Blog Američki San

www.americkisan.com

Prolećni pozdrav, dragi/draga :)

Iako je proleće stiglo, ovde kod mene u Teksasu je i dalje vreme promenljivo, a tako će verovatno biti sve dok ne dođe leto, koje kada jednom dođe, jako teško ode :)

Kako me čitate iz celog sveta, nisam sigurna kako je kod vas, jedino za Srbiju imam proverene informacije, da je proleće stvarno stiglo ;)

Kod mene proleće uvek donosi sa sobom neku vrstu prolećnog čišćenja i rašćišćavanja. Kako je 23. marta bilo 3 godine od našeg dolaska u Ameriku, volim da vidim šta se sve to izdešavalo.

Mogu ti reći da je bilo baš svega. Bilo je dobro i loše, imali smo uspone i padove, imali smo stotine razmišljanja i preispitivanja, suočavanja, upoznavanja...

Svi teški momenti su me naveli da nađem način da nekome sutra olakšam, kako ne bi morao da se nosi sa svime onim čime smo se mi nosili. 

Tako je nastao ovaj Blog i hvala što mi pomažeš da kroz njega ostvarim svoju misiju :)

Ne želim pogrešno da me razumeš, jer ukoliko ovo čitaš iz topline svoje domovine, teže ćeš shvatiti ako se ne identifikuješ. Koliko god da želiš nešto i imaš vetar u leđa, do uspeha u ostvarenju cilja najvažnije je da budeš spreman na sve, informisan koliko god je moguće i jake volje. Kako bi mogao da uživaš u svom odabiru emigracije.

Ali kada dolaziš u tuđu zemlju, bilo koju koja nije tvoja domovina, ne samo što ne znaš nikoga i ništa, nego je sve potpuno drugačije.

Objasniću kroz primer školstva. Jesi li ikada razmišljao o tome kako je školstvo u tvom rodnom gradu? Jesi li ikada istraživao o tome sa koliko godina se upisuje u školu? Kako se bira škola i šta je važno da znaš? Da li je škola nagrađivana, bezbedna, koji je procenat dece na besplatnom ručku, koliko ima učenika?

Biću slobodna da pretpostavim da nisi. Jednostavno znaš da se u školu kreće sa 7 godina, da će dete ići u školu kojoj pripada, i da će srednju da bira prema interesovanjima, ocenama i prijemnom ispitu.

Ovde je na primer totalno drugačije ;) U školu se kreće sa 5 godina, ogromna je razlika između škola i školskih distrikta, u osnovnu školu ide od nekih 800 do 2000 dece i postoje bezbednije i manje bezbedne škole.

Sve te stavke su nešto čime se trenutno bavim jer će moja ćerka sada da ide na upis, tako da će uskoro biti tekst i o tome :)

Prošli mesec pisala sam o tome Šta Amerika jeste i šta Amerika nije, i želela sam da budeš svestan da i ova plodna zemlja ima svoje mane. Ipak, verujem da nijedna zemlja u ovom momentu ne može više da pruči mojoj porodici i našem razvoju. Zato više gledamo u vrline nego u mane. Nakon tri godine života ovde, stvarno sam mnogo naučila iako sam istakla samo 10 lekcija koje sam naučila od Amerikanaca.

U poslednje vreme tragam za ekspretima sa naših prostora koji bi bili voljni da mi bolje objasne bilo koju oblast u Americi. Od kupovine auta, kuće, kredita i kredit skora, do zdravstvenog i bilo kojeg drugog osiguranja. Ukoliko ti poznaješ nekoga stručnog a živi i radi u Americi, voljan je da sa mnom podeli znanje, bila bi to velika stvar. Nemoj se libiti da me uputiš na stručnjaka. U moru informacija koje su oko nas, najviše bih volela da naiđem na prečice i sa tobom ih podelim. 

Tekst o Emigraciji pisale smo prošlog meseca moja draga Milica i ja, pa ukoliko ti je promakao, ovde imaš moje iskustvo.

Milica Fazekaš je inače prava carica, koja vodi Blog o Emigraciji i pored njenog fenomanalnog Priručnika o emigraciji, za koji bih volela da je postojao kad je meni trebao, ona sada drži i radionice. U Beogradu je prošle nedelje bila prva takva radionica i ima odličan efekat za ljude koji žele da emigriraju. Ili misle da žele :) Sutra se održava prva u Novom Sadu i verujem da će da bude još bolja. 

U narednom periodu imam mnogo tesktova da podelim sa tobom, ali ako ima nešto što je tebi bitno, slobodno mi piši u odgovoru na ovaj email. Biću više nego srećna da čitam :)

Neke od tema o kojima ću pisati:

1. Ultimativni vodič kroz šoping

2. Polaganje vozačkog ispita

3. Upis u školu

4. Šta mi sve nedostaje :)

Ukoliko poznaješ nekoga ko ide ovih dana u Američku ambasadu, nemoj da zaboraviš da sa njim podeliš tekst Koraci do američke vize, koji ću i ja ponovo da čitam na leto :)

Budi slobodan da ceo Newslleter podeliš sa nekim ko se još uvek nije pretplatio na moju listu, a veruješ da će mu koristiti!

Želim ti prijatan dan, a vala i vikend! 

Čujemo se sledećeg meseca :)

Nevena

Facebook Instagram

Najčitanije sa Bloga:

Šta Amerika jeste i šta Amerika nije?

U tekstu Šta bih sve volela da sam znala pre nego što sam došla, kojim sam započela blog, pisala sam o tome koliko je svima Amerika bliska. Ali isto tako i koliko je ta bliskost prividna.

Potvrdu tome baš dobijam opet, slušajući sa čime se suočava porodica koja je pre tri meseca sa naših prostora došla ovde. Sve me je to inspirisalo da sakupljena znanja i iskustva stavim u ovaj tekst.

Nastavi sa čitanjem...

Zelena avantura tročlane porodice

Na lutriji su izvučeni za Zelenu kartu i odlučili su da se upuste u tu zelenu avanturu. Danas dele svoje iskustvo, šta su prošli i koja su im razmišljanja bila, kako bi tebi bilo lakše, ako dolaziš na isti način.

Svaka životna priča, pa i priča dolaska u Ameriku je drugačija jedna od druge. Ali postoje stvari koje većinu zadesi i situacije koje su slične. Mišljenja sam da ako znaš kako je nekome bilo, možeš lakše da se pripremiš za ono što tebe čeka, koliko god tvoje bilo drugačije.

Iako sami nisu želeli da slušaju tuđe priče, postoje stvari koje svako ko dolazi prolazi i trebalo bi da zna.

Nastavi sa čitanjem...

Kako izgleda godina u Americi?

Kalendarska godina u Americi izgleda poprilično ispunjeno i agresivno, više na steroide nego na mišiće. Dakle, ovde je marketing svuda. Pravi pravcati kapitalizam i njegov koncept trošenja novca. Zaradi, potroši. Radi da bi mogao da potrošiš. I to sve pre nego što budeš svestan šta te je snašlo.

E sad, znam da to nije samo ovde nego svuda u svetu. Ili svuda u „razvijenom“ svetu. Ali nisam baš sigurna da je igde jači i agresivniji marketing. Još uvek nisam obišla ceo svet, niti pola, ali mi nešto govori da sam u pravu.

Nastavi sa čitanjem...

Blog Američki San

United States

SHARE FORWARD
MailerLite