Caroline Merrellin ohjauksessa. Työpajassa tehdään kokeilukappaleita malliksi triptyykkimäiseen seinävaatteeseen. Aluksi huovutetaan paksu huopa eri väriyhdistelmillä, villakerroksilla ja neulahuovalla. Sen jälkeen huovasta leikellään kerroksittain osioita niin, että halutut kerrokset saadaan paljaiksi ja näin luodaan elävä ja kolmiulotteinen pinta, joka on jokaisella erilainen. Lisäpintaa huovalle voidaan antaa lisäämällä kankaanpalasia ja kiharaisia kuituja tai tekemällä huopaan kraatereita tai taskuja. Huopaan voi yhdistellä myös pieniä metallinpalasia ja kiviä, joiden esiintuominen lisää huovan kolmiulotteisuutta.

Kurssimaksu 75 € sisältää ohjauksen ja materiaalit. Kurssin opetuskieli on englanti. 
Ennakkoilmoittautuminen 1.3. mennessä www.lyyti.in/kerroksellista_huopaa

La 13.4. klo 11–16  huovutetaan huivi Maria von Bonsdorffin työpajassa. Huivin materiaaleina silkki ja merinovilla.

Kurssimaksu 45 €, sisältää ohjauksen ja materiaalit.
Ennakkoilmoittautuminen 5.4. mennessä www.lyyti.in/huovuta_huivi

Tule mukaan käsityöaiheiseen lukupiiriin Suomen käsityön museoon.

Maaliskuun lukupiirin kirjana on Tommi Kinnusen Pintti (2018). Kirja kuvaa lasinpuhaltajien yhteisöä ja lasinpuhaltajien työtä sodanjälkeisessä Suomessa.

Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17-19 museon luentosalissa: 21.3., 25.4., 16.5.

Lukupiiriin on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Voit osallistua kaikki kertoihin tai lukea vain sen kirjan joka sinua kiinnostaa. Luettava kirja sovitaan yhdessä aina edellisellä kerralla. Museon Facebook-tapahtumasta löydät seuraavan luettavan kirjan. Tässä lukupiirissä kiinnitetään huomiota, miten käsityön tekemistä kuvataan ja mitä se merkitsee tekijälleen.

Lukupiirissä on mukana Suomen käsityön museon  museolehtori Raija Manninen.

Museokumppanien tapaaminen museossa

Suomen käsityön museon vapaaehtoisten Museokumppaneiden tapaaminen pidetään museolla keskiviikkona 20.3. klo 16.30 alkaen. 

Tapaamisen aikana kurkistetaan museon kulissien taakse; tutustutaan arkisto- ja säilytystiloihin. Museokumppanit kertovat erilaisista tehtävistään museolla.

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Huomisen huopaa 15.12.2018–5.5.2019

Huomisen huopaa -näyttely herättää keskustelua huovan paikasta modernissa maailmassa. Materiaalina villa on rentouttava työstettävä, joka tuo vastapainoa hektiseen elämään. Huomisen huopaa todentaa, miten osaltamme siirrämme huopaperinnettä tulevaisuuteen ja viemme suomalaista huopaosaamista maailmalle.

Suomen huopayhdistys Filtin 20 vuotisen taipaleen juhlanäyttely osoittaa villan ja huovan monimuotoisuutta teosten kirjon laajuudella. Huopaan voi liittää erilaisia kuituja, kankaita, lasia, muovia tai jotain muuta ja pintaa voi koristella esimerkiksi kirjonnalla. Huopa luo mahdollisuuksia myös hyvin veistoksellisille teoksille. Näyttelyn on juryttanyt kuvataidekriitikko Hannu Castrén.

Näyttely on esillä museon vaihtuvan näyttelyn tiloissa 5.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Cerámica 15.12.2018–12.5.2019

Cerámica -näyttelyssä vahva muotokieli yhdistää nicaragualaisen San Juan de Orienten kylän keramiikkaa ja kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan keramiikkareliefejä. 

Heini Riitahuhdan keramiikkainstallaatiot muodostuvat kuusikulmaisista keramiikkapaloista, joista jokainen on oma taiteellinen maailmansa. Heksagonit on maalattu lasitettu ja poltettu parhaimmillaan kuuteen kertaa. 

Nicaragualaisen nykykeramiikan juuret ovat syvällä historiassa, esikolumbisissa ajoissa. Työmenetelmät eivät ole suuresti muuttuneet vuosisatojen aikana pienessä San Juan de Orienten kylässä, jossa työvaiheissa ei säästellä. Töitä kiillotetaan käsin jokaisen välivaiheen aikana. Tuloksena on uniikit työt, joiden selkeä identiteetti yhdistää ne vain yhteen kylään maailmassa.

