Turun NMKY - YMCA Turku

Empowering young people Since 1893

Uutiskirje 4/2023

  

Tämä uutiskirje sisältää:

  • 130 vuotta työtä tarpeeseen mukautuen ja nopeasti reagoiden
  • Ennakkoluuloista yhteisymmärrykseen katusovittelussa
  • Kuura Klaavu sävelsi Musiikinystäville oman teoksen
  • Turun Tähti-Tyttöjen kuulumisia
  • Harvan talkoot 29.4.
  • Kesäemännäksi Harvaan
  • Konsertteja

130 vuotta työtä tarpeeseen mukautuen ja nopeasti reagoiden

Turun NMKY on monialaisesti lapsi- ja nuorisotyötä tekevä yhdistys, jonka toiminta-alueena on Turku lähialueineen. Harrastustoiminnan lisäksi kohtamme toiminnassamme kohderyhmiä, jotka ovat jääneet tai pudonneet palveluverkkojen ulkopuolelle ja jotka tarvitsevat apua, tukea tai ohjausta. Tuemme ammatillisesti ja kehitämme järjestölähtöistä auttamista sekä vastaamme yhteiskunnassa esiintyviin nuorten erityistarpeisiin.

Vuosi 2023 on Turun NMKY:n yhtäjaksoisen toiminnan 131. vuosi.  Vuotta juhlitaan työn merkeissä, toimintamme monipuolisuutta ja yhteisöllisyyttä korostaen.

Maailmanlaajuinen NMKY-YMCA -liike perustettiin 179 vuotta sitten ehkäisemään teollistumisen aiheuttamaa irtonaisuutta ja nuorten miesten syrjäytymistä. NMKY:n perustamisen lähtökohtana oli oivallus siitä, että nuorten miesten hengellinen tila oli laiminlyöty ja että jotain olisi tehtävä asian korjaamiseksi. Tuolloin aika oli kumousaikaa, jota värittivät taistelut ja väkivalta, mutta myös uskonnollisen ja yhteiskunnallisen vapautumisen aikaa. Vuonna 2023 NMKY toimii yli 120 maassa, sillä on 58 miljoonaa jäsentä, 740 000 vapaaehtoista ja 96 000 työntekijää. NMKY on maailman suurin, ei poliittinen nuorisojärjestö. Lue lisää...

Ennakkoluuloista yhteisymmärrykseen katusovittelussa

Mikä katusovittelutyössä on parasta? No, tietenkin se, että nuorten konfliktit loppuvat. Nuoret ja vanhemmat voivat jättää asian taakseen ja jatkaa taas eteenpäin, kuten ennen. Toiseksi parasta on ennakkoluulojen hälveneminen. Katusovitteluissa kohtaavat hyvin erilaisista taustoista olevat perheet. Soviteltava asia on aina jotain ikävää. Ennen sovittelua kaikilla lienee ennakkoluuloja toisistaan, myös sovittelijoilla.

Kaikilla ihmisillä on luultavasti ennakkoluuloja. Ennakkoluulo on perusteeton ja torjuva ennakkokäsitys, jonka muodostamme mielessämme toisesta ihmisestä tai ryhmästäihmisiä. Ennakkoluulojen kohteeksi joutuvat yleensä tahot, joita emme kunnolla tunne. Ennakkoluulot voivat ilmetä sekä mielipiteiden että tunteen tasolla. (etna.fi.) Omia ennakkoluulojaan on hyvä tutkia, kunhan muistaa niistä huolimatta pitää mielen avoimena myös muutokselle ja ennen kaikkea suhtautua kunnioittavasti toisiin ihmisiin. Lue lisää...

Kuura Klaavu sävelsi Musiikinystäville oman teoksen

Turun Musiikinystävien orkesteri on harrastajaorkesteri, jossa tärkeintä on soittamisen ilo. Sen lisäksi, että orkesteri tarjoaa mahdollisuuden soittamiseen, se tarjoaa mahdollisuuden myös muuhun musiikkitoimintaan.

20-vuotias Kuura Klaavu liittyi orkesteriin syksyllä ja muutaman harjoituksen jälkeen uskaltautui kysymään kapellimestari Antti Haapalaiselta, voisiko säveltää orkesterille jotain. Kapellimestari kertoi kevätkonsertin teeman olevan hää- ja juhlamusiikki, ja niin Kuura sävelsi orkesterille oman häävalssin. ”Ensimmäisen kerran kun orkesteri soitti teostani, jännitti ihan hirveästi”, Kuura kertoo. ”En ole koskaan aiemmin säveltänyt orkesterille, enkä tässä mittakaavassa. Tässä tapauksessa tuli tietysti myös ottaa huomioon orkesterin taso. Sävellyksen tuli olla kaunis, mutta ei liian vaikea harrastajasoittajille. Ensimmäinen soittokerta oli aika kaaosmainen, mutta jo seuraavalla kerralla melodia oli tunnistettavissa”, Kuura naurahtaa. ”Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja odotan innolla konserttia.”

Sävellyksen lisäksi Kuura on päässyt myös johtamaan 30-henkistä orkesteria. Nähtäväksi jää, johtaako säveltäjä ensiesityksessä itse oman kappaleensa.

Kuura Klaavun teoksen kantaesitys orkesterin ”Viidet häät ja yhdet hautajaiset”-kevätkonsertissa sunnuntaina 7.5. Turun Linnan Kirkossa. Konserttiin on vapaa pääsy.

Maaliskuussa Turun Tähti-Tytöt retkeilivät Sauvon Ahtelassa. Koko lippukunnan Trivial Pursuit -kevätretkellä järjestettiin Vaalipöllö-taitomerkin suorittamiseksi ihan oikeat vaalit! Näissä vaaleissa äänestettiin syysretken teemasta, ja äänioikeutettuja olivat vain alle 18-vuotiaat. Ääniharavaksi selviytyi Mysteerihuone. Syysretkellä on siis luvassa arvoituksia! 🧐


S/y Meritähden kunnostukset jatkuvat, ja purjehduskausi alkaa toukokuussa. Meripartiosta kiinnostuneet lapset ja aikuiset voivat ottaa rohkeasti yhteyttä osoitteeseen lpkj@turuntahtitytot.fi ! Nähdään partiossa :)

***********************
Tähti-Tytöt ja Tähtipojat päivittivät ensiaputaitojaan EA1-kurssilla huhtikuussa. Kurssilaisten mietteitä:
⛑️ Elvyttäminen oli yllättävän raskasta. Hyvä, että harjoiteltiin!
⛑️ Venähtäneen ranteen voi sitoa myös kauniiksi paketiksi – ulkonäkö tositilanteessa toki toissijainen asia.

Talkoita Harvassa keväällä 2023

Harvan kevättalkoot 29.4. lauantaina
Laitetaan Harvan saaren leirikeskus talven jäljiltä taas toimintakuntoon.
Lisäinfoa ja ilmoittaumiset

Kesäemännäksi Harvaan

Leirikeskuksen ruokavastaava (kesäemäntä) 1.6. – 9.8.

Ruokavastaava vastaa Harvan saaren leirikeskuksen keittiön ja ruokalan toiminnasta ja siisteydestä. Hän huolehtii ruokahuollosta Harvan saaren kesän 2023 lasten ja perheiden leireillä 2023. Tehtävänä on hoitaa valmistuskeittiömme päivittäisiä työtehtäviä - aterioiden valmistamisesta tiskihuoltoon, ruoka- ja tukkutilausten tekeminen sekä omavalvonnan seuranta. Kesäemäntä toimii yhteistyössä kesäleirien nuorten leiriemäntien kanssa ja mentorina heille.

Lisätietoja ja hakulinkki

Harvan kesän leirit ovat täyttyneet - kaikki kesän lasten ja perheiden leirit ovat täynnä.

Ilmoittautumislinkkien kautta on kuitenkin mahdollista ilmoittautua jonoon odottamaan mahdollisesti vapautuvaa leiripaikkaa. 

Konsertteja:

Liput Lyytistä 

Musiikkiopiston oppilaiden kevätkonsertti

Sunnuntaina 14.5.2023 klo 13.30 Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa

Konserttiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Pssst.. Haluat varmasti seurata vilkasta toimintaamme ja kommelluksia myös kuvina. Instagramista meidät löytää nimellä ymcaturku

Turun NMKY - YMCA Turku

Sirkkalankatu 27
20700 Turku
www.ymcaturku.fi

Saat tämän viestin koska osoitteesi on Turun NMKY:n jäsen- tai yhteistyörekisterissä

Peruuta tilaus

MailerLite