Het laatste nieuws van Mr. - 5 februari 2019

HET IS RUSTIG BIJ DOUANERECHTJURISTEN – VOORALSNOG

Advocaten in het douanerecht hebben in de aanloop naar de Brexit al wat extra werk gehad, maar echt storm loopt het nog niet. De grote drukte wordt verwacht als het Verenigd Koninkrijk eenmaal uit de Europese Unie is gestapt.

Lees meer

RECHTSBIJSTAND ASIEL KOSTTE RUIM 44 MILJOEN EURO

De overheid heeft in 2017 voor 44,4 miljoen euro aan rechtsbijstand in asielprocedures uitgegeven. Dat heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) laten weten aan de Tweede Kamer, die om die cijfers had gevraagd.

Lees meer

JELLE JANSEN OVER HET GENOOTSCHAP PRO EXCOLENDO IURE PATRIO

Mr. van de week is Jelle Jansen, universitair hoofddocent Romeins recht en adjunct-hoogleraar Ius Commune aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens het ‘Ordentelijk Souper’, traditiegetrouw op de laatste zaterdag van januari, werd hij verkozen tot nieuwe president van het juridisch genootschap Pro Excolendo Iure Patrio.

Lees meer

BEGIN HET JAAR GOED, PROBEER EEN GRATIS PROEFCURSUS!

Ingezonden Mededeling
De 403-verklaring is onderdeel van het zogeheten ‘groepsregime’. Deze voorziening maakt het mogelijk dat een afhankelijke groepsmaatschappij niet een eigen jaarrekening hoeft te publiceren. In deze cursus bespreekt prof. mr. S.M. Bartman naast het theoretisch kader van de regeling, vooral de vragen die in de praktijk spelen ten aanzien de hoofdelijkheid, de terugwerkende kracht en de beëindiging van de voorziening.

Lees meer

WRAKING HOUDT DE GEMOEDEREN BEZIG

Wraking heeft de gemoederen flink beziggehouden in 2018: in de zaak-Wilders en in de strafzaak tegen de tabaksindustrie werd het wrakingsmiddel ingezet, en de Amsterdamse advocaat Willem Jebbink wraakte de voltallige strafkamer van de Hoge Raad. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de doeltreffendheid van het wrakingsmiddel? Rechter Sietske Dijkstra (Rechtbank Noord-Nederland) geeft de grote lijnen weer in een artikel in tijdschrift Trema.

Lees meer

‘DEKENS ALERT, DEKENBERAAD MOET SLAGVAARDIGER’

De regionale dekens zijn professionele toezichthouders op de advocatuur geworden. Dat constateert het College van Toezicht in het jaarverslag 2018. Wel moet het dekenberaad slagvaardiger gaan opereren en moeten er oplossingen komen voor de beperkte capaciteit en financiën van de lokale bureaus van de orde.

Lees meer

ACTUALITEITENDAG IT & RECHT

Ingezonden Mededeling
Op 21 maart delen vakgenoten hun juridische kennis over o.a. ICT-contracten, Cybersecurity, Online Platformen, Bedrijfsgeheimen, Artificial Intelligence & ePrivacy. Met bijdragen van topsprekers zoals: Christiaan Alberdingk Thijm (Bureau Brandeis), Coen Drion (Jones Day) en Joke Bodewits (Hogan Lovells).

Meer informatie

CHRISTIAAN JEEKEL BESTE ONAFHANKELIJKE JURIST

IT-advocaat Christiaan Jeekel is, als winnaar van de Dutch Independent Legal Award 2018-2019, uitgeroepen tot de beste zelfstandige jurist van het jaar. Dit jaar streden zeventien genomineerden om de titel.

Lees meer

VIVIAN LEE: “DIVERSITEIT WERKT IN HET VOORDEEL VAN HET KANTOOR”

Van onze kennispartner OSR
Vivian Lee, senior associate bij De Brauw, nam deel aan het International Women Leadership Programme (IWLP) bij OSR Juridische Opleidingen, dit programma bracht haar veel inzichten.

Lees meer

KLANKBORDGROEP VOOR CENTRALE RAAD VAN BEROEP

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft een klankbordgroep ingericht. De groep bestaat uit professionals uit de samenleving die het bestuur van de CRvB een spiegel kunnen voorhouden.

Lees meer

STEUN UW COLLEGA’S IN HET BUITENLAND, STEUN LAWYERS FOR LAWYERS!

Ingezonden Mededeling
Advocaten moeten hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen. Altijd en overal. Ook als dat de overheid of de gevestigde orde in een land onwelgevallig is. Maar de praktijk is helaas anders. Lawyers for Lawyers steunt advocaten die worden bedreigd vanwege hun werk en is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en donateurs. Help ons helpen!

Kijk op: www.lawyersforlawyers.org

‘SCHADEVERGOEDING BIJ MASSAZAKEN EENVOUDIGER’

Burgers en bedrijven die massaal schade lijden, kunnen straks eenvoudiger hun schade vergoed krijgen. Een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) dat de Tweede Kamer op 29 januari met algemene stemmen heeft aangenomen, regelt dat gedupeerden hiervoor voortaan samen naar de rechter kunnen.

Lees meer

PLAATSVERVANGEND HOOFDOFFICIER VERDACHTE IN VERKEERSZAAK

De plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland moet deze week voor de strafrechter verschijnen omdat hij ervan wordt verdacht twee jaar geleden in Zwolle een fietser te hebben aangereden. Dat meldt NRC Handelsblad. Het vrouwelijke slachtoffer liep bij het verkeersongeluk zwaar lichamelijk letsel op, onder meer een gebroken enkel.

Lees meer

PLOUM WINT ZOWEL GOUDEN TOGA ALS GOUDEN SLEUTEL. CMS WINNAAR GOUDEN BEF

Rotterdam Law Firm Ploum is de grote winnaar geworden van de prijzen voor arbeidsmarktcommunicatie die Mr. jaarlijks uitreikt. Het kantoor won twee van de drie prijzen, namelijk de vakjuryprijs (Gouden Toga) en de Gouden Sleutel die werd uitgereikt door de jury van starters en studenten. CMS tenslotte was met de campagne Ben jij te slim om alleen advocaat te zijn de afgetekende winnaar van de publieksprijs: de Gouden Bef. Alle prijzen werden gisteren uitgereikt.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Projectmedewerker AVG

Accountmanager big data & analytics Belastingdienst Functieomschrijving“Ik ben thuis in de wereld van mijn opdrachtgevers en bespreek met hen de vraag achter de vraag: is de gevraagde oplossing wel de meest optimale voor het achterliggende probleem? Kan ik helpen om dat probleem te analyseren en te definiëren? Ik wil vroeg scherp krijgen wát wordt gevraagd […] Het bericht Projectmedewerker AVG verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch Adviseur Rechtsbeschermingsbedrijf

Analytisch en resultaatgericht: dat is wat je moet zijn om deze adviesfunctie goed te kunnen uitoefenen. Als Juridisch adviseur Rechtsbeschermingsbedrijf speel jij een belangrijke rol in de afhandeling van bezwaarschriften. Je treedt op als secretaris van de Adviescommissie voor bezwaarschriften én als voorzitter bij bezwaarzaken die via ambtelijk horen worden afgehandeld. Het bericht Juridisch Adviseur Rechtsbeschermingsbedrijf verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch Adviseur

Je adviseert over privaatrechtelijke en bestuursrechtelijke aangelegenheden. Specifiek onderdeel van deze veelzijdige functie is het secretariaat van de onafhankelijke bezwarencommissie. Het bericht Juridisch Adviseur verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Eat the frog

Gefinancierde rechtsbijstand

De dagen dat een deurwaarder niet werkt in 2019

Niet meer dan dagopvang voor ongedocumenteerden? Zet eerst al die ongewenste Nederlanders uit!

De strijd tegen imitatieproducten op de Cariben

Een moment van bezinning

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.