Näyttely on esillä Aulagalleriassa 12.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: Sanna Vatanen - Virkatut moottorisahat 10.3. saakka

Sulhaspoika, Vähäosainen, Jakkara-Jobu – tulisiko heti mieleen, että kyseessä on ihan oikeita moottorisahojen lempinimiä? Tai että moottorisaha voisi olla virkattu?

Taiteilija, muotoilija ja käsityökirjailija Sanna Vatanen sai alun perin idean virkata luonnollisen kokoisia moottorisahoja metsätilaa hoitavalta mieheltään, jonka kanssa hän tapasi käydä ihastelemassa Suomen Metsämuseo Luston vanhan moottorisahaseinän sahoja. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Sami Repo

Kuja: Uudenkarheat kansallispuvut 5.5.2019 saakka

Uuden karheat kansallispuvut -näyttely Kujalla esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja. Nämä kansallispuvut ovat joko aivan uutena koottuja pukumalleja tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli.

Esillä on mm. Saarijärven naisen tarkistettu puku, joka julkistettiin 6.10.2018.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: SKM/Hannu-Pekka Auraneva

Näytönpaikka: Pyykkipäivä 3.3. saakka

Näytönpaikkaan on laitettu alusvaatepyykki kuivumaan sydäntalven ajaksi. 

”Seisoskeltiin kumisaappaat jalassa, essut edessä ja huivi päässä höyryävässä pesutuvassa 1950-luvulla.”

Pyykkipäivä-näyttelyn ideointiin, toteutukseen, alusvaatteiden ja pyykkäystarvikkeiden hankintaan ovat osallistuneet museon vapaaehtoiset: Heli Hietaharju-MölsäMarita RiikonenPirkko RissanenPirkko Järvinen sekä Mervi Kalavainen

Lue lisää näyttelytiedotteesta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tulossa näyttelyihin

Siina Kovanen – Kasvimaalla -kuosinäyttely 5.3.–28.4.2019

Kasvimaalla-kuosinäyttely on osa kangasniemeläisen Siina Kovasen käsityöntekijän ammattitutkinnon näyttöä. Hän opiskelee Taito Keski-Suomi ry:n Taitokeskus Jyväskylän ammatillisessa käsityöntekijän ammattitutkinnon koulutuksessa.

Käsityöt ja kuvataiteet ovat olleet Kovaselle tapa saada iloa ja lohtua. Luova, taiteellinen työskentely on ollut myös keino läsnäoloon arjen keskellä. Hän toivoo voivansa näyttelyn kautta tuoda iloa ja lohduttaa ihmisiä, saada heitä kokemaan harmoniaa ja rauhaa kuosien teemojen, kuvitusten ja asetelmien kautta.

Kuosisuunnitelmien aiheeksi muodostui luonto, ja erityisesti kasvimaan aarteet. Kuosit ovat läsnä arjen tekstiileissä, joita on näyttelyssä esillä. Lisäksi niitä nähdään isompina pintoina. 

Kuva: Siina Kovanen

Museon näyttelyitä muualla maailmalla

Jokapäiväinen paperimme Kainuun museossa 16.1.-17.3.2019

Suomen käsityön museon tuottama Jokapäiväinen paperimme -näyttely vie mielenkiintoiselle löytöretkelle arkisen, mutta välttämättömän paperin maailmaan. Näyttelyssä paperia tarkastellaan historian, kulttuurihistorian, käsityön, taiteen ja paperin tekemisen näkökulmista.

Paperi kuuluu ihmiskunnan välttämättömyyksiin samalla tavalla kuin pyörä ja sähkö.  Ellei paperia olisi keksitty, nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa lainsäädäntöineen, lääketieteineen ja taiteineen tuskin olisi olemassa. Koska kulttuuri ei periydy, jokaisen sukupolven on omaksuttava se itse. Paperin myötä ihmiskunta sai muistivälineen, joka mahdollisti tiedon siirron sukupolvelta toiselle ajasta ja paikasta riippumatta.

Kainuulla on merkittävä osa Suomen paperiteollisuuden historiassa. Vuosina 1919 - 2008 Kajaanissa toimi paperitehdas, jonka historiasta Kainuun museo on koonnut näyttelyyn oman osion.

Jokapäiväinen paperimme -näyttelyn voi kokea monin eri aistein. Esillä on kosketeltavia materiaalinäytteitä, mm. papyrusta, lumppupaperia sekä paperinvalmistuksen työvälineitä ja raaka-aineita. Videolta voi seurata uusiopaperin valmistamisen vaihe vaiheelta ja sen erilaisia käyttömahdollisuuksia. Näyttelyssä on esillä myös maailman ensimmäinen postimerkki, kuvia historiallisista paperilöydöistä, pula-ajan paperikassi sekä nykyajan paperitaidetta.

Kainuun Museo, Asemakatu 4, Kajaani

www.kajaani.fi/fi/palveluopas/kulttuuri/kainuun-museo

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD