View in browser
Suomen Squashliiton Uutiskirje 5/2018

Syksy on koittanut, pimeys laskeutunut ja squashkausi on jo täydessä vauhdissa. Tässä uutiskirjeessä ei juurikaan paneuduta muistelemiseen, vaan pikemminkin ennakoidaan tulevaa. Ei muuta kuin glögimuki kouraan ja antoisia lukuhetkiä!

Kansallinen Liikuntafoorumi

Toiminnanjohtaja Mika Monto kertoo kuulumiset Seinäjoella järjestetystä Kansallisesta Liikuntafoorumista.

Säpinää Kentille

MyyrSquash Vantaalla on aktivoinut toimintaansa ja onnistunut uusien jäsenten rekrytoinnissa.

Käänteiskulma

Jari Methér pohtii lajin tilannetta sen juhlavuotena.

Got Balls?

... or what's In Your Bag?

Pääkirjoitus

Mitä kuuluu squashille?

Squashliiton toimistossa lokakuu on ollut paluu ns. normaalitehtävien pariin syyskuun infernon jälkeen. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi jääty lepäämään laakereille, mutta pieni hengähdystauko edes viikonloppuisin on tehnyt hyvää ja muutamat rästiin jääneet asiat on saatu eteenpäin.

Loka-marraskuu on toki aikaa, jolloin seuraavan vuoden suunnittelu on tiukimmillaan. Budjetti ja toimintasuunnitelma pitää saada valmiiksi, valtionavustusta pitää hakea ja alkuvuoden tapahtumat suunnitella. Tällä kertaa myös joulukuu on etenkin Squashliiton toimistolle kiireinen, kun naiset pelaavat Remeo Ladies Openin Talihallissa 17.-21.12. ja Squash-Gaala juhlitaan 8.12., kuun muita tapahtumia unohtamatta.

Kun uutta vuotta suunnittelee, niin tulee jälleen se sama ajatus kuin aikaisemmin. Halu olisi tehdä enemmän kuin ehtii. Priorisointia joutuu tekemään päivittäin, ettei joko tapa itseään työllä tai tee kaikkia asioita vähän-sinne-päin. Palaan ensi vuoden tärkeimpiin asioihin vuoden viimeisessä newsletterissä, mutta voin jo tässä vaiheessa heittää varovaisen lupauksen, että vuoden alkuun on ihan positiivisia juttuja luvassa!

Toiminnanjohtajan työhön kuuluu myös lajiliiton edustaminen sekä kansallisissa että kansainvälisissä tapahtumissa. Tänä vuonna teimme päätöksen jättää menemättä Kairoon WSF:n vuosikokoukseen, joten pääsin osallistumaan Seinäjoella järjestettävään kansalliseen liikuntafoorumiin, joka kokoaa maamme urheilupäättäjät vuosittain yhteen paikkaan. Tämä kaksipäiväinen foorumi oli tällä kertaa äärimmäisen hyvä! Siitä löytyy vielä oma artikkelinsa tästä newsletteristä, kannattaa lukea.

Mika Monto

Toiminnanjohtaja

Käänteiskulma

ONNEKSI OLKOON SUOMALAINEN SQUASH!


Lämpimät onnittelut 50 vuotta täyttävälle suomalaiselle squashille. Se on suomalaisten harrastamana urheilulajina vielä nuori, mutta kuitenkin iässä, jossa voimme sanoa sen löytäneen paikkansa suomalaisessa urheilun kentässä.

Olemmeko me laji-ihmiset tyytyväisiä lajimme nykyiseen asemaan Suomessa? Uskon, että useimmat ajattelevat, että olemme ja emme, riippuu asiasta. Näin juhlavuonnakin näitä asioita kannattaa hetki pohtia.

Squash on globaali laji, sitä pelataan kaikissa maanosissa ja sillä on kymmeniä miljoonia pelaajia. Se ei kuitenkaan edelleenkään ole olympialaji, joka on lajimme tunnettuuden ja arvostuksen parantamisen suurin yksittäinen este, päinvastoin kuin tenniksessä, sulkapallossa ja pöytätenniksessä. Tämä on vallitseva tilanne myös Suomessa.

Pystymme tuottamaan huippuja

Huippusquashin osalta maamme on pystynyt tasaisesti tuottamaan kansainvälisen tason huippupelaajia. Yhden kerrallaan, mutta kuitenkin – aivan kuten tennis, sulkapallo ja pöytätennis, vaikka ainakin tenniksessä ja sulkapallossa harrastajamäärät ovat selkeästi squashia suuremmat. Tässä katsannossa olemme pärjänneet hienosti, suorastaan upeasti.

Lajimme harrastajien määrä oli suurimmillaan 1990-luvun alussa, jolloin meitä pelaajia oli pitkälti yli 100.000 ja squashhalleja oli ympäri Suomea. Elettiin todellista korkeasuhdannetta, jonka kruunasi miesten joukkuekisan MM-pronssi vuoden 1991 kotikisoissa.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja maailma on muuttunut. Tänään meitä harrastajia on runsaat 20.000 ja menemättä syihin, jotka harrastajien laskuun ovat johtaneet, olennainen kysymys on: kuinka tästä mennään eteenpäin? Voi kuitenkin sanoa, että ympäristö muuttui nopeammin kuin mitä siihen osattiin reagoida. Ennakointia ei ollut lainkaan.

Vanha viisaus sanoo, että on ymmärrettävä mennyttä, jotta osaa nähdä tulevaan. Suomen Squashliiton toimisto ja hallitus on laatinut strategian lajin edelleen kehittämiseksi maassamme ja se tekee toimenpiteitä tavoitteidensa saavuttamiseksi. Kuinka hyvin tulevaisuuteen he näkevät ja kuinka onnistuneita ratkaisuja he tekevät, sen me näemme myöhemmin, mutta olen vakuuttunut, että he tekevät parhaansa.

Kulttuurin ratkaiseva vaikutus

Olen sanonut tämän eri yhteyksissä aiemminkin, mutta asia on niin keskeinen, että sanon sen uudelleen.

Kun lajiliitto, urheiluseura tai itse asiassa mikä organisaatio tahansa kehittää toimintaansa, tuttuja, ja aivan oikeita, sanoja ovat visio, missio, arvot, strategia, jalkauttaminen, budjetointi, seuranta jne. Mutta organisaation kulttuuri jää liian usein liian vähälle huomiolle.

Organisaation kulttuurilla on toimintaa voimakkaasti ohjaava vaikutus, jopa niin voimakas, että se voi kampittaa strategian. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka asetettujen tavoitteiden 

saavuttamiseksi laaditut strategiat ovat aivan oikeat, organisaation kulttuuri ei tue näiden strategioiden toteutumista ja näin saattaa kaataa hyvätkin pyrkimykset. Juuri tästä syystä toimintakulttuurin oikeansuuntaiseen kehittämiseen tulee kiinnittää paljon huomiota.

Kulttuuri ei muutu puhumalla, kulttuuri muuttuu tekemällä asioita niin, että teot tukevat organisaation oikeansuuntaista kehittymistä. Ja jos organisaation johto luo uudet strategiat, se ei voi luoda uutta kulttuuria vain sanomalla: 

”Huomisesta alkaen meillä on sitten uusi kulttuuri.” Se vain ei mene niin.

Omilla ehdoilla eteenpäin

Squashista ei kenties koskaan tule isoa lajia Suomessa, mutta sen ei myöskään tarvitse olla itsetarkoituksellinen tavoite tai päämäärä. Jokainen urheilulaji kaipaa kuitenkin tuekseen huipputason menestystä ja riittävää näkyvyyttä. Näin voimme onnistua kasvattamaan sen kriittisen pelaajamassan, josta nousevat uudet kansainväliset huippupelaajat ja esikuvat tuleville nuorille ja miksei vanhemmillekin pelaajille ja harrastajille. Tehkäämme se Suomessa omilla vahvuuksillamme ja ahkeruudellamme. Me osaamme ja me pystymme siihen.

Onneksi olkoon 50-vuotias suomalainen squash!

Jari Mether

Squashliiton strategiaa jalkautetaan
Squashliiton uudet kehittämisryhmät

Miten saada oma ääni kuuluviin suomalaisessa squashyhteisössä? Onko sinulla ajatuksia lajimme edelleen kehittämiseksi, mutta et oikein tiedä, kenelle ja miten niistä tulisi kertoa?

Kuulostaako tämä tutulta? Onko Squashliiton hallituspaikka liian aikaanvievä foorumi lähteä vaikuttamaan lajimme parhaaksi? Kaipaatko jotain kevyempää tapaa osallistua?

Pidimme kesähelteillä aivoriihen, jossa lähdimme miettimään organisaatiomallia, jossa suurempi määrä ihmisiä pystyisi osallistumaan lajimme kehitystyöhön. Päätimme perustaa kehittämisryhmiä meille kaikille tärkeiden teemojen ympärille, eli jäsenhankintaan, viestintään, valmennukseen, lajitapahtumiin, varainhankintaan, Masters-toimintaan ja Squash57:aan. Nämä ryhmät löytyvät myös Squashliiton verkkosivuilta 14.08.2018 pidetyn hallituksen kokouksen pöytäkirjasta.

Ryhmien muodostaminen on ollut syksyllä käynnissä, mutta uskon, että mukaan mahtuu vielä. Sinun kannattaakin käydä katsomassa tuo pöytäkirja ja ottaa yhteyttä joko minuun tai Mika Montoon ja kertoa, millaisia asioita sinä haluaisit lähteä kehittämään.

Me Squashliiton hallituksessa toivomme, että mahdollisimman moni suomalaisen squashin piirissä toimiva ihminen toisi ajatuksiaan esille. Haluamme, että uudet ideat eivät jää pelkästään hallien käytäville ja pukuhuoneisiin, vaan että ne jalkautuvat hallitukselle päätöksentekoa varten. Sitä mukaa, kun kehittämisryhmät saavat parannusehdotuksiaan valmiiksi, liiton hallitus käy niitä kokouksissaan läpi.

Tästä uudesta toimintamallistamme kannattaa ottaa koppi. Tervetuloa mukaan!

Squashliiton hallituksen psta

Raimo Yliranta

Kansallinen Liikuntafoorumi

Kansallinen liikuntafoorumi tarjosi osallistujilleen tänä vuonna priimaa. Pohojammaalainen uho sai tällä kertaa roimasti katetta taakseen. Ohjelma oli rakennettu huolella ja se oli laadukas. Myös järjestelyt toimivat erinomaisesti.

Paripäiväisen seminaarin helmiksi nousivat suomalaiset juuret omaavan Marco Steinbergin esitys muotoilun keinoista liikunnan edistämisessä, Mikko Mäntylän pienryhmäkeskustelu aikuisvalmennuksen järjestämisestä, Sami Kolamon ja Panu Pokkisen tasa-arvotyöpaja sekä kruununa islantilaisen Vidar Halldorssonin esitys Islannin ihmeestä – siitä, miten maassa, jossa on vähemmän ihmisiä kuin Helsingissä, on pystytty viimeisen kymmenen vuoden aikana tuottamaan huippusuorituksia useassa eri joukkuelajissa.

Muotoilu apuna liikunnan edistämisessä

Marco Steinbergin esitys oli luonteeltaan herättävä ja pinttyneitä ajatusmalleja rikkova. Hän antoi useita esimerkkejä näistä ajatusmalleista ja kuinka uuden maailman ajatukset kohtaavat vanhan maailman rakenteet. Sitten ihmetellään ja mietitään, miksi mitään ei tapahdu. Steinbergin mielestä poljemme Suomessa monissa asioissa paikallaan. Hän myös korosti kokeilemisen tärkeyttä, mutta vain olemassa olevin reunaehdoin. Jos vain kokeillaan, mutta ei mietitä tarkoitusta tai suuntaa, niin punaista lankaa ei välttämättä löydy.

Steinberg painotti myös, että kun kokeillaan, niin kannattaa miettiä, mitä tapahtuu, jos kokeilu sattuukin onnistumaan! Eli kun jotain positiivista tapahtuu, niin mitkä ovat ne 2-3 asiaa, jotka tästä onnistumisesta automaattisesti seuraa ja miten meidän pitäisi reagoida niihin? Selkeitä vastauksia Steinberg ei ymmärrettävistä syistä tarjonnut, koska muotoilu pitää aina sijoittaa kontekstiin.

Valmentajan merkitys harrastustoiminnassa

Mikko Mäntylä kertoi case-esimerkin harrastuskoripallon järjestämisestä seurassa. Esityksestä pystyi vetämään suoria yhtäläisyyksiä esimerkiksi squashseuran harjoitusten järjestämiseen tavalla, joka on kestävä ja jolla saa myös tuloksia ja pysyvyyttä.

Mäntylä korosti myyntiä ja markkinointia sekä laadukasta valmennusta. ”Huono ja halpa valmentaja on seuralle kaikkein kallein”, kuului yksi Mäntylän mieleen jäävimmistä teeseistä. Jos valmentaja ei syystä tai toisesta hoida hommaansa kunnolla, osallistujat äänestävät jaloillaan, lopettavat harrastuksen, eivätkä tule enää ikinä takaisin. Sitä vastoin hyvä ja innostava valmentaja voi sytyttää ihmiseen elinikäisen kipinän juuri tiettyä lajia kohtaan. ”Hyvä valmentaja on seuralle tärkeämpi kuin yksikään pelaaja”, tiivisti Mäntylä lopuksi.

Islannin Ihme

Toisen päivän aamuna kuultiin Islannin Yliopiston Professoria Vidar Halldorssonia, joka avasi tutkimuksiaan syistä, joiden takia Islanti on menestynyt etenkin kokoonsa nähden käsittämättömän hyvin viimeisen kymmenen vuoden aikana mm. joukkuepalloiluissa. Samalla Halldorsson veti korrelaatioita nuorten elämäntapojen ja yleisen kansanterveyden muuttumiseen viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta.

Islannissa on 340 000 asukasta, siis selvästi vähemmän kuin Helsingissä. Maassa lähdettiin muuttamaan nuorten harrastuskulttuuria suuntaan, jossa harrastamisesta seuroissa tehtiin tavoiteltava hyve. Huomattiin, että seuraharrastamisessa syntyvä sosiaalinen kontrolli toimi hyvin esimerkiksi nuorten alkoholin, tupakan ja huumausaineiden käytön vähentäjänä. Halldorsson korosti nimenomaan harrastamista seuroissa. Jos nuoret liikkuivat epäformaalisti, eli kävivät pelaamassa kaveriporukoissa, sillä ei juurikaan ollut vaikutusta elintapoihin. Tällä hetkellä 80% islantilaisista lapsista harrastaa urheilua seurassa, moni useampaa kuin yhtä lajia.

Seuraharrastamisen suosio selittyy Halldorssonin mielestä muutamalla asialla. 1) Valmentajat ovat lajista riippumatta koulutettuja ja he saavat työstään asianmukaista palkkaa. 2) Kaikki harjoittelevat yhdessä. Luonnollisesti ryhmät jaetaan tason mukaisesti, mutta esim. eliittiryhmiä ei muodosteta tai anneta kellekään erityisoikeuksia. Näin valmennus on laadukasta ja yhteisöllisyys kasvaa.

Kaikki edellä mainittu liittyy osaltaan Islannin tämänhetkiseen menestysboomiin. Merkillepantavaa lilliputtimaan menestyksessä on myös se, että heillä on hyvin vähän rahaa käytettäväksi huippu-urheiluun. Heillä ei ole huippulaboratorioita tai ylettömiä määriä urheilijoiden tukipalveluita. Heidän suorituspaikkansa ovat kuitenkin hyvässä kunnossa – mutta ”ei liian hyvässä”, kuten Halldorsson korosti. Islanti on onnistunut luomaan omannäköisensä kulttuurin, joka on viime vuosina maksimoinut kansan menestyksen esim. jalkapallossa, käsipallossa, koripallossa ja joukkuevoimistelussa.

Puhutaan ”islantilaisesta hulluudesta”. Yksilöt eivät ole taidoiltaan lähellekään maailman parhaita, mutta heidän luonne on oikeanlainen, ja sitä on pyritty tietoisesti kehittämään. He ovat siis ymmärtäneet vahvuutensa, kehittäneet sitä ja luoneet siitä supervahvuuden. Vahvuuden ymmärtäminen on lähtenyt siitä, että pelaajat ovat keskenään kavereita. Kaikki pelaavat yhden – ja yksi pelaa kaikkien puolesta. Halldorsson toki myönsi, että Islanti on viime aikoina muuttunut monissa asioissa ammattimaisemmaksi, mutta jälleen, ”ei liian ammattimaiseksi”.

Esitys oli silmiä avaava ja jollain tavalla tarvittava todiste ainakin itselleni siitä, kuinka tärkeä kulttuuri ja sen nikkarointi on. Kulttuuri vaikuttaa epäsuorasti ja huomaamatta kaikkeen tekemiseen ja sitä kautta välillisesti menestykseen. Kulttuurin muuttaminen on samaan aikaan vaikeinta ja tärkeintä, kun missä tahansa pyritään menestykselliseen toimintaan. Se tekee asioista toisaalta myös mielenkiintoisia. Jos kaikki asiat olisivat selkeitä, ja yksinkertaisilla malleilla muutettavissa, tulisi usean ihmisen työstä tylsää ja monotonista.

Mika Monto

Case: MyyrSquashLisää jäseniä ja seura-aktiivisuutta – asteittain eteenpäin

Squashia on viimeisten vuosien aikana saatu taas kiitettävään nousuun, ja osa tästä kiitoksesta kuuluu ehdottomasti aktiiviselle seuratoiminnalle. Suomessa vapaaehtoisten työ kantaa hedelmää päivästä toiseen, ja tässä ajattelin hieman avata millaisia toimenpiteitä Vantaan MyyrSquashsissa on tehty kasvun takaamiseksi.

Tyytyväisistä jäsenistä uusiin mahdollisuuksiin

Meillä Myyrmäessä kaikki lähtee jäsentyytyväisyydestä. Allekirjoittanut on järjestänyt viimeisen muutaman vuoden aikana seuran jäsenille tapahtumia, peli-iltoja, pikkujouluja sekä turnauksia. Nämä kaikki tapahtumat on tehty jäsenien ehdoilla, ja tarkoitus on aina ollut luoda yhtenäisyyttä sekä ryhmähenkeä. 

Ryhmäytyminen on uusille jäsenille tärkeää. Vanhoja kuppikuntia tulee rikkoa ja sekoittaa uusilla jäsenillä, jotta saataisiin ehdottoman hyvää “me”- henkeä aikaiseksi. Seuran tapahtumiin on aina avoimet ovet kaikille jäsenille, ja itse varmistan aina henkilökohtaisesti, että kaikki saavat uusimmat tiedot asiasta. Tälläkin hetkellä Myyrmäen kössikäytävälle on näyttävä juliste, jossa tiedotetaan seuran pikkujouluista (missä on perinteisesti ollut todella kova meno!)

Kun kaikki viihtyvät hallilla, se johtaa melkein itsekseen uusien jäsenien saapumiseen. Monet uusista jäsenistä ovat vanhojen seuralaisten tuttavia. Tyytyväiset jäsenet = uusille jäsenille helpompi lähestyä seuraa!

