UUTISKIRJE - HUHTIKUU 2019

Näyttelynvaihtojen kevät

 • Päättyviä ja avautuvia näyttelyitä
 • Poikkeuksia aukioloissa ja vapaa pääsy -päiviä
 • Jaa kokemuksesi Jyväskylän kulttuurilaitoksista
 • Kurkista esineiden tarinoihin museon blogissa
 • Kansallispukukeskus kerää muistoja Tuula Tanttula-Murron urasta
 • Kevään tapahtumissa luetaan käsityöaiheista kirjallisuutta, pajaillaan nahkan parissa ja kuunnellaan kuoromusiikkia
 • Näyttelyissä juuri nyt: Huomisen huopaa, Cerámica, Waste not – PIHKA Collection, Uudenkarheat kansallispuvut, Siina Kovanen - Kasvimaalla. 
 • Näyttelyihin tulossa: KÄSILLÄ, Keramiikan toinen luonto, Himoitut helmet – Kansallispukukeräilijä kokoelmasta ja Päivi Mikola – Jakkara Forever

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Museon toukokuu täynnä näyttelyn vaihtoja

Museon toukokuu on pullollaan päättyviä ja avautuvia näyttelyitä. Huomisen huopaa -näyttelyä ja Kujan Uudenkarheat kansallispuvut -näyttelyä ehtii ihailemaan vielä pari viikkoa, sillä ne päättyvät su 5.5. Céramica jatkuu aulagalleriassa 12.5. saakka, vaikka yläkerrassa jo rakennetaankin uusia näyttelyitä. Myös Pihkan Waste not -näyttely on avoinna Ikkunagalleriassa 19.5. saakka.

Yläkaupungin Yö -viikolla 15.5. museon aulaan nousee Laura Malmivaaran valokuvanäyttely Kuivuudesta kasvaa toivo ja 17.5. juhlitaan Keramiikan toinen luonto -näyttelyn avajaisia. Kujan uusin näyttely Himoitut helmet – Kansallispukukeräilijän kokoelmasta avautuu yleisölle 10.5. 

Vielä toukokuun loppupuolellakin avautuu kaksi uutta näyttelyä. Aulagallerian näyttely Päivi Mikola – Jakkara Forever avataan pe 24.5. ja Ikkunagallerian myyntinäyttely Luontoa Suomesta avautuu yleisölle samana päivänä. 

Poikkeuksia aukioloissa ja vapaa pääsy -päiviä

Huhti-toukokuuhun osuu tänä vuonna useampikin pyhäpäivä, jotka tuovat muutoksia aukioloihin, mutta myös vapaa pääsy -päiviä näyttelyihin. 

Kiirastorstai 18.4. on myös Keski-Suomen päivä, jolloin museoon on vapaa pääsy. Samana päivänä on hyvä käydä tutustumassa myös Jyväskylän taidemuseon näyttelyyn, sillä myös sinne on maksuton sisäänpääsy. 

Pääsiäinen aiheuttaa muutoksia aukioloihin:

 • Kiirastorstai 18.4., klo 11–16
 • Pitkäperjantai 19.4., suljettu
 • Pääsiäislauantai 20.4., klo 11–16
 • Pääsiäispäivä 21.4., klo 11–18
 • 2. pääsiäispäivä 22.4., suljettu

Myös Vappu tuo muutoksia aukioloihin: 

 • Vapunaatto 30.4., klo 11–16
 • Vappupäivä 1.5., suljettu

Äitienpäivänä su 12.5. koko perhe voi tulla tutustumaan museon näyttelyihin maksutta. Museo on avoinna äitienpäivänä klo 11–16. Myös taidemuseoon on äitienpäivänä vapaa pääsy. 

Oletko jo tutustunut museon blogiin?

Museon blogi muutti osoitettaan verkkosivu-uudistuksen yhteydessä, mutta edelleen siellä julkaistaan tarinoita museon kokoelmista, näyttelyistä ja kulissien takaa. 

Vuonna 2019 museon blogissa kurkistellaan perusnäyttelyn esineisiin ja tarinoihin niiden takana. Esineiden kautta on hyvä kurkistaa menneiden aikojen suomalaiseen elämänmenoon ja ilahtua, jos jokin jo unholaan painunut tapa on herätetty uudelleen henkiin.

