Het laatste nieuws van Mr. - 27 augustus 2019

ZEELAND WIL GEEN JURIDISCHE UITHOEK ZIJN

Terwijl de burger behoefte heeft aan recht dichtbij, beweegt het rechtsbedrijf zich in tegenovergestelde richting. In Zeeland is de situatie, net als in veel andere randgebieden, nijpend. Het kantoor van het Openbaar Ministerie in Middelburg is dicht, en de hoofdvestiging van de rechtbank zit in Breda. Maar de Zeeuwse Meesters zijn strijdbaar: een nieuwe generatie wetswinkels en de videorechter moeten het tij keren.

Lees meer

‘KUTLAND’, ‘CHARLATAN’, ‘CLOWN’: SCHELDENDE FISCALIST KRIJGT RODE KAART

Hij noemde Hoge Raad-president Maarten Feteris ‘een gekende crimineel,’ vond Nederland ‘een kutland’, betitelde de procesgemachtigde van de Belastingdienst als een ‘clown, geboren loser, charlatan en kennelijke boef’ en maakte het Gerechtshof Amsterdam uit voor een stelletje criminelen.

Lees meer

GERLOF MEIJER OVER STRAFRECHTSPRAAK IN HET THEATER

Mr. van de week is Gerlof Meijer. De strafrechter van rechtbank Overijssel gaat aanstaande theaterseizoen wederom op tournee met zijn theatercollege ‘Strafrecht? Levensecht’ en gaat deze keer het hele land door.

Lees meer

DE KLIMAATCRISIS: WAT BETEKENT DEZE VOOR JURISTEN?

Ingezonden Mededeling
Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het CPO vindt op 27 september in het WestergasTheater het congres ‘Energie & recht’ plaats. Een keur aan gerenommeerde sprekers daagt u uit om na te denken over de vraag hoe juristen kunnen bijdragen aan een groenere wereld en de klimaatcrisis kunnen helpen beteugelen.

Bekijk het programma

OPEN BRIEF: ‘STEEDS MINDER TOEVOEGINGSADVOCATEN’

De voorzitters van de NVSA en NVJSA spreken in een open brief aan vier fractievoorzitters hun zorgen uit over de verdere daling van het aantal strafrechtadvocaten in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Ze worden opgeroepen zich openlijk uit te spreken over het belang van de strafrechtadvocatuur.

Lees meer

NOTARIS VOORAL GEVRAAGD OM FINANCIËN TE REGELEN

Notarissen regelen in levenstestamenten vooral financiële kwesties. Dat doen ze zo op verzoek van cliënten. Dat blijkt uit onderzoek onder notarissen door de Amsterdamse Vrije Universiteit en het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Lees meer

‘OM IS GEEN ONDERDEEL VAN RECHTERLIJKE MACHT’

Formeel-wettelijk bezien is het Openbaar Ministerie een onderdeel van de rechterlijke macht. Maar naar internationale maatstaven voldoet het daar niet aan. Dat betoogt hoogleraar Miranda de Meijer, die bijval krijgt van Taru Spronken, advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Lees meer

GRATIS ONLINE CURSUS RECENTE RECHTSPRAAK HUURRECHT

Ingezonden Mededeling
Eenvoudig uw kennis over huurrecht up-to-date houden? Met PO-Online kunt nascholen waar en wanneer het u uitkomt en kiezen uit meer dan 250 onderwerpen. Probeer nu vrijblijvend de gratis online cursus ‘Recente rechtspraak Huurrecht’ en laat u bijpraten over de laatste ontwikkelingen door mr. E.P.W. Korevaar.

Lees meer

NOG EEN PAAR DAGEN EN DAN GAAT DE INSCHRIJVING VOOR DE GOUDEN TOGA OPEN

1 september gaat de inschrijving voor de Gouden Toga open. Heeft uw kantoor een bruisende wervingscampagne ontwikkeld of een briljante boodschap neergezet met een print-, online- of social mediacampagne? Of misschien wel een combinatie daarvan? Dan kunt u deze vanaf 1 september inzenden.

Lees meer

ARJEN KAMPHERBEEK OVER DE PANNENKOEKUITSPRAAK

Mr. van de week is Arjen Kampherbeek (1964), advocaat/partner bij Van den Herik & Verhulst Advocaten (Rotterdam). Hij is een van de advocaten die, namens hun cliënt, aantoonde dat een pannenkoek geen gewone koek is.

Lees meer

NEDERLANDS RECHT NIET KLAAR VOOR BIG DATA

Terwijl steeds meer bedrijven en overheidsorganisaties gebruik maken van big data, biedt het Nederlands recht onvoldoende bescherming tegen de negatieve gevolgen daarvan. Dat blijkt uit een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Tilburg.

Lees meer

NIEUWE DRUK TEKST & COMMENTAAR BURGERLIJK WETBOEK

Aanbieding
Op 5 augustus is de dertiende druk verschenen van Tekst & Commentaar Burgerlijk Wetboek. U kunt deze editie bij Mr. Online online bestellen.

Bestel direct

‘BESTUURSRECHTER MOET VAKER MEDICUS RAADPLEGEN’

Nu bestuursrechters niet altijd in staat zijn medische rapporten te beoordelen, kan worden getwijfeld of beroepszaken over afwijzende besluiten van het UWV over een Ziektewet, WIA- of Wajong-uitkering wel een ‘eerlijk’ proces opleveren. Dat stelt onderzoeker Jim Faas in zijn proefschrift.

Lees meer

BAS BRAEKEN (BUREAU BRANDEIS) OVER POSITIEVE ENERGIE

Overstap van de week is Bas Braeken. Braeken (43) is per 16 juli 2019 benoemd tot partner bij bureau Brandeis in Amsterdam. Daaraan voorafgaand was hij een van de oprichtende partners van Maverick Advocaten. Hij is gespecialiseerd in Europees mededingingsrecht & economische regulering.

Lees meer

RECENTE VACATURES

Ervaren Jurist

De afdeling Juridische Zaken van KRO-NCRV behandelt juridische aangelegenheden op het gebied van informatierecht (waaronder intellectueel eigendomsrecht, telecommunicatierecht, mediarecht, vrijheid van meningsuiting en privacy) verbintenissen- en arbeidsrecht, als ook op verschillende andere rechtsgebieden. Voor deze afdeling zoeken we een ervaren Jurist (m/v) voor minstens 32 uur per week. Het bericht Ervaren Jurist verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch beleidsmedewerker handhaving

De gemeente Bronckhorst is een vooruitstrevende organisatie, die proactief inspeelt op de voortdurend wisselende maatschappelijke ontwikkelingen. Wij gaan uit van de kracht van de samenleving, onderhouden een goed netwerk met uiteenlopende partijen en vervullen een verbindende rol tussen inwoners, organisaties en overheden. Die rol vullen we ook in door te faciliteren, kansen te verkennen en […] Het bericht Juridisch beleidsmedewerker handhaving verscheen eerst op Jbmatch.nl.

We are looking for a Paralegal

Our innovative breeding programs give birth to strong animals that thrive under all conditions. This is how we feed the world, today and tomorrow. Want to help? Het bericht We are looking for a Paralegal verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

Faillissementsrecht: een stijgende leercurve

Gratis waardigheid voor iedereen (Calm down. You can’t shoot them all.)

De ministerieplicht van de deurwaarder

Waarom er advocaten zijn op aarde

How to manage up

Druktemakers

SNELRECHT

Prille wetgevingssignaleringen

Corporate mobility in Europa II

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.