Aktiivipöhinää ja koulutuksia

Toinen kanava jäsenhankinnassa on MyyrSquashissa ollut junnutreenien laajentaminen myös koululuokille. Voin melkein taata, että paikallisen koulun liikunnanopettajat ovat otettuja kun heitä kysyy tuomaan luokallisen junnuja hallille ilmaiseksi. Pitää vain ottaa itseään niskasta kiinni ja kysyä. Myös oman alueen koulutusvastaava (kunta) voi jakaa tällaista viestiä paikallisille kouluille. Halliyhteistyökuvioissa nämä koululiikunnat ovat myös usein toimineet, sillä suurin osa halleista antaa päivisin vuoroja kouluille ilmaiseksi tai ainakin merkittävillä alennuksilla. 

MyyrSquashin junnukoulutukset ovat sisältäneet yhdelle luokalle pidettävän 60 minuutin koulutushetken, sekä kaikille uusille squashin aloittaville nuorille tarjouksen, joka sisältää 10€ hinnalla kolme kertaa valmennusta sekä seuraan liittymisen. Nämä kokeiluhetket on integroitu valmentajien omien treenien kylkeen tai muiden junnutreenien yhteyteen. Itse olen aina ajatellut, että nykyiset junnut ovat tulevaisuuden pelikaverit. Tämä ajatus kumpuaa siitä, että omat nykyiset pelikaverit ovat omia valmentajiani kymmenen vuoden takaa. 

Asteittain eteenpäin

Edellä mainittuja hässäköitä on alettu tekemään säännöllisesti vasta viime aikoina. Kouluryhmien valmentamiset lähtivät käyntiin hiljalleen, ja seuralle pidettiin aluksi tapahtumia kerran vuodessa. Nykyään molemmat funktiot ovat säännöllisiä, ja niitä suunnitellaan etukäteen. Ihan vuosittaisen (tai kouluvuoden mukaan menevän) kalenterin tai listan tekeminen kannattaa: siitä saa selvän kuvan siitä, miten paljon panostusta kaikkiin juttuihin tarvitaan. 

Seuraavat askeleet meillä taitavat liittyä junnujen treenien lisäämiseen, kun saadaan valmennukseen lisää porukkaa, sekä kehitteillä olevia vuoroin-vieraissa ottelukonsepteja. Kysytään naapuriseuroilta, haluavatko ottaa meitä vastaan: kaksi ottelupäivää - yhden meillä ja yhden heillä. Tämän voi toteuttaa juuri omalle seuralle sopivalla pelaajamäärällä, ja yleensä muut seurat arvostavat uusien pelaajien lämminhenkisiä kohtaamisia.  Ja Salmisaaren Sisuille terveiset, ensi kerralla MyyrSquash ei anna armoa!

MyyrSquashin seuraavat isot hässäkkäpässäkät ovat vielä tason 4 valtionsalaisuuksia, mutta heti kun tiedämme niistä tarpeeksi julkistusta varten, niin tulemme tiedottamaan Suomen kansaa Facebookin välityksellä. Jos sen verran viitsii kiusoitella, että teknologiaa Saksanmaalta ja mehukkaita turnauksia saattaa olla luvassa! MyyrSquashin löytää Facebookista – www.facebook.com/myyrsquash

Luukas Raatikainen


MUISTUTUS
SQUASH-GAALA 2018

Squash-Gaala 2018 lähestyy ja liput ovat nyt myynnissä.

Alla olevasta napista pääset hankkimaan lippuja.

Liput Squash-Gaalaan täältä
Days
Hours
Minutes
Seconds
Muita tulevia tapahtumia
Club Locker

Squashissa tapahtuu vielä loppuvuoden aikana ympäri maata. Muista pysyä kartalla toiminnasta Club Lockerin avulla. Pääset kirjautumaan sinne oikealla olevasta napista.

Juniori GP 2

Talihallissa 1.-2.12.2018

Seniori GP 2

Talihallissa 1.-2.12.2018

Sekajoukkueiden SM-kilpailu

Talihallissa 8.12.2018

Kuopion Squashohjaaja-koulutus

Kuopiossa 16.12.2018

facebook instagram website
Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10

00380 Helsinki

Finland

You received this email because you signed up on our website or made a purchase from us.

Unsubscribe
MailerLite