Jos et ole aiemmin tutustunut blogiin, niin klikkaa tästä itsesi esinetarinoiden maailmaan: www.craftmuseum.fi/blogit/suomen-kasityon-museon-blogi

Vielä ehdit jakamaan kokemuksesi Jyväskylän kulttuurilaitoksista

Kerro kokemuksesi Jyväskylän kaupungin taide- ja kulttuurilaitoksista. Vastanneiden kesken arvotaan taide- ja kulttuurilaitoksiin liittyvä palkinto.

Kyselytutkimuksella kartoitetaan Jyväskylän kaupungin taide- ja kulttuurilaitosten aluetaloudellisia vaikutuksia sekä merkitystä kaupunkiympäristön kehitykselle ja kaupunkilaisten hyvinvoinnille. Samalla kuullaan kaupunkilaisten kokemuksia ja toiveita taide- ja kulttuurilaitoksista.

Kyselytutkimuksen toteuttaa Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore osana Jyväskylän Sydän -hanketta, yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin, Jyväskylä Sinfonian, Jyväskylän taidemuseon, Suomen käsityön museon, Alvar Aalto -museon ja Jyväskylän kaupungin kirjastotoimen kanssa. Vastausaikaa on toukokuun loppuun saakka. 

https://my.surveypal.com/jyvaskylan-sydan

Kansallispukukeskus kerää muistoja Tuula Tanttula-Murron urasta

Kansallispuvun historia Suomessa on yli 130-vuotinen. Tuula Tanttula-Murto (aiemmin Tuula Murto) on ollut oleellinen osa sitä historiaa 50 vuotta! Se on juhlan ja muistiinmerkitsemisen arvoinen asia. Sen tähden ensi syksynä Kansallispuvun juhlapäivässä 5.10.2019 pidetään tarinallinen näytös Tuula Tanttula-Murron urasta. 

Suomen kansallispukukeskuksen, Tuulan ja Soja Murron ajatuksena on koota puvuista, tarinoista, ihmisistä ja kuvista tarinallinen pukunäytös, joka kertoo Tuulan urasta ja samalla kansallispuvun historiasta 50 vuoden ajalta. Haluamme tuoda esille kansallispukuharrastuksen ja -ammatin eri kerrostumia ja kehitystä ja kaikkea sitä, mitä sen ympärille sitoutuu.

Tarvitsemme siis apuasi! Tuulalla on ollut näppinsä mukana sadoissa puvuissa, jollei tuhansissa ja tämän moninaisuuden halumme näyttää. Onko sinulla hauskoja, mukavia, dramaattisia, surullisia tai onnellisia muistoja ja tarinoita Tuulasta?

Osallistu muistojen keruuseen verkossa: www.lyyti.in/tuula_tanttula-murto

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon verkkosivuja. 

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla.

Klikkaa itsesi museon tapahtumakalenteriin

PIHKAn pajaan pe 26.4. vielä pari paikkaa vapaana

PIHKAn pienlaukkukurssilla pääset kokeilemaan nahan työstämistä ja valmistamaan ekomuodin ja DIY:n hengessä käsilaukun ammattitaitoisessa ohjauksessa perjantaina 26.4. klo 16–20. Voit huoletta tulla mukaan, vaikka sinulla ei olisi aikaisempaa kokemusta nahkatöiden tekemisestä. Muistoksi kurssista saat itse valmistamasi kestävän tuotteen, josta on sinulle iloa ja hyötyä pitkäksi aikaa.

Voit valmistaa laukun kahdesta eri vaihtoehdosta. Laukun kaikki työvaiheet leikkuusta ompeluun tehdään käsin. Materiaalina käytetään kasviparkittua nahkaa, josta valittavina väreinä ovat nude, keskiruskea tai musta. 

Kurssimaksu 160 €, sisältää ohjauksen ja materiaalit.  Ilmoittaudu ennakkoon PIHKAN-nettisivuilla. www.pihkacollection.fi/kurssit-palvelut/

Konsertti Unicefin hyväksi la 4.5.

Jyväskylän Naislaulajien kevätkonsertti järjestetään museolla lauantaina 4.5. klo 18. Kevätkonsertin käsiohjelma 15€. 

Konsertin tuotto menee Unicefin Jano-keräykseen. 

www.facebook.com/events/2151137284963583/

Lähetysjuhlien työpaja museolla la 18.5.

Käsillä tehden -työpajassa  la 18.5. klo 12.00–15.00 voit valmistaa haitarikirjan toivon tarinoita varten tai uudet kannet kalenteriin tai omaan Raamattuun. Materiaalit ja ohjeet löytyvät paikan päältä.
Pajamaksu 6€. Ohjeita ja ideoita on jakamassa museolehtori Raija Manninen.

https://felm.suomenlahetysseura.fi/osallistu/lahetysjuhlat/ohjelma/

Huhtikuun lukupiirissä to 25.4. myös liikkuvaa kuvaa

Huhtikuun lukupiirissä torstaina 25.4. lukulistalla on Whitney Otto: Elämän tilkkutäkki (1995). Ensin keskustellaan kirjasta ja sen jälkeen katsotaan kirjasta tehty elokuva: How to Make an American Quilt. Lukupiiriin on vapaa pääsy, eikä sinne tarvitse ilmoittautua ennakkoon. 

Lukupiirissä on mukana Suomen käsityön museon  museolehtori Raija Manninen. Tässä lukupiirissä kiinnitetään huomiota, miten käsityön tekemistä kuvataan ja mitä se merkitsee tekijälleen.

Käsityöaiheisen kirjallisuuden lukupiiri kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 17-19 museon luentosalissa. Lukupiiri järjestetään myös toukokuussa, to 23.5. 

Voit osallistua kaikkiin kertoihin tai lukea vain sen kirjan joka sinua kiinnostaa. Luettava kirja sovitaan yhdessä aina edellisellä kerralla. Museon Facebook-tapahtumasta löydät seuraavan luettavan kirjan. 

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Huomisen huopaa 5.5. saakka

Huomisen huopaa -näyttely herättää keskustelua huovan paikasta modernissa maailmassa. Materiaalina villa on rentouttava työstettävä, joka tuo vastapainoa hektiseen elämään. Huomisen huopaa todentaa, miten osaltamme siirrämme huopaperinnettä tulevaisuuteen ja viemme suomalaista huopaosaamista maailmalle.

Suomen huopayhdistys Filtin 20 vuotisen taipaleen juhlanäyttely osoittaa villan ja huovan monimuotoisuutta teosten kirjon laajuudella. Huopaan voi liittää erilaisia kuituja, kankaita, lasia, muovia tai jotain muuta ja pintaa voi koristella esimerkiksi kirjonnalla. Huopa luo mahdollisuuksia myös hyvin veistoksellisille teoksille. Näyttelyn on juryttanyt kuvataidekriitikko Hannu Castrén.

Näyttely on esillä museon vaihtuvan näyttelyn tiloissa 5.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Cerámica 12.5. saakka

Cerámica -näyttelyssä vahva muotokieli yhdistää nicaragualaisen San Juan de Orienten kylän keramiikkaa ja kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan keramiikkareliefejä. 

Heini Riitahuhdan keramiikkainstallaatiot muodostuvat kuusikulmaisista keramiikkapaloista, joista jokainen on oma taiteellinen maailmansa. Heksagonit on maalattu lasitettu ja poltettu parhaimmillaan kuuteen kertaa. 

Nicaragualaisen nykykeramiikan juuret ovat syvällä historiassa, esikolumbisissa ajoissa. Työmenetelmät eivät ole suuresti muuttuneet vuosisatojen aikana pienessä San Juan de Orienten kylässä, jossa työvaiheissa ei säästellä. Töitä kiillotetaan käsin jokaisen välivaiheen aikana. Tuloksena on uniikit työt, joiden selkeä identiteetti yhdistää ne vain yhteen kylään maailmassa.

Näyttely on esillä Aulagalleriassa 12.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: Waste not – Pihkassa nahkaan 19.5.2019 saakka

Tamperelaisen PIHKA collectionin myyntinäyttelyn Waste not – Pihkassa nahkaan idea syntyi hävikkinahasta, jonka syntymistä Pihkassa pyritään välttämään mahdollisimman hyvin. Vuonna 2013 perustetun Pihkan toimintaa ohjaa kolme tärkeää arvoa: lähituotanto, lähestyttävyys ja yksilöllisyys. Näyttelyssä keskitytään arvoista ensimmäiseen, lähituotantoon. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: PIHKA

Kuja: Uudenkarheat kansallispuvut 5.5.2019 saakka

Uuden karheat kansallispuvut -näyttely Kujalla esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja. Nämä kansallispuvut ovat joko aivan uutena koottuja pukumalleja tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli.

Esillä on mm. Saarijärven naisen tarkistettu puku, joka julkistettiin 6.10.2018.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: SKM/Hannu-Pekka Auraneva

Näytönpaikka: Siina Kovanen – Kasvimaalla 28.4.2019 saakka

Kasvimaalla-kuosinäyttely on osa kangasniemeläisen Siina Kovasen käsityöntekijän ammattitutkinnon näyttöä. Hän opiskelee Taito Keski-Suomi ry:n Taitokeskus Jyväskylän ammatillisessa käsityöntekijän ammattitutkinnon koulutuksessa.

Käsityöt ja kuvataiteet ovat olleet Kovaselle tapa saada iloa ja lohtua. Luova, taiteellinen työskentely on ollut myös keino läsnäoloon arjen keskellä. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Siina Kovanen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TULOSSA NÄYTTELYIHIN

Kuivuudessa kasvaa toivo 15.5.–19.5.2019

Valokuvaaja, näyttelijä Laura Malmivaara tutustui Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhön Tansanian Kishapussa syyskuussa 2018. Malmivaara kuvasi matkan aikana alueen kylissä kohtaamiaan tyttöjä ja naisia. Tuloksena syntyi muotokuvista koostuva valokuvanäyttely Kuivuudessa kasvaa toivo. 

Tansaniassa Shinyangan läänissä sijaitseva Kishapu kärsii kuivuudesta, jota ovat pahentaneet ilmastonmuutoksesta johtuvat ennustamattomat sateet. Kuivuus vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa, ruuantuotantoa ja veden saantia jo entisestään köyhällä alueella.  Koska naiset ja tytöt ovat usein vastuussa ruuantuotannosta ja veden hakemisesta, vaikuttaa ilmastonmuutos erityisesti heihin. 

Näyttely on avoinna Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 15.5.–19.5.2019. 
Ke–to klo 11–18, pe 11–20, la klo 11–22 ja su klo 11–18. 

Lue lisää näyttelystä museon verkkosivuilta

Keramiikan toinen luonto 18.5.–8.12.2019

Ville Heimala ∙ Katri-Maria Huhtakallio ∙ Aura Kajas ∙ Tiia Matikainen ∙ Lotta Mattila

Keramiikan toinen luonto -näyttelyssä viisi taiteilijaa tulkitsee suhdettaan luontoon. Moni yhdistää keramiikan käyttökeramiikkaan, jonka vuoksi Keramiikan toinen luonto -näyttelyssä halutaan näyttää, kuinka keramiikka taipuu myös taiteellisen ilmaisun välineeksi kuvanveistossa. Ennen kaikkea toinen luonto kertoo näkyvän luonnon lisäksi myös sen toisesta, piilossa olevasta ja mystisestä puolesta – siitä, jonka taiteilija ajatustensa ja tuntemustensa kautta tekee näkyväksi taiteen keinoin.

”Myös monilla elottomilla asioilla ja ilmiöillä on tulkittu olevan persoonallisuus tai sielu, jolloin elollisen ja elottoman raja ei enää olekaan niin selkeä. Etenkin tavallisuudesta poikkeavat olennot ja ilmiöt on koettu yliluonnollista, tuonpuoleista voimaa sisältäviksi”, kertoo Ville Heimala tulevasta näyttelystä.

Lue lisää näyttelystä ja taiteilijoista museon verkkosivuilta

Himoitut helmet – Kansallispukukeräilijän kokoelmasta

Suomen suurimman yksityisen kansallispukukokoelman keränneen Mari Varosen mielenkiintoisimmat puvut tulevat esille Suomen kansallispukukeskuksen näyttelytilaan Kujalle.

Tule kurkistamaan mitä pukutarinoita keräilijän komerosta kumpuaa!

Näyttely esillä Kujalla 10.5.–27.10.2019. 

Päivi Mikola – Jakkara Forever

Päivi Mikolan näyttelyssä pääosa annetaan istuimista vaatimattomimmalle – jakkaralle

Istuminen onnistuu lähes missä vain, vaikka kivellä tai puun rungolla metsässä. Näyttelyssä käydään läpi palkitun muotoilijan ja arkkitehdin istuinsuunnittelun haasteita ja voittoja, mutta valokeilaan asetetaan istuinten yksinkertaisin muoto, jakkara.

Näyttely esillä  Aulagalleriassa 25.5.–31.9.2019. 
Lue lisää näyttelytiedotteesta.

KÄSILLÄ Näytönpaikassa

Näyttely kertoo Taito Keski-Suomi ry:n Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä, teknologiassa ja muotoilussa tänä päivänä. Käsityökoulun lukuvuoden 2018–2019 teemana oli kiertotalous.

Näyttely esillä Näytönpaikan ikkunoissa 30.4.–30.6.2019.
Lue lisää näyttelytiedotteesta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD